IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

35 inspiráció 70 éves Izraelből

2019. január 14. 10:19 - Israeli Embassy

Izrael ugyan kis ország, mégis számtalan módon járul hozzá a világ fejlődéséhez évről évre. Az Israel21c.org híroldal összegyűjtött 35 kiemelkedő dolgot, amellyel Izrael felhívta magára a figyelmet 2018-ban. Ebből szemezgettünk.

1. Izraeli természetvédők közösségi gyűjtése veszélyben lévő fajok megmentésére

A nemzetközi This-is-My-Earth.org (TiME) alapítványt vezető két izraeli professzor, Uri Shanas és Alon Tal egy olyan programot hirdetett meg, hogy pár dollár adományozásával bárki hozzájárulhat veszélyeztetett fajok megmentéséhez. A résztvevők megszavazhatják, hogy az összegyűjtött pénzből milyen biodiverzivitást biztosító területet vegyenek meg. A választás egy perui területre esett. A “TiME” program egyre népszerűbb az iskolákban, ami nem is csoda, hiszen melyik gyerek ne szeretné megmenteni, mondjuk a sárga farkú, gyapjas szőrű majmokat? A következő adakozáshoz te is csatlakozhatsz.

jaguar-_time_land_conservation.jpg

Egy izraeli ötlettel ezt a jaguárt is sikerült megmenteni

2. Falfestés az épületetek hűtésére

A herzliyai székhelyű SolCold a nanotechnológia eszközeivel egy olyan falfestési technológiát fejlesztett ki, amely a nap sugarait összegyűjtve légkondicionálást biztosít a lakásban elektromos áram felhasználás nélkül. Ez a technológia az izraeli háztartások villamos energia fogyasztását 60 százalékkal csökkentheti.

3. Kismedencei szervek kezelése vágás nélkül  

A nők csaknem felét érinti a kismedencei szervek süllyedése. Az izraeli POP Medical Solutions által kifejlesztett NeuGuide nevű eljárása ezt az egészségügyi problémát oldja meg.

4. Egy gyógyszer többféle kezelhetetlennek mondott kór enyhítésére

A Héber Egyetem Hadassah Orvostudományi Karának professzora, David Naor egy olyan gyógyszer kifejlesztésén dolgozik, amely különböző gyulladásos megbetegedéseket kezelhet. Ha a tesztjei sikerrel járnak, akkor például a Crohn betegségben, vagy a reumás arthritis betegségekben szenvedőknek is tud majd segíteni.

5. Műanyag tolószék rászoruló gyerekeknek

A szegényebb országokban sok mozgássérült gyermek nem jut el az iskolába azért, mert a családjuk nem engedheti meg magának, hogy tolószéket vásároljon nekik. Az izraeli műanyagipar két képviselője, Pablo Kaplan és Chava Rotshtein azonban humanitáriánus küldetésüknek érzik, hogy segítsenek ezeknek a gyerekeknek. Műanyagból készült, színes, könnyűszerkezetű és olcsón karban tartható tolószékeket adományoztak izraeli kormányzati szervezeteken keresztül a rászorulóknak több országban, Dél-Afrikától kezdve Vietnámon át Guatemaláig.

6. Izraeli szakértők segítettek iskolai lövöldözésekben érintetteknek

Egy floridai iskolai lövöldözésben 17 gyermek és tanár vesztette életét. A tragédiát követően az Israel Trauma Coalition szakértői a helyszínre érkeztek és 600 tanárnak, szociális munkásnak, bűnüldöző szervezetet képviselőnek és vallási elöljárónak tartottak felkészítést az ilyen szörnyűségek kezeléséről. A szakértők a Harvey hurrikán pusztítását követően is a helyszínen segítettek. Természetesen a pittsburghi zsinagógánál történt lövöldözésnél is ott voltak, hogy közreműködjenek a tragédia feldolgozásában.

7. Automata kézmosók felszerelése indiai gyerekek számára

Indiában sok gyermek él szerény higiéniás körülmények között. Olyan fertőzéseknek is ki vannak téve, amelyek egy egyszerű kézmosással megelőzhetőek. Egy izraeli startup, a Soapy napelemmel működtetett kézmosókat szerelt fel több intézményben.soapy_india.jpg

100 liter vízből 600 gyermek tud kezet mosni

8. Alternatíva kolonoszkópiás vizsgálatokra

A kolonoszkópiás vizsgálatok már korai stádiumban kimutatják a vastagbél rákot, ezzel megmentve a páciensek életét. Az előkészületek és a procedúra azonban elég kellemetlen. A Check-Cap C-Scan röntgen kapszulája ezt a vizsgálatot váltja ki. Az európai CE egészségügyi jóváhagyást már megkapta ez az innováció.

9. Az ENSZ egy izraeli egészségügyi civil szervezetet díjazott

A Save a Child’s Heart (SACH) szervezet szívbeteg gyerekeknek segít a világ minden táján. 23 éves munkájukat ismerte el az ENSZ a 2018 United Nations Population Award odaítélésével.

10. Izraeli agykutató oltóanyagot fejleszt az Alzheimer kór megelőzésére

Negyvenhétmillió beteget érint világszerte az Alzheimer kór. Az izraeli Eitan Okun agykutató professzor olyan anyagot fejleszt, amely hatékonyan veszi fel a harcot a béta-amiloid fehérjék ellen, amelyek az Alzheimer kór fő okozói.

11. Orvosi kanabisz kutatások

Izraeli kutatóknak köszönhetően az orvosi kanabiszhoz kapcsolódó tudományos kutatás Izraelben született meg. Felfedezéseik áttörést hozhatnak például a rák, a cukorbetegség, az epilepszia, az asztma, az autizmus vagy a Parkinson kór gyógyításában.

 12. Izrael a 70. születésnapját ünnepelteisrael70_mfa.jpg

Nem lehet nagyobb ünnepet elképzelni Izraelben 2018-ban, mint Izrael Állam alapításának 70. évfordulóját. A legfontosabb gazdaságépítő eseményekről itt írtunk.

13. A Giro d’Italia először érkezett Izraelbe

Nagy lelkesedéssel fogadták az izraeliek a Giro d’Italia Grand Tour 22 kerékpáros csapatát. A verseny Jeruzsálemet, Haifát, Tel-Avivot, Beer Shevát és Eilatot érintette.

14. A Frutarom akvizíciója 7.1 milliárd dollárért

A Frutarom több mint 31.000 féle íz és illataromát gyárt és érékesít 30.000 ipari felhasználónak 160 országban. A vállalatot az amerikai International Flavors & Fragrances (IFF) vásárolta fel 7.1 milliárd dollárért. Izrael történetének ez jelenleg ez a második legnagyobb tranzakciója a Mobileye 15 milliárd dolláros értékesítését követően.

A másik kiemelkedő gazdasági tranzakció a SodaStream értékesítése volt. A 46 országban jelen lévő, otthoni szódakészítő gép gyártóját a PepsiCo vásárolta meg 3.2 milliárd dollárért.

15. Izraeli versenyző nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált

“Toy” című dalával Netta Barzilai nyűgözte le az európai közönséget.netta_barzilai.jpg

A következő Eurovíziós Dalfesztivál Tel-Avivban kerül megrendezésre május közepén

16. Egy izraeli, aki folyamatosan újabb és újabb felfedezéseket tesz

A Héber Egyetem professzora, Oded Shoseyov a nano-biotechnológiában tett több tucat felfedezést, amelyek már kereskedelmi forgalomba kerültek vagy kerülnek. Ilyen például a növényi eredetű kollagén, amelyet a humán regeneratív gyógyászatban lehet használni.

17. Zsidók, muszlimok és keresztények együtt énekelték a “One Love” című dalt

Jeruzsálemben, a Dávid-toronyban 800 zsidó, muszlim és keresztény énekelte együtt 3 nyelven Bob Marley szerzeményét a “One Love”-ot. Az eseményre a jegyek mindössze 7 perc alatt keltek el.

18. Vilmos herceg hivatalos látogatást tett Izraelbe

Az angol királyi család képviseletében először Vilmos herceg látogatott el Izraelbe. Változatos programjának fontos része volt, hogy focizott zsidó és arab gyerekekkel, valamint meglátogatott több izraeli vállalatot is. A látogatásról itt számoltunk be.

19. Izrael segíti a szíriai háború áldozatait

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) több mint öt éve dolgoznak együtt különböző szervezetekkel, hogy enyhítsék a szíriai háború áldozatainak fájdalmát. Egészségügyi ellátást, élelmet, ruházatot és más fontos eszközöket biztosítanak.

20. Izraeli technológia segített kiszabadítani a barlangba rekedt diákokat Thaiföldön

Napokon keresztül aggódott a világ egy ifjúsági focicsapatért és edzőjükért, akik egy kirándulás alkalmával a heves esőzések miatt egy barlangban rekedtek. Végül az izraeli Maxtech Networks mobile kommunikációs technológiáját felhasználva mentették ki a búvárok a csapattagokat.

21. Designer fehérjék csökkenhetik a cukorbetegség kockázatát

Az Amai Proteins olyan édes fehérjét fejlesztett ki a katemfe nevű gyümölcsből, amely helyettesítheti az ételekben a cukrot, nem emeli meg a vér cukortartamát és inzulinszintjét. Az innovációról korábban itt írtunk részletesen.

22. Tűszúrás nélküli vérteszt

Két izraeli startup, az Engineering for All (EfA) és a Sonorapy and Sight Diagnostics azon dolgozik, hogy valóság legyen a tűszúrás nélküli vérteszt például elektrokémiai és hanghullámokat vizsgáló eszközök segítségével.

23. Két felfedezés is született a látás javítására

Mindkét innováció szemcsepp formájában lehet a szemüvegviselés alternatívája.orasis_eye_drop.jpg

Az Orasis Pharmaceuticals szemcseppje a rövidlátást javítja pár órán belül, a Nano-Drops pedig a rövid- és távollátást, valamint a szemtengelyferdülést is korrigálhatja.

24. Izraeli technológia az agysebészet területén is

A Visionsense egy forradalmi újítást mutatott be agysebészek számára. Az innováció még pontosabb, biztonságosabb és rövidebb felépülési idővel járó műtéteket tesz lehetővé.

25. A probiotikumok nem feltétlenül javítják az egészségi állapotunkat

Izraeli kutatók kimutatták, hogy a probiotikumok nem használnak mindenkinek egyformán, ezek a kiegészítők egyénfüggőek.

26. Izrael az elhízás ellen

A modern életvitel egyik legfőbb ellensége az elhízás. Izraelben több tudós és vállalat is dolgozik azon, hogy különböző módszerekkel segítsék a súlyveszést. Az egyik ilyen egy pirula, amely elolvasztja a testzsírt.

27. Izrael természeti katasztrófák áldozatainak is segített

Hurrikánok, erdőtüzek és vulkánok pusztítottak Floridától Kalifornián át Guatemaláig 2018-ban. Izrael különböző formákban, helyben segített a bajbajutottaknak.

28. 3D bionyomtatott tüdő transzplantációs célokra

A CollPlant 3D bionyomtatással készít szöveteket és szerveket. Üvegházában dohánynövényeket termeszt annak érdekében, hogy “emberi” kollagént állítson elő, amelyből bio-tintát készít azért, hogy 3D nyomtatással emberi szöveteket és szerveket állítson elő. Egy amerikai vállalattal megállapodtak abban, hogy az így készült szöveteket tüdőtranszplantációra fogják használni.

29. Vízzel hajtott autók

Egy izraeli-ausztrál startup, az Electriq-Global egy olyan technológiát jelentett be, ami a különböző kémiai folyamatoknak köszönhetően képes az autókat vízzel üzemeltetni. Az ötlet onnan származik, hogy az üzemanyag egy része víz, amiből ki lehet nyerni a hidrogént.electriq_car_water_fuel.jpg

Az első vízmeghajtású autót várhatóan 2020-ban mutatják be

30. Személyre szabott implantátumok, amelyek nem lökődnek ki

Saját zsírszöveteinkből képesek izraeli kutatók implantátumok szöveteit előállítani. Ez azért fontos innováció, mert az ilyen összetevőkből álló szervek nem lökődnek ki a szervezetből.

31. Ígéretes kezelésforma gyógyíthatatlan agydaganat kezelésére

A glioblasztóma az egyik leggyakoribb típusa az agydaganatoknak. A Héber Egyetem kutatói egy olyan molekulát találtak, amely egy fehérjével csökkenti vagy megöli a glioblasztómás daganatot. A kutatások még kezdeti fázisban vannak.

32. Levegőből előállított víz tűzoltóknak

A  Watergen vállalat levegőből készít vizet egy gép segítségével. Az izraeli vállalat kaliforniai tűzoltóknak és rendőröknek küldött egy ilyen gépet, akik erdőtüzek oltásában vettek részt.

33. Biotoalett háztartási energia előállításához

A HomeBiogas innovációja egy olyan bio-toalett, amely egy kerti emésztőbe csatlakozik, ahol egy baktérium segítségével biogáz készül, amely háztartási energiát biztosít egy teljesen zárt rendszeren keresztül.

34. Remény a migrénnel küzdőknek neurolief.jpg

Egy izraeli neuro-modul eszköz, a Neurolief ugyan úgy néz ki, mint egy kellék a Star Trekből, mégis képes arra, hogy agyi stimulációval akár 80 százalékkal csökkentse a migrénes fájdalmat.

35. Izraeli tanulmány a világ 25 legjobb tanulmánya között

A Bar Ilan Egyetem egyik tanulmánya arról, hogy hogyan tanul az agy, bekerült a világ 25 legjobb tanulmánya közé egy orvostudományokkal foglalkozó website, a MedicalXpress rangsora alapján.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2214556274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása