IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Környezetbarát műanyag Izraelből

2018. december 20. 11:03 - Israeli Embassy

Hínárból készülő lebomló műanyagot fejlesztenek a Tel-Avivi Egyetem kutatói olyan eljárással, amelyhez nincs szükség mezőgazdasági terület vagy friss víz használatára.

A műanyag, mely egy ipari használatra kifejlesztett polimer, a világ egyik legnagyobb szennyezőanyaga. Évszázadokba telik, mire lebomlik, így a palackok, zacskók és csomagolások az óceánokba kerülve veszélyeztetik az élővilágot és szennyezik a környezetet. Ráadásul a műanyag kőolajtermékekből készül, és az ipari folyamatok során kémiai szennyezőanyagok keletkeznek melléktermékként. A műanyagvész részleges megoldása a bioműanyag, amely biopolimerekből áll ugyanúgy, ahogy a növények vagy a baktériumok, nem igényel kőolajat és gyorsan lebomlik.

seaweed.jpg

A bioműanyag problémáját az adja, hogy a biopolimerek előállításához növényeket vagy baktériumokat kell tenyészteni olyan folyamat során, amely növények esetében termőföldet és friss vizet, baktériumok esetében friss vizet igényel. Ezért problémás a bioműanyagra való átállás az olyan vízben szegény országok számára, mint Izrael.

Izraeli kutatóknak tengervízben élő organizmusokból sikerült biopolimereket létrehozni. A kutatás nyersanyagát többsejtű tengeri alga adta, amely egysejtű archeákkal, ősbaktériumokkal táplálkozik. Ez a baktérium nagyon sós vízben él és biopolimereket állít elő.

seaweed_cupcake_from_japan.png

Japánban ehető muffin tartókat készítenek hínárból, Izrael pedig a műanyaggyártást teszi vele környezetbaráttá

A szakértők jelenleg az eljárás pontosításán dolgoznak, hogy megtalálják a különböző tulajdonságokkal bíró műanyagok előállításához legmegfelelőbb baktériumokat és algákat.

 

Forrás: MTI

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1914503038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása