IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

AgriData - Innovatív izraeli és magyar megoldások a mezőgazdasági termelésben

2021. július 09. 10:47 - Israeli Embassy

Online konferenciát szervez az Izraeli Nagykövetség a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Külügyi és Külgazdaság Intézet (KKI) 2021. július 19-én 10:00-12:00 óra között Zoom felületen. 

agridata_blogra.jpg

 AgriData webinárium, 2021. július 19., 10:00-12:00 óra, Zoom

Mivel a föld lakossága egyre növekszik, egyre több élelemre van szükségünk, amelynek előállításához egyre kevesebb vizet tudunk felhasználni. Az okos és környezetbarát mezőgazdasági innovációknak ezért egyre nagyobb szerepük lesz.

Izrael a világ egyik legdinamikusabban fejlődő tudásalapú gazdasága, amit gyakran startup nemzetként emlegetnek. Exportjának többségét az innovatív iparágak adják.

Izrael a vízfelhasználásának jóval több, mint 80 százalékát újrahasznosítja. Különböző és többszörös tisztítást követően a visszaforgatott víz jól használható a mezőgazdaságban. A legismertebb „titok” az a technológia, amely a vizet közvetlenül a gyökerekhez juttatja el. A technológia kezdetben a precíziós öntözést és a kibuclakók mezőgazdasági tapasztalatát ötvözte, de a folyamatos innovációnak köszönhetően már a számítógépvezérlésnek és az adatelemzésnek is komoly szerep jut.

1.jpg

Az izraeli mezőgazdaság sikerének egyik titka a csepegtetéses öntözés 

Fotó: KJ

A földbe telepített mikroszenzorok adatokat juttatnak el a farmerekhez. Az öntözés ideális idejét és mennyiségét lehet meghatározni ezzel a technológiával.

Ezeket a rendszereket megtámogatja a dróntechnológia, az adathalmazok és előrejezés-elemzések alkalmazása a mezőgazdaságban. Az adatok alapján gyorselemzés készül a farmerek számára. Például jelzik, hogy hol lepték el nemkívánatos rovarok a terményt. Így a farmernek lokalizálhatják a fertőzést, és megelőzhetik a probléma elterjedését.

Az „AgriData” konferencián ezen modern rendszerek izraeli alkalmazásába, technikai lehetőségeibe igyekszünk betekintést nyújtani, innovatív magyar jó példák bemutatása mellett.

A konferencia nyelve angol és magyar (szinkrontolmácsolás biztosított), a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz között.

REGISZTRÁCIÓ:

https://miniapp.nak.hu/nak-regisztracio/agridata-innovative-israeli-and-hungarian-solutions-in-agriculture-production/

 

 

Szólj hozzá!

Izrael példát mutat a természeti erőforrások hatékony használatában

2021. június 25. 11:09 - Israeli Embassy

Öntözés és modern technológiák kontra klímaváltozás

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke megbeszélést folytatott Yacov Hadas-Handelsmannal, Izrael budapesti nagykövetével, 2021. június 23-án. Mint az egyeztetésen elhangzott, a klímaváltozás egyre nagyobb kihívást jelent Közép-Európa mezőgazdasága számára, e téren az Izraelben évtizedek alatt kialakított technológiák adaptálása komoly segítség lehet. Ugyanis bár Izrael területének jelentős része sivatagjellegű, illetve vízhiány jellemzi, korszerű, takarékos öntözési, illetve talajművelési, termesztés-technológiai megoldásokkal jelentős hozamokat érnek el. Izraelben a vízhiány a leghatékonyabb öntözési és vízgazdálkodási technológiákat hívta életre.

gyorffy_balazs_yacov_hadas_handelsman.jpg

Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Yacov Hadas-Handelsman nagykövet

Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A mezőgazdasági modell magas színvonalú tudományos kutatásokra, a technológia folyamatos fejlesztésére, a természeti erőforrások – így a talaj és a víz – takarékos használatára és az állam kiterjedt szerepvállalására épül. A kutatók, a termelők és az agrárágazatok szoros együttműködése révén folyamatosan növekszik a mezőgazdasági termelés, ami hazánk számára is példamutató.

A csepegtető öntözéses rendszerrel és a talajszerkezet javításával jelentősen javítani lehetne a mezőgazdasági feltételeket – és ezzel együtt a hozamokat és a minőséget – a magyarországi kertészeti termőterületeken is. A magyar kormány is kiemelten kezeli az öntözésfejlesztést, az a 2022-2027 közötti Vidékfejlesztési Program prioritásai között szerepel. A mezőgazdasági tudásmegosztás szintén kulcsfontosságú, ebben a kamara – érezve annak fontosságát – komoly szerepet vállal.

A vízgazdálkodási, korszerű termelési rendszerek megismertetése érdekében Izrael budapesti nagykövetsége és a NAK online konferenciát szervez, melynek időpontja 2021. július 19. Az esemény a magyar és az izraeli mezőgazdasági technológiák, jó gyakorlatok bemutatására fókuszál, egyebek közt a smart-farmingra, az innovatív technológiákra, a vízgazdálkodásra és a dróntechnológiákra.

Izraelbe élelmiszert exportálni – a vallási előírások miatt – nehézkes, ugyanakkor ezen akadályok leküzdésében a NAK is segíti tagjait. A kamara egy kiadványt is készített a kóser tanúsítású termékek előállítása és értékesítése kapcsán, a gyakorlati oldalra fókuszálva, hogy az használható legyen a vállalkozások mindennapi tevékenységekor. A kóser minősítésű termékek gyártásának képessége ugyanis a hazai cégeknek is versenyelőnyt jelenthet, a későbbiekben erről részletesebben is egyeztetnek a felek.

 

Forrás: NAK Sajtóközlemény

 

 

 

Szólj hozzá!

A Parkinson-kór egyik fő okát azonosították izraeli kutatók

2021. június 02. 09:44 - Israeli Embassy

A dege­neratív idegrendszeri betegségek, köztük a Parkinson-kór egyik fő okát sikerült azonosítaniuk az izraeli Ben Gurion Egyetem (BGU) kutatóinak.

Az életkor előrehaladtával a szervezetben lévő fehérjék megfelelő struktúrája felbomlik és olyan fehérjeaggregátumok alakulnak ki, amelyek neurodegeneratív betegségeket okoznak. A szakemberek megállapították, hogy a szervezet proteinjeinek minőségellenőrző-rendszerei újraszerveződnek az évek során – adta hírül az MTI.

 Az agyi fehérjék specifikus minőségellenőrző-rendszere megváltozik az életkor előrehaladtával és elveszíti azon képességét, hogy fenntartsa a proteinek struktúráját, így nem képes többé védelmet nyújtani a betegségekkel szemben.

parkinson_s-disease.jpg

Illusztráció: Picpedia

A Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmány szerint az alapvető fehérjeellenőrzési-rendszer nem azonos módon működik minden sejtben, hanem minden egyes szövetben alkalmazkodik a proteinek mennyiségéhez és interakciójához.

A minőségellenőrző-rendszer időskori megváltozásával megszűnik a szövettel való „összehangoltság” és ezáltal az ártalmas folyamatok elleni védelem is.

„Az eredményeink olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethetnek, amelyek lehetővé teszik a fehérjeminőség-ellenőrzés képességének fenntartását időskorban is, ezáltal lassítva a neurodegeneratív betegségek kialakulását” – írták a szakemberek.

 

Forrás: MTI

 

Szólj hozzá!

Izraeli turisták érkezhetnek az elsők között Magyarországra

2021. május 13. 12:45 - Israeli Embassy

Mivel Izrael a világ egyik legintenzívebben átoltott országa, így valószínűsíthető, hogy azon államok egyike lesz, ahonnan a leghamarabb kezdnek el utazni - hívta fel a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) egy sajtóközleményben.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (Ntak) adatai szerint 2020-ban a Magyarországra látogató izraeli turisták 90 százaléka Budapestet kereste fel, a vendégek több mint 60 százaléka a 18-44 éves korosztályból került ki. Az izraeli turisták körében Budapest mellett Debrecen volt az egyik legnépszerűbb úti cél, ahol a közvetlen repülőjáratnak köszönhetően évről évre nő az Izraelből érkező vendégek száma.

debrecen.jpg

Az izraeli turisták körében Budapest mellett Debrecen az egyik legnépszerűbb úti cél

Fotó: Wikimedia

Az Ntak adatai alapján az izraeli vendégek 75 százaléka belvárosi szállodákban szállt meg, és csupán 25 százalékuk választott más szálláshelyet. 2020-ban Izrael a 17. helyen állt a magyarországi küldőpiacok rangsorában, az onnan érkező vendégek 75 ezer vendégéjszakát töltöttek Magyarországon.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben az izraeli turisták több mint 512 ezer vendégéjszakát töltöttek magyarországi szálláshelyeken.
A legtöbbet a 35-44 év közöttiek költöttek szállásra, ők több mint 400 millió forintot hagytak tavaly a magyar szálláshelyeken, vagyis naponta 17,5 ezer forintot fizettek ki szállásdíjra.

  

Forrás: MTI

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Jeruzsálem – Hagyomány, turizmus és csúcstechnológia

2021. május 10. 13:59 - Israeli Embassy

Jeruzsálem az elmúlt években jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy a csúcstechnológiai iparágak is otthonra találjanak a városban. Izrael Állam fővárosa mára már az izraeli startup ökoszisztéma meghatározó szereplőjévé vált, ám a turizmus gazdasági szerepe még mindig meghatározó. Az idegenforgalmat a startup kultúra fejlesztéséhez hasonló eszközökkel is támogatják.

i-love-jerusalem.jpg

Fotó: Publicdomain Pictures

A jeruzsálemi turisztikai vállalkozói központ (JETH – Jerusalem Entrepreneurs Tourism Hub) a Jeruzsálemi Fejlesztési Ügynökség projektje. Célja a főváros fejlődésének elősegítése és a gazdasági növekedés fenntartása. Segít elindítani a turizmus területén tevékenykedő innovátorokat és szakembereket. Összeköti a vállalkozásokat, az idegenforgalmi élményt biztosító technológiákat, a szakértelmet és a forrásokat egy turisztikai ökoszisztéma keretein belül. A JETH fejlesztései az elmúlt években kulcsfontosságúak voltak Jeruzsálem infrastruktúrájának korszerűsítésében, az idegenforgalom jelentős növekedésében, a helyi vállalkozások támogatásában és a turizmushoz kapcsolódó technológiákat fejlesztő startupok létrejöttében.

Közösség

A JETH összefogja a turisztikai szakemberek kiterjedt hálózatát, és elősegíti együttműködésüket. A Jeruzsálem szívében található co-working irodáikban rendezvényeket szerveznek, ahol a helyi közösség tagjai megismerhetik egymást, és részt vehetnek inspiráló programokon az iparág nemzetközi szereplőivel. Igény szerint mentort biztosítanak a szakmai fejlődéshez. Workshopjai és tréningjei naprakész ismereteket és tudást biztosítanak az iparág aktuális helyzetéről a JETH tagoknak.

Innováció

A JETH célja, hogy kiaknázza a digitális fejlesztésekben rejlő lehetőségeket a tradicionális turizmussal. Támogatja azoknak a technológiáknak a fejlesztését, amelyek a jövő turizmusát jellemzik majd. Ez kitűnő lehetőség a helyi startupoknak arra, hogy Jeruzsálemből indulva globális szolgáltatást nyújtsanak.

 

 

Szólj hozzá!

Izraeli szakértőktől tanultak a tehetséges visegrádi startupok

2021. május 05. 11:15 - Israeli Embassy

Izrael a világ egyik legsikeresebb innovációs ökoszisztémája, a helyi szakértőktől és üzletemberektől pedig értékes tanácsokat és ismereteket szerezhetnek a V4-es országok startupjai is. Az erre irányuló igényre adott válaszként a visegrádi országokban működő izraeli nagykövetségek idén februárban már második alkalommal rendezték meg a “Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp” előadássorozatot, amelyen Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország startupjai vehettek részt.

A tavaly nyáron zárult első virtuális startup program sikerét követően február elején hosszabb, kilenc előadásból álló tananyaggal tértek vissza a szervezők. Áprilisig bezárólag olyan témákat jártak körül, mint a koncepció és az üzleti terv kialakítása, marketing stratégia, branding, történetmesélés,  forrásbevonás, az egyetemi gyökerű startupok jó példái, nagyvállalatokkal való együttműködés, valamint a prezentáció és pitching módszertana. Utóbbira a Demo Dayen szükségük is volt a startupoknak, akik ekkor befektetők és szakmai zsűri előtt mutathatták be fejlesztéseiket. A magyar résztvevők közül ketten, a Phonic Chat és az Agora Solutions csapata jutott el a Demo Dayig, ahol az első helyet a lengyel Alternatio nyerte el.

v4_bootcamp_zoom_camera_view.png

 

“A startupok sikerei példaként szolgálnak mindannyiunk számára Izraelben. Motivációt adnak, és munkalehetőséget teremtenek fiatal vállalkozóknak. Az izraeli startupok szívesen megosztják egymással a tudásukat és tapasztalataikat az izraeli startup ökoszisztémán belül és azon túl is. Ez adta az ötletet a V4 országokban működő izraeli nagykövetségeknek, hogy elindítsuk a Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp oktatássorozatot. A két évad során több tucat tehetséges magyar startup jelentkezett a programban való részvételre. Köszönjük nekik, hogy részt vettek az előadásokon, és reméljük, hogy olyan tudásanyagot adhattunk számukra, amely segíti majd őket abban, hogy világraszóló sikereket érjenek el az üzleti életben” - mondta el Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete.

Magyarországon az Izraeli Nagykövetséghez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a Startup Campus és a Magyar Kockázati-és Magántőke Egyesület (HVCA) is csatlakozott partnerként, akik mentorálással segítették a magyar csapatokat.


v4_bootcamp_partners_2.jpg

Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp partnerei a V4 országokban 

 

 

Szólj hozzá!

„GreenUp” webinárium a Föld Napja alkalmából

2021. április 21. 13:41 - Israeli Embassy

Korunk legnagyobb kihívása a klímaváltozás, és annak következményei. Annak érdekében, hogy sikerüljön együtt túljutni a nehézségeken, Izrael megosztja a fenntarthatóság területén szerzett tapasztalatait és jó gyakorlatait, valamint innovációit más országokkal.

greenup.jpg

A Föld Napja alkalmából, Izrael Magyarországi Nagykövetsége, a Startup Campussal és a Külügyi és Külgazdasági Intézettel együttműködve, online esemény keretében mutat be izraeli és magyar fenntarthatósági stratégiákat és megoldásokat.

Az esemény ezúttal a mezőgazdaság, a fenntartható és okosváros megoldásokra, valamint a városi mobilitásra helyezi a hangsúlyt.

A webinárium nyelve angol, de magyar nyelvű tolmácsolás is biztosított az április 22-én, Zoom-on megrendezésre kerülő eseményen.

Regisztráció:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_tc2MCapfQGGm3a8kgj9AJQ

 

10:00 – 10:05 

Opening Remarks

Ambassador Yacov Hadas-Handelsman

 

10:05 –

10:10

Greetings

Patricia Espinosa Cantellano, Executive Secretary of the United Nations Framework Convention on Climate Change

 

10:10 – 10:25 

Climate Change in the Mediterranean Basin and Europe - Observed Trends and their Implications

Prof. Yoav Yair, Dean of the School of Sustainability at the Interdisciplinary Center Herzlya (IDC)

 

10:25 – 10:40

Paradigm Change on Development: Some Notions from Hungary

Csaba Kőrösi, Director for Environmental Sustainability of the Office of the President of Hungary

 

10:40 – 10:55

Agriculture in the 21st Century in a Reality of Climate Change

Tom Lahad, Co-Chairman of SupPlant

 

10:55 –

11:10

 

The Blue Deal - Total Impact on our Planet’

Jörg Bauer, President & CEO of Tungsram Group

 

11:10 – 11:25 

“Sustainable and Smart City Initiatives in Debrecen”

dr. Lajos Barcsa, Deputy Mayor of Debrecen

 

11:25 –

11:40

Solutions for Creating More Livable Urban Spaces

Ákos Dervalics, CEO, Manager of EIT InnoEnergy HUB at SC Energy

 

11:40 – 11:55 

Early-warning Battery Hazard Prognostic Software for E-Mobility (AlgoShield)

Niles Fleischer, Founder & CEO of Algolion

 

11:55-

12:00

Closing Remarks

Tamás Péter Baranyi PhD, Deputy Director for Strategy, Institute for Foreign Affairs and Trade

 

Szólj hozzá!

Back to Life

2021. január 26. 12:55 - Israeli Embassy

Sok újat tanultunk az elmúlt évben a mindennapok és a gazdaság területén. Az egyik lecke az, hogy egy vírus nem ismer országhatárokat. Egy év alatt láthatóvá vált, hogy a pandémia miatt szinte minden ország hasonló nehézségekkel küzd az egészségügyben és a gazdaságban. Izrael is új kihívásokkal szembesült.

A több mint kilencmillió lakosú államra sokan tekintenek úgy, mint a koronavírus elleni globális küzdelem egyik vezető országára.

Ennek egyik oka, hogy tanul más országok tapasztalataiból, a saját eredményeit pedig megosztja. Izrael korán meghozta a nehéz döntéseket, lezárta a határokat, bezárta az iskolákat, korlátozta a nem sürgős tevékenységeket. Biztonságosan és könnyen megközelíthető tesztállomásokat nyitott, bővítette a telemedicina lehetőségeit. A nemzetközi hírű tudósok azonnal kutatómunkába kezdtek, az ambiciózus startupok pedig olyan applikációkat fejlesztettek ki, amelyek alkalmazkodnak a megváltozott élethez és társadalmi szokásokhoz.

Az oltási kampány december végén kezdődött. A cikk írásakor csaknem 2,5 millióan kapták már meg az oltást, és egyre nagyobb azoknak a száma, akik a második dózison is túl vannak.

A tervek szerint március végére minden 16 évnél idősebb állampolgárt beoltanak. A fő cél az, hogy minél több ember a lehető leggyorsabban megkapja az oltást a halálozások számának és a súlyos esetek csökkentésének érdekében. Elsőként a 60 év felettieket (a lakosság 11,65 százaléka 65 év feletti), az egészségügyi személyzetet és a „frontvonalban” dolgozókat oltották be. A médiában célcsoportokhoz szóló információs kampányok keretében tájékoztatnak, és biztatják a lakosságot a vakcina beadatására. Folyamatosan és részletesen követik a mellékhatásokat, így a modern technológia a kockázatkezelésben és a bizalomépítésben is segít.

Az oltások beszerzése nemzeti szinten történt, több minisztérium is összehangoltan dolgozott rajta. A gyártókkal korán megkezdték a tárgyalásokat, a beszerzési szerződéseket pedig már a hatósági jóváhagyások előtt megkötötték, biztosítva a mielőbbi szállítást.

A Back to Life hadművelet jegyében a következő hónapokban folyamatos lesz az oltóanyag-szállítás. Ez lehetővé teszi annak a célnak az elérését, hogy az ország az elsők között jusson túl a koronavírus-válságon. A technikai lebonyolítás kapcsán elmondható, hogy a vakcinaközpontokba történő szállítás és a tervezés az egészségügyi minisztérium feladata. Az ellátási lánc részletes kialakítása mellett az elosztási csatornákat is meghatározták. A légi szállítástól kezdve az injekciós tű és a fecskendő beszerzésén át az oltópontokig részletezik a vakcinák útját.
A tervezést hetente felülvizsgálják. A kiszállítás a központi helyeken található speciális hűtőraktárakból az oltópontokra hetente háromszor történik, elkerülve, hogy lejárjon a vakcina szavatossága. A hűtőraktárak összesítései biztosítják azt is, hogy akik megkapták az első adagot, biztosan megkapják a második dózist is. Az egészségügyi szakemberek klinikai és szállítási kérdésekkel egy call centerhez fordulhatnak segítségért.
A folyamatos napi harc az egzisztenciális fenyegetésekkel azt is jelenti, hogy az ország gyorsan és hatékonyan tud reagálni egy mindenkit sújtó vészhelyzetre – ez a Covid–19-járvány kapcsán az egészségügyi rendszert is jellemezte, amely az első eredmények után is folytatja a megfeszített munkát. Valamennyi nemzeti rendszer összefogott. A miniszterelnök több megbeszélést folytatott a Pfizer–BioNTech vezérigazgatójával az oltások folyamatos biztosítása érdekében. A Magen David Adom, az izraeli mentőszolgálat, hónapok óta minden erejével és eszközével küzd a járvánnyal. Az Izraeli Védelmi Erőket (IDF) is mozgósították, amely a járvány tetőzésekor segített a karanténszállodák adminisztrációjában és a családok számára az élelmiszer-szállításban.
Ezekben a hetekben pedig a saját mentőit és katonai tartalékait is biztosítja az oltási program működtetéséhez.

Izrael univerzális egészségügyi rendszerének h-atékonyságát és eredményességét világszerte elismerik. Minden állampolgárnak és állandó lakosnak van biztosítása és egészségügyi ellátása. Négy átfogó, alapvető szolgáltatásokat nyújtó egészségügyi program közül lehet választani. A szolgáltatóknak kortól és egészségi állapottól függetlenül minden lakost be kell fogad­niuk. Több ezer klinika található országszerte, biztosítva minden helyi közösség kiszolgálását. A nemzeti egészségügyi szolgáltatók magas szinten digitalizáltak.

A koronavírus-járvány kapcsán a felsorolt előnyök az izraeliek mellett a világ lakosságát is szolgálják. Iz­rael a vakcinákhoz kapcsolódó statisztikai adatait megosztja a Pfizer–BioNTech vállalattal és a világgal is. Az oltási kampány tapasztalatai lehetővé teszik, hogy más országok és gyártók még hatékonyabban tudjanak küzdeni a világjárvány ellen. Így Izrael a járvány leküzdése érdekében kulcsszerepet vállal az oltóanyag hatékonyságának bemutatásában és a globális stratégia kidolgozásában.

 

Az írás a Világgazdaság 2021. január 25-ei lapszámában jelent meg. 

 

Szólj hozzá!

Izraeli startup oktatássorozat indul a V4 országokban

2021. január 14. 13:37 - Israeli Embassy

Az izraeli üzleti élet működése és jógyakorlatai iránt a V4 országokban is nagy az érdeklődés. A visegrádi országokban működő izraeli nagykövetségek ezért ismét elindítják a „Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp” előadássorozatot, amelynek keretében izraeli szakértők és tapasztalt üzletemberek mutatják be a világ egyik legsikeresebb startup ökoszisztémáját, az izraeli startup világ működését és sikerének titkát.

bootcamp_logo.jpg

Az oktatássorozat második évadja január 25-én egy ünnepélyes megnyitóval indul. Az érdeklődő startupok január 26-tól hétről-hétre követhetik a virtuális térben az előadásokat Magyarországon, Szlovákiában, a Cseh Köztársaságban és Lengyelországban. A másfél órás workshopokon az elméleti alapok mellett fontos szerepe lesz a gyakorlati ismereteknek is. 

A „Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp” projekt igazgatója a széleskörű izraeli és nemzetközi tapasztalattal rendelkező Tal Catran, „akcelerátor guru”, akinek szakmai irányelve az, hogy „Don’t hesitate, accelerate!”

Az előadások angol nyelvűek lesznek az alábbi támákban:  

 • Opening Event
 • From concept to launch (Tomer Sagi)
 • Academy-made startups - How to? (Dana Gavish)
 • Writing a business plan – (Ayala Chen)
 • Marketing strategy – (Oren Simanian)
 • Brand growth – (Nili Goldberg)
 • Storytelling (Tal Catran)
 • The M word - let’s talk about money (Racheli Varsano)
 • Pitching 101- Raising Capital (Daniel Star)
 • The do’s and don’ts - working with corporates (Zvia Baron)
 • Demo Day

Magyarországról a Startup Campus és a Magyar Kockázati-és Magántőke Egyesület (HVCA) csatlakozott az Izraeli Nagykövetség partnereként a kezdeményezéshez.

További információ: https://startupsbootcampv4.com/  

 Jelentkezni egy formanyomtatvány kitöltésével itt lehet!

 

Szólj hozzá!

Tejet állítanak elő élesztőből izraeli kutatók

2021. január 08. 09:40 - Israeli Embassy

Élesztőből állítanak elő mesterséges tehéntejet izraeli kutatók.

Tehenek nélkül, élesztőből kísérleteztek ki tehéntej kinézetű és ízű folyadékot a tel-avivi egyetem kutatói. Az egyetem biomérnöki tanszékén dolgozó Tamir Tuller professzor és Eyal Iffergan élelmiszer-technológiai vállalkozó az új termékhez közös céget alapított, az Imagindairy nevű vállalatot - adta hírül közleményében az egyetem.

producing_milk.jpg

Prof. Tamir Tuller és Dr. Eyal Iffergan

Fotó: Tel Aviv University

Az elmúlt években egyre inkább tudatosult, hogy a tejipar, a tejtermékek gyártása károkat okoz a környezetnek és az emberi egészségnek, a nagyipari állattenyésztés pedig etikai kérdéseket is felvet. Ezért a biotechnológiai vállalatok világszerte megkezdték tejpótlók felkutatását.

Az Imagindairy célja az állati tej összes fontos tápértékének megőrzésével olyan folyadék előállítása, amelynek ugyanolyan az íze, aromája és állaga, mint a tejnek, de a tehenek szenvedése és környezeti károsodás nélkül készül.

A vállalkozás tej- és sajttermékei ráadásul sokkal egészségesebbek az állatoktól származó tejnél, mert nem tartalmaznak koleszterint, laktózt vagy szomatikus sejteket.

A mesterséges tej a modern géntechnológia segítségével teszi lehetővé az élesztő átalakítását. Tuller professzor módszerét a múltban sikeresen alkalmazták vakcinák, antitestek, bioszenzorok és zöld energia előállítására különféle organizmusok, például baktériumok, mikroalgák, sőt vírusok felhasználásával.

 

Forrás: MTI

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása