IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Izraeli ötletek a közösségi újrahasznosításra

2019. december 11. 08:00 - Israeli Embassy

Bizonyára sokan feltették már maguknak a kérdést, hogy mit tehetnének a földért? Vannak, akik lelkes környezetvédőkké válnak, mások pedig a bálnákat szeretnék megmenteni. Ha a mindennapjainkban egy kicsit jobban odafigyelünk a környezetünkre, akkor nemcsak részesei lehetünk a fentieknek, hanem nagyon sokat teszünk a földért is.

Az alábbi videóban három ötlet Izraelből, amely közösségi szinten segíti a környezetvédelmet.

Küzdelem az ételpazarlás ellen

Izraelben évente 2,5 millió tonna étel kerül a kukákba. Ennek 50 százalékát még el lehetne fogyasztani - az izraeli élelmiszerbank, a Leket tájékoztatása szerint. Bár a háztartások is sok élelmiszertől szabadulnak meg, a legtöbbet mégis az éttermek és a szupermarketek dobják ki. A SpareEat erre a problémára talált megoldást. (Korábban itt írtunk róla.) A SpareEat egy applikációt fejlesztett ki, amely összegyűjti a még fogyasztható ételeket éttermektől, pékségektől, stb, majd nagyon kedvező áron értékesíti azokat. Eli Fisher társalapító és marketing vezető szerint az ételek ilyen módon történő újrahasznosítása elsősorban a környezetnek jó, mert rengeteg erőforrást megspórolhatunk vele. Ugyanakkor a SpareEat egy igazi win-win szituáció minden érintettnek. Jó az üzleti oldalnak, mert némi bevételt így is tud generálni, és jó a lakosságnak is, akik jó áron tudnak ízletes ételt fogyasztani.

Régi játékok kreatív felhasználása

A boltokban vásárolt új játékokkal ellentétben a használt játékoknak saját történetük is van. Már voltak, akik szívesen használták őket, és szeretettel bántak velük. Nehéz megválni az ilyen kincsektől. Az elválás azonban nem olyan fájdalmas, ha tudjuk, hogy egyrészt jó helyre kerülnek, másrészt a környezetet is óvjuk egy-egy baba, kisautó újrahasznosításával. Tal Tenne Czaczkes újra életet ad a régi játékoknak azzal, hogy különleges tárgyakat alkot belőlük. Legutóbb a Tel-Avivi városházával együttműködve egy hatalmas standlabdát készített régi, már megunt vagy sérült játékokból. Ezzel az akcióval az egyszer használatos műanyagtárgyak minimalizálásának szükségességére kívánták felhívni a figyelmet.

Ingyenes esküvői ruhák

Avihay Alkoby, a Kol Kala alapítója egy olyan butikot hozott létre, amely 4.500 esküvői ruhát, fátylat, öltönyt és egyéb esküvői ruházatot kínál leendő házaspárok részére. A vállalkozás különlegessége, hogy a ruhák használata ingyenes, mert Avihay így szeretné óvni a földet és a környezetet.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4815346504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása