IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Back to Life

2021. január 26. 12:55 - Israeli Embassy

Sok újat tanultunk az elmúlt évben a mindennapok és a gazdaság területén. Az egyik lecke az, hogy egy vírus nem ismer országhatárokat. Egy év alatt láthatóvá vált, hogy a pandémia miatt szinte minden ország hasonló nehézségekkel küzd az egészségügyben és a gazdaságban. Izrael is új kihívásokkal szembesült.

A több mint kilencmillió lakosú államra sokan tekintenek úgy, mint a koronavírus elleni globális küzdelem egyik vezető országára.

Ennek egyik oka, hogy tanul más országok tapasztalataiból, a saját eredményeit pedig megosztja. Izrael korán meghozta a nehéz döntéseket, lezárta a határokat, bezárta az iskolákat, korlátozta a nem sürgős tevékenységeket. Biztonságosan és könnyen megközelíthető tesztállomásokat nyitott, bővítette a telemedicina lehetőségeit. A nemzetközi hírű tudósok azonnal kutatómunkába kezdtek, az ambiciózus startupok pedig olyan applikációkat fejlesztettek ki, amelyek alkalmazkodnak a megváltozott élethez és társadalmi szokásokhoz.

Az oltási kampány december végén kezdődött. A cikk írásakor csaknem 2,5 millióan kapták már meg az oltást, és egyre nagyobb azoknak a száma, akik a második dózison is túl vannak.

A tervek szerint március végére minden 16 évnél idősebb állampolgárt beoltanak. A fő cél az, hogy minél több ember a lehető leggyorsabban megkapja az oltást a halálozások számának és a súlyos esetek csökkentésének érdekében. Elsőként a 60 év felettieket (a lakosság 11,65 százaléka 65 év feletti), az egészségügyi személyzetet és a „frontvonalban” dolgozókat oltották be. A médiában célcsoportokhoz szóló információs kampányok keretében tájékoztatnak, és biztatják a lakosságot a vakcina beadatására. Folyamatosan és részletesen követik a mellékhatásokat, így a modern technológia a kockázatkezelésben és a bizalomépítésben is segít.

Az oltások beszerzése nemzeti szinten történt, több minisztérium is összehangoltan dolgozott rajta. A gyártókkal korán megkezdték a tárgyalásokat, a beszerzési szerződéseket pedig már a hatósági jóváhagyások előtt megkötötték, biztosítva a mielőbbi szállítást.

A Back to Life hadművelet jegyében a következő hónapokban folyamatos lesz az oltóanyag-szállítás. Ez lehetővé teszi annak a célnak az elérését, hogy az ország az elsők között jusson túl a koronavírus-válságon. A technikai lebonyolítás kapcsán elmondható, hogy a vakcinaközpontokba történő szállítás és a tervezés az egészségügyi minisztérium feladata. Az ellátási lánc részletes kialakítása mellett az elosztási csatornákat is meghatározták. A légi szállítástól kezdve az injekciós tű és a fecskendő beszerzésén át az oltópontokig részletezik a vakcinák útját.
A tervezést hetente felülvizsgálják. A kiszállítás a központi helyeken található speciális hűtőraktárakból az oltópontokra hetente háromszor történik, elkerülve, hogy lejárjon a vakcina szavatossága. A hűtőraktárak összesítései biztosítják azt is, hogy akik megkapták az első adagot, biztosan megkapják a második dózist is. Az egészségügyi szakemberek klinikai és szállítási kérdésekkel egy call centerhez fordulhatnak segítségért.
A folyamatos napi harc az egzisztenciális fenyegetésekkel azt is jelenti, hogy az ország gyorsan és hatékonyan tud reagálni egy mindenkit sújtó vészhelyzetre – ez a Covid–19-járvány kapcsán az egészségügyi rendszert is jellemezte, amely az első eredmények után is folytatja a megfeszített munkát. Valamennyi nemzeti rendszer összefogott. A miniszterelnök több megbeszélést folytatott a Pfizer–BioNTech vezérigazgatójával az oltások folyamatos biztosítása érdekében. A Magen David Adom, az izraeli mentőszolgálat, hónapok óta minden erejével és eszközével küzd a járvánnyal. Az Izraeli Védelmi Erőket (IDF) is mozgósították, amely a járvány tetőzésekor segített a karanténszállodák adminisztrációjában és a családok számára az élelmiszer-szállításban.
Ezekben a hetekben pedig a saját mentőit és katonai tartalékait is biztosítja az oltási program működtetéséhez.

Izrael univerzális egészségügyi rendszerének h-atékonyságát és eredményességét világszerte elismerik. Minden állampolgárnak és állandó lakosnak van biztosítása és egészségügyi ellátása. Négy átfogó, alapvető szolgáltatásokat nyújtó egészségügyi program közül lehet választani. A szolgáltatóknak kortól és egészségi állapottól függetlenül minden lakost be kell fogad­niuk. Több ezer klinika található országszerte, biztosítva minden helyi közösség kiszolgálását. A nemzeti egészségügyi szolgáltatók magas szinten digitalizáltak.

A koronavírus-járvány kapcsán a felsorolt előnyök az izraeliek mellett a világ lakosságát is szolgálják. Iz­rael a vakcinákhoz kapcsolódó statisztikai adatait megosztja a Pfizer–BioNTech vállalattal és a világgal is. Az oltási kampány tapasztalatai lehetővé teszik, hogy más országok és gyártók még hatékonyabban tudjanak küzdeni a világjárvány ellen. Így Izrael a járvány leküzdése érdekében kulcsszerepet vállal az oltóanyag hatékonyságának bemutatásában és a globális stratégia kidolgozásában.

 

Az írás a Világgazdaság 2021. január 25-ei lapszámában jelent meg. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3616404046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása