IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Bilaterális tárgyalások

2024. április 26. 12:01 - Israeli Embassy

Gila Gamliel, Izrael innovációs, tudományos és technológiai miniszterét a hivatalában fogadta Csák János kulturális és innovációs miniszter. A magyar - izraeli kutatás-fejlesztési programok mellett az együttműködési lehetőségek továbbfejlesztéséről is tárgyaltak.

gila_gamliel_janos_csak_one_on_one.jpg

gila_gamliel_janos_csak_all.jpg

Fotók: Kulturális és Innovációs Minisztérium

 

Az izraeli  - magyar gazdasági kapcsolatok kiemelt területe az űrkutatás. Gila Gamliel innovációs, tudományos és technológiai miniszter az együttműködés további lehetőségeiről egyeztetett Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztossal. 

gila_gamliel_ferencz_orsolya.jpg

Fotó: kj

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Az izraeli labdarúgó válogatott EB-pótselejtezőt játszik Budapesten

2024. március 19. 17:26 - Israeli Embassy

Együtt minden lehetséges!  

Az izraeli labdarúgó válogatott Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzést játszik Izland ellen.

Támogassa Ön is Izraelt, és szurkoljon velünk az izraeli csapat győzelméért!  

Jegyértékesítés

2024. március 21., 20:45 óra

Budapest, Szusza Ferenc Stadion

english_banner.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Izrael Állam 75 éves

2023. április 25. 21:00 - Israeli Embassy

Izrael Állam függetlenségének 75. évfordulóján az ország lakossága 9.727 millió fő. Ebből 7.145 millió zsidó (73,5%), 2.048 millió arab (21,0%) és 534 ezer egyéb (5,5%).

Az elmúlt egy évben Izrael lakossága 216 ezer fővel nőtt (2,3%-os növekedés). Megközelítőleg 183.000 gyermek született, 79.000 bevándorló érkezett, és 51.000 ember halt meg.

israel75_logo.png

Az államalapításkor Izrael lakossága 806 ezer fő volt. Izrael mai lakossága tizenkétszer nagyobb, mint az államalapításkor volt.

Megalakulása óta több mint 3,3 millió bevándorló érkezett Izraelbe.

2030-ban Izrael lakossága várhatóan 11,1 millió, 2040-ben 13,2 millió lesz. 2048-ban, Izrael függetlenségének 100. évfordulóján pedig várhatóan 15,2 millióan élnek majd Izraelben.

Szólj hozzá!
Címkék: Izrael Izrael75

Izraeli innovációk a bolygónk megmentéséért

2023. április 25. 09:54 - Israeli Embassy

Április 22-én ünnepeljük a Föld napját. Annak ellenére, hogy egyre inkább felismerjük törékeny és egyedülálló bolygónk védelmének fontosságát, egyre jobban felborítjuk a természetes működésének egyensúlyát. Halmozódnak a környezeti válságok: klímaváltozás, növekvő vízhiány, elsivatagosodás, folyamatos erdőirtás, fajok pusztulása, a biodiverzitás csökkenése, műanyagszennyezés, az élelmiszer-biztonság romlása, a növekvő számú állatról emberre terjedő betegség (zoonózis) megjelenése, és még sorolhatnánk, hogy mely területeken vált szükségessé változtatni. 

Első pillanatra úgy tűnhet, hogy az emberiség elvesztette minden reményét, mert a környezeti károk üteme folyamatosan gyorsul. Ugyan mi idéztük elő a környezeti és klimatikus válságot, de azok is mi vagyunk, akik meg tudják állítani. Helyre kell állítanunk a természetet, a környezetet és az éghajlatot annak érdekében, hogy jobb, egészségesebb életünk és jövőnk legyen. 

tel_aviv_1.jpg

Illusztráció (yhh)

Sokan írtak már arról, hogy mit lehet és mit kellene tennünk a különböző területeken. Ez az írás azonban csak Izrael tapasztalatait foglalja össze az éghajlat és a környezeti innovációk terén. Izrael Állam, amely a napokban lesz 75 éves, számos praktikus, könnyen alkalmazható és viszonylag olcsó megoldást kínál napjaink környezeti és éghajlati válságának megoldására. Sivatagi elhelyezkedéséből adódóan az ország természeti erőforrásai és vízkészlete is szűkös, ezért Izraelre a fenntartható megoldások kifejlesztésének élő laboratóriumaként is tekinthetünk. 

Kezdjük a vízzel.

Egy hónapja ünnepeltük a víz világnapját, és sokszor elhangzott, hogy rohamosan csökken a vízkészletekhez való hozzáférés világszerte. Az izraeli tapasztalatok azt mutatják, hogy a vízkészletek megőrzését széles körű kommunikációs és tájékoztató kampányoknak kell kísérniük, hogy a lakosságot víztakarékosságra ösztönözzük. Szükséges továbbá a szennyvíz minél nagyobb arányú megtisztítása és a mezőgazdaságban való felhasználása: Izrael a szennyvizek 94 százalékát tisztítja, és közel 90 százalékát a mezőgazdaságban használja fel. Izrael városi rendszereiben a vízveszteség minimális, mindössze néhány százalékot tesz ki. Ezek a jó gyakorlatok az Izraelben kifejlesztett technológiáknak és az évek során felhalmozott tudásnak köszönhetők, és a világ nagy részén alkalmazhatók.   

A második terület a mezőgazdaság.

Az izraeli tapasztalatok azt mutatják, hogy a lehető legszélesebb körben kell áttérni az öntözésre, különösen a magasabb terméshozamot kínáló és jelentős vízmegtakarítást hozó csepegtetős öntözésre. A szárazságtűrő és magasabb terméshozamú növények telepítése, bizonyos területeken a brakkvíz (félsós víz) mezőgazdasági felhasználása, biológiai növényvédő szerek használata, műholdak alkalmazása és a precíziós mezőgazdaság mind hozzájárulnak az élelmiszer biztonság növeléséhez és a természeti erőforrások károsodásának csökkentéséhez. 

Az állati eredetű fehérjék helyettesítőinek területe is létfontosságú. 

Egyrészt növeli az élelmiszer-biztonságot, másrészt csökkenti a természeti környezetre nehezedő nyomást, amelynek jelenleg a legnagyobb eleme az emberi fogyasztásra szánt állatok tenyésztése. Ennek a területnek a fejlesztése nagyon ígéretesnek tűnik az emberiség számára. Egy olyan időszakban, amikor klímaváltozás károsítja a termést, a laboratóriumokban előállított fehérjehelyettesítők csökkenthetik a természetre nehezedő nyomást, és a helyreállítást is lehetővé tehetik. A növényi eredetű fehérjék használatának növelése és az állati eredetű termékek fogyasztásának csökkentése segít az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásából eredő, súlyos környezeti következmények kezelésében is.  

Kevesen tudják, hogy a 75 éves Izrael Állam első miniszterelnöke, David Ben-Gurion a napenergia termelését azon területek között látta, ahol Izrael vezető szerepet tölthet be. Izraelben manapság már több mint 200 vállalat és startup foglalkozik megújuló energiával, energiahatékonysággal és energiatárolással, amelyek elengedhetetlenek a klímaváltozás sikeres kezeléséhez. 

Fiatal kora és viszonylag kis területe ellenére Izrael hatalmas tapasztalatot halmozott fel a félszáraz területeken történő erdőtelepítésben, valamint az erdők megőrzésében száraz és szélsőséges körülmények között. Ez a szakértelem és tapasztalat felbecsülhetetlen értékű egy olyan világban, ahol naponta szólnak a hírek erdőtüzekről és hőségtől, szárazságtól, betegségektől pusztuló erdőkről. 

green_israel.jpg

Illusztráció (yhh)

Az izraeli vállalatok, akár a magánszektorhoz kötődnek, akár a kormányzathoz, egyre inkább részt vesznek a környezeti válság megoldásában. Több mint 1300 vállalat és startup tevékenykedik a klímainnováció területén, például több tucat kínál technológiát a szén-dioxid megkötéséhez. Mások a műholdak és a távérzékelés területén dolgoznak. Vannak, akik mesterséges intelligenciát alkalmaznak az illegális fakitermelésnek potenciálisan kitett területek előzetes felkutatására, még mielőtt kivágnák a fákat vagy leégnének. Időjárás-előrejelzéssel is többen foglalkoznak, közösségi hálózatokat, műholdakat igénybe véve és természetesen éghajlati modelleket használva. Ez csak néhány példa és terület, ahol Izrael tapasztalatot szerzett, és amelyekkel segítheti a világot. 

A Föld napja alkalmából meg kell említenünk az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak 17. pontját is, amely az együttműködésről szól. Az éppen zajló és a küszöbön álló kihívásokat ugyanis csak együttműködéssel, jó gyakorlatok megosztásával és tapasztalatcserével tudjuk legyőzni. Izrael nemcsak készen áll rá, hanem kezdeményezi is az együttműködést a Föld kincseinek megőrzése érdekében.

 

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam nagykövete, korábban az izraeli Külügyminisztérium fenntarthatóságért és klímavédelemrért felelős különmegbízottja

 

Az írás a www.vg.hu oldalon is megjelent 2023. április 21-én.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Sporttechnemzet

2022. december 15. 13:36 - Israeli Embassy

Az éppen zajló labdarúgó-világbajnokság átalakította a sportrajongók nagy részének üzenőfalát a közösségi médiában. Az aktualitások mellett előkerültek az archív fotók, korábbi hirdetések és egyéb promóciós anyagok. Tucatszámra váltak letölthetővé a szurkolói élményt növelő és a tájékozódást segítő mobilapplikációk. Használatukat influenszerek népszerűsítik videómegosztó oldalakon.

 

A technológia megváltoztatta a sportesemények nézését és a sportteljesítmények elemzését. Az innovációknak köszönhetően a szurkolók, a sportszervezetek és a szponzorok is érdekesebben „mondhatják el a történetüket”, mint korábban. Akár egy futballista szemével is követhetünk egy mérkőzést, az otthonunkból is kapcsolatba léphetünk kedvenc játékosainkkal, és virtuálisan is átélhetjük egy mérkőzés hangulatát. Az innovatív sporttechnológiák közül többet Izraelben fejlesztettek ki.

 

Folyamatosan növekszik a globális sportipar. A Statista elemzése szerint 2021 és 2022 között a bővülés várhatóan 41.3 százalékos lesz, a sportpiac értéke pedig 2026-ra meghaladja a 700 milliárd dollárt. A sport fejlődésének motorjává vált az innováció, a tudomány és a technológia. A tel-avivi székhelyű sportinnovációs központ, a Colosseum a sporttechnológiák hét csoportját azonosította: hordozható és teljesítménymérő eszközök; szurkolói elköteleződést növelő fejlesztések; a jövő stadionjainak technológiái és eszközei; média és közvetítés; új szponzorációs eszközök; adatelemzések és e-sport.

 

A sportban rejlő innovációs lehetőségek az izraeli startupok figyelmét is felkeltették. Izrael a világ egyik legdinamikusabban fejlődő tudásalapú gazdasága, ahol jelenleg nyolc-kilencezer aktív start­upot tartanak számon. Egy főre vetítve ez jóval több, mint más országokban, ezért is becézik az országot Startup Nationnek.

 

Izrael exportjának többségét az innovatív iparágak és a csúcstechnológia adja. Az innovációk kezdetben szükségből alakultak ki, például hatalmas sivatagi területeket kellett alkalmassá tenni mezőgazdasági termelésre. A megoldás a csepegtetéses öntözés bevezetése volt, amit napjainkban már a legmodernebb technológiák vezérelnek. A sporttal összefüggő innovációkat már nem a létszükséglet, hanem a digitalizáció és az okoseszközök elterjedése katalizálta. A sportrajongók egyre több tartalmat igényelnek. Több platformon és eszközön figyelik a versenyeket, és a lehető leggyorsabban szeretnék megkapni a mérkőzések fontos és látványos részeit. Ezekhez többek között mesterséges intelligencia, számítógépes „látás” és adatállományok kellenek. Ezek fejlesztésében Izrael a világ élvonalában van.

 

Egyes számítások szerint Izraelben közvetetten 600, közvetlenül pedig 200 startup köthető a sporthoz. Vannak, akik már Sporttech Nationnek is hívják az országot. A sporttechhez kapcsolódó ökoszisztéma alappillérei hasonlóak a startupvilágban megismert szereplőkkel. Az egyik legismertebb izraeli sporttechszervezet a Colossem Sport Lab, amely találkozási pontként szolgál fejlesztők és sportvezetők számára. Programjai már a korai fázisú startupokat is segítik, kutatási-fejlesztési lehetőségeket és közvetlen kapcsolatot kínálnak nagyvállalatokhoz és sportklubokhoz. A 2015-ben alapított, Petah Tikva-i székhelyű HYPE Global Sports Tech Arena a saját közösségét 40 ezerben határozza meg, amelynek szakértők, startupok, befektetők és mentorok egyaránt tagjai. Több mint száz sportmárkával, klubbal, szövetséggel és egyetemmel működik együtt a Nemzetközi Kosárlabda-szövetségtől (FIBA) kezdve a német labdarúgó Bundesligán át a New York Universityig. Befektetési portfóliója az egyik legnagyobb a világon, több mint 250 sporttechnológiai startupot és innovációt foglal magába. Alapítója, Amir Raveh azt mondta a sporttech jövőbeni szerepéről: „Nem állítom, hogy az a klub, márka, szövetség, médium és tartalomszolgáltató, amely nem aktiválódik a web3 alkalmazásának érdekében, nem lesz a következő Kodak vagy Nokia. De az biztos, hogy kiszorul majd a versenyből, elveszíti rajongóit, bevételeit, és végleg lemarad.”

 

Az izraeli sporttechbe fektető kockázati tőkének kiterjedt iparági know-how-ja és olyan nemzetközi kapcsolatrendszere van, amelyben kiemelt szerep jut a felsőfokú tanintézeteknek is. A sporttech-innovációk inkább a tudományegyetemekhez, sportszerető mérnökökhöz, matematikusokhoz és informatikusokhoz köthetőek, nem pedig közvetlenül a sportvilág szereplőihez. A Win­gate Intézet – amelyben csaknem harminc évig tanított Keleti Ágnes, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka – a sporttechnológiák menedzsmentjében jeleskedik. A világ első sportinnováció-menedzsmenttel foglalkozó kurzusát azért indította el, mert a sportmenedzsment fontos részévé vált az innovatív gondolkodás és az új technológiák beépítésének képessége a sportszervezetek működésébe. Nézetük szerint a sportszakemberek következő generációja nem nélkülözheti a technológiai és innovációs jártasságot, mint ahogy az alapvető marketing- vagy jogi ismereteket sem.

 

Az izraeli sporttechnológiai innovációk jellemző piacai az amerikai sportligák. Európában is növekszik a jelenlétük, és már Magyarországon is elérhető néhány. Ha szeretnénk őket jobban megismerni, akkor nem könnyű kiválasztani a legjobbakat, legérdekesebbeket vagy legértékesebbeket. Ezért az alábbi példák csak ízelítőként szolgálnak.

 

A tel-avivi székhelyű WSC Sports mesterséges­intelligencia-platformja lehetővé teszi a sportközvetítési jogok tulajdonosai számára, hogy automatikusan sportvideókat állítsanak elő valós időben csapatokról, játékosokról vagy helyzetekről. A WSC Sport technológiája segít növelni egy sportesemény nézettségét, fokozza a rajongói élményt és hatékonyabb márkaépítést tesz lehetővé a szponzorok számára. A cég több mint kétszáz sportszervezettel működik együtt az NBA-től kezdve az ausztrál krikettszövetségig. A WSC Sport az első startupok között volt 2019-ben, amelyekkel az UEFA elkezdett együttműködni a sportinnovációk területén.

 

A Fast Company amerikai üzleti magazin a PlaySightot kétszer is beválasztotta a tíz leginnovatívabb sportvállalat közé. Története 2010-ben Kfar Sabában kezdődött. Alapítói szimulátorokat fejlesztettek az izraeli hadsereg számára, amikor az egyik partner a lánya teniszedzését követve megállapította, hogy a világ egyik legtöbb pénzt mozgató sportágában nincs olyan fejlett technológia, amely segíti a teniszezőket a játékuk fejlesztésében. Ekkor született meg a PlaySight ötlete. A mesterséges intelligencián alapuló videóplatformot sportolók, edzők, csapatok és sportlétesítmények százezrei használják több látószögű videók készítéséhez, teljesítményelemzéshez és tartalom­értékesítéshez. Az amerikai egyetemeken éppúgy alkalmazzák, mint kosárlabda-, baseball- és jégkorongligákban.

 

Évente világszerte sportesemények sokaságát rendezik. A televízióban közvetített versenyek száma ehhez képest elenyésző. Utánpótlás-, másod- vagy harmadosztályú futballbajnokságok mérkőzései vagy kevésbé ismert sportágak küzdelmei csak ritkán kerülnek képernyőre. A Pixellot mesterséges intelligencián alapuló kamerarendszere lehetőséget ad ezeknek is az automatikus követésére, streamelésére és ezek által elemzésére. Technológiáját jelenleg hetven országban 17 csapatsport több mint 23 ezer pályáján használják. Havonta 350 ezer órát sugároz. Ez annyi, mint például az ESPN ötéves sugárzási ideje. A 2013-ban alapított izraeli startupba nemrégiben 161 millió dollár kockázati tőkét fektettek be.

 

A Pixellot társalapítója, Miky Tamir számos startupvállalkozást alapított és vitt sikerre Izraelben. A Track160-at 2017-ben indította el, és a német futball Bundesliga volt az egyik első befektetője. Teljesen automatizált, FIFA EPTS (electronic performance & tracking system) tanúsítványú labdarúgás-elemző platformja egy optikai nyomkövető technológia segítségével azonosítja a játékosok ízületét és 3D-ben követi a mozgásukat, miközben pontos adatokat közöl és videófelvételeket készít, ami nagyon hasznos segítség a játékosoknak és az edzőknek.

 

A magyar sportrajongók is könnyen letölthetnek egy népszerű izraeli sporttech alkalmazást. A 2010-ben alapított, tel-avivi székhelyű 365Scores valós idejű eredményeket, mélyreható statisztikákat, eredeti tartalmat, testre szabott hírfolyamokat és még sok mást kínál. Technológiája lehetővé teszi az élő frissítéseket és az igény szerinti tartalmak elérését. Tel-Avivban található székhelye mellett a fejlesztői Hongkongban, Londonban, Sao Paulóban és Dubaiban is dolgoznak azon, hogy a sportrajongók szurkolói élményét folyamatosan jobbá és szórakoztatóbbá tegyék.

 

 

Az írás a Nemzeti Sport december 3-ai számában jelent meg, online pedig ITT érhető el.

Szólj hozzá!

SpeedUP - Roy Nissany

2022. augusztus 02. 13:05 - Israeli Embassy

Hallgasd meg Roy Nissani inspiráló gondolatait a motorsport és a technológia szoros kapcsolatáról!

SpeedUP online esemény Izrael Állam Nagykövetsége, a Startup Campus, és a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. szervezésében került megrendezésre.

A rendezvény az első lépés volt az izraeli és a magyar autó- és motorsportban tevékenykedő vállalatok sikeres együttműködésének és az autóipari jó kapcsolatok további fejlesztésének irányába.

Roy Nissany izraeli autóversenyző. Hatéves korában kezdett el gokartozni. 2004-ben a magyar G-Kart Racing Team versenyzője volt. Jelenleg Roy a Formula 2 bajnokságban versenyez a DAMS-szal, és tagja a Williams Driver Academy-nek.

 

Szólj hozzá!

SpeedUP - Gábor Talmácsi

2022. augusztus 02. 13:01 - Israeli Embassy

Hallgasd meg Talmácsi Gábor inspiráló gondolatait a technológia és innováció fontosságáról a versenyzők és a rajongók közötti kapcsolat megteremtésében.

SpeedUP online esemény Izrael Állam Nagykövetsége, a Startup Campus, és a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. szervezésében került megrendezésre.

A rendezvény az első lépés volt az izraeli és a magyar autó- és motorsportban tevékenykedő vállalatok sikeres együttműködésének és az autóipari jó kapcsolatok további fejlesztésének irányába.

Talmácsi Gábor korábbi magyar profi motorversenyző. Ő hozta el a MotoGP-t Magyarországra, és jelenleg is jelentős szerepet játszik a szervezésben, jelenleg a HUMDA motorsport osztályának vezetője. 2007-ben 125 köbcentis világbajnok volt, és ő az első és egyetlen magyar, aki utcai autóversenyzői világbajnokságot nyert. A MotoGP-ben elért kiemelkedő eredményei után megalapította saját csapatát, a Talmácsi Racinget, amely indult a Superstock 600-as Európa-bajnokságon, és Honda CBR600RR motorokkal versenyzett, amíg a sorozat 2015 végén meg nem szűnt.

 

Szólj hozzá!

SpeedUP - Gábor Talmácsi & Roy Nissany

2022. augusztus 02. 12:54 - Israeli Embassy

Hallgasd meg, hogy mit mond Talmácsi Gábor és Roy Nissani az új technológiák és az innováció jelentősége a járművezetők szemszögéből, nem más mint Szujó Zoltán moderálásában.

SpeedUP online esemény Izrael Állam Nagykövetsége, a Startup Campus, és a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. szervezésében került megrendezésre.

A rendezvény az első lépés volt az izraeli és a magyar autó- és motorsportban tevékenykedő vállalatok sikeres együttműködésének és az autóipari jó kapcsolatok további fejlesztésének irányába.

Roy Nissany izraeli autóversenyző. Hatéves korában kezdett el gokartozni. 2004-ben a magyar G-Kart Racing Team versenyzője volt. Jelenleg Roy a Formula 2 bajnokságban versenyez a DAMS-szal, és tagja a Williams Driver Academy-nek.

Talmácsi Gábor korábbi magyar profi motorversenyző. Ő hozta el a MotoGP-t Magyarországra, és jelenleg is jelentős szerepet játszik a szervezésben, jelenleg a HUMDA motorsport osztályának vezetője. 2007-ben 125 köbcentis világbajnok volt, és ő az első és egyetlen magyar, aki utcai autóversenyzői világbajnokságot nyert. A Motogp-ben elért kiemelkedő eredményei után megalapította saját csapatát, a Talmácsi Racinget, amely indult a Superstock 600-as Európa-bajnokságon, és Honda CBR600RR motorokkal versenyzett, amíg a sorozat 2015 végén meg nem szűnt.

Szólj hozzá!

SpeedUP Israeli and Hungarian Technologies & Ideas in Motorsports

2022. augusztus 02. 12:49 - Israeli Embassy

Nézd vissza a nagysikerű SpeedUP online eseményt, mely Izrael Állam Nagykövetsége, a Startup Campus, és a HUMDA szervezésében került megrendezésre.

A rendezvény az első lépés volt az izraeli és a magyar autó- és motorsportban tevékenykedő vállalatok sikeres együttműködésének és az autóipari jó kapcsolatok további fejlesztésének irányába.

A webináriumon a zajcsökkentéstől az optikán át az új nézői felületetekig izraeli és magyar vállalatok és versenyzők vitatták meg a motorsportban alkalmazott legmodernebb technológiákat a 2022-es Forma-1-es Magyar Nagydíj alkalmából.

0:00:00 Welcome by Zoltán Szujó

0:02:58 Protocol Greetings by Israeli Ambassador Yacov Hadas- Handelsman

0:08:41 Protocol Greetings by Hungarian Minister of Technology & Industry László Palkovics

0:13:04 Israeli & Hungarian Technologies and Innovations in Motorsports

0:55:34 Gábor Talmácsi and Roy Nissany on the Importance of New Technologies & Innovation from Drivers’ Perspective

1:24:03 Closing remarks by Zoltán Szujó

Szólj hozzá!

Izrael és Magyarország együttműködik az autós innovációk fejlesztésében

2022. augusztus 02. 12:43 - Israeli Embassy

Magyarország és Izrael a jövőben együttműködik az autó- és motorsport, valamint az ezzel kapcsolatos innovációk fejlesztésében - jelentette be Palkovics László technológiai és ipari miniszter a „SpeedUP – Israeli and Hungarian Technologies & Ideas in Motorsport” online szemináriumon.

Az eseményen hangsúlyozta: abban bízik, hogy a két ország közötti együttműködés hatására nemcsak a technikai sportágakba tudnak betörni, hanem a mindennapi életben is használható innovációkat fejleszthetnek.

speedup_zoom_background.jpg

"Több nagy autógyártónak is van Magyarországon gyára, nagy megtiszteltetés, hogy az Audi, a Mercedes, az Opel és a Suzuki is minket választott, illetve hogy Debrecen mellett a BMW is építkezik" - jelentette ki Palkovics László.

A miniszter kiemelte, Magyarországon van az egyik legkülönlegesebb, minden nagy gyártó által előszeretettel használt tesztpálya, valamint a Forma-1-es Magyar Nagydíjnak otthon adó hungaroringi versenypálya mellett egy olyan, a motorsport fejlesztését és innovációját támogató park épül, amely hatalmas segítség lesz a fiatal feltalálóknak abban, hogy elképzeléseiket a gyakorlatban is tesztelhessék.

"Az autózás és az autóversenyzés világa nagy átalakulás előtt áll: az elektromos meghajtás egyre nagyobb teret nyer, a szintetikus üzemagyagok és az autók fejlesztése, a különböző szimulációk futtatása egyre fontosabbá válik" - jelentette ki Palkovics, kiemelve a HUMDA, a Magyar Autó-Motorsport és Zöld-mobilitás Fejlesztési Ügynökség Zrt. szerepét a hazai fejlesztésekben.

speedup_protocol.jpg

A technológiai és ipari miniszter kifejtette: Izrael az élen jár a különböző fejlesztésekben, az ország a startup-cégek egyik hazája, így megtisztelő a magyarok számára az együttműködés.

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete köszöntőbeszédében azt mondta, hazája fontos szereplője a digitális világnak, rengeteg tehetség és startup indult tőlük világhódító útjára: utóbbiból jelenleg mintegy 9500 található az országban, csak az autóiparhoz köthetően pedig 600 ilyen cég működik Izraelben, találmányaikat pedig olyan autóipari vállalatok is használják, mint a Porsche.

roy_nissany.jpg

Roy Nissany, a DAMS F2 versenyzője

Az online eseményen több izraeli cég (a Griiip, a Silentium és a Shamir) is bemutatkozott, valamint meghívott vendégként Talmácsi Gábor világbajnok motorversenyző és Roy Nissany, a pályafutását Magyarországon kezdő, izraeli Forma-2-es pilóta is felszólalt. Előbbit a motorversenyzésben a biztonság kiemelt szerepéről kérdezték, míg utóbbi arról beszélt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) különböző versenysorozataiba milyen sokféle technikai és technológiai újítás érkezett az elmúlt években.

"Minden olyan céget szívesen látnak a Forma-1-es csapatok is, amelyeknek a szabályok adta kereteken belüli fejlesztéseivel gyorsabbak lehetnek az autók" - mondta Nissany.

 

Forrás: MTI

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása