IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Tel-Aviv a világ 7. legzöldebb városa

2017. április 25. 14:20 - Israeli Embassy

A világhírű Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a World Economic Forum közzétett egy listát a világ legzöldebb városairól, melyen Tel Aviv City az előkelő 7. helyet foglalja el.

green_tel_aviv.jpg

Tel-Aviv zöld indexe 17,5%

A zöld felületek nagysága a világvárosokban élők számára az egyik legfontosabb kérdés.  A növények és a fák bizonyítottan tisztítják a levegőt, és minden tekintetben javítják az életminőséget.

A nagyvárosok zöldfelületeinek monitorozására az MIT és a World Economic Forum létrehozta a Treepedia website-ot, amely a nagyvárosok zöldfelületeit méri és hasonlítja össze. A Google Street View adatain alapuló „Green View Index” információkat a várostervezők is használhatják a munkájukhoz, a lakosság pedig megtekintheti a szomszédságában lévő fák elhelyezkedését és méretét.

the_greenest_cities.png

A jelenlegi adatok alapján Tel-Aviv a 7. legzöldebb város a világon. Zöld indexe 17.5%. A város adatai szerint Tel-Aviv-ban 260 ezer fa található 52 négyzetkilométeren. Ez 5 ezer fát jelent négyzetkilométerenként.

Zöld Tel-Aviv

“Tedd a sivatagot virágzóvá” – mondta Izrael első miniszterelnöke, és az izraeliek mindent megtesznek, hogy megvalósítsák David Ben-Gurion álmát. Az ország a vízgazdálkodás úttörője lett, és a csöpögtető öntözés feltalálója.

A Földközi-tenger partján fekvő Tel-Aviv maga a természeti és ökológiai szépség. A városvezetés és a lakók is több zöld programot indítottak el az elmúlt években a bérelhető kerékpár rendszertől kezdve, az autómegosztó szolgáltatáson át a környezettudatos éttermek és irodák üzemeltetéséig.

A városban 2016-ban indították el a “Green Label” programot. A címet azok az éttermek, bárok és kávézók kaphatják meg, amelyek környezetbarát termékeket használnak, és mindennapos gyakorlatként alkalmazzák az élelmiszer újrahasznosítás szabályait.

tel-o-fun_bike.jpg

Tel-Avivban 200 bicikli állomás található. 500 méterenként kölcsönözhetünk kerékpárt a nap 24 órájában.

A helyieken túl a turisták is kedvelik a zöld szolgáltatásokat. A 2 ezer kerékpárt üzemeltető Tel-O-Fun-t például sokan arra használják, hogy négykeréken fedezzék fel a várost, ahol 130 kilométer hosszú a bicikliút.

“Minden üres területet megtisztítottunk, hogy parkokat és korzókat alakítsunk ki. A kemény munka mára megtérült, és a zöld városunk kiemelkedő életminőséget biztosít” – mondta a Tel-Aviv polgármestere, Ron Huldai.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9612453541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása