IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Digitális egészségügy Izraelben

2018. november 22. 11:52 - Israeli Embassy

Az önvezető autózás és a kiberbiztonság mellett Izrael a digitális egészségügyben is szeretne vezető szerepet betölteni a csúcstechnológia nemzetközi piacán.

A forradalmi vívmányok mindig különböző tudományos területek határain jelennek meg. A jövő egyik iparága a digitális egészségügy, amely adatbázisokra, mesterséges intelligenciára és konnektivitásra épít. Eszközparkja és technológiája a beteget helyezi középpontba betegségmegelőző készülékekkel és személyreszabott kezelésekkel. Javítja a beteg-orvos kommunikációt, és csökkenti a félreértések lehetőségét.

israel-digital-health-illustration.jpg

Izraelben az állam a digitális egészségügy területén is ösztönzi a kutatás-fejlesztést és az innovációt annak érdekében, hogy a találmányok és a jobb diagnózisok életet mentsenek, vagy jelentősen javítsák az életminőséget.

Márciusban Izrael elindított egy 1 milliárd sékeles (275 millió dollár) projektet, amely az egészségügy digitális rendszerének fejlesztését szolgálja. A kormányzat azt várja a programtól, hogy a külföldi vállalatok izraeli cégekkel alapítsanak partnerséget, és a jövőben közösen fejlesszenek majd.

Az izraeli orvosok évek óta használnak digitális platformokat a páciensek egészségügyi adatainak tárolására. Az új program az eddig titkosított információkat teszi hozzáférhetővé; természetesen a megfelelő nyilatkozatok elfogadása után. Az állam a német szoftveróriással, az SAP-val együttműködve önkénteseket von be a programba, akiknek az egészségügyi adatait továbbítja egyetemi kutatóknak és gyógyszergyártó vállalatoknak. Az adatokat a gyógyszerkutatás területén és a személyre szabott kezelések kiterjesztésében használják.

israel_digital_health_map.png

A legnagyobb technológiai vállalatok már most is jelentős szerepet vállalnak az iparágban. (Többnek Izraelben van kutatás-fejlesztésközpontja.) A Google platformokat fejleszt az adatok rendszerezésére. Az Apple a hordozható szenzorok területén piacvezető, gondoljunk csak az iWatch-ra. Az Amazon a J.P. Morgan-nel és a Berkshire Hathaway-el (Warren Buffet befektetési alapja) hozott létre egészségügyi fejlesztésekkel foglalkozó vállalkozást.

Izraelben több mint 450 egészségügyi vállalat működik a digitális egészségügyben. A startupok többsége ugyan még a kezdeti fázisban van a digitális egészségügy területén, de már több olyan cég is van, amelyik több tízmillió dollárt ér. Ezek közül a legnagyobbak vagy big data alapú megoldásokat kínálnak egészségügyi szolgáltatóknak, vagy pedig mesterséges intelligenciát használnak: CliniWorks, Datos,  MedAware, Medisafe, Medorion, Odoro,  Profility, TytoCare, VRHealth.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3214386804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása