IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Innovatív megoldások segítik a természeti erőforrások hatékony használatát

2021. július 27. 15:05 - Israeli Embassy

A korszerű vízgazdálkodási és termelési rendszerek megismertetése érdekében az Izraeli Nagykövetség, az Israel Export Institue, a  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) online konferenciát tartott 2021. július 19-én. Az „AgriData – Innovatív izraeli és magyar megoldások a mezőgazdasági termelésben” webinárium az izraeli és a magyar mezőgazdasági technológiák, jó gyakorlatok bemutatására fókuszált.

agridata_cut.jpg

A klímaváltozás egyre nagyobb kihívás Közép-Európa mezőgazdasága számára, e téren az Izraelben évtizedek alatt kialakított technológiák adaptálása komoly segítség lehet. Ugyanis bár Izrael területének jelentős része sivatagos, illetve vízhiány jellemzi, korszerű, takarékos öntözési, illetve talajművelési, termesztés-technológiai megoldásokkal jelentős hozamokat érnek el. Izraelben a vízhiány a hatékony öntözési-vízgazdálkodási technológiákat hívott életre; a vízfelhasználás több mint 80 százalékát újrahasznosítják, többszörös tisztítás után a visszaforgatott víz jól használható a mezőgazdaságban. A vizet közvetlenül a gyökerekhez juttatják el, a földbe telepített mikroszenzorok pedig hasznos adatokat adnak a gazdálkodóknak, eszerint tudják meghatározni az öntözés ideális idejét és mennyiségét. Ezeket a rendszereket támogatja a dróntechnológia, az adathalmazok és előrejelzések alkalmazása is.

2.jpg

Illusztráció: izraeli kibuc

Fotó: KJ

A mezőgazdasági modell tudományos kutatásokra, a technológia folyamatos fejlesztésére, a természeti erőforrások – a talaj és a víz – takarékos használatára és az állam kiterjedt szerepvállalására épül. A kutatók, a termelők és az agrárágazatok szoros együttműködése révén folyamatosan növekszik a termelés. A csepegtető öntözéses rendszerrel és a talajszerkezet javításával jelentősen javítani lehet a mezőgazdasági feltételeket – és ezzel együtt a hozamokat valamint a minőséget – a magyarországi kertészeti termőterületeken is. A magyar kormány is kiemelten kezeli az öntözésfejlesztést, az öntözött területek növelését, az a 2022-2027 közötti Vidékfejlesztési Program prioritásai között szerepel.

Az AgriData rendezvény résztvevői betekintést nyerhettek olyan izraeli és magyar termelési, technológiai megoldásokba is, amelyek nemzetközi szinten is példaértékűek. Ezek olyan új szemléletet, megoldásokat hoznak az agráriumba, amelyek mind termelési, mind innovációs oldalról hasznosan szolgálhatják gazdálkodókat.

 

Forrás: NAK Sajtóközlemény

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1216639818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása