IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

3D divat Izraelből

2017. augusztus 15. 12:49 - Israeli Embassy

Mi a közös nevezője a kibervédelemnek, az önvezető autóknak és a 3D nyomtatásnak? A válasz egyszerű: Izrael vezető szerepet tölt be mindhárom iparágban.

A 3D nyomtatást nagyjából 30 évvel ezelőtt felezték fel, a világ 3D nyomtatóinak 40 százaléka pedig már Izraelben készül – mondta egy interjúban Ziv Sadeh, a Su-Pad 3D nyomtatással foglalkozó vállalat alelnöke.

Ha csak a 3D nyomtatók árát nézzük, akkor is látható: a jövő egyértelműen a 3D technológiáé. Egy otthoni 3D nyomtatót már pár száz dollárért vásárolhatunk, bár a professzionális gépek ára még mindig elérheti az 1 millió dollárt is.

A 3D nyomtatás legjelentősebb területe az ipari felhasználás, de hamarosan megjelennek a piacon az egészségügyben használatos 3D nyomtatott eszközök, sőt implantátumok is. A gazdagabbak pedig már most is vásárolhatnak maguknak 3D nyomtatott ruhákat.

Tavaly nyáron nagy feltűnést keltett, amikor az amerikai snowboard bajnok Amy Purdy egy 3D nyomtatott ruhában szambázott a Paralimpiai játékok megnyitó ünnepségén Rio de Janeiro-ban. (Az amerikai modell és színész 19 évesen vesztette el mindkét lábát, egyik veséjét és a hallását az egyik fülére. Egy TED videóban mesél a küzdelmeiről.)

3d_dress_amy_purdy.jpg

Amy Purdy a riói paralimpia megnyitóján egy izraeli tervezésű 3D ruhában

Amy Purdy 3D ruháját egy izraeli designer, Danit Peleg tervezte, és Bottichelli: Vénusz születése festménye inspirálta. A megnyitót követően Danit Peleg elmondta, hogy Amy Purdy tánca felfedezte a kapcsolatot az emberek és a technológia között; a 3D ruha pedig rávilágított a technológia és a divat kapcsolatára is. Az emlékezetes ruha FilaFlex rostokból készült, és a Gerber Technology szakértelmét használva került nyomtatásra.

Danit Peleg első 3D nyomtatott ruhakollekciója 2015-ben készült el. Nemrégiben pedig piacra dobott egy limitált kiadású bomber dzsekit, amit interneten keresztül százan vásárolhatnak meg 1.500 dolláros áron. A vevők kiválaszthatják a kabát színét és mintáját, az elkészült darabok pedig garantáltan egyediek és kivételesek lesznek.

3d_jacket_danit_peleg.jpg

Danit Peleg limitált kiadású 3D kabátjait Tel Aviv-ból lehet megrendelni

Az izraeli tervező szerint a 3D nyomtatott ruhák a technológiai korlátok, a magas előállítási költségek és a hosszú nyomtatási idő miatt egyelőre csak különlegességként jelennek meg a világ kifutóin. A technológia fejlődését viszont kétség kívül látványosan ösztönzik a 3D ruhák, hiszen minden darab teljes mértékben egyénre szabható, látványos és példa nélküli megjelenésű.

A fiatal izraeli designer, Danit Peleg egy TED videóban beszél arról, hogy már várja azt a világot, amikor a ruháink digitálisak lesznek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7312750100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása