IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Izraeli technológiák a műanyagok okozta környezetszennyezés ellen

2019. július 12. 12:20 - Israeli Embassy

Mindenhol találkozhatunk műanyagok okozta környezeti szennyezéssel. Az óceánokban, az erdőkben, az élelmiszerekben, a madarak és a tengeri élőlények gyomrában. Hat izraeli technológiának köszönhetően azonban van remény arra, hogy harcoljunk a műanyagok okozta globális környezetszennyezés ellen.

 

1. Bio műanyag

Úgy néz ki, a tapintása és a hangja is olyan, mint a hagyományos műanyagnak. A Tipa nevű izraeli startup 100 százalékban lebomló csomagolóanyagot fejlesztett ki. Az ötletet a természet, pontosabban egy narancshéj adta. A különleges csomagolás hat hónap alatt lebomlik, így okoz környezetszennyezést.

 

tipa_packaging.png

2. Újrafeldolgozni az újrafeldolgozhatatlant

Az UBQ egy olyan megoldást dobott piacra, amely azokat a háztartási hulladékokat dolgozza fel, amelyeket eddig nem különítettünk el egymástól. Ilyen például a koszos pelenka, az ételmaradék, a különböző műanyag- és karton termékek. 

 

3. Műanyagot evő baktérium

Madarak, delfinek, bálnák halnak meg azért, mert műanyagot fogyasztanak a tengerekben. A Ben Gurion Egyetem kutatói ezt a biokémiai folyamatot fordítanák meg. Műanyagot “evő” fehérjét és baktériumot szeretnének létrehozni, amelyek a folyamat végén zöld energiát biztosítanak. 

 

4. “Holy Turtle”

Az otthon készíthető szénsavas üdítőitalairól ismert SodaStream egy 300 méter hosszú szerkezetet készített, amely összeszedi az úszó hulladékot az óceánokban. Úgy nevezte el, hogy “Holy Turtle”. 

 

5. Üzemanyagból keletkezett hulladék (RDF) feldolgozó üzem

Izrael középén, Or Yehuda városban található az a hulladélfeldolgozó üzem, amely mindenfajta szemétből készít zöld energiát. A hulladékok egy részét újra felhasználják, egy részét komposztálják, egy részét pedig elégetik, ami sokkal tisztább megoldás, mint a fosszilis anyagok használata. 

 

6. Mikroműanyagok szűrése

A Braude Műszaki Főiskola, a Haifai Egyetem és az európai GoJelly project kutatói a medúzák nyálkájának segítségével tisztítanák meg a műanyagoktól az óceánokat. 

 

Mivel a műanyagok okozta környezetszennyezés komplex problémakör, a fenti technológiák együttes alkalmazása sem elég a probléma megoldására. Új társadalmi irányelvekre és az egyének fogyasztási szokásainak megváltoztatására egyaránt szükség van ahhoz, hogy globális szinten helyrehozzuk a műanyagok okozta természeti károkat.

plastic_pollution.jpg

Daphne Nissenbaum, a Tipa vezérigazgatója és társalapítója: “Napjainkban minden műanyagdarab élettartama örök. Nem tudjuk, hogy 500 vagy 1.000 év.”

Fotó: Flickr

 Tudta?

  • Egy átlagos ember 70,000 mikroműanyagot eszik meg évente.
  • A műanyag hulladékok évente több mint 11 millió tengeri madarat és állatot ölnek meg.
  • Ha folytatódik a műanyagok környezeti szennyezése, akkor 700 fajta tengeri élőlény fog kihalni.

(Forrás: Global Citizen, Israel Youtube channel)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2614941596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása