IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Izraeli autonóm navigációs szoftverfejlesztő céget vett az Intel

2017. március 22. 12:52 - Israeli Embassy

Az Intel és a Mobileye március13-án jelentették be, hogy az amerikai tech óriás 15,3 milliárd dollárért, részvényenként 63.54 dollárért felvásárolta az önvezető autók területén piacvezető technológiát fejlesztő jeruzsálemi székhelyű Mobileye-t.

intel-mobileye4.jpg

Fotó: http://intelandmobileye.transactionannouncement.com/visual-assets/

Az akvizíció eredményeként az Intel legmodernebb IT technológiája és a Mobileye kamera- és szenzorrendszerei fognak összekapcsolódni, és az önvezető autók csúcstechnológiáját hozzák létre. A tervek szerint a felhőből jövő információk egy hálózaton keresztül érkeznek majd az önvezető autókba.

intel_mobileye.jpg

Fotó: http://intelandmobileye.transactionannouncement.com/visual-assets/

A két vállalat együttműködése várhatóan tovább gyorsítja majd az innovációt az autóiparban, és piacvezetővé teszi az Intelt a gyorsan növekvő önvezető autók piacán. Az Intel becslései szerint a gépjárművekhez kapcsolódó rendszerek, adatok és szolgáltatások piaca 2030-ra eléri majd a 70 milliárd dollárt.

intel-mobileye3.jpg

Fotó: http://intelandmobileye.transactionannouncement.com/visual-assets/

A tranzakció alkalmából Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a gazdasági miniszterrel,  Eli Cohennel együtt a hivatalában fogadta az Intel vezérigazgatóját Brian Krzanich-ot és a Mobileye alapítóit Amnon Shashua professzort és Ziv Aviram-ot.

Benjamin Netanjahu elmondta, hogy a Mobileye-Intel tranzakció egy ünnep az izraeli gazdaság és Jeruzsálem számára. Izrael az elmúlt időszakban a világ egyik vezető technológia fejlesztőjévé vált és ez nem véletlen. “Van egy víziónk, amelyben hiszünk, és amely ötvözi a szabad gazdaságot és a modern technológiát. Szeretném világossá tenni: tehetséges emberek – beleértve a gazdasági minisztert - gondolkodása nélkül, nem jutottunk volna el idáig” – mondta az izraeli miniszterelnök. “Szabad gazdaság nélkül, magas és nem vonzó adózással pedig sehová sem jutottunk volna” – tette hozzá.

intel-mobileye_netanyahu.jpg

Fotó: https://twitter.com/netanyahu

Az Intel-Mobileye tranzakció kétségtelenül annak bizonyítéka, hogy egy globális vállalat nemcsak tehetséget talál Izraelben, hanem hisz is az izraeli gazdaságban.

A világban forradalmi változások mennek végbe. Hatalmas adatbankok találkoznak és kötődnek össze mesterséges intelligenciával. Ez új iparágakat hoz létre, például cyber területen. Izrael már sokat fektetett ebbe, és jó pozíciói vannak ezen a területen. A Mobileye és az egész autóipar is része ennek. Ugyanakkor a többi iparág is fontos, Izrael pedig egy globális központ, amely mindenekelőtt olyan munkahelyek teremtésbe fektet, amelyeket hosszútávon látni szeretne.

intel-mobileye2.jpg

Fotó: http://intelandmobileye.transactionannouncement.com/visual-assets/

Benjamin Netanjahu elmondta, hogy a pénzügyminiszterrel megállapodtak abban, hogy a forrásoknak vissza kell kerülniük az állampolgárok zsebébe adócsökkentés és más formában. Ez jó hír a növekedés szempontjából. A növekedés nemcsak cél, hanem eszköz is. Az állampolgárok szociális igényeit is lehet belőle fedezni, többet lehet költeni egészségügyre, oktatásra, szociális jólétre és biztonságra. Ezek pedig újabb befektetéseket és növekedést jelentenek majd.

“Izrael zseniális és izraeli büszkeség”

Az izraeli miniszterelnök szerint a Mobileye egy kivételes víziót valósít meg. A vállalat alapítóinak pedig elmondta, hogy az Intel-Mobileye tranzakció mutatja, hogy “Izrael zseniális” és az izraeli büszkeséget is. “Kitűnő döntést hoztak, amelyből Izrael népe is profitálni fog.”

A Mobileye-Intel tranzakció kapcsán Benjamin Netanjahu az adócsökkentésről is beszélt. Szerinte az adócsökkentés mindenekelőtt további növekedéshez vezet, ezért ragaszkodik hozzá. Sokan más úton járnak, de az izraeli miniszterelnök hiszi, hogy az alacsonyabb adókulcsok nem jelentenek kevesebb adót, sőt a növekedés eredményeként több adóbevétel keletkezik. Mindezt a költségvetés és az egy főre jutó majdnem 40 ezer dolláros GDP bizonyítja. Ezért elkötelezett a folytatás mellett.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://israelieconomyinhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2912361725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása