IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Az izraeli mezőgazdaság titkai

2019. január 31. 16:07 - Israeli Embassy

Az édes és zamatos, Izraelben termett zöldségek és gyümölcsök fogyasztói gyakran felteszik a kérdést: „mitől ilyen finomak?” Erre a kérdésre próbálunk válaszolni az izraeli mezőgazdaság titkainak kiderítésével.

smart_products_for_precision_irrigation.jpg

Csepegtetős öntözés. A legismertebb „titok” az a technológia, amely a vizet közvetlenül a gyökerekhez juttatja el. A Netafim a csepegtetős öntözést 1965-ben egy kibucból indította útjára a Negev sivatagban. A technológia kezdetben a precíziós öntözést és a kibuclakók mezőgazdasági tapasztalatát ötvözte, de a folyamatos innovációnak köszönhetően már a számítógépvezérlésnek és az adatelemzésnek is komoly szerep jut.

netafim_3.JPG

A Netafim csepegtetős öntözés rendszere ötven év elteltével is a modern mezőgazdaság egyik alapköve

Vízfelhasználás, visszaforgatás. Izrael a vízfelhasználásának jóval több mint 80 százalékát újrahasznosítja. Különböző és többszörös tisztítást követően a visszaforgatott víz jól használható a mezőgazdaságban.

water_recycling_1.jpg

Az izraeli víz újrahasznosításának mértéke jóval magasabb, mint bárhol máshol a világon

Megfigyelés. A Taranis nevű izraeli startup dróntechnológiát, adathalmazokat és előrejezés- elemzést alkalmaz a mezőgazdaságban. A drónok egy adott földterület fölött repülnek és nagy felbontású képeket készítenek, amelyek számítógépes elemzésre kerülnek. Az adatok alapján egy gyorselemzés készül a farmerek számára. Például jelzik, hogy hol lepték el nemkívánatos rovarok a terményt. Így a farmernek lokalizálhatják a fertőzést, és megelőzhetik a probléma elterjedését.

Bio rovarirtás. Az izraeli BioBee a világ egyik vezető növényvédelmi vállalata. Vegyi anyagok helyett különböző rovarokat használnak a kártevők ellen. Ez a természetes módszer nemcsak egészséges, hanem hatékony is, mert 70 százalékkal csökkenti a kemikáliák használatát. A BioBee termékei már több mint 50 országban arattak sikert.

Bio trágya. A Groundwork BioAg innovációja kevesebb trágya felhasználásval növeli a terméshozamot. “Jó” gombákat használnak arra, hogy a növények egy másodlagos gyökérzetet hozzanak létre, amely könnyebben felveszi a szükséges tápanyagokat és vizet a földből.  

mycorrhiza_groundwork.png

A gombagyökerek olyan anyagokat is hasznosítanak, amelyeket a hagyományos gyökérzet nem ér el

Robotika. Az FFRobotics termékei számítógép vezérelte robotok, amelyek tízszer gyorsabban és hatékonyabban szedik le gyümölcsöt a fáról, mint az emberi munkaerő.

Szenzorok. A Saturas mikroszenrorokat telepít a földbe, amelyek adatokat juttatnak el a farmerekhez. Az öntözés ideális idejét és mennyiségét lehet meghatározni ezzel az izraeli technológiával.

Mivel a föld lakossága egyre növekszik, egyre több élelemre van szükségünk, amelynek előállításához egyre kevesebb vizet tudunk felhasználni. Az okos és környeetbarát izraeli mezőgazdasági innovációknak ezért egyre nagyobb szerepük lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4214600624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása