IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Izraelben az innovációs kultúra a „nemzeti DNS” része

2018. február 06. 13:11 - Israeli Embassy

A II. Regionális Digitális Csúcstalálkozó január végén került megrendezésre a Bálna Budapest rendezvényközpontban. Az esemény díszvendége Izrael volt.

A konferencia részvevői a szomszédos országok magas rangú kormányzati képviselői voltak. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a köszöntőjében elmondta, hogy a magasabb ütemű gazdasági növekedés elérésének kulcsa a digitális átalakulás és a versenyképesség javítása. Kiemelte: a digitális átállás egyik fontos lépcsőfoka az 5G technológia bevezetése, amely hatalmas lehetőségeket nyithat meg a gazdaság valamennyi területén.

Izraelt Yehoshua (Shuki) Gleitman képviselte. Az ország egykori chief scientist-je a több évtizedes sikeres pályafutása során számos kormányzati pozíciót töltött be. Kezdeményezője volt az izraeli innovációs kultúra kialakításának, fejlesztésének és globális mintává tételének. Jelenleg üzletemberként tudományos és innovációs projekteket menedzsel Izraelben és a Távol-Keleten.

shuki_glaitman_on_the_stage_2.jpg

Shuki Gleitman: az egyik legjobb befektetés az innováció

A konferencián Shuki Gleitmann a kormányzat szerepéről beszélt az innováció fejlesztésében. Szerinte nem létezik siker-recept, amely minden országban alkalmazható, mert mindenhol mások a prioritások és a geopolitikai státusz. Izraelben az eredmények annak köszönhetőek, hogy az innovációhoz kapcsolódó valamennyi tudományos és üzleti terület része a támogatási rendszernek, amelynek biztosítása kormányzati feladat. Az izraeli ökoszisztéma a tudományos és vállalati szféra szoros együttműködésén alapul, amelyhez kormányzati támogatás is társul még abban a fázisban is, amikor egy-egy innováció a nemzetközi piacra készül. Az állam közvetlenül nem finanszírozza a fejlesztéseket, de biztosítja azokat a törvényeket és infrastruktúrát, amelyek hozzásegítik a magánszektort az innovációhoz. Így lesz az innovációs kultúra a „nemzeti DNS” része.

shuki_on_the_stage_3.jpg

Nem létezik minden országban használható recept az innováció fejlesztésére

Shuki Gleitmann saját tapasztalataira hivatkozva felhívta a figyelme arra, hogy az innovációs kultúra természetes része a bukás is, a kormányzat viszont segíthet a vállalkozóknak a továbblépéshez. Több olyan nagyvállalatot is említett a telekommunikációs és IT szektorból, amely egyik pillanatról a másikra elvesztette a piacának jelentős részét, mert nem fordított kellő figyelmet az innovációra. Személyes pozitív példaként említette meg a Check Pointot, amely már a kilencvenes évek elején megkereste őt azzal, hogy a számítógépeknek az internet elterjedésével egyre komolyabb védelemre lesz szüksége. A vállalat nem sokkal később a tűzfalvédelem úttörője lett, mára pedig a világ egyik legjelentősebb kibervédelmi vállalata.   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr413639354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása