IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Izraeli diákok méhek közreműködése nélkül készítettek mézet

2019. november 19. 13:58 - Israeli Embassy

Egy városi legenda szerint Albert Einstein egyszer azt mondta: ha kipusztulnának a méhek, azt az emberiség csak négy évvel élné túl. Tudományos alátámasztása ugyan nincs ennek, de az tény, hogy páratlan tulajdonságai miatt a mézet számos területen, például az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban és kozmetikai termékek előállításhoz is használják. A méhészetek terjeszkedése azonban ártalmas a méhekre, káros a környezetre, és a méhpopulációk csökkenését eredményezi világszerte. Ezért különösen fontos a Technion diákjainak felfedezése.

technion-1024x682.jpg

A Technion (Israel Institute of Technology) campusa Haifán

Fotó: Technion Spokesperson Office

A haifai Technion diákjai kifejlesztettek egy új technológiát, amellyel méhek közreműködése nélkül készítettek mézet egy genetikailag módosított baktérium felhasználásával – adta hírül az MTI.

A méhek nélküli mézet a szénabacilus baktérium felhasználásával készítették. Laboratóriumban átprogramozva a baktériumot megtanították méz termelésére. Az izraeli diákok új módszerében az átprogramozott baktérium nektárszerű oldatot készít a mézgyomor környezetét másoló kiválasztott enzimek felhasználásával. A végterméktől egy membránalapú kapszula segítségével leválasztják az átprogramozott baktériumot.

A diákok kifejlesztettek egy szintetikus áramkört, amely szabályozza a létfontosságú enzimek átírását, hogy szabályozhassák a méhek nélküli méz végső összetételét, meghatározhassák ízét és hozzáigazíthassák azt a meghatározott célra való alkalmazásához.

technion_honey_without_beea_students.jpg

A Technion csapata Bostonban, az iGEM versenyen is bemutatta a felfedezését

Fotó: Technion Spokesperson Office

Méhek nélkül készült mézünk a méztermelés egy teljesen új területét nyitja meg anélkül, hogy károsítaná a méheket, és felhasználható az élelmiszeriparban, valamint gyógyászati célból is” – olvasható a Technion közleményében.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9115313628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása