A negevi Ben-Gurion Egyetem (BGU) és a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem kutatói szerint több, széles körben használt mesterséges édesítőszer és főleg sportoláskor használt táplálékkiegészítő mérgező lehet az emésztőrendszerre annak ellenére, hogy megfelelnek a nemzetközi élelmiszerbiztonsági szabályoknak - írja az Israel21.
A tanulmány szerint hat mesterséges édesítő (aszpartám, szukralóz, szaharin, neotám, advantám és az aceszulfám-K), valamint 10 féle sportoláshoz kapcsolódó táplálékkiegészítő tartalmaz olyan baktériumot, amely milliliterenként egy milligramm koncentrációban mérgező lehet. Ennek kimutatására a tudósok egy olyan foszforeszkáló e-coli baktériumot használtak, amely világítással jelzi, ha mérget talál.
“A mesterséges édesítőszerek fogyasztása számos mellékhatást és súlyos betegséget idézhet elő, úgy mint a rák kialakulását, súlygyarapodást, anyagcsere betegségeket, 2-es típusú diabéteszt és az emésztőrendszer bélflórájának megváltozását – mondja Ariel Kushmaro, a negevi BGU Egyetem biotechnológia professzora.
A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a mesterséges édesítőszerek környezeti károkat is okoznak. Ivó- és felszíni vízben, sőt víztározókban is megtalálták már a nyomaikat.