IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Új, „soft-landing” szolgáltatások Tel-Avivban

2020. március 04. 14:13 - Israeli Embassy

Tel-Aviv virágzó üzleti ökoszisztémájának a nagyvállalatok és a startupok egyaránt fontos részei. A kettő együtt pedig egyedülálló lehetőségeket kínál a vállalkozásoknak.  

A Városháza adatai szerint közel 2.000 startup működik a városban. Ez a legmagasabb szám egy négyzetméterre vetítve az egész világon.  

tel_aviv_soft_landing.jpg

Fotó: Tel-Aviv Városháza Sajtóiroda

A kutatás-fejlesztés központok száma folyamatosan növekszik a városban. Három év alatt 30 százalékkal nőtt a számuk, 2017-ben még „csak” 70 volt, 2020-ban pedig már 107. Az egy főre eső mérnökök száma is Tel-Avivban a legmagasabb. Nem csoda, hogy olyan nagyvállalatok választották már innovációs tevékenységük (egyik) központjának Tel-Aviv-ot, mint a Visa, a Google, a Ford, a Bosch, az AOL, a Salesforce, a PayPal, az SAP, a Coca-Cola, az eBay és az Amazon.

Tel-Aviv a nemrégiben bevezetett, úgynevezett ”soft landing” szolgáltatásokkal is segíti az újonnan érkezőket. Az érdeklődők információt kapnak a helyi üzleti kultúráról, az adózásról, a jogi tudnivalókról, a vízumokról, a letelepedésről, a tömegközlekedésről és olyan praktikus adatokról is, mint az irodai bérlet árak, a fizetések és vállalati juttatások.

Ron Huldai polgármester szerint Tel-Aviv az elmúlt egy évtizedben példátlan fejlődésen ment keresztül. Az izraeli piacot kiszolgáló helyi üzleti központból egy nemzetközi hub lett. A világ minden tájáról vonzza a tehetségeket és azokat a vállalatokat, amelyek a kreatív- és a technológiai iparágakban szeretnének komoly eredményeket elérni. Az infrastrukturális beruházások is azt a célt szolgálják, hogy Tel-Aviv minél vonzóbb legyen a fiatalok számára. Így lett mára a startup nemzet startup városa Tel-Aviv.

 

Szólj hozzá!

10 meglepő tény Izraelről

2020. február 04. 11:06 - Israeli Embassy

1. Izrael az egyetlen olyan ország, ahol több fa van, mint 100 évvel ezelőtt.

2. Izraelt az ENSZ a világ 10 leginnovatívabb országa között tartja számon.

3. Izrael volt a harmadik olyan ország, amelynek női miniszterelnöke volt. Golda Meir 1969-1974 között töltötte be ezt a pozíciót.

4. Izraelben az egyik legmagasabb a várható élettartam, 82,3 év.

5. 12 izraeli Nobel-díjas van. Ők irodalom, kémia és fizika területén kapták meg az elismerést. Izraelben a lemagasabb az egy főre jutó Nobel-díjasok száma.

6. Izraelben több mint 30 ezer régészeti lelőhely van. Egy főre vetítve ez a legtöbb az egész világon.

7. Izrael vízkészletének 86 százalékát újrahasznosítja, főleg a mezőgazdaság területén.

8. Az izraeli háztartások több mint 85 százaléka napenergiát használ. A világ legmagasabb napergia-tornya a Negev-sivatagban épült fel.

9. Legalább 500 millió madár repül keresztül Izraelen minden tavasszal és ősszel. A több mint 200 faj Afrikába, Európába és Ázsiába repül.

10. Izraelben él a legtöbb diplomás ember, a lakosság számához viszonyítva.

Szólj hozzá!

Izraeli tanulmányút V4 országbeli startupok és inkubátorok részére

2020. február 03. 11:58 - Israeli Embassy

Szeretnéd bővíteni a vállalkozói ismereteidet? Kíváncsi vagy arra, hogy Izrael hogyan vált az innováció és a startup világ egyik globális központjává?

Ha a válaszod igen, akkor itt az alkalom, hogy V4 országbeli startupperekkel együtt felfedezd az izraeli gazdaság titkait!

Február 14-ig még jelentkezhetsz egy izraeli tanulmányútra, amely a V4-Izrael innovációs együttműködés keretei között kerül meghirdetésre V4 országbeli startupok és inkubátorok részére.

A pályázati kiírást itt, a jelentkezési lapot pedig itt lehet letölteni.

israel_inspiring_innovation.jpg

Szólj hozzá!

StartJLM, Jeruzsálem startup világának esettanulmánya

2020. január 16. 11:59 - Israeli Embassy

Sokat hallottunk már arról, hogy Tel-Aviv a startup világ egyik globális központja. Az elmúlt évtizedben azonban Jeruzsálem is jelentős előrelépést tett a technológiai iparág és innováció területén, és mára már az izraeli startup ökoszisztéma meghatározó szereplőjévé vált.

A StartJLM az Izraeli Külügyminisztérium és a Jeruzsálemi Fejlesztési Ügynökség közös projektje. Célja, hogy összehozza az innovátorokat és a döntéshozókat a világ minden tájáról, és Jeruzsálemet esettanulmányként használva közösen tanuljanak a vállalkozási és innovációs ökoszisztémáról.

A program decemberben került megrendezésre. A résztvevők egy hét alatt fedezték fel Jeruzsálem startup és innovációs tevékenységét. Tanulmányozták a döntéshozók szerepét az innovációs ökoszisztéma létrehozásában, az iparágak és egyetemek közötti együttműködések formáit, a helyi közösségek szerepét és erősségének felhasználását egy kezdeményezés elindításakor. A részvevők a helyi üzleti élet és a kormányzat azon képviselőivel találkoznak, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy Jeruzsálem a csúcstechnológiai iparág prosperáló és izgalmas központja lett.

Izrael fővárosából indult a világsiker felé például az önvezető autók kifejlesztésén dolgozó Mobileye, a vakok- és gyengén látóknak segítséget nyújtó „szemüveg”, az OrCam, és a startupok finanszírozására fókuszáló OurCrowd.

 

 

Szólj hozzá!

Izraeli ötlet a csökkenő biodiverzitás megállítására

2020. január 13. 09:32 - Israeli Embassy

A városiasodás és az iparosodás következtében egyre kisebb a területe az őserdőknek és az olyan területeknek, amelyeknek fejlődésébe, biodiverzitásába sohasem történt emberi beavatkozás. Statisztikák szerint másodpercenként 5,400 négyzetméter őserdő területet veszítünk el. Ez nagyjából egy futballpálya mérete. Ezeknek a területeknek nagyrésze magánkézben van, és jelenleg a föld területének 1,4 százalékát teszik ki. Két izraeli zoológus-ökológus professzor, Uri Shanas és Alon Tal azt a célt tűzték ki, hogy megmentik ezeket a területeket és azok élővilágát.

A nemzetközi This Is My Earth (TIME) alapítvány létrehozásával egy olyan programot hirdetettek meg, hogy már egy euró adományozásával is bárki hozzájárulhat veszélyeztetett területek és fajok megmentéséhez. Az adományozók minden évben megszavazzák, hogy az összegyűjtött pénzből milyen csökkenő biodiverzivitással rendelkező területet vásároljanak meg.

A TIME önkéntesei 2017-ben 7 millió négyzetméter perui őserdőt vásároltak meg 17 ezer dollárért. 2018-ban egy 20 ezer négyzetméretes korallzátonyt mentettek meg a Karib-tenger partján lévő Belizben, 30 ezer dollárért. 2019-ben az adományozók egy 350 ezer négyzetméteres kolumbiai őserdő megmentésére szavaztak, amelynek költsége 70 ezer dollár volt. Ez a terület különösen veszélyeztetett az állatvilága miatt. Például barna pókmajmok, mocsári teknősök és kéklebenyes hokkó madarak élnek itt.

A 2020-as év jelöltjeire itt lehet szavazni, a kiválasztott projekteket pedig itt lehet támogatni.

Kenyai vadaspark (Wildlife Clubs of Kenya.org)

gepard_kenya.jpg

A Mount Langonot rétegvulkán közelében gepárdok, vízilovak és szakállas keselyűk is élnek. A mezőgazdasági területek növekedése veszélyezteti őket.

Nature Kenya (nonprofit szervezet)

nature_kenya.jpg

A Dakatcha Woodland menedékhely olyan kihalófélben lévő állatok számára, amelyeknek még természetvédelmi védettségük sincs.

Serra Bonita, Brazília (magánkezdeményezés)

serra_bonita_brazil.jpg

Brazília legveszélyeztetettebb életközössége, a világ második legfenyegetettebb biodiverzitás gócpontja. Négy itt élő főemlős is megmenthető adományozással és szavazással.

 

A TIME This is My Earth kezdeményezésről korábban itt írtunk.

 

A fenti képek a TIME This is My Earth oldalán felhasznált illusztrációk.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Könyvajánló: Hat olvasmány az izraeli innovációról

2019. december 20. 11:40 - Israeli Embassy

A decemberi ünnepek - a jövés-menés, evés-ivás és maratoni tévénézés mellett - lehetőséget adnak a bekuckózásra is egy-egy jó könyv társaságában. Az izraeli innovációról és gazdasági csodáról több könyv is megjelent az elmúlt években, ezek közül válogattunk. Kezdjük azokkal, amelyek megjelentek magyarul is!

Dan Senor – Saul Singer: Startra kész nemzetkonyv1_stratra_kesz_nemzet.jpg

 

Az alapmű. Izrael gazdasági csodájának története 2012-ben jelent meg magyarul a Patmos Records kiadásában. A könyv részletesen bemutatja, hogy hogyan képes a természeti kincsekkel alig rendelkező Izrael több startup céget elindítani, mint Japán, India, Dél-Korea, Kanada és Nagy-Britannia. Olyan lenyűgöző és meglepő tanulságokra bukkanhatunk a könyvben, amelyek más nemzetek, üzletemberek és szervezetek számára is hasznosak lehetnek.

Avi Jorisch: Made in Israel konyv2_made_in_israel.jpgAz Immanuel kiadó gondozásában megjelent könyv még „friss és ropogós” a magyar könyvesboltok polcain. A fent említett Startra kész nemzet szerzői szerint a „Made in Israel – Ahogyan az izraeli találékonyság jobbítja a világot” „olyan inspiráló történetek gyűjteménye, amelyek feltárják Izrael innovatív szellemiségének ősi gyökereit, és azt a hajtóerőt, amellyel ez a világjobbító szándék a globális színtéren folytatódik. Remek olvasmány a vállalkozók, üzleti vezetők és mindazok számára, akik szeretnék megérteni az innováció eredetét és megvalósításának módját.”

 

Inbal Arieli: Chutzpahkonyv3_chutzpah.jpg

 

Sokan azok is ismerik a chutzpah szót, akik nem beszélnek héberül. Nehéz lefordítani, mert félúton van a vakmerőség és a bátorság között. Pozitív értelmű, olyankor mondjuk, amikor egy cselekedethez szükség van egy csipet, jó értelemben vett szemtelenségre is. Vagy mondjuk inkább úgy, hogy némi fortély is kell hozzá. A Chutzpach című könyv elsőkézből szerzett tapasztalatok alapján meséli el, hogy az izraeliek már gyerekkoruktól fogva hogyan használják nagyfokú függetlenségüket és felelősségüket a sikereik elérése érdekében.      

Seth M. Siegel: Let There Be Waterkonyv4_let_there_be_water.jpg

 

Izrael területének 60 százaléka sivatag, ezért az elmúlt évtizedekben olyan innovatív vízgazdálkodási technológiákat fejlesztettek ki, amelyek a világ legjelentősebb szereplőjévé tették ezen a területen. A „Let There Be Water” című könyv olyan vízgazdálkodási megoldásokat mutat be, amelyek azoknak az országoknak és területeknek segítenek, ahol komoly vízhiánytól szenvednek.

Helen and Douglas Davis: Israel in the World: Changing Lives Through Innovation konyv5_israel_in_the_world_changing_lives_through_innovation.jpg

 

A szerzők az oktatási rendszerben keresik az izraeli innovációs kultúra kulcsát. Bemutatják, hogy a tudásnak milyen szerepe volt abban, hogy az izraeli innovációk iparágakat változtattak meg a mezőgazdaságtól kezdve az egészségügyi diagnosztikáig.

Osnat Lautman: Israeli Business Culture: Building Effective Business Relationships with Israeliskonyv9_israeli_business_culture_building_effective_business_relationships_with_israelis.jpg

 

Közvetlen, szókimondó, kockázatvállaló, ambiciózus, vállalkozókedvű, hangos és improvizatív – így jellemzi a szerző az izraeli üzleti kultúrát, amely a világ minden táján nyomot hagy.

 

+1 „Israeli Economy in Hungary” blog

A hetente új posztot megjelentető blog az izraeli gazdaság sokszínűségét mutatja be. Jó olvasást, kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánunk!

 

Szólj hozzá!

Kétmilliárd dollárért veszi meg a Habana Labs izraeli startupot az Intel

2019. december 17. 09:20 - Israeli Embassy

A világ vezető mikroprocesszor-gyártó vállalata, az Intel kétmilliárd dollárért (közel háromszázmilliárd forintért) megveszi a Habana Labs nevű izraeli technológiai startup céget, amelynek szakterülete a mesterséges intelligenciát vezérlő mikrochipek fejlesztése – adta hírül az MTI a Globes nevű izraeli gazdasági szaklapra hivatkozva.

A Habana továbbra is Izraelben marad független üzleti egységként az eddigi vezetéssel, és programozható mélytanulás-gyorsítókat fog fejleszteni adatbázisok számára.

ai_artificial-intelligence.jpg

Illusztráció: Pixabay

A 13-as kereskedelmi televízió szerint hatvan százalékban a vállalkozás alapítói és dolgozói birtokolják a cég részvényeit, és mindannyian jelentős pénzösszegre számíthatnak a sikeres üzletből. Avigdor Willenz, a Habana elnöke az Intel vezető üzleti tanácsadója lesz.

A két vállalat együttműködésének új szervezeti modellje hozzáférést biztosít a Habana számára az Intel mesterségesintelligencia-kapacitásaihoz, a szoftverekhez, algoritmusokhoz és kutatásokhoz, ami lendületet adhat a Habanának a termékfejlesztésben.

Izraelben az Intel chipgyártó vállalat a magánszektor legnagyobb munkáltatója, gyárai és fejlesztési központjai vannak. Néhány évvel ezelőtt több mint 15 milliárd dollárért (közel 4500 milliárd forintért) megvásárolta a Mobileye közlekedéstechnológiai high-tech vállalatot is.

A Habana Labsot 2016-ban alapította David Dahan és Ran Haluc. A vállalkozás a mesterséges intelligencia segítségével a chipek adatfeldolgozási teljesítményét növeli, csökkenti energiafogyasztásukat, valamint előállításuk költségeit.

A startup cég Izraelben Tel-Avivban és Cezáreában, az Egyesült Államokban San Joséban, Kínában Pekingben és Lengyelországban Gdanskban is működtet helyi egységeket. Világszerte százötven embernek ad munkát.

Az Intel Capital, az Intel amerikai chipgyártó cég befektetési ága 75 millió dollárral finanszírozta a Habana Labs indulását.

  

Forrás: MTI

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Izraeli ötletek a közösségi újrahasznosításra

2019. december 11. 08:00 - Israeli Embassy

Bizonyára sokan feltették már maguknak a kérdést, hogy mit tehetnének a földért? Vannak, akik lelkes környezetvédőkké válnak, mások pedig a bálnákat szeretnék megmenteni. Ha a mindennapjainkban egy kicsit jobban odafigyelünk a környezetünkre, akkor nemcsak részesei lehetünk a fentieknek, hanem nagyon sokat teszünk a földért is.

Az alábbi videóban három ötlet Izraelből, amely közösségi szinten segíti a környezetvédelmet.

Küzdelem az ételpazarlás ellen

Izraelben évente 2,5 millió tonna étel kerül a kukákba. Ennek 50 százalékát még el lehetne fogyasztani - az izraeli élelmiszerbank, a Leket tájékoztatása szerint. Bár a háztartások is sok élelmiszertől szabadulnak meg, a legtöbbet mégis az éttermek és a szupermarketek dobják ki. A SpareEat erre a problémára talált megoldást. (Korábban itt írtunk róla.) A SpareEat egy applikációt fejlesztett ki, amely összegyűjti a még fogyasztható ételeket éttermektől, pékségektől, stb, majd nagyon kedvező áron értékesíti azokat. Eli Fisher társalapító és marketing vezető szerint az ételek ilyen módon történő újrahasznosítása elsősorban a környezetnek jó, mert rengeteg erőforrást megspórolhatunk vele. Ugyanakkor a SpareEat egy igazi win-win szituáció minden érintettnek. Jó az üzleti oldalnak, mert némi bevételt így is tud generálni, és jó a lakosságnak is, akik jó áron tudnak ízletes ételt fogyasztani.

Régi játékok kreatív felhasználása

A boltokban vásárolt új játékokkal ellentétben a használt játékoknak saját történetük is van. Már voltak, akik szívesen használták őket, és szeretettel bántak velük. Nehéz megválni az ilyen kincsektől. Az elválás azonban nem olyan fájdalmas, ha tudjuk, hogy egyrészt jó helyre kerülnek, másrészt a környezetet is óvjuk egy-egy baba, kisautó újrahasznosításával. Tal Tenne Czaczkes újra életet ad a régi játékoknak azzal, hogy különleges tárgyakat alkot belőlük. Legutóbb a Tel-Avivi városházával együttműködve egy hatalmas standlabdát készített régi, már megunt vagy sérült játékokból. Ezzel az akcióval az egyszer használatos műanyagtárgyak minimalizálásának szükségességére kívánták felhívni a figyelmet.

Ingyenes esküvői ruhák

Avihay Alkoby, a Kol Kala alapítója egy olyan butikot hozott létre, amely 4.500 esküvői ruhát, fátylat, öltönyt és egyéb esküvői ruházatot kínál leendő házaspárok részére. A vállalkozás különlegessége, hogy a ruhák használata ingyenes, mert Avihay így szeretné óvni a földet és a környezetet.

 

 

 

Szólj hozzá!

Áttörés a hasnyálmirigyrák gyógyításában

2019. december 09. 15:30 - Israeli Embassy

Állatkísérletek során áttörést érhettek el a hasnyálmirigyrák gyógyításában izraeli kutatók – adta hírül az MTI, a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli portálra hivatkozva.

 A PJ34 jelű molekulát eddig a stroke gyógyításában alkalmazták. A Tel-avivi Egyetem kutatói szerint használata áttörést jelenthet a rák különösen agresszív fajtái, köztük a hasnyálmirigyrák elleni küzdelemben.

img_3189.jpg

A tudósok hasnyálmirigyrákos emberi sejteket ültettek olyan egerek bőre alá, amelyeknek legyengítették az immunrendszerét. A sejtek szaporodni kezdtek. Ezután a PJ34 nevű, eredetileg a stroke kezelésére kifejlesztett molekulát fecskendezték az állatok véráramába, hogy megállapítsák, vajon a molekula befolyásolja-e a daganatot. Kéthetes PJ34-kezelés után a rákos sejtek számának "jelentős, nyolcvan-kilencven százalékos csökkenését" észlelték a kezelés befejezésétől számított harmincadik nap után.

A kísérleteket a Tel-avivi Egyetem Sackler Orvostudományi Karán Malka Cohen-Armon és csapata végezte, közösen a Sheba Egyészségügyi Központban dolgozó Talia Golannal és munkatársaival, az eredményeket bemutató tanulmány az Oncotarget című orvosi folyóiratban jelent meg.

A PJ34 molekula a rákos sejtek osztódásában rendellenességet okoz, ami gyors sejthalált idéz elő, ezért a kezelt rákos sejtek osztódása önmagában sejthalálhoz vezet - magyarázta a szer hatását Cohen-Armon.

A PJ34 kizárólag az emberi rákos sejtekre hatott, a többi sejtet nem befolyásolta. "Nem figyeltünk meg káros hatásokat az egerek súlygyarapodásában, és viselkedésük sem változott" - mondta a kutatást vezető Cohen-Armon a lapnak.

Párhuzamos vizsgálatok során azt is megállapították, hogy a molekula hatékony más típusú rákos sejtek esetében is, beleértve a mell-, tüdő- és petefészekrák, valamint az agydaganat agresszív formáit.

A kutatás az egyetem közleménye szerint nagy potenciállal rendelkezik a rák agresszív fajtái elleni új terápiák kifejlesztéséhez. A kutatócsoport reméli, hogy hamarosan megkezdhetik a molekula tesztelését nagyobb testű állatokon, végül pedig embereknél is. Ez a folyamat a finanszírozástól függően körülbelül két évig tarthat.

 

Forrás: MTI

 

 

Szólj hozzá!

Hogyan járulnak hozzá a multinacionális vállalatok az izraeli gazdasághoz?

2019. december 02. 15:13 - Israeli Embassy

Apple, Microsoft, Intel, HP, Oracle, Facebook, eBay, GM, Philips, Huawei – a teljesség igénye nélkül, néhány multinacionális vállalat, amely komoly üzleti tevékenységet folytat Izraelben.

Az elmúlt években jelentősen emelkedett a multinacionális vállalatok jelenléte Izraelben, és a fejlődés folyamatos. 2015-ben még 11,3 milliárd dollár érkezett az országba ezektől a vállaltoktól, 2018-ban pedig már 21,8 milliárd. A befektetett összegek 55 százaléka kutatás-fejlesztési célokat szolgál, ami a legmagasabb arány az OECD országok között.

Az Izraelben jelen lévő multinacionális vállalatok központjának 41.6 százaléka észak-amerikai, 39.5 százaléka európai, 10.2 százaléka latin-amerikai, 6.2 százaléka ázsiai. 2.5 százalék pedig a világ más tájáról érkezett Izraelbe.

További részletek a videóban:

Szólj hozzá!