IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Izrael a fenntartható fejlődésért

2019. július 23. 15:55 - Israeli Embassy

Az ENSZ 2015-ben fogadta el a 2012-es Rio+20 Fenntartható Fejlődés Konferencia döntése alapján a Fenntartható Fejlődési Keretrendszert. Az Agenda 2030 a kiegyensúlyozott társadalmi fejlődés, a tartós gazdasági növekedés és a környezetvédelem alapelveit rögzíti 17 pontban. Izrael a múlt héten mutatta be az ENSZ-ben, hogy mit tesz az Agenda 2030-ban felsorolt területeken.

A kreativitás és az innováció az izraeli kultúra része. Fontos szerepet játszik abban is, hogy az izraeliek hogyan közelítik meg a fenntartható fejlődés céljait az ország határain belül és azokon túl.

Városi környezet

Izraelben a természet és az épített környezet egyensúlyára törekednek a városi környezet kialakításakor. Jeruzsálemben például a város szívében van egy 64 hektáros természetvédelmi terület, ahol 40 gazella él. Hasonló kezdeményezés más városokban is van.

Orvosi innováció

Az Izraelből útnak induló orvosi innovációkat hosszasan lehetne sorolni a kapszulás endoszkóptól kezdve a ReWalk nevű bionikus sétáló eszközig, ami a járást teszi lehetővé még azok számára, is, akik deréktól lebénultak. Az orvosi és a biotechnológiai innovációk kitűnő eszközök arra is, hogy Izrael nemzetközi szinten is bemutassa a komoly intézményi háttérrel rendelkező startup kultúráját.

ensz_fenntarthato_fejlodes_keretrendszer.jpg

Vízgazdálkodás

Izrael a világ egyik legszárazabb régiójában terül el. Számtalan innovatív technológiájának köszönhetően a vízgazdálkodás legelismertebb szereplőjévé vált világszerte az elmúlt évtizedekben. Vízkészletének 86 százalékát újrahasznosítja, sőt még a levegőből is képes vizet előállítani. (Izrael így küzd az elsivatagosodás ellen – videó.)

A jövő étele

A technológia fejlődése miatt a mezőgazdasági technológiák és az élelmiszerfeldolgozás is átalakulóban van. A káros növényvédő szereket felváltja a precíziós földművelés. Szenzorok, drónok és egyéb eszközök adnak tájékoztatást arról, hogy egy adott növény termesztésébe mikor és milyen módon kell beavatkozni. (Az izraeli mezőgazdaság titkairól korábban itt írtunk.)

Egészségmegőrzés

Az izraeli orvostechnikai eszközök és műtéti technikák az egész világon használhatóak. Ezért orvosok érkeznek Afrikától Ázsiáig, hogy tréningek keretében megtanulják azokat. Tudásukat a hazájukban hasznosítják, több ezer életet megmentve.

Oktatás

Az izraeli egyetemek világhírűek. A minőségi oktatás azonban jóval korábban kezdődik. A modern iskolákban a programozás, a robotika már az általános iskolák tananyagának is része.

mashav_aid_from_israel.jpg

Tudás- és tapasztalatmegosztás

Izrael a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködésért Felelős Ügynökségén, a Mashav-on keresztül osztja meg tudását és tapasztalatát a világ minden táján különböző területeken. Eddig 130 ország 270 ezer szakembere vett részt a Mashav tréningein. Magyarországon a Mashav legutóbb, 2018 decemberében, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve tartott egy öt napos képzést négy balkáni ország vízügyi szakemberei számára.

Szólj hozzá!

Innovatív italok Izraelből

2019. július 18. 14:20 - Israeli Embassy

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a megfelelő folyadékfogyasztás. Nyáron, főleg a kánikulai napokban, nagyon oda kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre. Az izraeliek jól tudják ezt, a lakosság és a fejlesztők is folyamatosan keresik az újdonságokat az alkoholmentes italok piacán. A Nocamels négy népszerű izraeli innovációt gyűjtött össze az üdítőitalok területén.

Az O.Vine egy alkoholmentes „bor”. Forrásvízből, szőlőhéj és szőlőmag kivonatból készül. A Wine Water cég termékeit fehér és vörös bor ízben is fogyaszthatjuk. Nemrégiben jelent meg a Chardonnay és a Cabernet Sauvignon ízű változat.

ovine.jpg

Az ashdodi székhelyű Better Juice a gyümölcslevek előállításának folyamatát újította meg. Egy biotechnológiai megoldással csökkenti a gyümölcsök cukortartalmát. A kevesebb szacharóz, glükóz és fruktóz felhasználása egészségesebb üdítőitalokat eredményez.

A WakeUp az energiaitalok kedvelőinek jelent alternatívát. Az InnoBev az italok „élénkítő hatását” természetes összetevőkből, például guarana növényből, ginko bilobából, bodzából és almacukorból állítja elő. Klinikai kutatások bizonyítják, hogy a fáradság ezekkel az összetevőkkel, koffein nélkül is legyőzhető.

Az Amai Proteins egy különleges fehérjét készített, amely a SodaStream szirupaiban használt cukrot és mesterséges édesítőket váltja fel.

Egészségünkre!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Izraeli technológiák a műanyagok okozta környezetszennyezés ellen

2019. július 12. 12:20 - Israeli Embassy

Mindenhol találkozhatunk műanyagok okozta környezeti szennyezéssel. Az óceánokban, az erdőkben, az élelmiszerekben, a madarak és a tengeri élőlények gyomrában. Hat izraeli technológiának köszönhetően azonban van remény arra, hogy harcoljunk a műanyagok okozta globális környezetszennyezés ellen.

 

1. Bio műanyag

Úgy néz ki, a tapintása és a hangja is olyan, mint a hagyományos műanyagnak. A Tipa nevű izraeli startup 100 százalékban lebomló csomagolóanyagot fejlesztett ki. Az ötletet a természet, pontosabban egy narancshéj adta. A különleges csomagolás hat hónap alatt lebomlik, így okoz környezetszennyezést.

 

tipa_packaging.png

2. Újrafeldolgozni az újrafeldolgozhatatlant

Az UBQ egy olyan megoldást dobott piacra, amely azokat a háztartási hulladékokat dolgozza fel, amelyeket eddig nem különítettünk el egymástól. Ilyen például a koszos pelenka, az ételmaradék, a különböző műanyag- és karton termékek. 

 

3. Műanyagot evő baktérium

Madarak, delfinek, bálnák halnak meg azért, mert műanyagot fogyasztanak a tengerekben. A Ben Gurion Egyetem kutatói ezt a biokémiai folyamatot fordítanák meg. Műanyagot “evő” fehérjét és baktériumot szeretnének létrehozni, amelyek a folyamat végén zöld energiát biztosítanak. 

 

4. “Holy Turtle”

Az otthon készíthető szénsavas üdítőitalairól ismert SodaStream egy 300 méter hosszú szerkezetet készített, amely összeszedi az úszó hulladékot az óceánokban. Úgy nevezte el, hogy “Holy Turtle”. 

 

5. Üzemanyagból keletkezett hulladék (RDF) feldolgozó üzem

Izrael középén, Or Yehuda városban található az a hulladélfeldolgozó üzem, amely mindenfajta szemétből készít zöld energiát. A hulladékok egy részét újra felhasználják, egy részét komposztálják, egy részét pedig elégetik, ami sokkal tisztább megoldás, mint a fosszilis anyagok használata. 

 

6. Mikroműanyagok szűrése

A Braude Műszaki Főiskola, a Haifai Egyetem és az európai GoJelly project kutatói a medúzák nyálkájának segítségével tisztítanák meg a műanyagoktól az óceánokat. 

 

Mivel a műanyagok okozta környezetszennyezés komplex problémakör, a fenti technológiák együttes alkalmazása sem elég a probléma megoldására. Új társadalmi irányelvekre és az egyének fogyasztási szokásainak megváltoztatására egyaránt szükség van ahhoz, hogy globális szinten helyrehozzuk a műanyagok okozta természeti károkat.

plastic_pollution.jpg

Daphne Nissenbaum, a Tipa vezérigazgatója és társalapítója: “Napjainkban minden műanyagdarab élettartama örök. Nem tudjuk, hogy 500 vagy 1.000 év.”

Fotó: Flickr

 Tudta?

  • Egy átlagos ember 70,000 mikroműanyagot eszik meg évente.
  • A műanyag hulladékok évente több mint 11 millió tengeri madarat és állatot ölnek meg.
  • Ha folytatódik a műanyagok környezeti szennyezése, akkor 700 fajta tengeri élőlény fog kihalni.

(Forrás: Global Citizen, Israel Youtube channel)

Szólj hozzá!

A Holt-tengerben lesüllyedő sókristályok titka

2019. július 11. 10:21 - Israeli Embassy

Megfejtették a Holt-tengerben lesüllyedő sókristályok titkát izraeli és amerikai kutatók adta hírül az MTI.

A tudósokat nagyon érdekelte a folyamat, amely miatt a sókristályok lassan lesüllyednek és elterülnek az izraeli-jordániai tó fenekén, mivel ez látszólag ellentmond a fizika szabályainak.

dead_sea_by_zoli_keller.jpg

A Holt-tenger

Fotó: Zoli Keller

A Kaliforniai Egyetem, az Izraeli Geológiai Kutatóintézet (GSI) és a Bar-Ilan Egyetem tudósainak közös tanulmánya, amely a Water Resources Research című tudományos lapban jelent meg, magyarázatot ad a szokatlan jelenségre, és segít annak megértésében, hogyan alakultak ki a Földön a nagy sóraktárak.

A Holt-tenger a világ legalacsonyabb szárazföldi pontján, több mint 433 méterrel a tengerszint alatt fekszik Izrael délkeleti részén. Vizében nincs élet a magas, több mint 34 százalékos sótartalom miatt. 1979-ben fedezték fel, hogy a víz felsőbb rétegeiben kiváló sókristályok lassan, a kutatók szerint havazásra hasonlító módon leszállnak és felhalmozódnak a fenéken.

Nyáron a nap felmelegíti és részben elpárologtatja a felszíni vízréteget, így az a terület még sósabb. A hószerű só innen származik, a kristályok apró rudacskákká állnak össze, amelyekre egyre több réteg rakódik. Az ezeket körülvevő melegebb, kevésbé sűrű víz azonban nem keveredik az alatta lévő hidegebb réteggel. Ezért volt eddig rejtély, hogyan jutnak le a sópelyhek a fenékre.

A tudósok számítógépes szimulációk segítségével arra jutottak, hogy amikor a tóban hullámok vagy más mozgások hatására a felső vízréteg megremeg, a sórudacskák turbulenciát képeznek, a meleg víz pedig emiatt lejut a hidegebb rétegbe.    

Mivel a hő gyorsabban oszlik el, mint a só, a lejutó víz gyorsan kihűl. Amint a víz lehűl, csökken a sótartalma, a sórudacskák széttöredeznek és kristályok formájában süllyednek le.

 

 

 

Szólj hozzá!

Izraeli startup sikerek New Yorkban

2019. július 04. 14:16 - Israeli Embassy

Az izraeli technológiai vállalatok sikerének egyik kulcsa, hogy globális piacra terveznek. Vannak, amelyek Ázsia felé indulnak, mások az amerikai piacot szeretnék elsőként meghódítani. Az elmúlt években egyre többen választják New Yorkot, amely mára már komoly versenytársa San Francisco környékének.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatokat erősítő New York – Izrael Üzleti Szövetség legfrissebb jelentése szerint az izraeli alapítású vállalatok jelentős szerepet játszanak New York állam gazdaságában. A chutzpa nyomot hagy a Nagy Almán.

wework_coworking_vancouver.jpg

Az izraeli alapítású, New York-i székhelyű WeWork co-working irodája Vancouverben

Fotó: Flickr

2016-ban a New York államban kihelyezett kockázati tőke 20 százaléka izraeli alapítású vállalatokhoz ment. Az állam GDP-jének 2,02 százalékát izraeli alapítású vállalatok termelték. Közvetlenül 24.850, közvetetten pedig 27.502 munkahelyet teremtettek az izraeli vállalatok. 2018-ban a bevételük 18.6 milliárd dollár volt, amely 33.8 milliárd dollár értéket jelentett a helyi gazdaságban. 506 izraeli alapítású vállalat otthona New York, amelyek között öt unikornis, azaz 1 milliárd dollár fölötti értékű, profitábilis startup található.

A Compass egy ingatlanfejlesztéshez köthető technológiai startup. A Payoneer egy digitális fizetés platformot kifejlesztő pénzügyi szolgáltató. A Lemonade biztosításokkal foglalkozó tech vállalat. A Taboola egy szoftver, amely biztosítja, hogy a felhasználók megtalálják az őket leginkább érdeklő tartalmakat, például hírek vagy videó formájában. A WeWork pedig közösségi irodákat üzemeltet a világ minden táján.

Az izraeli alapítású vállalatok többsége jelenleg az ingatlanfejlesztés, a pénzügyi szolgáltatások, a divat és a marketing területén tevékenykednek. A jövőben pedig a mesterséges intelligencia (AI), a drónok fejlesztése, a kiberbiztonság, az élettudományok, a megújuló energiák és a mezőgazdaság területén várható növekedés.

Szólj hozzá!

Izraeli startup fejleszti a Tesco okosboltját

2019. július 02. 14:13 - Israeli Embassy

Az okostelefonok elterjedése számos mindennapos tevékenységünket megváltoztatta már. A zenehallgatás, fényképezés és ingyenes telefonálást követően a következő nagy dobás az elektronikus fizetéshez és vásárláshoz kapcsolódik.

A Tesco Plc, az Egyesült Királyság legnagyobb kiskereskedelmi üzletlánca egy izraeli startup vállalatot, a Trigo Visiont bízta meg azzal, hogy dolgozza ki az okosboltjai működtetéséhez szükséges technológiát – adta hírül a Nocamels.

trigo_vision.jpg

Pénztár nélküli vásárlás a Trigo Vision rendszerével

Fotó: TrigoVision

A Trigo Vision rendszere kamerák és mesterséges intelligencia felhasználásával követi nyomon a vásárlók tevékenységét az üzletekben. Első körben számos kamerát helyeznek fel az üzletben. Ezek folyamatosan monitorozzák a vásárlót, a termékeket és a bevásárlókocsit. Az információk alapján létrejön egy virtuális kosár, amelynek értékét a rendszer az előre megadott banki adatok alapján automatikusan kiegyenlíti. A gyakorlatban a vásárlás úgy néz ki, hogy letöltünk egy applikációt az okostelefonunkra. Ezzel azonosítjuk magunkat, amikor belépünk a boltba. Betesszük a kosarunkba a kiválasztott termékeket, majd „fizetés nélkül” távozunk. Na jó, nem pontosan fizetés nélkül, mert csak a pénztárnál való várakozási időt spóroltuk meg. Kijövetelkor pedig kapunk egy elektronikus számát a fizetésről.

A Tesco mellett a Trigo Vision egy másik brit szupermarket lánccal, a Wm Morrisons Supermarkets Plc-vel is együttműködik. Izrael legnagyobb szupermarket hálózatával, a Shufersallal pedig már egy pilot programot is elindítottak egy tel-avivi üzletben.

A 2017-ben alapított Trigo Vision tavaly 7 millió dollár kockázati tőkéhez jutott a Hetz Ventures befektető cégtől és a Vertex Ventures izraeli leányvállalatától. A Trigo Vision célja, hogy az Amazon Go versenytársa legyen, amely a világ első automata boltját nyitotta meg 2018 januárjában a nagyközönség számára. Jelenleg 11 üzletet működtet az Egyesült Államokban, és a terveik szerint két éven belül 3.000 kiskereskedelmi egységet nyitnak világszerte.

Szólj hozzá!

Autóba zárt gyerekek és kisállatok életét mentheti meg egy izraeli fejlesztés

2019. június 25. 11:51 - Israeli Embassy

Izraeli egyetemisták egy olyan rendszert dolgoztak ki a mesterséges intelligencia alkalmazásával, amellyel megelőzhető a felforrósodott gépkocsiban felejtett gyermekek halála – adta hírül az MTI.

child_dog_in_car.jpg

Sem gyerekek, sem kisállatok nem maradhatnak bezárva az autóban nyáron

Fotó: Flickr

 A Technion egyetemistái által kifejlesztett rendszerben egy fejlett hőérzékelőt építenek be a hátsó ülésen lévő gyermekülés elé, amelyet összekötnek a cigaretta öngyújtóval. A szenzor képes arra is, hogy felvételt készítsen az ülésben lévő gyermekről. A szenzor az adatokat eljuttatja egy mini számítógéphez, a mesterséges intelligencia elemzi a helyzetet, gyors döntést hoz és riaszt.

A rendszer a gépkocsiban lévő hőmérséklet alapján többször is képes riasztani, először csak egy figyelmeztető fényjelzés gyullad fel, majd figyelmeztető hangjelzés szólal meg és ha kell, SMS-üzenetet küld az autót vezetőnek. A riasztási rendszerbe bekapcsolják a mentőket is, akik távirányítással képesek kinyitni az autó ajtóit és ablakait.

Az új rendszer egyedülállóságát az adja, hogy könnyű és egyszerű beépíteni, használni, megbízható - kizárja például a hamis riasztást -, olcsó és nincs hozzá szükség speciális biztonsági ülésre sem.

Az izraeli kormány adatai szerint az elmúlt tíz évben 755 gyermeket felejtettek gépkocsikban, közülük 30 meghalt a felforrósodott autóban.

Forrás: MTI

 

 

 

Szólj hozzá!

Repülő elektromos autót mutatott be egy izraeli startup

2019. június 19. 11:41 - Israeli Embassy

A világ nagyvárosaiban komoly gondokat okoznak a közlekedési dugók. A városvezetők folyamatosan keresik az új és innovatív megoldásokat arra, hogy megfeleljenek a forgalmi dugók okozta végtelennek tűnő kihívásoknak. Törekvéseiket eddig sehol sem koronázta siker, sőt a helyzet egyre rosszabb. San Franciscoban vagy New Yorkban például a tehetősebb üzletemberek úgy oldják meg ezt a problémát, hogy helikopterrel járnak dolgozni. Ez az opció praktikusnak tűnik, de a többség számára nyilvánvalóan nem elérhető. A megoldást mégis errefelé keresi egy izraeli alapítású startup, az NFT Inc..

flying_electric_car_2.jpg

A repülő elektromos autó prototípusa. Fotó: NFT

Guy és Maki Kaplinksky olyan forradalmi technológia kifejlesztésén dolgozik, amely ötvözi a helikoptereket és az autókat egy elektromos repülő jármű formájában.

Az NFT a nemrégiben Tel-Avivban megrendezett EcoMotion Week 2019 szakmai rendezvényen mutatta be az izraeli közönségnek az Aska Drive & Fly járművét. (Az aska japánul repülő madarat jelent.) Az Aska 2 méter széles modelljére 14 propellert és egy 12 méteres, behúzható szárnyat terveztek. Három utas 550 kilométeres távolságon, 160-240 km/óra sebességgel utazhat majd vele. Az Aska az utakon ugyanúgy képes lesz közlekedni, mint bármilyen más autó, csak a design-ja lesz különlegesebb.

Az új jármű kereskedelmi forgalomba hozásának jelenleg a repülő járművek jogi szabályozása a legfőbb akadálya. Több tíz-, netán százezer repülő autó ugyanis nem repülhet ellenőrzés nélkül, mert az biztosan katasztrófához vezetne.

flying_electric_car_3.jpg

Az NFT a missziójának tekinti azt is, hogy a repülő elektromos autók megfizethetőek legyenek, például úgy, hogy az Uber vagy a Gett beveszik azokat a flottájukba. A vállalat tervei szerint a repülő elektromos autók ára kezdetben 200-300 ezer dollár lesz, de ez a magas ár a tömegtermelés beindulásakor 50 ezer dollárra fog csökkenni.

Szólj hozzá!

A magyar – izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója

2019. június 17. 11:36 - Israeli Embassy

Magyarország 1948 májusában elismerte a megalakuló Izrael Államot, a két ország ezután követi szintű, teljes diplomáciai kapcsolatokat létesített.

30_eves_diplomaciai_kapcsolatok_belyeg.jpg

Izrael és Magyarország stratégiai szövetségesek, kölcsönösen számíthatnak egymás támogatására a nemzetközi- és a gazdasági együttműködés terén is

1967.június 12-én – a Varsói Szerződés döntése értelmében – a magyar kormány kénytelen volt megszakítani a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. A változás 1989. szeptember 17-én következett be. Magyarország és Izrael megállapodott az érdekképviseletek felállításáról, amelyek 1988. március 14-én Budapesten és Tel-Avivben is megnyíltak. A nagyköveti szintű diplomáciai viszony 1989. szeptember 18-án állt helyre.

2019-ben a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulóját ünnepeljük. Az évek során Magyarország és Izrael baráti és stratégiai szövetségesi kapcsolatot épített ki egymással.

 

 

 

Szólj hozzá!

Autóipari fejlesztések Izraelben (videó)

2019. június 13. 18:50 - Israeli Embassy

A legnevesebb autómárkák mérnökei dolgoznak azon Izraelben, hogy autóink a legmodernebb alkatrészekkel és technológiákkal legyenek felszerelve.

Az országban található fejlesztői tehetség és kreativitás miatt választotta Izraelt például a General Motors, a Toyota, a BMW, a Fiat, az Audi.

 

 

Szólj hozzá!