IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

A gazdaság az innovációk sikeréből és bukásából is profitál

2018. július 04. 15:28 - Israeli Embassy

Danny Biran, az Izraeli Innovációs Hatóság nemzetközi ügyekért felelős alelnöke előadást tartott az izraeli innovációs ökoszisztémáról a Külgazdasági és Külügyminisztérium által szervezett Tudományos és Technológiai (TéT) konferencián Budapesten július 2-án.

Elmondta, hogy Izraelben a csúcstechnológiához kapcsolódó iparágak a gazdaság fontos és kiemelt szereplői. Az alkalmazottak 8,3 százaléka dolgozik ezen a területen, a GDP 12 százalékát a hightech adja, az export tevékenység pedig 43 százalékban kötődik hozzá. Izrael a kutatás-fejlesztés (R&D) területén globális vezető szerepet tölt be, GDP-jének 4,3 százalékát fordítja rá. (Az OECD országok átlaga 2,4 százalék a 2016-os adatok szerint.)

danny_biran.jpg

Danny Biran, az Izraeli Innovációs Hatóság alelnöke

2017-ben az izraeli vállalati exitek összértéke 24 milliárd dollár volt, amiből a Mobileye értékesítése 15 milliárd volt. Évente átlagosan 620 tranzakció történik. 5,2 milliárd dollár tőkeemelés történt. Megközelítőleg 700 új startup alakult.  A multinacionális vállalatoknak komoly szerepe van az izraeli innovációs ökoszisztémában. A high-tech termékek 50 százalékát ők fejlesztik ki a helyi innovációs központjaikban.

Izraelben a „Fő Tudós Hivatalát” (Chief Scientist Office) 1964-ben hozták létre. Később ebből alakult meg az Izraeli Innovációs Hatóság. Mindkét szervezet az emberi erőforrásokra, a pénzügyi források megteremtésére és biztosítására, valamint a kutatói infrastruktúra megerősítésre fókuszál. A piaci semlegességet és a szükséges kormányzati kockázatvállalást biztosítják.

israel_innovation_community.png

Danny Biran az előadásában feltette azt a kérdést, hogy a kormányzatnak miért érdemes támogatni a kutatás-fejlesztést? Válaszában kifejtette, hogy Izraelben a kutatás-fejlesztésbe invesztált pénzek nagy része a magánszektorból származik, de az alapkutatásokra a kormányzat is jelentős összegeket fordít. Az izraeli tapasztalat azt mutatja, hogy az R&D tevékenység velejárója a piaci bukás. Az állam a kockázatok mérséklése miatt nyújt segítséget, mert a gazdaság a sikerből és a bukásból is profitál.

Az Izraeli Innovációs Hatóság alelnöke két gyakorlati példát is említett. Az egyik az Innovation Labs. Ez egy platform, amelynek célja, hogy összehozza az iparágakat és a vállalkozókat. Ezeknek a laboratóriumoknak  ipari partnerek a tulajdonosai és ők is működtetik azokat. Olyan technológiai infrastruktúrát és szakértői hátteret biztosítanak startupok számára, amelyek nem érhetőek el kezdő vállalkozások számára Izraelben. Közösen definiálják az ipari igényeket és készítenek megvalósíthatósági tanulmányokat.  Egy-egy ilyen program időtartama 3 év. Az ipari vállalatok ösztönzői CAPEX és OPEX területen jelennek meg, a startupok pedig a koncepciójuk megvalósításához kapnak anyagi támogatást.

israels_mobile_startup_scene.jpg

A 2018-ban bevezetésre került Coding Bootcamps program lényege, hogy frissdiplomásokat versenyre ösztönözve továbbképezzen és helyezzen el technológiai pozíciókban. A bevezetés évében 250-en vettek részt a programban, és 7 győztest hirdettek.

Izrael a fentieken kívül számos más területen is ösztönzi a kutatás-fejlesztést. Összefoglalóan azonban elmondható, hogy a legfontosabb, hogy motiválttá tette a vállalatokat az innovációs tevékenységük erősítésében és folyamatos fejlesztésében.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4114092977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása