IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Mérgezőek lehetnek a mesterséges édesítők

2018. október 10. 11:48 - Israeli Embassy

A negevi Ben-Gurion Egyetem (BGU) és a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem kutatói szerint több, széles körben használt mesterséges édesítőszer és főleg sportoláskor használt táplálékkiegészítő mérgező lehet az emésztőrendszerre annak ellenére, hogy megfelelnek a nemzetközi élelmiszerbiztonsági szabályoknak - írja az Israel21.

A tanulmány szerint hat mesterséges édesítő (aszpartám, szukralóz, szaharin, neotám, advantám és az aceszulfám-K), valamint 10 féle sportoláshoz kapcsolódó táplálékkiegészítő tartalmaz olyan baktériumot, amely milliliterenként egy milligramm koncentrációban mérgező lehet. Ennek kimutatására a tudósok egy olyan foszforeszkáló e-coli baktériumot használtak, amely világítással jelzi, ha mérget talál.  

artificial-sweeteners-chart.png

“A mesterséges édesítőszerek fogyasztása számos mellékhatást és súlyos betegséget idézhet elő, úgy mint a rák kialakulását, súlygyarapodást, anyagcsere betegségeket, 2-es típusú diabéteszt és az emésztőrendszer bélflórájának megváltozását – mondja Ariel Kushmaro, a negevi BGU Egyetem biotechnológia professzora.

A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a mesterséges édesítőszerek környezeti károkat is okoznak. Ivó- és felszíni vízben, sőt víztározókban is megtalálták már a nyomaikat.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5714293629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laszlo Mezei 2018.10.12. 17:26:15

Akkor mit hasznaljunk,hogy ekeruljuk a cukrot?
süti beállítások módosítása