IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Gazdasági hírek, érdekességek Izraelből

2017. október 10. 15:26 - Israeli Embassy

Két R&D centert nyit az Amazon Izraelben

A népszerű online kereskedelmi portál október elején jelentette be, hogy két kutatás-fejlesztési központot fog nyitni Izraelben. Az Amazon Tel-Aviv-ban és Haifa-n fogja fejleszteni az „Alexa Voice Shopping” rendszerét, amely lehetővé teszi, hogy a vásárlók egy géphez beszélve vásároljanak a jelenleg használt gépeléses technológia helyett.

amazon_alexa.png

Forrás: Amazon

Az Amazon a tervek szerint 100 főt fog alkalmazni a két kutatási-fejlesztési központjában Izraelben, és már keresi a fejlesztőket, mérnököket és production managereket.

Izraeli startup-ok születése a közösség erejéből

Az IVC Reseach Center az izraeli high-tech szektorról nyújt átfogó adatokat és információkat. A legfrissebb tanulmányuk szerint 145 izraeli startup köszönheti létrejöttét a sajáttőke-alapú közösségi finanszírozásnak. Ezek a kezdő vállalkozások az Izraelben működő kilenc equity crowdfunding platform egyikén keresztül szereztek támogatókat az elmúlt 5 évben. A 145 startup közül 17 esetében került már sor exit-re tőzsdei bevezetés vagy cégértékesítés formájában.

A sajáttőke alapú közösségi finanszírozás hasonló az ismertebb adományalapú közösségi finanszírozáshoz, amelynek legismertebb platformjai a Kickstarter és az Indiegogo. A különbség annyi, hogy az előbbi esetén a befektetésért cserébe üzletrész kerül az adományozó tulajdonába.

equity_crowdfunding_2013-h12017.jpg

Forrás: www.Ivc-online.com

Az IVC tanulmánya szerint 2015 volt a legjobb év a sajáttőke alapú finanszírozást tekintve Izraelben. 298 millió dollár jött össze, amelyből 57 millió származott közösségi finanszírozási platformokról, a többi pedig befektetőktől egy későbbi finanszírozási körben. 2017-ben már 173 millió dollár adomány gyűlt össze startup vállalatok közösségi finanszírozására Izraelben. Eddig ez a 2016-os összeg 73%-a.

Újabb cégfinanszírozások 336 millió dollár tőkeértékben

Befektetések szempontjából erős hónap volt a szeptember Izraelben. A high-tech iparágba több mint 336 millió dollár tőke érkezett. A két legnagyobb befektetés olyan cégekbe történt, amelyek beszállítóként a jövő autóinak fejlesztésében vesznek részt. A Kfar Saba-i székhelyű Innoviz érzékelőket fejleszt, és 65 millió dollár új befektetést kapott.

innovitz.jpg

Forrás: Innovizone

A Herzliya-ban működő StoreDot FlashBattery technológiája mindössze 5 perc alatt tölti fel az elektromos autókat. A vállalthoz stratégiai partnerként a Daimler teherautó gyártó csatlakozott, és 60 millió dollárt is hozott.

Egy képzeletbeli dobogó harmadik helyezését a Playbuzz interaktív storytelling platform érdemelné ki. Benne a Viola Growth látott fantáziát benne, és fizetett 35 millió dollárt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4212948139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása