IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Tüdő transzplantáció 3D nyomtatással

2018. november 08. 15:14 - Israeli Embassy

Pár évvel ezelőtt még az is futurisztikusnak tűnt, hogy a telefonunk tokját otthon fogjuk kinyomtatni. Manapság már az is csekély hírértékű, hogy emberi szöveteket nyomtatnak. Ennek mikéntje azonban továbbra is hihetetlenül hangzik, pedig igaz. Valószínűleg előbb-utóbb ezzel a módszerrel is megbarátkozunk majd.

Izrael úttörő szerepet töltött be a 3D nyomtatás technológiájának kifejlesztésében. Egy izraeli cég még ehhez képest is szintet lépett: 3D nyomtatott szöveteket és szerveket készül kereskedelmi forgalomba hozni – adta hírül az Israel21c.org.

collplant.png

A CollPlant az üvegházában dohánynövényeket termeszt annak érdekében, hogy “emberi” kollagént állítson elő, amelyből bio-tintát készít azért, hogy 3D nyomtatással emberi szöveteket és szerveket állítson elő

A tel-avivi értéktőzsdén jegyzett CollPlant egy olyan regeneratív gyógyszereket gyártó cég, amely 3D bionyomtatással készít szöveteket és szerveket. A napokban az amerikai United Therapeutics Corporation of Marylanddel (melynek részvényeivel a NASDAQ-on kereskednek) írt alá szerződést arról, hogy termékeit tüdő transzplantációhoz fogják használni. Megállapodtak abban, hogy a CollPlant által szabadalmaztatott, dohánynövényből származtatott rekombináns kollagénekből készülő (rhCollagen) BioInk-et az amerikai cég tüdővel foglalkozó biotechnológiai laborjában fogják használni. Kezdetben 3D bionyomtatott tüdőket készítenek majd transzplantáció céljából, de a későbbiek folyamán az együttműködést kiterjeszthetik más szervekre is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2914360333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása