IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Izraeli innovációk egy-egy évtizedben

2018. április 25. 12:27 - Israeli Embassy

Izrael 70. születésnapja alkalmából, az OurCrowd összegyűjtötte azokat a technológiai innovációkat, amelyek jelentős hatást gyakoroltak egy-egy iparágra, amelyben Izrael vezető szerepet szerzett az elmúlt évtizedekben.

1950-es és 1960-as évek – vízgazdálkodás

Az évtized elején az izraeli Alexander Zarchin kifejlesztette az első sótalanítási nanotechnológiai eljárást, amelynek köszönhetően Izrael vezető szerepet szerzett az innovatív víztakarékos megoldások területén.

pm_levi_eshkol_visiting_desalination_plant_in_eilat_1964.jpg

Levi Eshkol miniszterelnök meglátogat egy sótalanító üzenet Eilatban, 1964

Napjainkban Izraeli vállalatok víztakarékos megoldásokat kínálnak a mezőgazdaság számára a világ minden táján, sőt még a levegőből is állítanak elő vizet.

1970-es évek – Orvostudományi technológiák

1972-ben Isaac Caplan professzor kifejlesztette a Sharplan CO2 Laser gépet a Jeruzsálemi Héber Egyetemen.

sharplan_co2_laser_system.png

Sharplan CO2 Laser System

Napjainkban Izrael akadémiai és startup bátorságának olyan csodálatos eredményei vannak, mint terápiák a rák kezelésére és robot vezérelt műtétek, amelyek még pontosabb beavatkozást tesznek lehetővé. Izrael vezető szerepet tölt be a digitális egészségügy és a mesterséges intelligencia (AI) területén. A Zebra Medical Vision például mesterséges intelligenciát felhasználva állít alternatívát a hagyományos radiológiai vizsgálatoknak mindössze egy dollárért.

1980-as évek – Légi-és űrtechnológia

Az első OFEQ műhold ünnepélyes elindításával 1988-ban, Izrael megerősítette elképzeléseit a légi-és az űrtechnológia területén.

ofeq5.jpeg

Az OFEQ-5 műhold föld körüli pályára állítása

Napjainkban Izrael kiválóan teljesít a hadi-és ipari csúcstechnológiában, a légierőnek gyártott sisakoktól kezdve a drónokig. Az NSLComm startup nano-műholdakat fejleszt a jobb kommunikáció érdekében.

1990-es évek – IT és kiberbiztonság 

Izrael a ’90-es években kezdte el felfedezni az Internet és a számítógépek adta lehetőségeket. Kifejlesztették az első azonnali üzenetküldést lehetővé tevő rendszert az ICQ-t és a pendrive-ot.

icq.jpg

Az ICQ 1996-ban már lehetővé tette az azonnali üzenetküldést

1993-ban alakult meg a Check Point vállalat, ami kikövezte az utat a következő évtized kiberbiztonsági boom-jához.

Napjainkban Izrael a kiberbiztonság legjelentősebb szereplője az egész világon. Olyan veszélyes kibertámadások ellen kínál IT megoldásokat, mint a WannaCry. Az izraeli startupok élenjárnak a kiberbiztonság határainak kiterjesztésében. A következő terület az önvezető autók kiberbiztonságának biztosítása.

2000-es évek – A számítógépek személyessé tétele

Az Intel 2004-ben vezette be a centrio microprocessort, ami Izraelt a chip piac vezető kutató-fejlesztőjévé tette. 2006-ban a Wix mindenki számára megkönnyítette, hogy saját honlapot készítsen. A Waze közösségi navigáció szolgáltatás 2008-ban indult. A vállalatot később a Google vásárolta fel egy milliárd dollárért.

wix-screenshot.png

A Wix mindenki számára elérhetővé tette a saját honlapot

Napjainkban az izraeli startupok még több lehetőséget kínálnak a felhasználóknak applikációk fejlesztésével.

2010s – Védelmi technológiák és önvezető járművek

A Vaskupola lehetővé teszi rövidtávú rakéták elfogását lakossági területek fölött. Mindez örökre megváltoztatta a lakosság védelmét.

mprest.jpg

A civil lakosság védelmétől az okos városokig

Napjainkban a Vaskupola szoftverfejlesztője, az mPrest elektromos hálózatokat biztosít New Yorktól Új Zélandig. Izraeli startupok a védelmi fejlesztéseket, például a drónokat a közbiztonság védelmére alakítják át, a számítógépes látás pedig az önvezető járműveket teszi biztonságosabbá az utakon.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9313869372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása