IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Izraeli ötlet a csökkenő biodiverzitás megállítására

2020. január 13. 09:32 - Israeli Embassy

A városiasodás és az iparosodás következtében egyre kisebb a területe az őserdőknek és az olyan területeknek, amelyeknek fejlődésébe, biodiverzitásába sohasem történt emberi beavatkozás. Statisztikák szerint másodpercenként 5,400 négyzetméter őserdő területet veszítünk el. Ez nagyjából egy futballpálya mérete. Ezeknek a területeknek nagyrésze magánkézben van, és jelenleg a föld területének 1,4 százalékát teszik ki. Két izraeli zoológus-ökológus professzor, Uri Shanas és Alon Tal azt a célt tűzték ki, hogy megmentik ezeket a területeket és azok élővilágát.

A nemzetközi This Is My Earth (TIME) alapítvány létrehozásával egy olyan programot hirdetettek meg, hogy már egy euró adományozásával is bárki hozzájárulhat veszélyeztetett területek és fajok megmentéséhez. Az adományozók minden évben megszavazzák, hogy az összegyűjtött pénzből milyen csökkenő biodiverzivitással rendelkező területet vásároljanak meg.

A TIME önkéntesei 2017-ben 7 millió négyzetméter perui őserdőt vásároltak meg 17 ezer dollárért. 2018-ban egy 20 ezer négyzetméretes korallzátonyt mentettek meg a Karib-tenger partján lévő Belizben, 30 ezer dollárért. 2019-ben az adományozók egy 350 ezer négyzetméteres kolumbiai őserdő megmentésére szavaztak, amelynek költsége 70 ezer dollár volt. Ez a terület különösen veszélyeztetett az állatvilága miatt. Például barna pókmajmok, mocsári teknősök és kéklebenyes hokkó madarak élnek itt.

A 2020-as év jelöltjeire itt lehet szavazni, a kiválasztott projekteket pedig itt lehet támogatni.

Kenyai vadaspark (Wildlife Clubs of Kenya.org)

gepard_kenya.jpg

A Mount Langonot rétegvulkán közelében gepárdok, vízilovak és szakállas keselyűk is élnek. A mezőgazdasági területek növekedése veszélyezteti őket.

Nature Kenya (nonprofit szervezet)

nature_kenya.jpg

A Dakatcha Woodland menedékhely olyan kihalófélben lévő állatok számára, amelyeknek még természetvédelmi védettségük sincs.

Serra Bonita, Brazília (magánkezdeményezés)

serra_bonita_brazil.jpg

Brazília legveszélyeztetettebb életközössége, a világ második legfenyegetettebb biodiverzitás gócpontja. Négy itt élő főemlős is megmenthető adományozással és szavazással.

 

A TIME This is My Earth kezdeményezésről korábban itt írtunk.

 

A fenti képek a TIME This is My Earth oldalán felhasznált illusztrációk.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3915406772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása