IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Izraeli tudósok szuperélelmiszert készítettek elhullott almákból

2018. február 21. 11:53 - Israeli Embassy

A kereskedelemben nagy problémát jelent azoknak az almáknak az értékesítése, amelyek esztétikai okok miatt már nem felelnek meg a vásárlók igényeinek. Izraeli tudósok erre is találtak megoldást. Sérült vagy termékfelesleget jelentő almákat mentenek meg a hulladékba kerüléstől és hasznosítanak újra.

Manapság divatos az egészséges ételek egy részét “superfood”-ként emlegetni. Ezek azok az élelmiszerek, amelyek sok egészséges tápanyagot tartalmaznak, tele vannak vitaminnal és ásványi anyaggal, valamint magas az antioxidáns tartalmuk.

almafa.jpg

Az almapor vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag

A Nocamels tudósítása szerint az észak-izraeli Galilee Kutató Intézet professzorai másod- és harmadosztályú almákból szuperélelmiszerként használható port készítettek úgynevezett liofilizálás eljárással. Az almákat fagyasztással szárítva víztelenítették, majd a kristályosodás elkerülése miatt tejport adagoltak hozzá. Az almás tejpor tartósítószer és színezőanyag mentes lett, 100 grammonként 600 milligramm C vitamint tartalmaz, és kiemelkedően gazdag antioxidánsokban és rostokban. Az almapor kiválóan alkalmas arra, hogy élelmiszer alapanyagként hozzáadják bizonyos termékekhez, amelyeknek aztán nemcsak almaízt kapnak, hanem szuperélelmiszerként is értékesíthetőek lesznek.

Izraelben az almák 10 százaléka nem kerül sem fogyasztásra, sem pedig hasznosításra. Ez évente 25 millió sékel kiesést jelent a termelőknek. Az almapor erre a problémára is megoldást jelent.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3113687170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása