IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Budapest és Tel-Aviv is a legmegfizethetőbb városok között

2020. augusztus 03. 14:19 - Israeli Embassy

Egy új tanulmány szerint Budapest a legmegfizethetőbb város az üzleti tevékenység folytatása szempontjából. Tel-Aviv a tizedik lett ebben a rangsorban.

Az angliai székhelyű Utility Bidder a fizetéseket, az irodai költségeket, az villanyszámlát, az internet díjakat és a társasági adót hasonlította össze az OECD országok 70 városában. Az összesítés két végpontján Budapest és San Francisco végzett. Budapestet közvetlenül a visegrádi országok fővárosai követik listán, és Tel-Aviv is bekerült a lista élvonalába.

Budapest 90,72 ponttal végzett az első helyen. Ez jelentősen jobb eredmény a második helyezett Prágánál, amely 83,91 pontot ért el. A tizedik helyezett Tel-Aviv összpontszáma 68,83, ez szintén a legmagasabbak között van.

tel-aviv_azrieli.jpg

Fotó: Flickr

Ha a Utility Bidder listája alapján hasonlítjuk össze Budapesten és Tel-Avivot, akkor a legnagyobb különbséget a munkavállalók fizetése között találjuk. Budapesten az éves fizetés 16,600 angol font, Tel-Avivban 44,620 GBP. A második helyezett Prágában 20,230 angol font, a Tel-Avivot megelőző Malagában pedig 27,300. A tízes listán szereplő városok közül a legkevesebb fizetést, évi 13,032 angol fontot a 6. helyezett Mexikóvárosban dolgozók vihetik haza a tízes listán szereplő városok közül.

Az irodai költségeket tekintve Budapesten az egy négyzetlábra jutó költség 33,51 angol font, míg Tel-Avivban 62,21. Érdekesség, hogy a negyedik helyezett Pozsonyban jóval alacsonyabb az irodai költség, mint Budapesten, mindössze 23,30 angol font.  

A lista szerkesztői Tel-Aviv kapcsán kiemelték, hogy a város a világ egyik innovációs központja. Mint arról korábban már mi is írtunk, a Városháza adatai szerint 2.000 startup működik a városban, amely a legmagasabb szám egy négyzetméterre vetítve az egész világon. Így nem csoda, hogy sokan “Silicon Wadi”-nak becézik.

Szólj hozzá!

Sikeresen lezárult az izraeli startup oktatás-sorozat a V4 országokban

2020. július 17. 12:39 - Israeli Embassy

A V4 országokban működő izraeli nagykövetségek kezdeményezésére „Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp” néven előadássorozat került megrendezésre startupok számára Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban.

Az öt előadásból álló sorozat keretében izraeli szakértők és tapasztalt üzletemberek mutatták be a világ egyik legsikeresebb startup ökoszisztémáját, az izraeli startup világ működését és sikerének titkát. Minden workshop másfél órás volt, és az elméleti alapok mellett fontos szerep jutott a gyakorlati ismereteknek is. all_speakers_in_one_cover_photo.jpg

A V4 országok közül Magyarországon volt az egyik legnagyobb érdeklődés a program iránt. Tizenhatan regisztráltak a teljes előadás sorozatra, és az érdeklődők Zoom vagy Facebook közvetítés segítségével vettek részt az eseményeken.

Az első online esemény a koncepció-készítésről és a termékbevezetésről szólt. Később a csapatépítés, az üzleti terv készítés és a networking fontossága is terítékre került. A vállalkozások finanszírozásáról és a tőkebevonásról szóló előadás nemcsak startupok számára volt érdekes. A marketing és kommunikációs ismeretek elengedhetetlenek az üzleti sikerhez, így a storytelling mellett ezek is bekerültek a témák közé.

Magyarországról a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Startup Campus csatlakozott az Izraeli Nagykövetség partnereként a kezdeményezéshez.

„Szeretném köszönetemet kifejezni a magyar startupoknak és szakmai partnereinknek az aktív közreműködésükért a Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp projektben. Azért indítottuk el ezt a workshop sorozatot a V4 országokban, mert az üzleti sikerek és a személyes karrier út építésének is fontos része az élethosszig tartó tanulás. Remélem, hogy a webináriumok részvevői sokat tanultak a széleskörű tapasztalattal rendelkező izraeli szakértőktől és az előadásokon hallottak megkönnyítik a kihívásokkal teli útjukat az üzleti siker felé”mondta Yacov Hadas-Handelsman nagykövet. 

 

Szólj hozzá!

A tőkebevonás titkai

2020. július 07. 09:13 - Israeli Embassy

Minden startup életében eljön az idő, amikor egy jó ötlet vagy egy innováció további fejlesztéséhez tőkére van szükség. Sokan ezt a fázist tartják a legnehezebbnek egy vállalkozás életében, mert igazi kihívás olyan befektetőket találni, akik ugyanúgy hisznek egy innováció sikerében, mint az ötletgazdák. Ha pedig ez is megtörtént, akkor a tőkebevonás formáiról kell tárgyalni, ami komoly üzleti felkészültséget igényel.

bootcamp_daniel_star.png

A Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp következő webináriuma ebben szeretne segíteni, útmutatást nyújtani a visegrádi országokban működő startupok számára. Az izraeli kockázatitőke-csoport, a Pitango managing partnere, Daniel Star osztja meg több évtizedes tapasztalatait az érdeklődőkkel.

Élő Facebook közvetítés a webináriumról július 7-én 12:00 órától itt.

A Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp projektben az Izraeli Nagykövetség szakmai partnerei: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs HivatalBudapesti Vállalkozásfejlesztési KözalapítványStartup Campus.

Szólj hozzá!

Don’t hesitate, accelerate!

2020. június 29. 15:58 - Israeli Embassy

„Nem lehet nem kommunikálni” -  tanítják a kommunikáció szakos hallgatóknak. A tervezett üzleti kommunikáció a nagyvállalatoknak és a startupoknak is fontos, mert a sikeres működés alapja a hatékony kommunikáció. Ugyan nem minden vállalatnak van múltja, de jövőről alkotott elképzelése minden üzleti szereplőnek kell, hogy legyen. Ügyfeleknek, B2B partnereknek, bankoknak, kormányzati tisztviselőknek és más stakeholdereknek is el kell tudni mesélni, hogy miről szól egy vállalat működése. Mi terméke vagy szolgáltatása? Mi a küldetése? Milyen értékeket képvisel? Milyen jövőképe van? Melyek a főbb elemei a vállalati kultúrának? Ezek a kérdések csak példák arra, hogy mi mindent érdemes elmesélni egy adott vállalat kapcsán.  

tal_catran_webinar.JPG

A Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp következő webináriuma egy prezentáció- és történetmesélés tréning lesz azon startupok számára, akik előzetesen regisztráltak a visegrádi országokból. Tal Catran, „akcelerátor guru” fogja megosztani széleskörű tapasztalatait az érdeklődőkkel. Munkáját röviden így összegezi: „Don’t hesitate, accelerate!”

Élő Facebook közvetítés a webináriumról június 30-án 12:00 órától itt.

A Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp projektben az Izraeli Nagykövetség szakmai partnerei: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs HivatalBudapesti Vállalkozásfejlesztési KözalapítványStartup Campus.

Szólj hozzá!

Milyen a jó üzleti terv?

2020. június 23. 10:08 - Israeli Embassy

Az üzleti terv készítésének titkaiba avatja be az érdeklődőket a Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp következő webináriuma.  

business_plan.PNG

Illusztráció: Needpix

Hogyan építsünk fel egy üzleti tervet? Hogyan modellezzünk és azonosítsunk trendeket egy telített versenypiacon? Milyen válaszokat adhatunk a felmerülő problémákra a profit kilátások megőrzésével? Ezek is szóba kerülnek majd Rachel Varsano előadásán, aki üzletfejlesztési tapasztalatait vezető ipari és technológiai vállalatoknál, például az IAI - Israel Aerospace Industriesnál szerezte.

business_plan_rachel_versano.jpg

Élő Facebook közvetítés a webináriumról június 23-án 12:00 órától itt.

Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp projektben az Izraeli Nagykövetség szakmai partnerei: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs HivatalBudapesti Vállalkozásfejlesztési KözalapítványStartup Campus

 

 

 

Szólj hozzá!

Csatlakozz a Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamphez!

2020. június 16. 11:12 - Israeli Embassy

Yacov Hadas-Handelsman nagykövet szerint többek között azért érdemes csatlakozni a hat héten át tartó online előadásokhoz a Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp keretében, mert egy startup vállalkozást felépíteni és menedzselni az egyik legnehezebb üzleti feladat. Sokkal több kell hozzá, mint egy jó ötlet. Izraelben a sikeres startupok elengedhetetlen eleme a chutzpa!

Szólj hozzá!

Hogyan építsünk sikeres csapatot?

2020. június 15. 15:29 - Israeli Embassy

A Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp következő előadásának témája a sikeres csapatépítés lesz. Nili Goldberg, a növekedési stratégiák szakértője, a Growthanomics alapítója osztja meg a B2C és B2B világban szerzett tapasztalatait az érdeklődőkkel.

 

Ha szeretnéd a startup vállalkozásod sikeresebbé tenni, akkor regisztrálj az eseményre itt!

Élő Facebook közvetítésünket pedig minden érdeklődőnek ajánljuk!   

Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp projektben az Izraeli Nagykövetség szakmai partnerei: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal; Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány; Startup Campus

 

Szólj hozzá!

Magyar csapatok a World Hackathon Day-en

2020. június 11. 14:15 - Israeli Embassy

Az Izraeli Nagykövetség és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kezdeményezésére 5 magyar startup vett részt a World Hackathon Day-en. Az izraeli kezdeményezésű „World Hackathon Day” virtuális eseményen fiatal tehetségek közösen keresték a megoldásokat a koronavírus okozta aktuális globális kihívásokra.

A május 29-31. között megrendezésre kerülő online eseményen a Phonic Chat, a Playsic App, a Darts Matek, a Framble és a RoboGaze mérettette meg magát azzal, hogy világszinten is bemutatták ötletüket és fejlesztéseiket a nemzetközi startup közösségnek.   

bvk_world_hackathon_day.jpg

Fotó: BVK 

A Phonic Chat egy online közösségi zenealkotó platform, mely magasszínvonalú, kiemelkedő kulturális hatással bíró nemzetközi projekteknek ad otthont, mint legutóbb az Atr of Vírus.

A Darts Matek egy olyan egyedülálló digitális számolási készség fejlesztő iskolai program, amely lehetőséget biztosít a matematikai alapok játékos módon történő elsajátítására, gyakorlására egy izgalmas sport által.

A Framble a világ első digitális képkerete, amely E-Paper kijelzővel rendelkezik. Ennek köszönhetően 6 hétig képes üzemelni egyetlen akkumulátor-töltéssel.

A RoboGaze egy technológiai startup, melynek célja, hogy a mesterséges intelligenciával támogatott vezető felügyeleti rendszerének segítségével megszűntesse a halálos közúti baleseteket. 

A Playsic App egy interaktív zeneválasztó alkalmazás, amivel új helyeket, zenéket és embereket ismerhetsz meg.

„Köszönjük a tehetséges magyar startuppereknek, hogy az izraeli kezdeményezésű World Hackathon Day keretében csatlakoztak egy globális technológiai közösséghez. Fejlesztéseik fontos megoldásokat adnak napjaink kihívásaira annak érdekében, hogy egy zöldebb, élhetőbb és méltányosabb világban élhessünk” - mondta Yacov Hadas-Handelsman nagykövet.

„A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány a járványveszély idején is mindent megtesz azért, hogy a magyar startupok közül minél többen bekapcsolódhassanak a nemzetközi programokba. Áprilistól több, mint 40 ilyen lehetőséget tudtunk felkínálni. A legjelentősebbek az Izraeli Nagykövetséggel együttműködve szervezett programok voltak. A magyar startupok kiválóan helytállnak, Budapestet az elmúlt öt évben állandó szereplőjévé tudtuk tenni a nemzetközi közösségnek.” – mondta Szalai Piroska, a BVK kuratóriumának elnöke.

Szólj hozzá!

Izraeli startup oktatás-sorozat indul a V4 országokban

2020. június 08. 16:16 - Israeli Embassy

A V4 országokban működő izraeli nagykövetségek kezdeményezésére Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp” néven előadássorozat indul startupok számára Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban.

nili.jpgA hat előadásból álló sorozat keretében izraeli szakértők és tapasztalt üzletemberek mutatják be a világ egyik legsikeresebb startup ökoszisztémáját, az izraeli startup világ működését és sikerének titkát. Minden workshop másfél órás lesz, és az elméleti alapok mellett fontos szerep jut majd a gyakorlati ismereteknek.

tomer.jpg

Az első online eseményre június 9-én kerül sor. A koncepció-készítésről és a termékbevezetésről lesz szó. Az elkövetkezendő hetekben a csapatépítés, az üzleti terv készítés és a networking fontossága is terítékre kerül. A vállalkozások finanszírozásáról és a tőkebevonásról szóló előadás nemcsak startupok számára lehet érdekes. Egy termék megvásárlásakor vagy szolgáltatás igénybe vételekor egyre többen veszik figyelembe a fenntarthatósági szempontokat. Ennek az üzleti előnyeit is megismerhetjük a workshopok során. A marketing és kommunikációs ismeretek elengedhetetlenek az üzleti sikerhez, így a storytelling mellett ezek is bekerültek a témák közé.
tal.jpg

Az előadássorozat részei keddenként 12:00-13:30 óra között a Zoom-on, a V4 országokban működő izraeli nagykövetségek és partnereik Facebook oldalán lesznek elérhetőek.
nir_reuven.jpg

Magyarországról a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Startup Campus csatlakozott az Izraeli Nagykövetség partnereként a kezdeményezéshez.
hilla.jpg

Egy sikeres startup felépítése hatalmas üzleti kihívás. Sokkal több kell hozzá, mint egy jó ötlet vagy innováció. Alapos ismeretekkel kell rendelkezni a termékről vagy szolgáltatásról, és tisztában kell lenni a vállalkozás menedzsmenttel is. Sőt, ezeken túl is szükség van még valamire. Izraelben a startupok sikerének egyik titka és elengedhetetlen hozzávalója a „chutzpa” is. Biztos vagyok benne, hogy ez is szóba kerül majd a Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp” workshopjain, amelyet partnereink támogatásával valósítunk meg Magyarországon és a többi V4 országban is” – mondta Yacov Hadas-Handelsman nagykövet.

daniel.jpg

„Izrael ma már többek közt arról híres, hogy egy országnyi startup közösségből áll, ahol sorra születnek nemzetközi szinten is jegyzett innovációk. Épp ezért kiemelten fontosnak tartom, hogy a magyarországi induló vállalkozások lehetőséget kapjanak arra, hogy a világ egyik legdinamikusabban fejlődő tudásalapú gazdaságának sikeres vállalkozóitól tanulhassanak és megismerhessék az izraeli startup ökoszisztéma működési logikáját, értékteremtő képességét és innovatív szemléletmódját” – mondta Sebők Katalin, vállalati innovációs elnökhelyettes; Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány 2015-ben az első külföldi startup delegációját Tel-Avivba, Budapest testvérvárosába szervezte. Azóta már közel 200 hazai startup bemutatkozásához, tapasztalatszerzéséhez járultunk hozzá világszerte. Nagy öröm számunkra, hogy e járványveszélyes időkben Izrael Állam Nagykövetségének partnereként segíthetjük a magyar startupok fejlődését és ezáltal a hazai ökoszisztéma erősödését. S ehhez most még repülőre sem kell ülni, hisz minden az online térben valósul meg.” – mondta Szalai Piroska kuratóriumi elnök; Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.

„Egy innovatív vállalkozás az ötlet fázistól globális térben kell, hogy gondolkodjon. A nemzetközi piacra lépés komoly kihívás, pontos, célzott felkészülést igényel. Minél több, ehhez hasonló tapasztalatot és tudást biztosító  bilaterális programra van szükség, melynek segítségével erősíthető a hazai cégek növekedése, sikeressége. A Startup Campus-al évek óta valósítunk meg nemzetközi piacra lépést támogató programokat, többek között izraeli partnereinkkel, ezért is csatlakoztunk szakmai partnerként az Izraeli Nagykövetség képzéséhez” – mondta Kovács Zsolt, a Startup Campus vezérigazgatója.

 

Szólj hozzá!

A Környezetvédelem Világnapja

2020. június 08. 10:29 - Israeli Embassy

A környezetvédelem világnapján Yacov Hadas- Handelsman izraeli nagykövet videóban hívta fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Többek között elmondta, hogy a környezetvédelem területén vannak megoldások a kormányok, az ENSZ és más szervezetek számára, és vannak olyan lépések is, amelyek az egyénektől függenek. Izrael megpróbálja megosztani a tapasztalatait és innovációit ezen a területen is.

 Videó - 1. rész 

Videó - 2. rész 

Videó - 3. rész 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!