IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Éleslátás szemüveg nélkül

2018. július 13. 12:32 - Israeli Embassy

Manapság szinte elképzelni sem tudjuk, hogy milyen lehetett, amikor szemüveg nélkül kellett leélni egy egész életet. No nem azért, mert mindenkinek jó volt a látása, hanem azért, mert a látásjavító eszközök viselésének lehetősége csak keveseknek adatott meg.

nanodrops.jpg

Ha visszamegyünk a történelemben, akkor meglepő lehet, hogy a látásjavító eszköz nem új találmány. Néró császár például a kedvenc gladiátor viadalait egy smaragdon keresztül nézte. Az első vizuális segédeszközöket azonban csak jóval később, a XIII. században fejlesztették ki olasz szerzetesek. Félhold alakú, csiszolt lencséket készítettek. A szemüveg mai formája pedig egy muranói üveggyárban született meg. A látásjavító eszközök sokáig státuszszimbólumnak számítottak, gondoljunk csak a monoklikra, amelyek a XVIII. század végén jelentek meg. Manapság a szemüveg a látásjavítás mellett már esztétikai célokat is szolgál, sokan csak a divat kedvéért hordják.

nanodrops_2.jpg

Az izraeli Shaare Zedek Medical Center és a Bar Ilan Egyetem kutatóinak munkájának eredményeként azonban egy új mérföldkőhöz érkezett a látásjavítás. Nanodrops néven egy olyan szemcseppet fejlesztettek ki, amely képes javítani a szaruhártyák rendellenességeit. A nanotechnológián alapuló szemcsepp rövid és távollátóknak is segítséget nyújthat. A Nanodrops jelenleg tesztelés alatt van, de a jövőben mindenki számára elérhető lehet ez az izraeli innováció is.

A Nanodrops promó videója megnézhető itt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8914111275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása