IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Az Apple sikertörténete Izraelben

2019. február 12. 14:52 - Israeli Embassy

Az izraeli média a Bloomberg Newsra hivatkozva a napokban számolt be azokról a piaci találgatásokról, melyek szerint az Apple azt tervezi, hogy a 2020-ban megjelenő iPhone-jaiba 3D kamerát telepít. A cél az, hogy egy okostelefon kameráját használva a valós, 3D környezetbe virtuális elemeket vetítsünk, és egy kiterjesztett valóságot (AR - augmented reality) hozzunk létre.

Az UBS elemzése szerint az Apple-nek több mint 1000 mérnöke dolgozik a kiterjesztett valóság technológiájának tökéletesítésén Izraelben.

augmented_reality_for_ios.png

Az Apple 3D kamerájának izraeli története 2017-re nyúlik vissza, amikor az amerikai vállalat megvásárolta a RealFace nevű izraeli startupot. A technológiai óriás izraeli története azonban sokkal korábban kezdődött.

Az Apple 1985-ben lépett piacra Izraelben. A Mac termékek gyorsan népszerűvé váltak a grafikusok körében, de a közönségsiker a Macintosh rendszer sajátosságai miatt még jópár évet váratott magára.

A versenytársaihoz képest az Apple viszonylag későn került kapcsolatba az izraeli high-tech ökoszisztémával. 2012 elején vásárolta meg az Anobit nevű startupot 390 millió dollár körüli összegért. Az Anobit olyan flash memória technológiát fejleszt, amely a 256 gigabytos iPhone-oknak és iPadeknek fontos eleme. Az Apple és az Anobit kapcsolata azért is fontos, mert az izraeli startup 200 alkalmazottja lett az Apple máig folyamatosan bővülő izraeli kutatás-fejlesztés központjának alapja.

apple_anobit.jpg

A következő lépés a 150 főt foglalkoztató, 3D szenzorokat készítő PrimeSense megvásárlása volt 2013 végén. A PrimeSense-ért 350 millió dollárt fizetett az Apple.

2015-ben a LinX Computational Imaging keltette fel az Apple érdeklődését. Az izraeli startup okostelefonokhoz és tabletekhez is használható innovatív kamerái 20 millió dollárt értek meg az Apple-nek.

Az Apple Face ID arcfelismerő technológiája is Izraelhez köthető. A vállalat 2017-ben vásárolta meg a RealFace kiberbiztonsággal foglalkozó izraeli startupot, amelynek 10 alkalmazottja egy arcfelismerésen alapuló képernyőzár technológiát fejlesztett ki.

Az Apple az elmúlt években olyan sikereket ért el Izraelben, hogy a Cupertino-i központja után a második legnagyobb kutatás-fejlesztő központja Herzliya Pituach-ban található. A már említett UBS elemzése szerint az Apple itteni mérnökei fejlesztik a kiterjesztett valóság technológiát, amelyet jól lehet majd használni például az oktatásban és lakberendezésben is. Mondjuk, ha egy új bútort szeretnénk elhelyezni a szobában, akkor lefotózzuk a lakást, majd beleillesztjük a kinézett bútordarabot, és ha tetszik, akkor megvásároljuk.  

apple-herzliya-office.jpg

Az Apple R&D központja Herzliya-ban az egyik legzöldebb épület Izraelben

Az Apple másik nagyobb központja Haifán, a Matam Parkban található. Itt processzorokat fejlesztenek a mérnökök. (Mivel az Intel R&D központja is Haifán található, talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a gyönyörű tengerparti város a világ egyik processzor központja.) Hamár Apple és Haifa kapcsolatáról van szó, akkor érdemes megemlíteni, hogy a vállalat hardware technológiáért felelős alelnöke Johny Srouji szintén haifai. Az izraeli arab IT szakember a Technionon tanult, és az Intelnek, valamint az IBM-nek dolgozott Haifán, mielőtt csatlakozott az Apple-hez 2008-ban.

tim_cook_in_israel.jpg

Tim Cook az Apple Herzliya-i közpintjában (2015)

Az Apple fontos Izraelnek, és Izrael is fontos az Apple-nek. Mint a vállalat vezérigazgatója, Tim Cook is elmondta, az Apple azért van Izraelben, mert “hihetetlen mérnöki tehetség és zseniális emberek találhatóak itt. Nagyon csodáljuk Izraelt.” Saját szavaival ez így hangzott.

 

Szólj hozzá!

Az izraeli mezőgazdaság titkai

2019. január 31. 16:07 - Israeli Embassy

Az édes és zamatos, Izraelben termett zöldségek és gyümölcsök fogyasztói gyakran felteszik a kérdést: „mitől ilyen finomak?” Erre a kérdésre próbálunk válaszolni az izraeli mezőgazdaság titkainak kiderítésével.

smart_products_for_precision_irrigation.jpg

Csepegtetős öntözés. A legismertebb „titok” az a technológia, amely a vizet közvetlenül a gyökerekhez juttatja el. A Netafim a csepegtetős öntözést 1965-ben egy kibucból indította útjára a Negev sivatagban. A technológia kezdetben a precíziós öntözést és a kibuclakók mezőgazdasági tapasztalatát ötvözte, de a folyamatos innovációnak köszönhetően már a számítógépvezérlésnek és az adatelemzésnek is komoly szerep jut.

netafim_3.JPG

A Netafim csepegtetős öntözés rendszere ötven év elteltével is a modern mezőgazdaság egyik alapköve

Vízfelhasználás, visszaforgatás. Izrael a vízfelhasználásának jóval több mint 80 százalékát újrahasznosítja. Különböző és többszörös tisztítást követően a visszaforgatott víz jól használható a mezőgazdaságban.

water_recycling_1.jpg

Az izraeli víz újrahasznosításának mértéke jóval magasabb, mint bárhol máshol a világon

Megfigyelés. A Taranis nevű izraeli startup dróntechnológiát, adathalmazokat és előrejezés- elemzést alkalmaz a mezőgazdaságban. A drónok egy adott földterület fölött repülnek és nagy felbontású képeket készítenek, amelyek számítógépes elemzésre kerülnek. Az adatok alapján egy gyorselemzés készül a farmerek számára. Például jelzik, hogy hol lepték el nemkívánatos rovarok a terményt. Így a farmernek lokalizálhatják a fertőzést, és megelőzhetik a probléma elterjedését.

Bio rovarirtás. Az izraeli BioBee a világ egyik vezető növényvédelmi vállalata. Vegyi anyagok helyett különböző rovarokat használnak a kártevők ellen. Ez a természetes módszer nemcsak egészséges, hanem hatékony is, mert 70 százalékkal csökkenti a kemikáliák használatát. A BioBee termékei már több mint 50 országban arattak sikert.

Bio trágya. A Groundwork BioAg innovációja kevesebb trágya felhasználásval növeli a terméshozamot. “Jó” gombákat használnak arra, hogy a növények egy másodlagos gyökérzetet hozzanak létre, amely könnyebben felveszi a szükséges tápanyagokat és vizet a földből.  

mycorrhiza_groundwork.png

A gombagyökerek olyan anyagokat is hasznosítanak, amelyeket a hagyományos gyökérzet nem ér el

Robotika. Az FFRobotics termékei számítógép vezérelte robotok, amelyek tízszer gyorsabban és hatékonyabban szedik le gyümölcsöt a fáról, mint az emberi munkaerő.

Szenzorok. A Saturas mikroszenrorokat telepít a földbe, amelyek adatokat juttatnak el a farmerekhez. Az öntözés ideális idejét és mennyiségét lehet meghatározni ezzel az izraeli technológiával.

Mivel a föld lakossága egyre növekszik, egyre több élelemre van szükségünk, amelynek előállításához egyre kevesebb vizet tudunk felhasználni. Az okos és környeetbarát izraeli mezőgazdasági innovációknak ezért egyre nagyobb szerepük lesz.

Szólj hozzá!

Új nemzetközi repülőtér nyílik Izraelben

2019. január 22. 13:13 - Israeli Embassy

Eilatban hivatalosan átadták Izrael új nemzetközi repülőterét, a Ramon Airportot. A létesítmény 500 millió dollárból, szinte a semmiből épült fel, és kezdetben beföldi forgalmat szolgál majd ki.

ramon_airport_eilat.jpg

A Ramon repülőtér stratégiai jelentőségű Izrael számára. Egyik feladata a turizmus erősítése lesz, a másik pedig az, hogy vészhelyzet esetén helyettesítse Tel-Aviv nemzetközi légikikötőjét, a Ben Gurion repülőteret. A tervek szerint kezdetben évente 2 millió utast fogadnak majd. Két izraeli légitársaság, az Arkia és az Israir lesznek az új repülőtér első partnerei, a nemzetközi légitársaságok pedig márciustól landolnak majd a Ramon repülőtéren.

Az új eilati repülőteret Ilan és Asaf Ramonról nevezték el. Ilan Ramon ezredes Izrael első űrhajósa volt. Az Izraeli Űrügynökség és a NASA kötelékében is szolgált. Életét 48 évesen vesztette el, amikor a Columbia űrrepülőgép tervezett földetérése előtt pár perccel balesetet szenvedett 2003-ban. Tizenhat napot töltött az űrben. A tragédia megrázta Izraelt és az egész világot.

ilan_ramon_nasa_photo_portrait_in_orange_suit.jpg

Ilan Ramon,Izrael első űrhajósa

A Ramon család azonban tovább kívánta szolgálni Izraelt, ezért Ilan fia, Asaf is a légierő tagja lett. Édesanyja, Rona a féleémei ellenére is támogatta a legidősebb fiát abban, hogy édesapja nyomdokaiba lépjen. Asafot különösen tehetséges pilótának tartották a társai. Iskoláit kiüntetéssel, a feladatait pedig körültekintően végezte el. Már 21 évesen egy F-16-os harci gép pilótája lett. Életét egy rutinrepülés során, 21 évesen vesztette el 2009-ben.

A négygyermekes Rona Ramon az őt ért csapások ellenére nemcsak folytatta, hanem meg is erősítette közösségi tevékenységét Izrael érdekében. A tudomány fontosságának egyik szószólója lett. Munkásságát a Technion egyetem is elismerte 2018 nyarán, fél évvel a halála előtt.

Szólj hozzá!

35 inspiráció 70 éves Izraelből

2019. január 14. 10:19 - Israeli Embassy

Izrael ugyan kis ország, mégis számtalan módon járul hozzá a világ fejlődéséhez évről évre. Az Israel21c.org híroldal összegyűjtött 35 kiemelkedő dolgot, amellyel Izrael felhívta magára a figyelmet 2018-ban. Ebből szemezgettünk.

1. Izraeli természetvédők közösségi gyűjtése veszélyben lévő fajok megmentésére

A nemzetközi This-is-My-Earth.org (TiME) alapítványt vezető két izraeli professzor, Uri Shanas és Alon Tal egy olyan programot hirdetett meg, hogy pár dollár adományozásával bárki hozzájárulhat veszélyeztetett fajok megmentéséhez. A résztvevők megszavazhatják, hogy az összegyűjtött pénzből milyen biodiverzivitást biztosító területet vegyenek meg. A választás egy perui területre esett. A “TiME” program egyre népszerűbb az iskolákban, ami nem is csoda, hiszen melyik gyerek ne szeretné megmenteni, mondjuk a sárga farkú, gyapjas szőrű majmokat? A következő adakozáshoz te is csatlakozhatsz.

jaguar-_time_land_conservation.jpg

Egy izraeli ötlettel ezt a jaguárt is sikerült megmenteni

2. Falfestés az épületetek hűtésére

A herzliyai székhelyű SolCold a nanotechnológia eszközeivel egy olyan falfestési technológiát fejlesztett ki, amely a nap sugarait összegyűjtve légkondicionálást biztosít a lakásban elektromos áram felhasználás nélkül. Ez a technológia az izraeli háztartások villamos energia fogyasztását 60 százalékkal csökkentheti.

3. Kismedencei szervek kezelése vágás nélkül  

A nők csaknem felét érinti a kismedencei szervek süllyedése. Az izraeli POP Medical Solutions által kifejlesztett NeuGuide nevű eljárása ezt az egészségügyi problémát oldja meg.

4. Egy gyógyszer többféle kezelhetetlennek mondott kór enyhítésére

A Héber Egyetem Hadassah Orvostudományi Karának professzora, David Naor egy olyan gyógyszer kifejlesztésén dolgozik, amely különböző gyulladásos megbetegedéseket kezelhet. Ha a tesztjei sikerrel járnak, akkor például a Crohn betegségben, vagy a reumás arthritis betegségekben szenvedőknek is tud majd segíteni.

5. Műanyag tolószék rászoruló gyerekeknek

A szegényebb országokban sok mozgássérült gyermek nem jut el az iskolába azért, mert a családjuk nem engedheti meg magának, hogy tolószéket vásároljon nekik. Az izraeli műanyagipar két képviselője, Pablo Kaplan és Chava Rotshtein azonban humanitáriánus küldetésüknek érzik, hogy segítsenek ezeknek a gyerekeknek. Műanyagból készült, színes, könnyűszerkezetű és olcsón karban tartható tolószékeket adományoztak izraeli kormányzati szervezeteken keresztül a rászorulóknak több országban, Dél-Afrikától kezdve Vietnámon át Guatemaláig.

6. Izraeli szakértők segítettek iskolai lövöldözésekben érintetteknek

Egy floridai iskolai lövöldözésben 17 gyermek és tanár vesztette életét. A tragédiát követően az Israel Trauma Coalition szakértői a helyszínre érkeztek és 600 tanárnak, szociális munkásnak, bűnüldöző szervezetet képviselőnek és vallási elöljárónak tartottak felkészítést az ilyen szörnyűségek kezeléséről. A szakértők a Harvey hurrikán pusztítását követően is a helyszínen segítettek. Természetesen a pittsburghi zsinagógánál történt lövöldözésnél is ott voltak, hogy közreműködjenek a tragédia feldolgozásában.

7. Automata kézmosók felszerelése indiai gyerekek számára

Indiában sok gyermek él szerény higiéniás körülmények között. Olyan fertőzéseknek is ki vannak téve, amelyek egy egyszerű kézmosással megelőzhetőek. Egy izraeli startup, a Soapy napelemmel működtetett kézmosókat szerelt fel több intézményben.soapy_india.jpg

100 liter vízből 600 gyermek tud kezet mosni

8. Alternatíva kolonoszkópiás vizsgálatokra

A kolonoszkópiás vizsgálatok már korai stádiumban kimutatják a vastagbél rákot, ezzel megmentve a páciensek életét. Az előkészületek és a procedúra azonban elég kellemetlen. A Check-Cap C-Scan röntgen kapszulája ezt a vizsgálatot váltja ki. Az európai CE egészségügyi jóváhagyást már megkapta ez az innováció.

9. Az ENSZ egy izraeli egészségügyi civil szervezetet díjazott

A Save a Child’s Heart (SACH) szervezet szívbeteg gyerekeknek segít a világ minden táján. 23 éves munkájukat ismerte el az ENSZ a 2018 United Nations Population Award odaítélésével.

10. Izraeli agykutató oltóanyagot fejleszt az Alzheimer kór megelőzésére

Negyvenhétmillió beteget érint világszerte az Alzheimer kór. Az izraeli Eitan Okun agykutató professzor olyan anyagot fejleszt, amely hatékonyan veszi fel a harcot a béta-amiloid fehérjék ellen, amelyek az Alzheimer kór fő okozói.

11. Orvosi kanabisz kutatások

Izraeli kutatóknak köszönhetően az orvosi kanabiszhoz kapcsolódó tudományos kutatás Izraelben született meg. Felfedezéseik áttörést hozhatnak például a rák, a cukorbetegség, az epilepszia, az asztma, az autizmus vagy a Parkinson kór gyógyításában.

 12. Izrael a 70. születésnapját ünnepelteisrael70_mfa.jpg

Nem lehet nagyobb ünnepet elképzelni Izraelben 2018-ban, mint Izrael Állam alapításának 70. évfordulóját. A legfontosabb gazdaságépítő eseményekről itt írtunk.

13. A Giro d’Italia először érkezett Izraelbe

Nagy lelkesedéssel fogadták az izraeliek a Giro d’Italia Grand Tour 22 kerékpáros csapatát. A verseny Jeruzsálemet, Haifát, Tel-Avivot, Beer Shevát és Eilatot érintette.

14. A Frutarom akvizíciója 7.1 milliárd dollárért

A Frutarom több mint 31.000 féle íz és illataromát gyárt és érékesít 30.000 ipari felhasználónak 160 országban. A vállalatot az amerikai International Flavors & Fragrances (IFF) vásárolta fel 7.1 milliárd dollárért. Izrael történetének ez jelenleg ez a második legnagyobb tranzakciója a Mobileye 15 milliárd dolláros értékesítését követően.

A másik kiemelkedő gazdasági tranzakció a SodaStream értékesítése volt. A 46 országban jelen lévő, otthoni szódakészítő gép gyártóját a PepsiCo vásárolta meg 3.2 milliárd dollárért.

15. Izraeli versenyző nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált

“Toy” című dalával Netta Barzilai nyűgözte le az európai közönséget.netta_barzilai.jpg

A következő Eurovíziós Dalfesztivál Tel-Avivban kerül megrendezésre május közepén

16. Egy izraeli, aki folyamatosan újabb és újabb felfedezéseket tesz

A Héber Egyetem professzora, Oded Shoseyov a nano-biotechnológiában tett több tucat felfedezést, amelyek már kereskedelmi forgalomba kerültek vagy kerülnek. Ilyen például a növényi eredetű kollagén, amelyet a humán regeneratív gyógyászatban lehet használni.

17. Zsidók, muszlimok és keresztények együtt énekelték a “One Love” című dalt

Jeruzsálemben, a Dávid-toronyban 800 zsidó, muszlim és keresztény énekelte együtt 3 nyelven Bob Marley szerzeményét a “One Love”-ot. Az eseményre a jegyek mindössze 7 perc alatt keltek el.

18. Vilmos herceg hivatalos látogatást tett Izraelbe

Az angol királyi család képviseletében először Vilmos herceg látogatott el Izraelbe. Változatos programjának fontos része volt, hogy focizott zsidó és arab gyerekekkel, valamint meglátogatott több izraeli vállalatot is. A látogatásról itt számoltunk be.

19. Izrael segíti a szíriai háború áldozatait

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) több mint öt éve dolgoznak együtt különböző szervezetekkel, hogy enyhítsék a szíriai háború áldozatainak fájdalmát. Egészségügyi ellátást, élelmet, ruházatot és más fontos eszközöket biztosítanak.

20. Izraeli technológia segített kiszabadítani a barlangba rekedt diákokat Thaiföldön

Napokon keresztül aggódott a világ egy ifjúsági focicsapatért és edzőjükért, akik egy kirándulás alkalmával a heves esőzések miatt egy barlangban rekedtek. Végül az izraeli Maxtech Networks mobile kommunikációs technológiáját felhasználva mentették ki a búvárok a csapattagokat.

21. Designer fehérjék csökkenhetik a cukorbetegség kockázatát

Az Amai Proteins olyan édes fehérjét fejlesztett ki a katemfe nevű gyümölcsből, amely helyettesítheti az ételekben a cukrot, nem emeli meg a vér cukortartamát és inzulinszintjét. Az innovációról korábban itt írtunk részletesen.

22. Tűszúrás nélküli vérteszt

Két izraeli startup, az Engineering for All (EfA) és a Sonorapy and Sight Diagnostics azon dolgozik, hogy valóság legyen a tűszúrás nélküli vérteszt például elektrokémiai és hanghullámokat vizsgáló eszközök segítségével.

23. Két felfedezés is született a látás javítására

Mindkét innováció szemcsepp formájában lehet a szemüvegviselés alternatívája.orasis_eye_drop.jpg

Az Orasis Pharmaceuticals szemcseppje a rövidlátást javítja pár órán belül, a Nano-Drops pedig a rövid- és távollátást, valamint a szemtengelyferdülést is korrigálhatja.

24. Izraeli technológia az agysebészet területén is

A Visionsense egy forradalmi újítást mutatott be agysebészek számára. Az innováció még pontosabb, biztonságosabb és rövidebb felépülési idővel járó műtéteket tesz lehetővé.

25. A probiotikumok nem feltétlenül javítják az egészségi állapotunkat

Izraeli kutatók kimutatták, hogy a probiotikumok nem használnak mindenkinek egyformán, ezek a kiegészítők egyénfüggőek.

26. Izrael az elhízás ellen

A modern életvitel egyik legfőbb ellensége az elhízás. Izraelben több tudós és vállalat is dolgozik azon, hogy különböző módszerekkel segítsék a súlyveszést. Az egyik ilyen egy pirula, amely elolvasztja a testzsírt.

27. Izrael természeti katasztrófák áldozatainak is segített

Hurrikánok, erdőtüzek és vulkánok pusztítottak Floridától Kalifornián át Guatemaláig 2018-ban. Izrael különböző formákban, helyben segített a bajbajutottaknak.

28. 3D bionyomtatott tüdő transzplantációs célokra

A CollPlant 3D bionyomtatással készít szöveteket és szerveket. Üvegházában dohánynövényeket termeszt annak érdekében, hogy “emberi” kollagént állítson elő, amelyből bio-tintát készít azért, hogy 3D nyomtatással emberi szöveteket és szerveket állítson elő. Egy amerikai vállalattal megállapodtak abban, hogy az így készült szöveteket tüdőtranszplantációra fogják használni.

29. Vízzel hajtott autók

Egy izraeli-ausztrál startup, az Electriq-Global egy olyan technológiát jelentett be, ami a különböző kémiai folyamatoknak köszönhetően képes az autókat vízzel üzemeltetni. Az ötlet onnan származik, hogy az üzemanyag egy része víz, amiből ki lehet nyerni a hidrogént.electriq_car_water_fuel.jpg

Az első vízmeghajtású autót várhatóan 2020-ban mutatják be

30. Személyre szabott implantátumok, amelyek nem lökődnek ki

Saját zsírszöveteinkből képesek izraeli kutatók implantátumok szöveteit előállítani. Ez azért fontos innováció, mert az ilyen összetevőkből álló szervek nem lökődnek ki a szervezetből.

31. Ígéretes kezelésforma gyógyíthatatlan agydaganat kezelésére

A glioblasztóma az egyik leggyakoribb típusa az agydaganatoknak. A Héber Egyetem kutatói egy olyan molekulát találtak, amely egy fehérjével csökkenti vagy megöli a glioblasztómás daganatot. A kutatások még kezdeti fázisban vannak.

32. Levegőből előállított víz tűzoltóknak

A  Watergen vállalat levegőből készít vizet egy gép segítségével. Az izraeli vállalat kaliforniai tűzoltóknak és rendőröknek küldött egy ilyen gépet, akik erdőtüzek oltásában vettek részt.

33. Biotoalett háztartási energia előállításához

A HomeBiogas innovációja egy olyan bio-toalett, amely egy kerti emésztőbe csatlakozik, ahol egy baktérium segítségével biogáz készül, amely háztartási energiát biztosít egy teljesen zárt rendszeren keresztül.

34. Remény a migrénnel küzdőknek neurolief.jpg

Egy izraeli neuro-modul eszköz, a Neurolief ugyan úgy néz ki, mint egy kellék a Star Trekből, mégis képes arra, hogy agyi stimulációval akár 80 százalékkal csökkentse a migrénes fájdalmat.

35. Izraeli tanulmány a világ 25 legjobb tanulmánya között

A Bar Ilan Egyetem egyik tanulmánya arról, hogy hogyan tanul az agy, bekerült a világ 25 legjobb tanulmánya közé egy orvostudományokkal foglalkozó website, a MedicalXpress rangsora alapján.

 

Szólj hozzá!

Környezetbarát műanyag Izraelből

2018. december 20. 11:03 - Israeli Embassy

Hínárból készülő lebomló műanyagot fejlesztenek a Tel-Avivi Egyetem kutatói olyan eljárással, amelyhez nincs szükség mezőgazdasági terület vagy friss víz használatára.

A műanyag, mely egy ipari használatra kifejlesztett polimer, a világ egyik legnagyobb szennyezőanyaga. Évszázadokba telik, mire lebomlik, így a palackok, zacskók és csomagolások az óceánokba kerülve veszélyeztetik az élővilágot és szennyezik a környezetet. Ráadásul a műanyag kőolajtermékekből készül, és az ipari folyamatok során kémiai szennyezőanyagok keletkeznek melléktermékként. A műanyagvész részleges megoldása a bioműanyag, amely biopolimerekből áll ugyanúgy, ahogy a növények vagy a baktériumok, nem igényel kőolajat és gyorsan lebomlik.

seaweed.jpg

A bioműanyag problémáját az adja, hogy a biopolimerek előállításához növényeket vagy baktériumokat kell tenyészteni olyan folyamat során, amely növények esetében termőföldet és friss vizet, baktériumok esetében friss vizet igényel. Ezért problémás a bioműanyagra való átállás az olyan vízben szegény országok számára, mint Izrael.

Izraeli kutatóknak tengervízben élő organizmusokból sikerült biopolimereket létrehozni. A kutatás nyersanyagát többsejtű tengeri alga adta, amely egysejtű archeákkal, ősbaktériumokkal táplálkozik. Ez a baktérium nagyon sós vízben él és biopolimereket állít elő.

seaweed_cupcake_from_japan.png

Japánban ehető muffin tartókat készítenek hínárból, Izrael pedig a műanyaggyártást teszi vele környezetbaráttá

A szakértők jelenleg az eljárás pontosításán dolgoznak, hogy megtalálják a különböző tulajdonságokkal bíró műanyagok előállításához legmegfelelőbb baktériumokat és algákat.

 

Forrás: MTI

 

 

Szólj hozzá!

Sniffphone, a díjnyertes orvosdiagnosztikai innováció Izraelből

2018. december 14. 11:44 - Israeli Embassy

Mindig is féltél a tűtől? Ha igen, akkor Izraelnek van egy jó híre a számodra!

A Technion egyik izraeli-arab professzora, Hossam Haick nemrégiben vette át az Európai Unió innovációs díját az egyik fejlesztéséért. Terméke, a Sniffphone egy „elektromos orr”, amely levegővételből készít diagnózist. A Sniffphone 86-93 százalékos pontossággal képes diagnosztizálni olyan betegségeket is, mint például a rák, a Parkinson kór és a krónikus vesebetegségek. Mindezt jóval a tünetek megjelenése előtt.

sniffphone-na-nose-technion.jpg

A Sniffphone úgy működik, hogy nanodetektorok továbbítják a páciens légzéséből kinyert információkat egy algoritmus számára, amely azonosítja a betegséget és diagnózist készít a beteg és az orvos számára.

sniffphone_2.jpg

Ez az izraeli innováció egy olyan technológiát teremtett, amely kevésbé fájdalmas és egészségesebb jövőt biztosít valamennyiünk számára.

 

Szólj hozzá!

Tréning program Izraelben a V4 országokból érkező fiatal vállalkozók számára

2018. december 12. 15:21 - Israeli Embassy

Jelentős előrelépések történtek Izrael és a V4 országok kapcsolataiban Benjamin Netanjahu budapesti látogatóása óta, amelyre 2017 júliusában került sor. Az izraeli kormányfő és visegrádi kollégái megállapodtak abban, hogy - többek között - az innováció területén támogatják országaik gazdasági együttműködését. israel-startup-ecosystem.jpg

Ennek keretében Izrael innovációs együttműködési szándéknyilatkozatatot írt alá a visegrádi országokkal idén nyáron. Ősszel pedig a V4 országokban meghirdetésre került a „V4 Innovators in Israel Training Program”, amely a visegrádi országok, Izrael Állam és a Nemzetközi Visegrádi Alap közös projektje. A kezdeményezés a V4 országok startupjai számára nyújt segítséget innovatív vállalkozásaik fejlesztéséhez, valamint sikeresebbé és piacképesebbé válásukhoz. 

Az érvényes pályázatok közül minden V4 országban egy helyi értékelő bizottság választotta ki az írásbeli pályázat és egy szóbeli interjú alapján azt a hét nyertes pályázót, akik egy képzésen vehetnek részt Izraelben 2018 decemberében. Végül Magyarországról is hét startupper és innovációs szakember ismerkedhet meg az izraeli startupok sikerének titkaival.

