IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Így védi Tel-Aviv az okostelefon-zombikat

2019. március 12. 20:00 - Israeli Embassy

Egyre többet használjuk az okostelefonunkat, és gyakran olyankor is azt nyomkodjuk, amikor inkább a saját biztonságunkra kellene figyelnünk. Olvasóink között is bizonyára vannak, akik botlottak már meg azért, mert gyaloglás közben a telefonjukat nézegették. (A cikk írója például a múlt héten törte össze így a telefonját.)

A “Smombies” jelenség, vagyis az okostelefon-zombik egyre több problémát, sőt balesetet okoznak a közlekedésben. A figyelmetlenség nemcsak a telefonosokat sodorja veszélybe, hanem másokat is, legyenek akár gyalogosok, akár autósok. Világszerte több nagyváros is próbálkozik a probléma megoldásával, különböző módokon. Hozzájuk csatlakozik egy izraeli metropolisz is.

led_lights_tel_aviv.jpg

„Smombies” biztos gyalogátkező Tel-Avivban

Fotó: Tel Aviv-Yafo Municipality

Tel-Aviv városvezetése a forgalmas Ibn Gabirol út és a David Bloch utca kereszteződésébe olyan LED lámpákat szereltetett fel, amelyek a járdaszintről figyelmeztetik azokat, akik nem a környezetükre, hanem az okostelefonjukra fókuszálnak. A LED csíkok a már meglévő közlekedési lámpákhoz kapcsolódnak, és azoknak megfelelően változtatják a színüket. A lámpák tehát egy „akadálypályát” jelentenek a telefon-zombiknak, ám a figyelmes gyalogosok útvonalát nem nehezítik meg.

Az Ibn Gabirol út és a David Bloch utca kereszteződésében lévő LED lámpák jelenleg tesztelés alatt vannak. Ha működésük megfelel a várakozásoknak, akkor több hasonlót is telepítenek majd Tel-Avivban

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7414684658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása