IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Izrael a fenntartható fejlődésért

2019. július 23. 15:55 - Israeli Embassy

Az ENSZ 2015-ben fogadta el a 2012-es Rio+20 Fenntartható Fejlődés Konferencia döntése alapján a Fenntartható Fejlődési Keretrendszert. Az Agenda 2030 a kiegyensúlyozott társadalmi fejlődés, a tartós gazdasági növekedés és a környezetvédelem alapelveit rögzíti 17 pontban. Izrael a múlt héten mutatta be az ENSZ-ben, hogy mit tesz az Agenda 2030-ban felsorolt területeken.

A kreativitás és az innováció az izraeli kultúra része. Fontos szerepet játszik abban is, hogy az izraeliek hogyan közelítik meg a fenntartható fejlődés céljait az ország határain belül és azokon túl.

Városi környezet

Izraelben a természet és az épített környezet egyensúlyára törekednek a városi környezet kialakításakor. Jeruzsálemben például a város szívében van egy 64 hektáros természetvédelmi terület, ahol 40 gazella él. Hasonló kezdeményezés más városokban is van.

Orvosi innováció

Az Izraelből útnak induló orvosi innovációkat hosszasan lehetne sorolni a kapszulás endoszkóptól kezdve a ReWalk nevű bionikus sétáló eszközig, ami a járást teszi lehetővé még azok számára, is, akik deréktól lebénultak. Az orvosi és a biotechnológiai innovációk kitűnő eszközök arra is, hogy Izrael nemzetközi szinten is bemutassa a komoly intézményi háttérrel rendelkező startup kultúráját.

ensz_fenntarthato_fejlodes_keretrendszer.jpg

Vízgazdálkodás

Izrael a világ egyik legszárazabb régiójában terül el. Számtalan innovatív technológiájának köszönhetően a vízgazdálkodás legelismertebb szereplőjévé vált világszerte az elmúlt évtizedekben. Vízkészletének 86 százalékát újrahasznosítja, sőt még a levegőből is képes vizet előállítani. (Izrael így küzd az elsivatagosodás ellen – videó.)

A jövő étele

A technológia fejlődése miatt a mezőgazdasági technológiák és az élelmiszerfeldolgozás is átalakulóban van. A káros növényvédő szereket felváltja a precíziós földművelés. Szenzorok, drónok és egyéb eszközök adnak tájékoztatást arról, hogy egy adott növény termesztésébe mikor és milyen módon kell beavatkozni. (Az izraeli mezőgazdaság titkairól korábban itt írtunk.)

Egészségmegőrzés

Az izraeli orvostechnikai eszközök és műtéti technikák az egész világon használhatóak. Ezért orvosok érkeznek Afrikától Ázsiáig, hogy tréningek keretében megtanulják azokat. Tudásukat a hazájukban hasznosítják, több ezer életet megmentve.

Oktatás

Az izraeli egyetemek világhírűek. A minőségi oktatás azonban jóval korábban kezdődik. A modern iskolákban a programozás, a robotika már az általános iskolák tananyagának is része.

mashav_aid_from_israel.jpg

Tudás- és tapasztalatmegosztás

Izrael a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködésért Felelős Ügynökségén, a Mashav-on keresztül osztja meg tudását és tapasztalatát a világ minden táján különböző területeken. Eddig 130 ország 270 ezer szakembere vett részt a Mashav tréningein. Magyarországon a Mashav legutóbb, 2018 decemberében, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve tartott egy öt napos képzést négy balkáni ország vízügyi szakemberei számára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7714976614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása