IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Utak, amelyek feltöltik az elektromos autókat

2019. október 11. 11:03 - Israeli Embassy

Innovációk esetében gyakran előfordul, hogy furcsának, felfoghatatlannak tűnnek első látásra, hallásra. A legújabb izraeli innovációnál is hasonló érzésünk támadhat. Olyan elektromos utak, amelyek menet közben töltik fel a rajtuk haladó autókat?! A New York Times nemrégiben arról írt, hogy egy izraeli startup, az Electreon megtalálta a megoldást az elektromos autók töltési problémáira.

Az Electreon kábelek nélkül töltené fel az autókat. Réztekercseket fektetne az utak alá, amelyek vezetékes kapcsolat nélkül sugárzott energiával töltik fel az autókat. Kezdetben a tömegközlekedés által használt útvonalak alá fektetnének réztekercseket. A technológia felhasználásával Izrael levegője is tisztábbá válna, és az ország importolajtól való függése is csökkenne.

Noam Ilan, az Electreon társalapítója szerint ez az innováció alkalmas arra, hogy elektromos forradalmat indítson el az autózás és a közlekedés területén is.

Az Electreon jelenleg két próbatesztet végez. Tel-Avivban az önkormányzat és a Dan busz társaság bevonásával folynak a tesztelések egy kisebb útszakaszon, amelyet év végéig 1,5 km hosszúra szeretnének növelni. Svédországban, a Gotland-szigeten az elektromos busz mellett egy kamion is teszteli ezt az innovatív technológiát.

electreon.jpg

Electreon teszt Tel-Avivban

Fotó: Electreon

Az Electreon szerint egy másfél kilométeres útszakasz nagyrészét egy éjszaka alatt fel lehet szerelni a szükséges réztekercsekkel. Egy marógép felszedi az aszfaltot, majd egy másik gép lefekteti a kábeleket, és egyben be is temeti azokat friss aszfalttal.

 Az Electreon tesztjeit az izraeli közlekedési minisztérium is támogatja.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8615217246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása