IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Védőoltás bőrrák ellen

2019. augusztus 16. 13:06 - Israeli Embassy

A daganatos megbetegedések között egyre gyakrabban fordulnak elő a bőrt érintő, különböző szövettani típusba sorolható tumorok. Becslések szerint tízévente a duplájára emelkedik a bőrrákos megbetegedések száma. A legagresszívebb formája a melanóma, amely a bőr pigmenttermelő-sejtjeiből alakul ki. A festékes sejtek miatt a melanóma észlelése viszonylag könnyű. A probléma viszont az, hogy például egy jól látható anyajegy esetében gyakran már megtörtént az áttétképződés a létfontosságú szervekben, főleg a májban és a tüdőben.

A Tel-Aviv-i Egyetem kutatói olyan nanorészecskéket fejlesztettek ki, amelyek bőrrák elleni oltásként szolgálhatnak a jövőben. A biológiailag lebomló polimerekből álló nanorészcskékhez olyan aminosav láncot csatoltak, amelyek a melanóma sejtekben is találhatóak. A tudósok bőrrákos egerekbe fecskendezték a nanorészecskéket. Ezeket az immunrendszer felismeri, ezért megtámadja a melanóma sejteket.

melanoma_vaccine.jpg

A nanorészecskéket az immunrendszer felismeri és megtámadja a melanómát

Illusztráció: Maayan Harel via Israel MFA

A kutatók három esetben tesztelték a vakcina hatékonyságát. Amikor a tudósok egészséges egerekbe fecskendezték be a nanorészecskéket, akkor nem alakult ki rákos megbetegedés. Tumorral már rendelkező egyedek esetében az oltást immunterápiával egészítették ki. Az eredmény az lett, hogy meghosszabbodott a rákos egerek élettartama. Voltak olyan egerek is, amelyekből az oltás előtt már kioperálták a bőrrákos sejteket, ám áttétek már jelentkeztek náluk. Esetükben az áttét további növekedésé állt meg.

melanoma_research_team.jpg

A kutatócsapat: Prof. Helena Florindo, Dr João Conniot, Prof. Ronit Satchi-Fainaro és Dr Anna Scomparin

Fotó: Galia Tiram, Israel MFA via Tel Aviv University Spokesperson

A Tel-Aviv-i Egyetem kutatócsapatának innovatív megközelítése egyelőre csak az állatkísérletek fázisában tart, ám a kutatók bíznak abban, hogy a klinikai fázisban is hasonló eredményeket érnek majd el. Ebben az esetben akár védőoltás is születhet az egyik legagresszívebb rákfajtára, sőt annál többre is. „Bízunk benne, hogy a kutatási eredményeink más ráktípusok esetében is alapul szolgálnak majd a további fejlesztésekhez” – mondta Prof. Ronit Satchi Fainaro.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7015012428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása