IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Hogyan termelődik újra a szeretethormon?

2019. július 30. 12:33 - Israeli Embassy

Izraeli kutatók választ adtak arra, hogy hogyan termelődik újra az oxitocin a szervezetben - adta hírül az MTI.

Az oxitocint köznyelven akár szeretethormonnak is nevezhetnénk. Ez a hormon felelős például azért a boldogságérzetért, mely a szülőket önti el, amikor ránéznek újszülött gyerekükre, vagy a szerelmespárokat, amikor egymásra pillantanak. Biológiailag azért is fontos az oxitocin, mert kiemelt szerepet játszik mindennapi szociális interakciókban, a szülésben és szoptatásban, a stressz és az étvágy szabályozásában is.

love_oxitocin_hormon.jpg

Fotó: Flickr, Carlos ZGZ

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet (WIS) kutatói az eLife Sciences szaklapban mutatták be egy tanulmányban, hogyan töltődik újra az oxitocin az agy bizonyos állomásain, ahonnan aztán kiválasztódik a véráramba.

A kutatók apró, átlátszó zebrahalak agyát vizsgálták. Ezeknél az állatoknál az emberekhez hasonlóan a hormon speciális lipidkapszulákba vagy hólyagocskákba van "csomagolva". Ezek eljutnak a szinapszisokhoz, vagyis az ingerületátvivő területekhez.

Arra jutottak, hogy sós környezetben az oxitocin gyorsan kiáramlik a lipidkapszulából a szinapszisokba és újra feltöltődik, amikor a só is kimosódott. Más kísérletekben a tudósok más molekulákat is megfigyeltek, melyek befolyásolják a hólyagocskák felépülését és szerepet játszanak az oxitocin újratöltődésében.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4614986894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása