IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Új nemzetközi repülőtér nyílik Izraelben

2019. január 22. 13:13 - Israeli Embassy

Eilatban hivatalosan átadták Izrael új nemzetközi repülőterét, a Ramon Airportot. A létesítmény 500 millió dollárból, szinte a semmiből épült fel, és kezdetben beföldi forgalmat szolgál majd ki.

ramon_airport_eilat.jpg

A Ramon repülőtér stratégiai jelentőségű Izrael számára. Egyik feladata a turizmus erősítése lesz, a másik pedig az, hogy vészhelyzet esetén helyettesítse Tel-Aviv nemzetközi légikikötőjét, a Ben Gurion repülőteret. A tervek szerint kezdetben évente 2 millió utast fogadnak majd. Két izraeli légitársaság, az Arkia és az Israir lesznek az új repülőtér első partnerei, a nemzetközi légitársaságok pedig márciustól landolnak majd a Ramon repülőtéren.

Az új eilati repülőteret Ilan és Asaf Ramonról nevezték el. Ilan Ramon ezredes Izrael első űrhajósa volt. Az Izraeli Űrügynökség és a NASA kötelékében is szolgált. Életét 48 évesen vesztette el, amikor a Columbia űrrepülőgép tervezett földetérése előtt pár perccel balesetet szenvedett 2003-ban. Tizenhat napot töltött az űrben. A tragédia megrázta Izraelt és az egész világot.

ilan_ramon_nasa_photo_portrait_in_orange_suit.jpg

Ilan Ramon,Izrael első űrhajósa

A Ramon család azonban tovább kívánta szolgálni Izraelt, ezért Ilan fia, Asaf is a légierő tagja lett. Édesanyja, Rona a féleémei ellenére is támogatta a legidősebb fiát abban, hogy édesapja nyomdokaiba lépjen. Asafot különösen tehetséges pilótának tartották a társai. Iskoláit kiüntetéssel, a feladatait pedig körültekintően végezte el. Már 21 évesen egy F-16-os harci gép pilótája lett. Életét egy rutinrepülés során, 21 évesen vesztette el 2009-ben.

A négygyermekes Rona Ramon az őt ért csapások ellenére nemcsak folytatta, hanem meg is erősítette közösségi tevékenységét Izrael érdekében. A tudomány fontosságának egyik szószólója lett. Munkásságát a Technion egyetem is elismerte 2018 nyarán, fél évvel a halála előtt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr314582026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása