IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Izraeli mandarin export Kínába

2017. április 19. 11:43 - Israeli Embassy

A jó kereskedő még a homokot is el tudja adni a sivatagban - tartja a mondás. Talán a chutzpa, talán a marketinges kreativitás az oka annak, hogy az izraeliek valami hasonlót próbálnak meg akkor, amikor a kínai piacon szeretnének mandarint értékesíteni. Az export alapja a kitűnő minőségű és könnyen meghámozható Jaffa Orri prémium mandarin.

Az izraeliek ötlete azonban gazdaságilag sokkal racionálisabb, mint az első hallásra tűnik. A legfontosabb ok talán az, hogy Kína - annak ellenére, hogy az egyik legnagyobb citrustermelő a világon - a 2015-16-os szezonban 21 ezer tonna mandarint importált, ami 10 százalékkal több, mint az előző években.

china_mandarin.jpg

Ételtörténészek szerint a kínaiak 4000 évvel ezelőtt kezdtek mandarint termeszteni. A gyümölcs neve onnan származik, hogy a Kínai Birodalom magas rangú hivatalnokai az öltözéküket olyan gombokkal díszítették, amelyek hasonlítottak a mandarinra.

Kínában még a legkisebbnek tűnő üzleti szegmensben is hatalmas lehetőségek vannak. Az izraeliek tehát valószínűleg jól döntenek, ha beszállnak a friss áruk online kereskedelemébe. A statisztikák szerint főleg a fiatal kínai értelmiség vásárol a világhálón. 2014-ben már 4 milliárd dolláros volt ez a máig folyamatosan bővülő piac. Ezzel szemben a kínai mandarintermelés előreláthatólag csökkenni fog a kedvezőtlen időjárásnak köszönhetően.

Mivel a kínaiak szeretik a prémium mandarint, várhatóan hajlandóak lesznek fizetni a legmagasabb minőségű, könnyen meghámozható és az izraeli napsütésben termesztett gyümölcsért.

jaffa_orri_mandarin_2.jpg

A Jaffa Orri mandarint a Volcani Mezőgazdasági Kutatóintézet tudósai fejlesztették ki. Különlegessége, hogy könnyen meghámozható, nagyon ízletes, kevés mag található benne és hosszú ideig tárolható.

A Jaffa Orri mandarin már meghódította Nyugat-Európát. Főleg Franciaországban és Németországban keresett termék.

Az alábbi videó megmutatja, hogy hogyan kerül az izraeli mandarin a világpiacra és az asztalainkra: https://www.youtube.com/watch?v=FXrFwtGV_mg&t=27s

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2012436725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása