IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Édes fehérjék hozhatnak reményt a cukorbetegeknek

2018. augusztus 02. 13:37 - Israeli Embassy

Egy izraeli vállalat, az Amai Proteins olyan édes fehérjét fejlesztett ki, amely helyettesítheti az ételekben a cukrot, nem emeli meg a vér cukortartamát és inzulinszintjét.

A gyümölcsök 99 százalékának az édesség érzete cukorból származik. Az Egyenlítő környékén azonban van néhány tucat gyümölcs, amelyek édes fehérjét tartalmaznak, nem pedig cukrot – írja az Israel24c hírportál.

sweet_protein.jpeg

Az édes fehérjét a katemfe gyümölcsből vonják ki

Mi történne, ha az édes fehérje kereskedelmi forgalomba kerülne? Ha proteint használnánk édesítőként, akkor annak a hozzáadott cukor elhagyásán túl számos előnye lenne. A szervezet a bélrendszerben az édes fehérjét ugyanúgy emésztené meg, mint más proteint. Nem növelné meg a vércukor vagy az inzulin szintet, nem terhelné meg a májat és a veséket. A mikrobiológiai hatásai sem úgy hatnának a testre, mint a cukoré. Ez azt jelenti, hogy például a fehérjével édesített cukorkák nem járulnának hozzá sem a cukorbetegséghez, sem pedig az elhízáshoz.

thaumatin_katemfe_fruit.jpg

Az édes proteint, a thaumatint a katemafe nevű gyümölcsből lehet kivonni, amelyet elsősorban Nigériában termesztenek.

Édes fehérjék előállításával az izraeli Amai Protein mellett több más vállalat is kísérletezik. A mindennapos használatának azonban egyelőre számos technikai akadálya van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7514120655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása