IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Szinte hihetetlen, mégis valódi egészségügyi innovációk Izraelből

2018. március 14. 14:29 - Israeli Embassy

Az elmúlt hetekben szinte egymást érték a hírek az izraeli egészségügyi innovációkról. Íme egy csokor belőlük.  

Egy 44 éves férfi lábába a saját zsírsejtjeiből növesztett csontszövetet ültettek be az Észak-Izraelben lévő Afulában. A páciens sípcsontjának egy részét egy autóbaleset miatt távolították el nyolc hónappal ezelőtt. A biotechnológiai eljárással kifejlesztett csontszövetet visszainjekciózták a sérült lábszárba azért, hogy elősegítse a hiányzó csontdarab regenerációját. Ez az innováció az amputáción átesett betegeknek, a csontritkulásban szenvedőknek és a törpenövésűeknek is segíthet.

A jeruzsálemi Shaare Zedek Orvosi Központ a Bar-Ilan Egyetem Nanotechnológiai Tanszékével együttműködve egy olyan nanorészecskékből álló szemcseppet fejlesztett ki, amely a látási problémákkal küzdőknek segíthet abban, hogy elhagyják a szemüveget. A forradalmi eljárás a rövid- és távollátók mellett a multifokális lencsét viselőknek is jó hír.

eyedrop.jpg

Hamarosan szemcseppet használunk majd szemüveg helyett?

A Shaare Zedek Orvosi Központ egy másik figyelemre méltó innovációról is hírt adott. Egy 13 éves, Madelunk deformitással rendelkező kislány számára 3D nyomtatással készítettek csontot, visszaadva ezzel a jobb kezének valamennyi funkcióját. A Synergy3dmed technológiája 1:1 arányban pontos, és olyan területeken használható, mint például deformitások helyreállítása vagy tumor utáni kezelések.

A Tel-Avivtól délre fekvő Rehovotban  a Kaplan Medical Center kutatói azt jelentették be, hogy a Micromedic Technologies CellDetect nem-invazív diagnosztikai tesztje a prosztatarák felismerésében nyújt segítséget. A citopatogén platform adatai alapján meg lehet határozni, hogy a későbbiekben szükség van-e biopsziára.

A caesarea-i központú IceCure-Medical olyan technológiát fejlesztett ki, amely lefagyasztja és szétroncsolja a kórós szöveteket. A helyi érzéstelenítéssel végzett eljárás során az orvosok egy tű és ultrahang segítségével mínusz 274F (-170C) fokos folyékony nitrogént pumpálnak a szervezetbe, hogy lefagyasszák a rákos szöveteket, az egészségeseket viszont meghagyják. Az egész procedúra körülbelül 15 percet vesz igénybe.

A Technion kutatói pedig úgynevezett „nano-gyárat” használnak. Azaz mesterséges sejteket készítenek, amelyek rákellenes fehérjét állítanak elő a szövetekben.

A fent említett eljárások széleskörű alkalmazására bizonyára még éveket kell várnunk, ám az izraeli kutatók addig is tovább tökéletesítik őket.

   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8913738694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása