IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Izraeli kutatók rekonstruálták a gyenyiszovai ember csontvázát

2019. szeptember 24. 14:02 - Israeli Embassy

A jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói egy 13 éves lány DNS mintáiból és csontmaradványaiból rekonstruálták a 70 ezer évvel ezelőtt élt gyenyiszovai ember csontvázát.

Korábbi kutatások szerint a neandervölgyi és a modern ember egy ismeretlen közös ősből fejlődött ki 800 ezer évvel ezelőtt. 400 ezer éve egy újabb kettéválás következett be. A gyenyiszovai ember csoportja kivált a neandervölgyiből. Ez a csoport ezután Ázsiába vándorolt, míg a neandervölgyi ember nagyrészt Európában maradt.

A gyenyiszovai ember létezését egy 2008-ban az Altáj-hegységben fekvő Gyenyiszova melletti barlangban talált ujjperc alapján állapították meg. Azóta csak kevés gyenyiszovai fosszíliát találtak a kutatók: egy állkapocscsontot, három zápfogat és egy ujjhegyet. A neandervölgyi emberek csoportjából kiváló gyenyiszovai ember DNS-ét a megtalált maradványokból 2012-ben szekvenálták.

denisovans_and_neanderthals.jpg

A modern -, a neandervölgyi- és a gyenyiszovai ember csontvázának összehasonlítása

Illusztráció: Courtesy; Hebrew University/Maayan Harel

A tudósoknak annak ellenére sikerült elkészíteniük a gyenyiszovai ember teljes csontvázát, hogy nagyon kevés lelet maradt fenn. „Először készült részletes anatómiai rekonstrukció, ami megmutatja, hogy milyenek voltak ezek az emberek. Nagyon hasonlítottak hozzánk” – mondta Liran Carmel, a jeruzsálemi Héber Egyetem genetika professzora.

Az izraeli kutatócsoport kifejlesztett egy technológiát, amellyel megfejtették az ősi DNS-t és a génaktivitást is, ami azért fontos, mert például a békák és az ebihalak génaktivitása különbözik, pedig azonos a DNS-ük. A tudósok szerint a gyenyiszovainak sötét volt a bőre, a szeme és a haja. A génaktivitás feltérképezésével megállapították azt is, hogy a gyenyiszovai ember anatómiailag mennyiben különbözött a modern- és a neandervölgyi embertől.

denisovans3d.jpg

Gyeniszovai nő arcának rekonstrukciója 3D nyomtatással

Kép: Courtesy; HUJI/Maayan Harel

 A tudósok 56 vonást azonosítottak, amelyben a gyenyiszovai ember különbözött, főként a koponyaformájában. Ez alapján készült el 85 százalékos pontossággal a gyenyiszovai csontváza. A ferde homlok, a hosszú arc, a nagy medence a neandervölgyivel mutat hasonlóságot, de a nagyon széles koponya és a fogazat nagy íve már a gyenyiszovai jellegzetessége.

A 13 éves gyenyiszovai lány csontvázának rekonstrukciójához egy művész közreműködésével készült el a fej és az arc rajza, amelyet a tanulmánnyal együtt tettek közzé a The Cell tudományos folyóiratban

 

Források: MTI és MFA Newsletter

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6415163366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása