IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Technion – a tudomány és az együttélés szimbóluma

2019. június 04. 13:00 - Israeli Embassy

Ha Izraelben kimondjuk azt a szót, hogy Technion, szinte mindenkinek a tudomány jut eszébe. Egy intézmény, ahol a világ problémáira adnak választ, ahol gyógyíthatatlannak tűnő betegségeket kezelnek eredményesen, ahol Nobel-díjakat nyernek.

A "Technion - Israel Institute of Technology" Izrael egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű egyeteme és tudományos központja. 1912-ben alapították, 36 évvel Izrael függetlenségének kikiáltása előtt.

A Technion kutatói egy évtized alatt három Nobel-díjat nyertek. 2004-ben Aaron Ciechanover, a karcagi születésű Avram_Hersko és az amerikai Irwin Rose professzor közösen vehette át a Nobel-díjat az ubikvitin-mediálta fehérjebomlás felfedezéséért. (Az ubikvitin 76 aminosavból álló kis tömegű fehérje, ami egyetemesen megtalálható mind a prokariótákban, mind az eukariótákban.) 2011-ben Daniel Shechtman professzort a kvázikristályok felfedezésért tüntették ki kémiai Nobel-díjjal. Ő nemrégiben vette át a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közös Neumann János-díját Budapesten.

einstein_technion.jpg

A Technion leghíresebb diákja Albert Einstein. Az első tudományos társaságot is ő alapította az egyetemen.

Átlagosan 13 ezren tanulnak a haifai székhelyű Techionon. A diákok 20 százaléka arab, ami pontosan megfelel az izraeli lakosságban tapasztalható aránynak. Így a Technion több, mint egy nagy presztízsű tudományos központ, az együttélés egyik szimbóluma is.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6014878066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása