IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Erősödő magyar–izraeli bilaterális kapcsolatok

2017. augusztus 01. 13:20 - Israeli Embassy

A rendszerváltás óta először tartózkodik hivatalban lévő izraeli miniszterelnök Magyarországon. A látogatás történelminek is tekinthető, mert elsődleges célja a bilaterális kapcsolatok megerősítése és azok kibővítése a visegrádi országokkal is. Mivel Magyarország nemrégiben vette át a V4 elnökséget, Benjamin Netanjahu a visegrádi négyek vezetőivel is találkozik Budapesten.

netanyahu_orban_amrani.jpg

 

Benjamin Netanjahu, Orbán Viktor és Yossi Amrani 

A csúcstalálkozón a politikai és stratégiai együttműködések mellett napirendre kerülnek majd a gazdasági kapcsolatok is, valamint tudományos és kulturális együttműködések is.

Mivel az elmúlt hónapokban több jelentős nemzetgazdaságilag is fontos területen történt előrelépés a két ország gazdasági kapcsolataiban, a két miniszterelnök kezdeményezésére a Magyarország – Izrael Üzleti Fórum is megrendezésre kerül Budapesten. A B2B rendezvény számos iparág képviselője számára nyújt lehetőséget a kapcsolatépítésre, az előadások pedig részletesen bemutatják majd a két ország gazdasági helyzetét.

 

A rendezvényre az Izraeli Export Intézet és a Magyar Nemzeti Kereskedőház hívta meg a partnereit. A két országból közel kétszáz üzletember, diplomata és kormányzati tisztségviselő jelezte érdeklődését a kétoldalú gazdasági és üzleti kapcsolatok továbbfejlesztése iránt. A két szakmai szervezettel való kiváló együttműködésünk eredményeként megtiszteltetés számunkra, hogy az Izraeli Nagykövetség is hozzájárulhat a tapasztalatával a külkereskedelmi kapcsolatok elmélyítéseséhez, és új export-import lehetőségek kialakításához is. Reméljük, hogy a B2B fórum inspirálni fogja a résztvevőket új üzletek megkötésére, partneri kapcsolatok kiépítésére iparági és vállalkozói szinten is, és kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködések is születnek majd.

 

avi_simhon.jpg

 

Prof. Avi Simhon, az izraeli miniszterelnök gazdasági főtanácsadója 

 

A Magyarország – Izrael Üzleti Fórumra az izraeli gazdaság döntéshozói mellett piacvezető izraeli vállalatok is ellátogatnak annak érdekében, hogy a jövőben magyar partnerekkel is együttműködjenek. Vendégeink között üdvözölhetjük például az IAI-Elta vállalatot, amely a modern hadiipar egyik legjelentősebb fejlesztésében, a Vaskupola elkészítésében játszott kiemelkedő szerepet. Több olyan izraeli cég képviselője is részt vesz majd a rendezvényen, amelyik már jelentős referenciákkal és partnerhálózattal rendelkezik Magyarországon, és továbbra is szívesen dolgozna magyar partnerekkel.

 

Tradicionálisan az egyik legjelentősebb bilaterális együttműködési terület a mezőgazdaság, hiszen mindkét ország vezető szerepet tölt be a régiójában a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás területén is.

A múlt évben személyesen tárgyalt az izraeli és a magyar mezőgazdasági miniszter az agrárgazdaság fejlesztéséről a két ország között. Uri Ariel, izraeli mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter a zöldség és gyümölcstermelés, a marha import és a mezőgazdasági technológia területén is lát lehetőséget az együttműködésre. Izrael ösztöndíjakat is felajánlott magyar kutatók számára a Volcani Mezőgazdaság Kutató Központban.

 

A mezőgazdasághoz szorosan kapcsolódik a vízgazdálkodás. A magyar-izraeli ipari kutatás-fejlesztési co-funding együttműködési pályázatnak köszönhetően éppen folyamatban van egy R&D együttműködés a két ország jeles vállalati és akadémiai képviselői között.

 

Új együttműködési lehetőség kínálkozik a földgáz import területén is. Izrael az elmúlt években több földgázmezőt fedezett fel a Földközi-tenger partjainál. A legnagyobb a levantei földgázmező, amely Haifától 130 kilométerre helyezkedik el 1500 méteres mélységben. Benjamin Netanjahu miniszterelnök nemrégiben találkozott Görögország és Ciprus miniszterelnökeivel, ahol a szóba jöhető európai szállítási útvonalakról is egyeztettek. Szijjártó Péter magyar külügy- és külgazdasági miniszter pedig nemrégiben kijelentette, hogy a magyar földgázimport az Izrael partjainál megtalált földgázvagyonból növelheti a magyar energiabiztonságot.

 

nili_shalev.jpg

 

 

Nili Shalev, az ISERD ügyvezető igazgatója

 

Az izraeli és a magyar gazdaság számára nagyon fontos az autóipar. A Mercedes, az Audi és a Suzuki gyárak látogatásakor személyes tapasztalatot szereztem arról, hogy Magyarország milyen erős az autóipari összeszerelés terén. Az autóipar jövője azonban nem az összeszerelés. Ezt Magyarország is felismerte és elkezdte megtenni azokat a lépéseket, amelyek az autóiparban használatos fejlesztésekkel kapcsolatosak.

 

Izraelben ugyan nincs autógyártás, az ország mégis vezető szerepet tölt be az iparágban. Mivel az autókban egyre több a high-tech funkció, az izraeli startup vállalkozások az elmúlt években a világ vezető autóipari fejlesztőivé váltak. Több olyan fejlesztés is van a piacon, amelyek forradalmasíthatják az autóipart.

 

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy Izrael mára a „smart transportation” technológia központjává vált. A Porsche például pár héttel ezelőtt jelentette be, hogy több tízmillió euró értékben kíván izraeli startup-okba fektetni. Ezt megelőzően a Mercedes-Benz,  a General  Motors, a BMW, a Ford, a Honda, a Volvo, a Volkswagen és a Renault is nyitott már kutatás-fejlesztési központot Izraelben. Az autóipari fejlesztéseknek saját akcelerátoruk is van, és több olyan befeketedési alap is van, amely csak az autóipari innovációkra és a mesterséges intelligenciára fókuszál. 

 

A fentiek miatt nem csoda és nem is titok, hogy munkatársaimmal kiemelt figyelmet fordítunk a Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpálya projektre, amely egész Európában egyedülálló lesz, és alkalmas lesz hagyományos és önvezető járművek tesztelésére is. Felvettük a kapcsolatot kormányzati tisztségviselőkkel és piaci szereplőkkel is mindkét országban annak érdekében, hogy közösen dolgozzunk azért, hogy a jövő autóinak kifejlesztésében Izrael és Magyarország is jelentős szerepet játszon.

 

Mivel mindkét fél számára számos együttműködési lehetőséget kínál az okos autóipar, a Magyarország – Izrael Üzleti Fórumon is kiemelt szerepet kap a jövő autója.

Az izraeli - magyar gazdaság együttműködés egyik jelentős képviselője az izraeli alapítású NNG, amely több száz magyar mérnököt foglalkoztat Budapesten és Szegeden a legmodernebb autóipari termékek kifejlesztésére. Az üzleti fórumon pedig sztárvendégünk lesz az izraeli Mobileye, amely az önvezető autók kifejlesztésének egyik legjelentősebb képviselője globális szinten. A jeruzsálemi székhelyű egykori startup részvényeit márciusban vásárolta fel 15,3 milliárd dollárért az amerikai tech óriás, az Intel. Az akvizíció eredményeként várhatóan az Intel ICT technológiája és a Mobileye kamera-és szenzorrendszerei fogják közösen létrehozni az önvezető autók csúcstechnológiáját.

A Mobileye-Intel tranzakciót Benjamin Netanjahu miniszterelnök is üdvözölte. Kijelentette, hogy „Izrael az elmúlt időszakban a világ egyik vezető technológiai fejlesztőjévé vált, és ez nem véletlen. Van egy víziónk, amelyben hiszünk, és amely ötvözi a szabad gazdaságot és a modern technológiát. Szeretném világossá tenni: tehetséges emberek – beleértve a gazdasági minisztert - gondolkodása nélkül nem jutottunk volna el idáig. Szabad gazdaság nélkül, magas és nem vonzó adózással pedig sehová sem jutottunk volna.”

 

checkmarx_hosp.png

 

A világban forradalmi változások mennek végbe az ICT területén. A hatalmas adatbankok és  a mesterséges intelligenciához kötődő fejlesztések új iparágakat hoznak létre. Ilyen például a kibervédelem, amelynek szintén meghatározó piaci szereplői az izraeli cégek, és a kormányzat is kiemelt figyelmet fordít erre a területre.

 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök néhány évvel ezelőtt kijelentette, hogy Izraelt a világ egyik vezető kiberbiztonsági országává teszi. Mára már statisztikai adatok is bizonyítják, hogy ez sikerült. A világ kiberbiztonsági fejlesztéseinek 20 százaléka Izraelben történt 2016-ban. Becslések szerint 600-700 izraeli startup dolgozik ezen a területen, és a kiberbiztonság legjelentősebb képviselői pedig szintén ellátogatnak Budapestre, a Magyarország – Izrael Üzleti Fórumra.

 

Bízom benne, és valamennyi résztvevőnek kívánom, hogy sikeres üzleti kapcsolatokat alakítsanak ki a mai bilaterális B2B rendezvényen.

 

 

Az írás szerkesztett változata a Vilaggazdasag 2017. július 19-ei számában jelent meg.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7012708390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása