Bizonyára sokan jártunk már úgy, hogy a szupermarketben megtetszett a paradicsom, vettünk is belőle, majd otthon csalódottan szembesültünk azzal, hogy a szép és kívánatos paradicsomnak semmilyen íze sincs.
Erre a problémára kerestek megoldást izraeli tudósok. Kutatók csatlakoztak egy nemzetközi csapathoz, ami azt térképezte fel, hogy különböző paradicsomfajták kémiai összetétele és genetikája hogyan változott meg az elmúlt 50 évben.
A népszerű koktélparadicsom kifejlesztése után Izrael ismét egy ajándékkal kedveskedik a paradicsom rajongóknak
Egy évtizednyi kutatómunka után a globális kutatócsapat beazonosított egy olyan alkotóelemet, amelyik hozzájárul a paradicsom zamatához. Ez az alkotóelem egy gén, aminek az a feladata, hogy erősítse az ízösszetevőket.
A kutatócsoport a Sciencemag.org magazinban mutatta be eredményeit, és azt a módszert, amelynek használatával a paradicsomok visszakaphatják régi ízüket anélkül, hogy feláldoznánk azokat a tulajdonságokat, amelyek attraktívvá vagy hosszú távon szállíthatóvá teszik a paradicsomokat.
A jeruzsálemi Héber Egyetem Mezőgazdasági Kara 398 paradicsomfajta tanulmányozásával járult hozzá a sikerhez.