Egy városi legenda szerint Albert Einstein egyszer azt mondta: ha kipusztulnának a méhek, azt az emberiség csak négy évvel élné túl. Tudományos alátámasztása ugyan nincs ennek, de az tény, hogy páratlan tulajdonságai miatt a mézet számos területen, például az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban és kozmetikai termékek előállításhoz is használják. A méhészetek terjeszkedése azonban ártalmas a méhekre, káros a környezetre, és a méhpopulációk csökkenését eredményezi világszerte. Ezért különösen fontos a Technion diákjainak felfedezése.
A Technion (Israel Institute of Technology) campusa Haifán
Fotó: Technion Spokesperson Office
A haifai Technion diákjai kifejlesztettek egy új technológiát, amellyel méhek közreműködése nélkül készítettek mézet egy genetikailag módosított baktérium felhasználásával – adta hírül az MTI.
A méhek nélküli mézet a szénabacilus baktérium felhasználásával készítették. Laboratóriumban átprogramozva a baktériumot megtanították méz termelésére. Az izraeli diákok új módszerében az átprogramozott baktérium nektárszerű oldatot készít a mézgyomor környezetét másoló kiválasztott enzimek felhasználásával. A végterméktől egy membránalapú kapszula segítségével leválasztják az átprogramozott baktériumot.
A diákok kifejlesztettek egy szintetikus áramkört, amely szabályozza a létfontosságú enzimek átírását, hogy szabályozhassák a méhek nélküli méz végső összetételét, meghatározhassák ízét és hozzáigazíthassák azt a meghatározott célra való alkalmazásához.
A Technion csapata Bostonban, az iGEM versenyen is bemutatta a felfedezését
Fotó: Technion Spokesperson Office
„Méhek nélkül készült mézünk a méztermelés egy teljesen új területét nyitja meg anélkül, hogy károsítaná a méheket, és felhasználható az élelmiszeriparban, valamint gyógyászati célból is” – olvasható a Technion közleményében.