IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Modern zöldségek és gyümölcsök Izraelből

2017. augusztus 03. 10:57 - Israeli Embassy

A gasztronómiában jártasak gyakran mondják, hogy a népszerű saláták egyik fontos hozzávalója, a koktélparadicsom izraeli. Ez nagyjából igaz, de azért nem árt némi helyesbítés.

A koktél paradicsomot Mexikóban fedezték fel a 15. században. Izraelben pedig a modern kor igényeihez igazítottak egy dél-amerikai paradicsom fajtát, ami „koktélparadicsomként” lett világhírű.

A jeruzsálemi Héber Egyetem professzorai, Nahum Keidar és Chaim Rabinovitch az úgynevezett tomaccio-t fejlesztették ki 12 év alatt egy perui paradicsom fajtából. A tomaccio és a koktél paradicsom külsejében nagyban hasonlít egymásra, a tomaccio-nak azonban gyorsabb az érési ideje és a hosszabb ideig tartható el. Azt nem tudni, hogy a tomaccio milyen arányban szerepel az izraeli paradicsom exportban, az viszont tény, hogy a paradicsom az egyik legnagyobb export cikke Izraelnek. Külkereskedelmi forgalma 2 milliárd dollár évente.

Ha megnézzük azokat a zöldség és gyümölcs fajtákat, amelyeket Izraelben nemesítettek az elmúlt évtizedekben, láthatjuk, hogy a paletta az élénk színű töktől a mag nélküli paprikáig igen változatos és ínycsiklandozó.

Hamár szót ejtettünk az izraeli paradicsomokról, akkor az újdonságokat kezdjük a fekete, galaxy paradicsommal. Mivel pigmentjét a fekete áfonyától örökölte, C-vitamin tartalma magasabb, mint más paradicsom fajtáké.   

black_tomato.jpg

Tomaccio és fekete paradicsom – csak kettő a számtalan izraeli paradicsomfajtából

A gália sárgadinnyét 1974-ben nemesítették. A mézharmat és a klasszikus sárgadinnye keveréke rövid idő alatt dollármilliókat hozott a fejlesztőinek. Magyarországon is lehet gália vetőmagot kapni.

A mérete miatt vált igazán népszerűvé a nano görögdinnye. Csak kivételes esetekben nagyobb 3 kilónál.

Az orangetti spaghetti tök intenzív narancssága színével lóg ki a többi tökfajta közül. Gazdagabb béta-karotin tartalma már csak kellemes ráadás.

A szívalakú nektarin-mangót tíz évig tökéletesítették, mielőtt a polcokra került Izraelben 2012-ben. 

Bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet a pomelit, ami a grapefruit és a pomeló hibridje. Édesebb, mint a grapefuit és kisebb, mint a pomeló.

angello_magmentes_paprika.jpg

A magmentes Angello paprika is Izraelből került a tányérokra

Vásároltak már olyan paprikát, amelyiknek nincs magja? Az Angello magmentes paprikával egyre több helyen találkozhatunk Magyarországon is.

Már több mint 30 éve kapható a piacokon az „arany” cukkini, amely sárga színével tűnik ki a zöldségpultokon, és szintén Izraelből származik.

Zárásként fontos megjegyezni, hogy az izraeli kutatók a növényekben eredendően megtalálható természetes genetikai forrásokra fókuszálnak, és a fejlesztések is a természetes vonalat követik.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3512716716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása