Egy izraeli vállalat, az Amai Proteins olyan édes fehérjét fejlesztett ki, amely helyettesítheti az ételekben a cukrot, nem emeli meg a vér cukortartamát és inzulinszintjét.
A gyümölcsök 99 százalékának az édesség érzete cukorból származik. Az Egyenlítő környékén azonban van néhány tucat gyümölcs, amelyek édes fehérjét tartalmaznak, nem pedig cukrot – írja az Israel24c hírportál.
Az édes fehérjét a katemfe gyümölcsből vonják ki
Mi történne, ha az édes fehérje kereskedelmi forgalomba kerülne? Ha proteint használnánk édesítőként, akkor annak a hozzáadott cukor elhagyásán túl számos előnye lenne. A szervezet a bélrendszerben az édes fehérjét ugyanúgy emésztené meg, mint más proteint. Nem növelné meg a vércukor vagy az inzulin szintet, nem terhelné meg a májat és a veséket. A mikrobiológiai hatásai sem úgy hatnának a testre, mint a cukoré. Ez azt jelenti, hogy például a fehérjével édesített cukorkák nem járulnának hozzá sem a cukorbetegséghez, sem pedig az elhízáshoz.
Az édes proteint, a thaumatint a katemafe nevű gyümölcsből lehet kivonni, amelyet elsősorban Nigériában termesztenek.
Édes fehérjék előállításával az izraeli Amai Protein mellett több más vállalat is kísérletezik. A mindennapos használatának azonban egyelőre számos technikai akadálya van.