A képzésen sikeres izraeli vállalkozások vezetői és helyi szakemberek mutatják be a csúcstechnológia központú gazdaság létrehozásának titkait, az új ötletek megvalósításának üzleti oldalától a kommunikáció és a szabadalmaztatás útvesztőjéig. A tanulmányúton a visegrádi országokból érkezett fiatalok már befutott izraeli cégek alapítóitól trükköket, tapasztalatokat tanulhatnak nagyrészt interaktív műhelybeszélgetéseken, céges látogatásokon, egyéni tanácsadásokon.

v4_innovators_in_israel_mashav.jpg

Horváth Gáspár, a Miutcánk nevű közösségi platform alapítója, az egyik magyar résztvevő szerint nem csak az izraeli gyakorlattal ismerkednek, hanem a négy visegrádi országból érkező társaikkal is, aminek szintén hasznát vehetik a jövőben.

A hét magyar közreműködő egyike, a Fundastik nevű cég újfajta befektetési segédeszközt fejleszt, amely segít a laikusoknak eligazodni a befektetési lehetőségek világában. „Noha kezdő vállalkozás vagyunk, de az alapítók együtt 100 évnyi banki gyakorlattal dicsekedhetnek"- mondta el Halmai Attila, a cég alapítója. Mellettük Fodor Papp Gábor érkezett a Familyfinances, Sohajda Júlia pedig a SafeSkin nevű vállalkozás képviseletében.

A programba bekapcsolódott három, startupok fejlesztésével, támogatásával foglalkozó inkubátor szervezet is, melyeket Hosszú Melinda (ELTE Innovációs Központ), Jillek Mátyás (Pécsi Egyetem) és Orbán Dorottya (Design Terminal) képvisel.

Forrás: MTI

 

Szólj hozzá!

Vízgazdálkodási képzés nyugat-balkáni vízügyi szakértők számára

2018. december 11. 16:13 - Israeli Embassy

Vízgadálkodási tréninget tartott a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Izraeli Nemzetközi Fejlesztési Együttműködésért Felelős Ügynökség (MASHAV) november közepén Budapesten. A két ország 2015 óta szervez szakmai képzéseket a kevésbé fejlett térségek, régiók számára. A továbbképzés célja, hogy Izrael és Magyarország szaktudásának átadása révén szorosabb együttműködés alakuljon ki a meghívott országokal.

Az öt napos képzésen magyar és izraeli vízgazdálkodási szakértők tartottak előadást négy balkáni ország vízügyi szakemberei számára. Az Albániából, Montenegróból, Szerbiából és Macedóniából érkező résztvevők áttekintést kaptak Izrael és Magyarország vízgazdálkodási tudásáról. A szeminárium fő témája az integrált vízgazdálkodással kapcsolatos tapasztalatok megosztása volt, ezen belül is a víztisztítás, az árvízvédelem, a szennyvízkezelés, a csepegtetéses öntözés, valamint az aszálykezelés kérdései.

Izraelből Hezi Bilik, a Izraeli Vízügyi Hatóság egyik korábbi vezetője érkezett. Azokról a víztechnológiai megoldásokról tartott előadásokat, amelyeket izraeli mérnökök fejlesztettek ki és a világ minden részén hasznosíthatók.

hezi_bilik_mashav.jpg

„Bár vízügyi szempontból az egyes országok adottságai eltérők, a városi vízellátás és szennyvízkezelés problémái jórészt azonosak. Az izraeli mérnökök azonban részben a különbségek, vagyis azon hátrányok miatt dolgozták ki megoldásaikat, amelyek miatt a víz náluk sokkal nagyobb kincs, mint Magyarországon” - mondta Hezi Bilik a Világgazdaságnak. „Izraelben például az egyik fő alapelv a mérés. Amit nem mérünk, azt irányítani sem tudjuk. Mérni kell a vízfogyasztást, a víz nyomását, veszteségét és használatának időbeli eloszlását, hogy az így kapott adatok alapján döntéseket lehessen hozni, és azokat megvalósítani” – tette hozzá. Az izraeli vízhálózatot említette példának, amelynek tavalyi vesztesége 10,7 százalék volt, míg a londonié 30 százalék fölötti, a manilaié 66. Az európai átlag 25-30 százalék, Izrael pedig 5 százalékot tűzött ki célul.

mashav_szekszard_visit.jpg

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által felügyelt tiszai árvízvédelmi rendszerek bemutatása (Fotó: KKM)

Hezi Bilik a balkáni szakemberekkel meglátogatta a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságot is Szolnokon, ahol a nemzetközileg is elismert magyar árvízvédelmi rendszer egyes létesítményei a gyakorlatban is bemutatásra kerültek. Továbbá megtekintették a Fővárosi Vízművek Zrt. által működtetett, világszínvonalú csepeli szennyvíztisztító telepet is. A tréning a VIZITERV közreműködésével valósult meg.

Szólj hozzá!

Izraeli startupok sikere egy nemzetközi turizmus versenyen

2018. december 10. 14:17 - Israeli Embassy

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) startup versenyt hirdetett a Spanyolországban és Dél-Amerikában piacvezető, Globalia nevű turisztikai szolgáltatóval. A 10 vállalatot tartalmazó döntőbe négy izraeli startup jutott be. (A verseny középdöntőjére Budapesten került sor szeptember 27-én.)

A tíz döntős nyereménye, hogy részt vehet a 2019 januárjában, Madridban megrendezésre kerülő FITUR (International Tourism Trade Fair) szakmai kiállításon. A főnyeremény pedig az, hogy a győztes készíthet egy projektet a Globalia-val és leányvállalataival, például az AirEuropa-val, a Be Live-val és a Travelplannel.

world_tourism_day.jpg

Az ENSZ turizmus startup versenyének izraeli döntősei és Zurab Pololikashvili, a World Tourism Organization főtitkára (photo credit: UNWTO/WORLD TOURISM DAY 2018)

Az egyik izraeli startup a 2016-ban alapított Pruvo. Technológiájuk a szállodai szobák árait monitorozza. Hét nyelven elérhető szolgáltatásuk az, hogy jelzik az ügyfeleiknek, ha leesett egy szoba ára, ezzel pedig lehetőséget biztosítanak az újrarendelésre és a spórolásra. Ügyfeleik eddig 1,4 millió dollárral fizettek kevesebbet.

A SeeVoov platformján videókat nézhetünk egy-egy városról, amelyek alapján könnyebben tudunk dönteni a következő úti célunkról. Az utazás részleteit az applikációjukon keresztül tervezhetjük meg.

A Howazit B2B szolgáltatást nyújt 24 országban 2.000 partnerének, köztük piacvezető légitársaságoknak és étteremláncoknak. Platformjuk abban segít, hogy a szolgáltatók azonnal kapcsolatba lépjenek az ügyfeleikkel, ha valamilyen probléma adódik, és közösen megoldják azt.

A Refundit számítása szerint a visszaigényelhető áfa 90 százaléka nem kerül vissza a turistákhoz a bonyolult ügyintézés miatt. Applikációjuk az áfa visszaigénylést könnyíti meg.

 

 

Szólj hozzá!

Digitális egészségügy Izraelben

2018. november 22. 11:52 - Israeli Embassy

Az önvezető autózás és a kiberbiztonság mellett Izrael a digitális egészségügyben is szeretne vezető szerepet betölteni a csúcstechnológia nemzetközi piacán.

A forradalmi vívmányok mindig különböző tudományos területek határain jelennek meg. A jövő egyik iparága a digitális egészségügy, amely adatbázisokra, mesterséges intelligenciára és konnektivitásra épít. Eszközparkja és technológiája a beteget helyezi középpontba betegségmegelőző készülékekkel és személyreszabott kezelésekkel. Javítja a beteg-orvos kommunikációt, és csökkenti a félreértések lehetőségét.

israel-digital-health-illustration.jpg

Izraelben az állam a digitális egészségügy területén is ösztönzi a kutatás-fejlesztést és az innovációt annak érdekében, hogy a találmányok és a jobb diagnózisok életet mentsenek, vagy jelentősen javítsák az életminőséget.

Márciusban Izrael elindított egy 1 milliárd sékeles (275 millió dollár) projektet, amely az egészségügy digitális rendszerének fejlesztését szolgálja. A kormányzat azt várja a programtól, hogy a külföldi vállalatok izraeli cégekkel alapítsanak partnerséget, és a jövőben közösen fejlesszenek majd.

Az izraeli orvosok évek óta használnak digitális platformokat a páciensek egészségügyi adatainak tárolására. Az új program az eddig titkosított információkat teszi hozzáférhetővé; természetesen a megfelelő nyilatkozatok elfogadása után. Az állam a német szoftveróriással, az SAP-val együttműködve önkénteseket von be a programba, akiknek az egészségügyi adatait továbbítja egyetemi kutatóknak és gyógyszergyártó vállalatoknak. Az adatokat a gyógyszerkutatás területén és a személyre szabott kezelések kiterjesztésében használják.

israel_digital_health_map.png

A legnagyobb technológiai vállalatok már most is jelentős szerepet vállalnak az iparágban. (Többnek Izraelben van kutatás-fejlesztésközpontja.) A Google platformokat fejleszt az adatok rendszerezésére. Az Apple a hordozható szenzorok területén piacvezető, gondoljunk csak az iWatch-ra. Az Amazon a J.P. Morgan-nel és a Berkshire Hathaway-el (Warren Buffet befektetési alapja) hozott létre egészségügyi fejlesztésekkel foglalkozó vállalkozást.

Izraelben több mint 450 egészségügyi vállalat működik a digitális egészségügyben. A startupok többsége ugyan még a kezdeti fázisban van a digitális egészségügy területén, de már több olyan cég is van, amelyik több tízmillió dollárt ér. Ezek közül a legnagyobbak vagy big data alapú megoldásokat kínálnak egészségügyi szolgáltatóknak, vagy pedig mesterséges intelligenciát használnak: CliniWorks, Datos,  MedAware, Medisafe, Medorion, Odoro,  Profility, TytoCare, VRHealth.

Szólj hozzá!