IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Melyik vállalatnál a legjobb dolgozni Izraelben?

2019. május 20. 14:57 - Israeli Embassy

A CofaceBdi, Izrael egyik legnagyobb üzleti tanácsadó vállalata 15 éve készít 100-as listát arról, hogy mely vállalatoknál a legjobb dolgozni Izraelben. Kétezer munkavállalót kérdeztek meg. Az eredmények – az előző évekhez hasonlóan – azt mutatják, hogy a jó munkahelyi kapcsolatok és az általános munkahelyi feltételek fontosabbak a fizetésnél.

A 2019-es listát az Intel vezeti. Tavaly a harmadik volt. A Google-t szorította le a dobogó legfelső fokáról a második helyre. Őket a Microsoft követi, amely egy helyet lépett előre. A legjobban szereplő, nem multinacionális vállalat az Israel Electric Corporation, amely a negyedik helyen végzett és a második helyről esett vissza. Őket főleg bankok, biztosítók (Direct Insurance (6), Bank Hapoalim (9)) és hadi- és biztoságtechnikával foglalkozó vállalatok követik (Israel Aerospace Industries (8), Elbit Systems (11), Rafael (12)).

intel_haifa.png

Az Intel központja Haifán (Fotó: Wikimedia)

Meglepetés a jól ismert és népszerű technológiai vállalatok viszonylag szerény teljesítménye. A már említett Google-t és Intelt leszámítva ők az erős középmezőnyben végeztek. A Szilícium-völgy sztárjainak többsége gyengébb eredményt ért el 2018-hoz képest. A Facebook a 16. helyen végzett, míg korábban a 12. volt. Az Apple hét helyet csúszott vissza a 29. helyig. Az Amazon ennél is nagyobbat lépett vissza, a 14. helyről a 32-re. Az IBM többé-kevésbé tartotta a pozícióját a 34. helyezéssel, ami egy évvel korábban a 27. volt. A PayPal viszont sokat javított, az 54. helyről a 35-re ugrott.

A 100-as listán szereplő vállalatok 42 százaléka a high-tech iparágban tevékenykedik, 18 százalék pedig a pénzügyi szektorban. Kilenc százalék képviseli a szolgáltatások piacát, a többiek az ipar, az építőipar, az infrastruktúra-fejlesztés, a kereskedelem, a gyógyszeripar és közszolgálat területén tevékenykednek.

Szólj hozzá!

Kék farmer és véres könnyek

2019. május 17. 10:18 - Israeli Embassy

Mesterséges intelligencia írt dalt az Eurovízióra

A mesterséges intelligencia (AI) egyre több területen jelenik meg az életünkben. Szinte már természetesnek vesszük jelenlétét például az orvostudományban vagy videójátékokban. A Tel-Avivban megrendezett idei Eurovíziós Dalfesztiválnak köszönhetően azonban ezen a területen is nagy lépést tett Izrael. Egy programozókból és zenészekből álló csapat elkészítette az első dalt a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás technológiájának felhasználásával. Az ötlet Nimrod Shapira kreatív igazgató és digitális művész fejéből pattant ki.

Az Oracle szakemberei az Oracle Cloud felhasználásával többszáz Eurovíziós dal dallamát és szövegét gyűjtötték össze, majd Eran Hadas költő és programozóval létrehoztak egy algoritmust, amely több ezer új hangsort és szöveget alkotott. Következő lépésként Amir Sheinfeld zeneszerző és szövegíró kiválasztott pár zenei egységet, amiből Avshalom Ariel, a tavalyi Eurovízió győztes „Toy” című dal producere, elkészítette a Blue Jeans & Bloody Tears (Kék farmer és véres könnyek) című dalt. A szerzemény az Eurovíziós Dalfesztivál csillogó és vicces hangulatát ünnepeli, és egy kiábrándult szerelem történetét meséli el, amely a dal énekese és egy számítógép között köttetett.

A mesterséges intelligencia által szerzett dalt Izhar Cohen énekeli, aki 1978-ban nyerte meg a dalversenyt az Abanibi című dalával, 1985-ben pedig ötödik helyezést ért el az Oleh Oleh című dallal az Eurovízión.

A különleges Blue Jeans & Bloody Tears-t az Oracle Cloud Day konferencián mutatták be Izraelben 2019. május 14-én.  

Szólj hozzá!

Izraeli orvostudományi innovációk az amerikai Mayo Clinic-el

2019. május 16. 11:27 - Israeli Embassy

Az Izraeli Innovációs Hatóság és az amerikai Mayo Clinic szándéknyilatkozatot (MoU) írt alá a Tel-Avivban megrendezett MIXiii Biomed Conference and Exhibition eseményen arról, hogy az orvostudományi innováció területén együttműködnek majd. Az orvostudományi technológiák lesznek a középpontban, különös tekintettel az orvosi műszerekre, szoftverekre és terápiákra.

Az együttműködés keretében izraeli vállalatok és a Mayo Clinic közösen fejleszthetnek és tesztelhetnek különböző technológiákat, szolgáltatásokat és eszközöket a felmerülő orvostudományi igényeknek megfelelően. A közös kutatás-fejlesztési projektek anyagi támogatásban is részesülhetnek az Izraeli Innovációs Hatóságtól.

mayo_clinic.jpg

Eli Cohen, izraeli gazdasági és ipari miniszter elmondta, hogy az “egészségügy piaca, különösen a gyógyszeripar a világ leggyorsabban fejlődő iparágai között található. Nem fér hozzá kétség, hogy a Mayo Clinic és az Izraeli Innovációs Hatóság közötti szándéknyilatkozat a bizalom kifejezése az izraeli startupokban és innovációkban, amelyek tovább erősítik Izrael vezető szerepét a jövő egészségügyi térképének kialakításában.”

“Az együttműködés a Mayo Clinic-el egy fantasztikus lehetőség az izraeli vállalatok számára, mert a világ egyik legnevesebb és több tudományágat is átfogó tudományos központjával dolgozhatnak együtt – mondta Aharon Aharon, az Izraeli Innovációs Hatóság vezérigazgatója. “Az izraeli innovációk és a Mayo Clinic világszínvonalú klinikai tapasztalatának és adottságainak egyesítése a legmodernebb technológiák kifejlesztését teszik lehetővé, amelyek a jövő globális egészségügyének alapjai lehetnek” - tette hozzá.

“Izgatottan várjuk, hogy a szándéknyilatkozatnak köszönhetően kiterjesszük a kapcsolatunkat izraeli innovátorokkal, akik a világ legjobban működő innovációs ökoszisztémájának részei. Ez a program olyan felfedezéseket segít majd elő, amelyek reményt és jobb egészséget hozhatnak az emberek számára“ – mondta Amir Lerman, kardiológus, a Mayo Clinic igazgatója.

A programban való jelentkezéshez az izraelieknek izraeli cégbejegyzés és működés szükséges.

Szólj hozzá!

Magyar-izraeli ipari kutatásfejlesztési együttműködési pályázat

2019. május 15. 10:26 - Israeli Embassy

(Határidő meghosszabbítva)

A pályázati felhívás célja a magyar-izraeli együttműködésben folyó ipari kutatás-fejlesztési projektek támogatása, az NKFI Hivatal és az ISERD (Israel-Europe R&D Directorate, The Israeli National Technological Innovation Authority) közös nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködési programja keretében.

Olyan magyar-izraeli együttműködésben megvalósuló K+F+I projektek kerülnek támogatásra, amelyek eredményeként új, vagy továbbfejlesztett, piacorientált termékek, eljárások és szolgáltatások jönnek létre az alábbi fókusztémákon belül:

 • Fenntartható és tiszta technológiák (Sustainable and clean technologies)
 • Mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiák (Bio-Agro – agriculture and food technologies)
 • Infokommunikáció (ICT)
 • Kiberbiztonság (Cyber Security)
 • Mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence)
 • Biotechnológia és orvosi műszerek (Biotech and medical devices)
 • Önvezető jármű technológiák (Key technologies for innovative connected and automated driving) A kooperációs kutatás magas színvonalának biztosítása érdekében a projektek résztvevői saját országukban csak akkor kapják meg a támogatást, ha a másik ország finanszírozó szervezete is a támogatás mellett döntött.

További információ magyarul: itt.

További információ angolul: itt.

Elektronikus benyújtás határideje: 2019. június 12. 16:00

Szólj hozzá!

Izrael is részt vesz a Dubai Expo 2020 világkiállításon

2019. április 29. 14:58 - Israeli Embassy

Az “Elmék összekapcsolása, a jövő építése” (“Connecting Minds, Creating the Future”) lesz a fő témája a Dubai Expo 2020 világkiállításnak, amelyet 2020. október 20 – április 10. között rendezik meg az Egyesült Arab Emírségekben. Az eseményen közel 200 ország vesz majd részt, és 25 millió látogatót várnak a szervezők.

dubai_expo2020_sky.jpg

Az izraeli Külügyminisztérium szóvivője a múlt héten jelentette be, hogy Izrael is részt vesz a 2020-as világkiállításon Dubaiban. Izrael az innovációs szellemiségét fogja megosztani a jelenlévőkkel, főleg a vízgazdálkodás, az informatika és az egészségügyi technológiák területén. “Az expók olyan globális összejövetelek, ahol a világ minden tájéról érkező emberek együtt ünneplik a kreativitást, amelyet a közös kihívások kezelésére alkalmaznak. Izgatottan várjuk, hogy részesei legyünk ennek a törekvésnek” – tette hozzá a szóvivő.

A dubai-i világkiállításon való izraeli részvételt Benjamin Netanjahu miniszterelnök is üdvözölte. “Ez is egy kifejezése annak, hogy Izrael státusza emelkedik világszerte és a régióban.”

Szólj hozzá!

Izrael, a kreativitás bölcsője

2019. április 24. 12:17 - Israeli Embassy

Pár évvel ezelőtt még csendesen azt mondtuk, hogy felgyorsult a világ körülöttünk. Manapság már szó nélkül tartjuk vele az iramot. Egy gombnyomással elintézünk mindent, és rohanunk tovább. Már nem emlékszünk arra, hogy milyen érzés volt először felhívni valakit az interneten keresztül. Észre sem vesszük, hogy a számítógépünket tűzfalak és vírusirtó szoftverek védik. Nem is olyan régen még a rádió hírei alapján próbáltuk elkerülni a közlekedési dugókat, most pedig már természetes, hogy egy applikáció segítségével pillanatok alatt kiválasztjuk a leggyorsabb lehetőséget az úti célunkhoz. Az autónk előre figyelmeztet, ha ütközés közeli szituációba keveredtünk. A „Van töltőd?” kérdés az irodai hétköznapok része, és alig várjuk azt a technológiát, amely több napos töltöttséget biztosít az okos eszközeink számára folyamatos használat mellett is. Egy időben tele volt pendriveval a táskánk, amelyek már felesleges kacatok lettek az otthonainkban.

A technikai fejlődés elkerülhetetlen. De éljünk bármilyen korban, mindig vannak, akik a kíváncsiságuk, a tehetségük, a kreativitásuk, a képzelőerejük, a kitartásuk és egy-egy bukás utáni felállásuk eredményeként valami újdonságot alkotnak. Jutalmuk - jó esetben - a piaci siker és a társadalmi elismerés. Az innováció valódi győztese az emberiség, kevésbé fennkölten fogalmazva mi magunk, marketing nyelven pedig a fogysztói társadalom.

Izrael az innováció folyamatát kiterjedt intézményrendszerrel támogatja. Az izraeliek élnek az állam által nyújtott lehetőségekkel, de mindenekelőtt jól használják a saját erősségeiket a siker érdekében. Így járulnak hozzá egy élhetőbb világ megteremtéséhez. Ezt ünnepeltük április 21-én, a Kreativitás és Innováció Világnapján.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Egy teljes szívet nyomtattak ki Izraelben

2019. április 16. 15:05 - Israeli Embassy

A szív és érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálokok között vannak. Sokak számára a transzplantáció az egyetlen lehetőség a túlélésre, ám a lehetséges donorok száma kevés, a várólisták pedig hosszúak. Nekik jelent esélyt a legújabb izraeli innováció, a 3D nyomtatott szív.

„Ez az első alkalom, hogy bárki, bárhol sikeresen megtervezett és kinyomtatott egy teljes szívet tele sejtekkel, véredényekkel és kamrákkal” – mondta Tal Dvir, a Tel-Avivi Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

Mindeddig a tudósok csak egyszerű szöveteket tudtak sikeresen nyomtatni, véredények nélkül. A most kinyomtatott szívet egy páciens saját sejtjeivel és biológiai anyagával alkották meg, hogy kizárják a kilökődés veszélyét.

A nyomtatás mintegy három órát vett igénybe. Az elkészült szív nagyjából akkora lett, mint egy nyúl szíve, de a nagyobb, emberi szív is ugyanezt a technológiát igényli.

A kutatók a következő lépésben laboratóriumi körülmények között gondozzák a kinyomtatott szívet, és „megtanítják” arra, hogy úgy viselkedjen, mint egy valódi szív. Mint mondták, a most kinyomtatott nagyon egyszerű szív állapota a legjobban egy embrióéhoz hasonlítható.

A kinyomtatott sejtek kapcsolatba tudnak lépni egymással, de meg kell tanítani őket arra, hogy együttműködjenek. Amint ez sikerül, a tervek szerint kisállatokba – nyulakba vagy patkányokba – ültetik be a működő szíveket.

„Tíz éven belül a legjobb kórházakban már világszerte lehetnek szervnyomtatók, és ez az egész csak rutineljárás lesz” – jósolja Tal Dvir professzor.

 

Forrás: MTI

 

 

 

Szólj hozzá!

A SpaceIL számokban

2019. április 10. 16:07 - Israeli Embassy

UPDATE:

 A Hold közvetlen közelében megszakadt a kapcsolat a Beresheet-tel

Az űrszonda a Hold felszínének közelében még egy olyan fényképet küldött magáról, amelyen az izraeli zászló mellett angolul a „Kis nép, nagy álom”, és az „Izrael népe él” felirat látszott. Később az érkezés pillanatában megszakadt a kapcsolat a holdjáróval. A Beresheet valószínűleg összetört vagy felrobbant.

beresit_small_country.jpg

Pár nappal később a Beresit építését nagyrészt finanszírozó Morris Kahn dél-afrikai-izraeli üzletember bejelentette, hogy Beresheet 2 néven új űrszondát építenek a Holdra szálláshoz. „Eljutunk a Holdra, és kitűzzük rajta az izraeli zászlót.”

beresit_15_km_a_holdtol.jpg

A Beresheet utolsó selfije, 15 kilométerre a Holdtól

 

 • Izrael lehet a 4. ország, amely a Holdra lép.
 • A Beresheet űrszonda teljes építési költsége 100 millió dollár volt, ezzel ez a legkisebb ilyen típusú űrjármű.
 • A Beresheet 72 órát fog a Holdon tölteni, és közben a mágneses mezőt vizsgálja majd.
 • Április 4-én Izrael lett a 7. ország, amelyik elérte a hold körüli pályát.
 • A Beresheet utazási sebessége 36 ezer km óránként.
 • A Beresheet küldetése: 6,5 millió kilométer, 49 nap alatt.

2019. április 11., Izrael történelmet ír.

 

Szólj hozzá!

Hold körüli pályára állt a Beresheet

2019. április 08. 15:30 - Israeli Embassy

Az első izraeli űrszonda, a Mózes első könyvéről (Teremtés) elnevezett Beresheet ismét sikeresen teljesített egy kritikus manővert. Egy bonyolult fékezésnek köszönhetően Hold körüli pályára állt.

A február végén felbocsátott, főleg magánfinanszírozásból épült űreszköz eddig 5,5 millió kilométert tett meg, és várhatóan április 11-én a Hold egyik legnagyobb tengerénél, a Mare Serenitatisnél landol majd.

A Beresheet rendszeresen készít selfiket és egyéb képeket az útjáról.

beresheet_maneuver_470_km.jpg

A Hold túloldala a Földdel a háttérben

beresheet_far_side_of_the_moon.jpg

A Hold túloldala egy manőver közben 470 km magasságban

Fotó: TeamSpaceIL

 

Szólj hozzá!

Izraeli tudásmegosztás egy egészségesebb világért

2019. április 08. 15:11 - Israeli Embassy

Izrael is megünnepelte az “Egészségügyi Világnapot” április 7-én. Idén az általános egészség (#UniversalHealth) volt a világnap témája. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük, hogy Izrael mit tesz a világ általános egészségéért: tudást és tapasztalatot oszt meg; egyedi technológiát alkalmaz; segít azokban az időkben, amikor szükséges; küzd a halálos járványok ellen és tréninget tart egészségügyi dolgozóknak a világ minden táján.

Izrael a világ egyik legegészségesebb országa a Bloomberg Healthiest Country Index alapján. Ennek nyilvánvalóan számos oka van, amelyek közül tényezőt is szívesen megoszt más országokkal és szakemberekkel.

Tudás és tapasztalat megosztása

Izrael már az alapítását követően pár évvel elkezdte megosztani közegészségügyi tudását és tapasztalatát a fejlődő országokkal. 1961 óta körülbelül 100 ország 1.000 egészségügyi szakembere vett részt államilag finanszírozott szakmai eseményeken.

Technológia

Afrikában működő izraeli diplomáciai missziók víztisztító berendezéseket és közegészségügyi szolgáltatásokat mutattak be például Kamerunban és Eritreában.

Tábori kórházak

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tábori kórházait az ENSZ a legjobbnak minősítette az egész világon. Ezek a különleges sürgősségi központok azonnali segítséget nyújtanak földrengés vagy más természeti katasztrófa esetén az áldozatoknak. A rendszer jelesre vizsgázott Nepálban 2015-ben, a Fülöp-szigeteken 2013-ban, Kenyában 1998-ban és 2006-ban, és Haitin 2010-ben.

Küzdelem az Ebola ellen

A 2014-ben kitört nyugat-afrikai Ebola járvány a vírus azonosítása óta a legsúlyosabb fertőzés volt a megbetegedések és az áldozatok számát egyaránt tekintve is. Izrael a legnagyobb segítő országok között volt a vírus terjedésének megakadályozásában. Sürgősségi kórházakat nyitott és képzéseket tartott helyi orvosok számára.

Tréningek

Izraeli szakemberek vezetésével évente átlagosan 12 országban kerülnek megrendezésre szakmai tréningek, amelyeken összesen 250-en vesznek részt. A tréningek célja az egészségügyi innovációk és tapasztalatok megosztása annak érdekében, hogy Izrael hozzájáruljon egy mindenki számára elérhető, egészségesebb jövőhöz.

 

 

Szólj hozzá!