IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Back to Life

2021. január 26. 12:55 - Israeli Embassy

Sok újat tanultunk az elmúlt évben a mindennapok és a gazdaság területén. Az egyik lecke az, hogy egy vírus nem ismer országhatárokat. Egy év alatt láthatóvá vált, hogy a pandémia miatt szinte minden ország hasonló nehézségekkel küzd az egészségügyben és a gazdaságban. Izrael is új kihívásokkal szembesült.

A több mint kilencmillió lakosú államra sokan tekintenek úgy, mint a koronavírus elleni globális küzdelem egyik vezető országára.

Ennek egyik oka, hogy tanul más országok tapasztalataiból, a saját eredményeit pedig megosztja. Izrael korán meghozta a nehéz döntéseket, lezárta a határokat, bezárta az iskolákat, korlátozta a nem sürgős tevékenységeket. Biztonságosan és könnyen megközelíthető tesztállomásokat nyitott, bővítette a telemedicina lehetőségeit. A nemzetközi hírű tudósok azonnal kutatómunkába kezdtek, az ambiciózus startupok pedig olyan applikációkat fejlesztettek ki, amelyek alkalmazkodnak a megváltozott élethez és társadalmi szokásokhoz.

Az oltási kampány december végén kezdődött. A cikk írásakor csaknem 2,5 millióan kapták már meg az oltást, és egyre nagyobb azoknak a száma, akik a második dózison is túl vannak.

A tervek szerint március végére minden 16 évnél idősebb állampolgárt beoltanak. A fő cél az, hogy minél több ember a lehető leggyorsabban megkapja az oltást a halálozások számának és a súlyos esetek csökkentésének érdekében. Elsőként a 60 év felettieket (a lakosság 11,65 százaléka 65 év feletti), az egészségügyi személyzetet és a „frontvonalban” dolgozókat oltották be. A médiában célcsoportokhoz szóló információs kampányok keretében tájékoztatnak, és biztatják a lakosságot a vakcina beadatására. Folyamatosan és részletesen követik a mellékhatásokat, így a modern technológia a kockázatkezelésben és a bizalomépítésben is segít.

Az oltások beszerzése nemzeti szinten történt, több minisztérium is összehangoltan dolgozott rajta. A gyártókkal korán megkezdték a tárgyalásokat, a beszerzési szerződéseket pedig már a hatósági jóváhagyások előtt megkötötték, biztosítva a mielőbbi szállítást.

A Back to Life hadművelet jegyében a következő hónapokban folyamatos lesz az oltóanyag-szállítás. Ez lehetővé teszi annak a célnak az elérését, hogy az ország az elsők között jusson túl a koronavírus-válságon. A technikai lebonyolítás kapcsán elmondható, hogy a vakcinaközpontokba történő szállítás és a tervezés az egészségügyi minisztérium feladata. Az ellátási lánc részletes kialakítása mellett az elosztási csatornákat is meghatározták. A légi szállítástól kezdve az injekciós tű és a fecskendő beszerzésén át az oltópontokig részletezik a vakcinák útját.
A tervezést hetente felülvizsgálják. A kiszállítás a központi helyeken található speciális hűtőraktárakból az oltópontokra hetente háromszor történik, elkerülve, hogy lejárjon a vakcina szavatossága. A hűtőraktárak összesítései biztosítják azt is, hogy akik megkapták az első adagot, biztosan megkapják a második dózist is. Az egészségügyi szakemberek klinikai és szállítási kérdésekkel egy call centerhez fordulhatnak segítségért.
A folyamatos napi harc az egzisztenciális fenyegetésekkel azt is jelenti, hogy az ország gyorsan és hatékonyan tud reagálni egy mindenkit sújtó vészhelyzetre – ez a Covid–19-járvány kapcsán az egészségügyi rendszert is jellemezte, amely az első eredmények után is folytatja a megfeszített munkát. Valamennyi nemzeti rendszer összefogott. A miniszterelnök több megbeszélést folytatott a Pfizer–BioNTech vezérigazgatójával az oltások folyamatos biztosítása érdekében. A Magen David Adom, az izraeli mentőszolgálat, hónapok óta minden erejével és eszközével küzd a járvánnyal. Az Izraeli Védelmi Erőket (IDF) is mozgósították, amely a járvány tetőzésekor segített a karanténszállodák adminisztrációjában és a családok számára az élelmiszer-szállításban.
Ezekben a hetekben pedig a saját mentőit és katonai tartalékait is biztosítja az oltási program működtetéséhez.

Izrael univerzális egészségügyi rendszerének h-atékonyságát és eredményességét világszerte elismerik. Minden állampolgárnak és állandó lakosnak van biztosítása és egészségügyi ellátása. Négy átfogó, alapvető szolgáltatásokat nyújtó egészségügyi program közül lehet választani. A szolgáltatóknak kortól és egészségi állapottól függetlenül minden lakost be kell fogad­niuk. Több ezer klinika található országszerte, biztosítva minden helyi közösség kiszolgálását. A nemzeti egészségügyi szolgáltatók magas szinten digitalizáltak.

A koronavírus-járvány kapcsán a felsorolt előnyök az izraeliek mellett a világ lakosságát is szolgálják. Iz­rael a vakcinákhoz kapcsolódó statisztikai adatait megosztja a Pfizer–BioNTech vállalattal és a világgal is. Az oltási kampány tapasztalatai lehetővé teszik, hogy más országok és gyártók még hatékonyabban tudjanak küzdeni a világjárvány ellen. Így Izrael a járvány leküzdése érdekében kulcsszerepet vállal az oltóanyag hatékonyságának bemutatásában és a globális stratégia kidolgozásában.

 

Az írás a Világgazdaság 2021. január 25-ei lapszámában jelent meg. 

 

Szólj hozzá!

Izraeli startup oktatássorozat indul a V4 országokban

2021. január 14. 13:37 - Israeli Embassy

Az izraeli üzleti élet működése és jógyakorlatai iránt a V4 országokban is nagy az érdeklődés. A visegrádi országokban működő izraeli nagykövetségek ezért ismét elindítják a „Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp” előadássorozatot, amelynek keretében izraeli szakértők és tapasztalt üzletemberek mutatják be a világ egyik legsikeresebb startup ökoszisztémáját, az izraeli startup világ működését és sikerének titkát.

bootcamp_logo.jpg

Az oktatássorozat második évadja január 25-én egy ünnepélyes megnyitóval indul. Az érdeklődő startupok január 26-tól hétről-hétre követhetik a virtuális térben az előadásokat Magyarországon, Szlovákiában, a Cseh Köztársaságban és Lengyelországban. A másfél órás workshopokon az elméleti alapok mellett fontos szerepe lesz a gyakorlati ismereteknek is. 

A „Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp” projekt igazgatója a széleskörű izraeli és nemzetközi tapasztalattal rendelkező Tal Catran, „akcelerátor guru”, akinek szakmai irányelve az, hogy „Don’t hesitate, accelerate!”

Az előadások angol nyelvűek lesznek az alábbi támákban:  

 • Opening Event
 • From concept to launch (Tomer Sagi)
 • Academy-made startups - How to? (Dana Gavish)
 • Writing a business plan – (Ayala Chen)
 • Marketing strategy – (Oren Simanian)
 • Brand growth – (Nili Goldberg)
 • Storytelling (Tal Catran)
 • The M word - let’s talk about money (Racheli Varsano)
 • Pitching 101- Raising Capital (Daniel Star)
 • The do’s and don’ts - working with corporates (Zvia Baron)
 • Demo Day

Magyarországról a Startup Campus és a Magyar Kockázati-és Magántőke Egyesület (HVCA) csatlakozott az Izraeli Nagykövetség partnereként a kezdeményezéshez.

További információ: https://startupsbootcampv4.com/  

 Jelentkezni egy formanyomtatvány kitöltésével itt lehet!

 

Szólj hozzá!

Tejet állítanak elő élesztőből izraeli kutatók

2021. január 08. 09:40 - Israeli Embassy

Élesztőből állítanak elő mesterséges tehéntejet izraeli kutatók.

Tehenek nélkül, élesztőből kísérleteztek ki tehéntej kinézetű és ízű folyadékot a tel-avivi egyetem kutatói. Az egyetem biomérnöki tanszékén dolgozó Tamir Tuller professzor és Eyal Iffergan élelmiszer-technológiai vállalkozó az új termékhez közös céget alapított, az Imagindairy nevű vállalatot - adta hírül közleményében az egyetem.

producing_milk.jpg

Prof. Tamir Tuller és Dr. Eyal Iffergan

Fotó: Tel Aviv University

Az elmúlt években egyre inkább tudatosult, hogy a tejipar, a tejtermékek gyártása károkat okoz a környezetnek és az emberi egészségnek, a nagyipari állattenyésztés pedig etikai kérdéseket is felvet. Ezért a biotechnológiai vállalatok világszerte megkezdték tejpótlók felkutatását.

Az Imagindairy célja az állati tej összes fontos tápértékének megőrzésével olyan folyadék előállítása, amelynek ugyanolyan az íze, aromája és állaga, mint a tejnek, de a tehenek szenvedése és környezeti károsodás nélkül készül.

A vállalkozás tej- és sajttermékei ráadásul sokkal egészségesebbek az állatoktól származó tejnél, mert nem tartalmaznak koleszterint, laktózt vagy szomatikus sejteket.

A mesterséges tej a modern géntechnológia segítségével teszi lehetővé az élesztő átalakítását. Tuller professzor módszerét a múltban sikeresen alkalmazták vakcinák, antitestek, bioszenzorok és zöld energia előállítására különféle organizmusok, például baktériumok, mikroalgák, sőt vírusok felhasználásával.

 

Forrás: MTI

Szólj hozzá!

Élenjáró izraeli technológiát tartalmazó radarok

2020. december 15. 10:02 - Israeli Embassy

Élenjáró izraeli technológiát tartalmazó radarokat vásárol a Rheinmetall Canada vállalattól a Magyar Honvédség. Ipari együttműködés kíséri a harcban kipróbált lokátorok beszerzését.

ELM-2084 típusú légtérellenőrző, légvédelmi és tüzérségi felderítő radarok beszerzéséről írt alá ma szerződést a Honvédelmi Minisztériumban Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága.

Az izraeli IAI ELTA cég aktív fázisvezérelt (AESA) radartechnológiáját tartalmazó berendezésekkel a honvédség régi szovjet P-37, PRV-17 és SZT-68U típusú rádiólokátorait váltják le. A hazai légtérellenőrzésben három évtizede ez az első nemzeti keretben megvalósuló radarbeszerzés, melynek eredményeként a magyar légierő 2022-től kezdve élenjáró és harcban kipróbált technikát használhat. A gyorsan áttelepíthető ELM-2084-esek réskitöltő illetve mobil radarként szolgálnak, valamint a légvédelmi rakéta csoportosításokat is ellátják információval. Korszerű kialakításuk révén tüzérségi felderítő lokátorként is működhetnek, beszerzésük a szárazföldi erők tüzérképességének fejlesztését is szolgálja.

A beszerzés kapcsán ipari együttműködés is megvalósul a felek között – erre vonatkozóan Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos és Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója írt alá egyetértési nyilatkozatot. Ennek értelmében részleges magyar gyártással indul a program, majd a teljeskörű készre szerelés is Magyarországon fog történni. Az együttműködés kutatás-fejlesztési programokat is tartalmaz, amelynek eredményeként további termékeket szánunk a világpiacra.

 

Forrás: A védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos közleménye

Szólj hozzá!

Újabb űrszondák Holdra küldését terveik Izraelben

2020. december 11. 09:01 - Israeli Embassy

Csaknem két évvel a kudarccal végződött első kísérlet után újabb űrszondák Holdra juttatását tervezi Izrael – adta hírül az MTI a Jediót Ahronót című újság hírportáljára, a ynetre hivatkozva.

Egy évvel és nyolc hónappal a hasonló izraeli vállalkozás, a Beresheet (Genezis) nevű űrszonda Holdra zuhanása után jelentették be Jeruzsálemben, Reuven Rivlin államelnök rezidenciáján az új tervet.

A Beresheet-2 projekt 2024 első felében két, a Hold különböző pontjaira leszálló és egy körülötte keringő harmadik eszköz űrbe juttatását tervezi. A költségek várhatóan mintegy 100 millió dollárra rúgnak (29,4 milliárd forint).

beresheet_2.jpeg

Reuven Rivlin elnök és Izhar Shay tudományos és technológiai miniszter a “Beresheet 2” modelljének bemutatóján

Fotó: SpaceIL

A 630 kilogramm összsúlyú Genesis-2 három űrszondát fog tartalmazni: egy várhatóan több éven át keringő űrhajót és két leszálló űrjárművet, melyek különféle tudományos kísérleteket fognak elvégezni. 

Az előző űrszonda kudarcát az okozta, hogy a leszállási manőver során meghibásodott az egyik fontos motor, megszakadt a kommunikáció a földi központtal, és az űrhajó a Holdra zuhant.

Várhatóan több ország is részt vesz az elsősorban a kutatást és oktatást szolgáló vállalkozásban, öt különböző földrészről már hét ország jelezte részvételi szándékát, de nem részletezték, hogy mely országok érdeklődnek.

Izrael tavaly áprilisban azt remélte, hogy az első magánfinanszírozású misszióval negyedikként landol a Holdon Oroszország, az Egyesült Államok és Kína, jelentős nagyhatalmak után.

 

Forrás: MTI

 

Szólj hozzá!

Pillantás a mesterséges intelligenciára

2020. november 19. 10:54 - Israeli Embassy

Ha feltennénk azt a kérdést, hogy mi a közös műtrágyában, az önvezető autóban, az internetes keresésben és a repülőtereken használt hőképalkotásban, akkor egyre többen adnának helyes választ, és mondanák, hogy mesterséges intelligencia. Az artificial intelligence (A.I.) már nemcsak a jövő technológiája, szinte minden iparágban jelen van, bárhol találkozhatunk vele a mindennapjaink során.

A mesterséges intelligencia (M.I.) nem gép és nem is ember, annak ellenére, hogy adatokat tárol és dolgoz fel, és képes tanulni, érvelni. Közel van hozzánk, a világát mégis misztérium veszi körül.   

Izraelben, a CIO üzleti portál összesítése szerint, 400 startup foglalkozik mesterséges intelligenciával. Az országban kifejlesztett M.I. technológiák és applikációk a kiberbiztonságtól kezdve az orvosi diagnosztikáig és az üzleti intelligens szoftverekig terjednek.

Az V4 országokban működő Izraeli Nagykövetségek egy közös online rendezvényen szeretnék bevezetni az érdeklődőket a mesterséges intelligencia világába és bemutatni az izraeli technológiákat.

Magyarországról Gyimóthy Tibor, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Szegedi Tudományegyetem Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport vezetője vesz részt előadóként.

invitation.png

Az „An Israeli Eye on A.I.” online konferencia november 24-én 10:00 órától kerül megrendezésre. A részvételhez REGISZTRÁCIÓ szükséges. Jelentkezni az alábbi linken lehet:

https://zoom.us/webinar/register/WN_RDwtXIfvSLOOeos4VHljsQ

 

Az Izraeli Nagykövetség partnere a Startup Campus.

 

Szólj hozzá!

Együttműködési területek Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között

2020. október 21. 11:50 - Israeli Embassy

Az Ábrahám-egyezmény aláírását és magasrangú állami vezetők kölcsönös látogatásait követően új szintre lépett Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok kapcsolata 2020. október 20-án.

israel_uae_agreements.jpg

Több egyezmény is aláírásra került. A légiközlekedés területén mindkét ország indít repülőjáratot. A turizmus és az üzleti kapcsolatok kiépítésének érdekében kölcsönös vízummentesség Izrael és az Egyesült Arab Emírségek állampolgárainak. A befektetések ösztönzése és védelme is biztosított lesz. Közös tudományos és technológiai projektek elindítása, főleg az egészségügy és a tiszta energiák területén.   

 

Szólj hozzá!

Izrael és Bahrein gazdasági szándéknyilatkozatai

2020. október 19. 14:34 - Israeli Embassy

Újabb előrelépés történt a közel-keleti béke felé 2020. október 18-án. Izrael és Bahrein hét szándéknyilatkozatot írt alá Manamában.

bahrein_mou_signing.jpg

Az izraeli külügyminisztérium főigazgatója, Alon Ushpiz az aláírási ceremónián

Fotó: MFA Israel

A diplomáciai kapcsolatok létesítése mellett Izrael és Bahrein a gazdaság és kereskedelem kapcsán is kifejezte együttműködési szándékát. A polgári repülés, a pénzügyek, a telekommunikáció és postai szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság területén várhatóak az első közös projektek.

Szólj hozzá!

Autóbiztonsági együttműködés a Mobileye és az Al Habtoor között

2020. október 05. 14:54 - Israeli Embassy

A jeruzsálemi székhelyű Mobileye és a dubai-i központú Al Habtoor Group (AHG) stratégiai együttműködést írt alá az önvezető járművek és a közlekedési szolgáltatások fejlesztésére vonatkozóan – adta hírül az Intel csoport.

Az izraeli és az emírségekbeli vállalat közötti együttműködést a múlt hónapban aláírt Ábrahám-egyezmény tette lehetővé.  

mobileye-autonomous-driving-7_2.jpg

Fotó: Mobileye

A Mobileye – Al Habtoor együttműködés több területet is magába foglal, például a fejlett vezetéstámogató rendszerek (ADAS) feltérképezését, az önvezető járművekhez kapcsolódó technológiákat és okosváros megoldásokat is. A megállapodás hosszútávú eredményeként a Dubaiban alkalmazott vezető nélküli megoldások alapja a Mobileye AV technológiája lehet. Az izraeli vállalat járművei feltérképezik majd a várost, hogy az adatok alapján elérhetővé váljanak ezek a szolgáltatások.

mobileye-al-habtoor-group.jpg

Khalaf Al Habtoor az Al Habtoor Group alapító elnöke és Prof. Amnon Shashua, a Mobileye elnök-vezérigazgatója

Fotó: Mobileye; Credit: Al Habtoor Group

„Ez a történelmi együttműködés lehetőséget teremt arra, hogy átalakuljanak az Egyesült Arab Emírségekbeli városok az okosváros technológiák fejlesztésével, a legmodernebb technológiák alkalmazásával pedig még tovább fejlődjenek a közlekedési szolgáltatások” – mondta Prof. Amnon Shashua, a Mobileye elnök-vezérigazgatója. 

Szólj hozzá!

Elkészültek a Magyarországon gyártott, világszínvonalú lélegeztetőgépek

2020. október 01. 09:42 - Israeli Embassy

apokon belül a magyar egészségügy rendelkezésére fog állni a külügyminisztérium által megrendelt 1000 darab, világszínvonalú lélegeztetőgép, amelyet az izraeli alapítású, váci székhelyű Celitron Medical Technologies Kft. már legyártott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Celitron Medical Technologies Kft. váci központjában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Magyarországon gyártott lélegeztetőgép technológiai szempontból ma a legjobb a világpiacon: korhatár nélkül alkalmazható, alacsony energiafelhasználású és függetleníthető a korházban lévő intenzív osztályokon rendelkezésre álló sűrített levegőt biztosító kiállásoktól.
Hozzátette, hogy a gépet a Honvédkórházban, a Debreceni Egyetemi kórházban és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen (SOTE) is tesztelték és mindenhonnan csak a legjobb visszajelzések érkeztek. A legyártott gépekből 900 darab szállításra kész, 100 darabot még tesztelnek.

celitron_szijjarto_1.jpg

Fotó: MTI

A Celitron egy izraeli alapítású, magyar gyártó cég, amely a kutatásra és a fejlesztésre helyezi a hangsúlyt a sterilizálás és a fertőzésveszélyes hulladékkezelési rendszerek terén. Világszerte több mint 80 országban már több mint 400 kórházi veszélyeshulladék-kezelő egységet (hulladékfertőtlenítő berendezést), valamint több mint 4000 gőzsterilizálót telepítettek.  

celitron_szijjarto_2.jpg

Fotó: MTI

A Celitron termékeit és alkatrészeit a 8898 négyzetméter alapterületű, új ipartelepen lévő gyárában állítja elő. A vállalat több mint 80 teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottat foglalkoztat.


Forrás: MTI

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása