IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Shalom. Salam. Peace. Béke

2020. szeptember 23. 10:40 - Israeli Embassy

Szokatlan képet festett, mégis jóleső érzést keltett Jeruzsálem óvárosának fala szeptember 15-én. Négy, fényjátékkal kivetített zászló, az izraeli, az emirátusoké, a bahreini és az amerikai hívta fel a figyelmet arra, hogy ez egy különleges nap. Ahogy Donald Trump amerikai elnök Washingtonban kijelentette: új Közel-Kelet született. Az Ábrahám-egyezmény értelmében az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein is diplomáciai viszonyt létesített Izraellel.

peace.jpg

A történelmi békemegállapodás Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Brahrein között egy kihívásokkal teli, nehéz időszakban született meg. Az erők egyesítése és a közös elvi sík megtalálása soha nem volt sürgetőbb, mint most, egy világjárvány közepén. Az Ábrahám-egyezmény azonban azonnali eredményeket hoz.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi minisztere már korábban aláírt egy együttműködési megállapodást, és utat nyitott az üzleti delegációknak és a diákcsereprogramoknak egyaránt.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek is fiatal ország, de mindkettőjüknek sikerült pár évtized alatt dinamikus, jól működő gazdaságot kiépíteniük. Világszinten is élen járnak az innovációban és a technológiafejlesztésben. Ugyanazt a vállalkozói szellemet képviselik, és közösen részesednek majd a bilaterális kereskedelmi kapcsolatok bővüléséből. Az izraeli gazdasági minisztérium becslése szerint az Egyesült Arab Emírségekbe irányuló izraeli export elérheti az 500 millió dolláros éves forgalmat, az emírségekbeli befektetések Izraelben pedig megközelítőleg 350 millió dollárt tesznek ki. Az új alapokon nyugvó kapcsolatokban a kiberbiztonság, az egészségügy, a pénzügyi és a kommunikációs iparágak területén várható jelentős előrelépés.

Az említett gazdasági kezdeményezések és együttműködések azonban csak cseppek a tengerben ahhoz viszonyítva, amit a diplomáciai kapcsolatok normalizálása jelent. 

 

Az írás teljes egészében a Világgazdaság 2020. szeptember 18-ai számának 8. oldalán jelent meg.

Online itt olvasható.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8616211182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása