IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

BrighTap – újabb vízfelhasználási innováció Izraelből

2017. március 24. 11:05 - Israeli Embassy

A jeruzsálemi székhelyű BwareIT egy olyan érzékelőt fejlesztett ki, amely figyelemmel kíséri a vízfogyasztást és a vízhőmérsékletet. A cég BrighTap nevű termékét egy rangos szakmai díjjal, a UK Water Efficiancy product Awards-al is elismerték nemrégiben Londonban.

Miközben a technológiának egyre nagyobb szerepe van napjainkban, egyre kevesebb a vízkészletünk. Globális szinten a vízhiány mind nagyobb területeket érint.

Izrael nem bővelkedik ebben a természeti kincsben, ezért számtalan vízgazdálkodási innováció született már az országban. A legismertebb talán a Netafim csepegtetős öntözési rendszere, amelyet az egész világon sikeresen használnak.

sorek_desalination_plant_near_tel_aviv_water.jpg

A Sorek vízsótlanító (desalination) üzem 15 kilométerre fekszik Tel-Avivtól. Vízkezelési kapacitása 624,000m³/nap.

Pár évvel ezelőtt komoly vízválság alakult ki Izraelben. A szakemberek egyrészt a lakossági vízfelhasználás csökkentésével oldották meg a krízist, másrészt pedig vízsótlanító üzemek építésére kérték a hatóságokat.

A lakossági vízfelhasználás csökkentése érdekében számos intézkedés bevezetésre került. Többek között arra kérték a lakosságot, hogy kevesebb vízigényű növényeket ültessenek és csökkentsék a zuhanyzásuk idejét. A helyzet ugyan rendeződött, a vízgazdálkodási innovációk kifejlesztése mégis folytatódik az országban.

https://www.youtube.com/watch?v=KE7SGXQRZfA

BrighTap: 20 százalékkal kevesebb vízfelhasználás

A lakossági felhasználást csökkentő technológia, a BrighTap például egy kijelzőn keresztül real-time adatként mutatja a vízhőmérsékletet és a vízhasználat mennyiségét. A terméket kifejlesztő BwareIT tapasztalatai szerint az eszköz használatának köszönhetően a felhasználók vízfogyasztása 20 százalékkal csökken. A BrighTap jóvoltából tehát a vízfelhasználásunk csökkentésével hozzájárulhatunk a fenntartható fejlődéshez, sőt a vízszámlánk is kevesebb lehet.

brightap_kitchen_jpg-800.jpg

BrighTap az aktuális vízminőségről is tájékoztatást ad

A legújabb izraeli vízgazdálkodási innovációk hagyományosan a Watec kiállításon kerülnek bemutatásra minden évben. http://watec-israel.com/

watec-2017_logo_x.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1112367115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása