IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Sniffphone, a díjnyertes orvosdiagnosztikai innováció Izraelből

2018. december 14. 11:44 - Israeli Embassy

Mindig is féltél a tűtől? Ha igen, akkor Izraelnek van egy jó híre a számodra!

A Technion egyik izraeli-arab professzora, Hossam Haick nemrégiben vette át az Európai Unió innovációs díját az egyik fejlesztéséért. Terméke, a Sniffphone egy „elektromos orr”, amely levegővételből készít diagnózist. A Sniffphone 86-93 százalékos pontossággal képes diagnosztizálni olyan betegségeket is, mint például a rák, a Parkinson kór és a krónikus vesebetegségek. Mindezt jóval a tünetek megjelenése előtt.

sniffphone-na-nose-technion.jpg

A Sniffphone úgy működik, hogy nanodetektorok továbbítják a páciens légzéséből kinyert információkat egy algoritmus számára, amely azonosítja a betegséget és diagnózist készít a beteg és az orvos számára.

sniffphone_2.jpg

Ez az izraeli innováció egy olyan technológiát teremtett, amely kevésbé fájdalmas és egészségesebb jövőt biztosít valamennyiünk számára.

 

Szólj hozzá!

Tréning program Izraelben a V4 országokból érkező fiatal vállalkozók számára

2018. december 12. 15:21 - Israeli Embassy

Jelentős előrelépések történtek Izrael és a V4 országok kapcsolataiban Benjamin Netanjahu budapesti látogatóása óta, amelyre 2017 júliusában került sor. Az izraeli kormányfő és visegrádi kollégái megállapodtak abban, hogy - többek között - az innováció területén támogatják országaik gazdasági együttműködését. israel-startup-ecosystem.jpg

Ennek keretében Izrael innovációs együttműködési szándéknyilatkozatatot írt alá a visegrádi országokkal idén nyáron. Ősszel pedig a V4 országokban meghirdetésre került a „V4 Innovators in Israel Training Program”, amely a visegrádi országok, Izrael Állam és a Nemzetközi Visegrádi Alap közös projektje. A kezdeményezés a V4 országok startupjai számára nyújt segítséget innovatív vállalkozásaik fejlesztéséhez, valamint sikeresebbé és piacképesebbé válásukhoz. 

Az érvényes pályázatok közül minden V4 országban egy helyi értékelő bizottság választotta ki az írásbeli pályázat és egy szóbeli interjú alapján azt a hét nyertes pályázót, akik egy képzésen vehetnek részt Izraelben 2018 decemberében. Végül Magyarországról is hét startupper és innovációs szakember ismerkedhet meg az izraeli startupok sikerének titkaival.

A képzésen sikeres izraeli vállalkozások vezetői és helyi szakemberek mutatják be a csúcstechnológia központú gazdaság létrehozásának titkait, az új ötletek megvalósításának üzleti oldalától a kommunikáció és a szabadalmaztatás útvesztőjéig. A tanulmányúton a visegrádi országokból érkezett fiatalok már befutott izraeli cégek alapítóitól trükköket, tapasztalatokat tanulhatnak nagyrészt interaktív műhelybeszélgetéseken, céges látogatásokon, egyéni tanácsadásokon.

v4_innovators_in_israel_mashav.jpg

Horváth Gáspár, a Miutcánk nevű közösségi platform alapítója, az egyik magyar résztvevő szerint nem csak az izraeli gyakorlattal ismerkednek, hanem a négy visegrádi országból érkező társaikkal is, aminek szintén hasznát vehetik a jövőben.

A hét magyar közreműködő egyike, a Fundastik nevű cég újfajta befektetési segédeszközt fejleszt, amely segít a laikusoknak eligazodni a befektetési lehetőségek világában. „Noha kezdő vállalkozás vagyunk, de az alapítók együtt 100 évnyi banki gyakorlattal dicsekedhetnek"- mondta el Halmai Attila, a cég alapítója. Mellettük Fodor Papp Gábor érkezett a Familyfinances, Sohajda Júlia pedig a SafeSkin nevű vállalkozás képviseletében.

A programba bekapcsolódott három, startupok fejlesztésével, támogatásával foglalkozó inkubátor szervezet is, melyeket Hosszú Melinda (ELTE Innovációs Központ), Jillek Mátyás (Pécsi Egyetem) és Orbán Dorottya (Design Terminal) képvisel.

Forrás: MTI

 

Szólj hozzá!

Vízgazdálkodási képzés nyugat-balkáni vízügyi szakértők számára

2018. december 11. 16:13 - Israeli Embassy

Vízgadálkodási tréninget tartott a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Izraeli Nemzetközi Fejlesztési Együttműködésért Felelős Ügynökség (MASHAV) november közepén Budapesten. A két ország 2015 óta szervez szakmai képzéseket a kevésbé fejlett térségek, régiók számára. A továbbképzés célja, hogy Izrael és Magyarország szaktudásának átadása révén szorosabb együttműködés alakuljon ki a meghívott országokal.

Az öt napos képzésen magyar és izraeli vízgazdálkodási szakértők tartottak előadást négy balkáni ország vízügyi szakemberei számára. Az Albániából, Montenegróból, Szerbiából és Macedóniából érkező résztvevők áttekintést kaptak Izrael és Magyarország vízgazdálkodási tudásáról. A szeminárium fő témája az integrált vízgazdálkodással kapcsolatos tapasztalatok megosztása volt, ezen belül is a víztisztítás, az árvízvédelem, a szennyvízkezelés, a csepegtetéses öntözés, valamint az aszálykezelés kérdései.

Izraelből Hezi Bilik, a Izraeli Vízügyi Hatóság egyik korábbi vezetője érkezett. Azokról a víztechnológiai megoldásokról tartott előadásokat, amelyeket izraeli mérnökök fejlesztettek ki és a világ minden részén hasznosíthatók.

hezi_bilik_mashav.jpg

„Bár vízügyi szempontból az egyes országok adottságai eltérők, a városi vízellátás és szennyvízkezelés problémái jórészt azonosak. Az izraeli mérnökök azonban részben a különbségek, vagyis azon hátrányok miatt dolgozták ki megoldásaikat, amelyek miatt a víz náluk sokkal nagyobb kincs, mint Magyarországon” - mondta Hezi Bilik a Világgazdaságnak. „Izraelben például az egyik fő alapelv a mérés. Amit nem mérünk, azt irányítani sem tudjuk. Mérni kell a vízfogyasztást, a víz nyomását, veszteségét és használatának időbeli eloszlását, hogy az így kapott adatok alapján döntéseket lehessen hozni, és azokat megvalósítani” – tette hozzá. Az izraeli vízhálózatot említette példának, amelynek tavalyi vesztesége 10,7 százalék volt, míg a londonié 30 százalék fölötti, a manilaié 66. Az európai átlag 25-30 százalék, Izrael pedig 5 százalékot tűzött ki célul.

mashav_szekszard_visit.jpg

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által felügyelt tiszai árvízvédelmi rendszerek bemutatása (Fotó: KKM)

Hezi Bilik a balkáni szakemberekkel meglátogatta a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságot is Szolnokon, ahol a nemzetközileg is elismert magyar árvízvédelmi rendszer egyes létesítményei a gyakorlatban is bemutatásra kerültek. Továbbá megtekintették a Fővárosi Vízművek Zrt. által működtetett, világszínvonalú csepeli szennyvíztisztító telepet is. A tréning a VIZITERV közreműködésével valósult meg.

Szólj hozzá!

Izraeli startupok sikere egy nemzetközi turizmus versenyen

2018. december 10. 14:17 - Israeli Embassy

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) startup versenyt hirdetett a Spanyolországban és Dél-Amerikában piacvezető, Globalia nevű turisztikai szolgáltatóval. A 10 vállalatot tartalmazó döntőbe négy izraeli startup jutott be. (A verseny középdöntőjére Budapesten került sor szeptember 27-én.)

A tíz döntős nyereménye, hogy részt vehet a 2019 januárjában, Madridban megrendezésre kerülő FITUR (International Tourism Trade Fair) szakmai kiállításon. A főnyeremény pedig az, hogy a győztes készíthet egy projektet a Globalia-val és leányvállalataival, például az AirEuropa-val, a Be Live-val és a Travelplannel.

world_tourism_day.jpg

Az ENSZ turizmus startup versenyének izraeli döntősei és Zurab Pololikashvili, a World Tourism Organization főtitkára (photo credit: UNWTO/WORLD TOURISM DAY 2018)

Az egyik izraeli startup a 2016-ban alapított Pruvo. Technológiájuk a szállodai szobák árait monitorozza. Hét nyelven elérhető szolgáltatásuk az, hogy jelzik az ügyfeleiknek, ha leesett egy szoba ára, ezzel pedig lehetőséget biztosítanak az újrarendelésre és a spórolásra. Ügyfeleik eddig 1,4 millió dollárral fizettek kevesebbet.

A SeeVoov platformján videókat nézhetünk egy-egy városról, amelyek alapján könnyebben tudunk dönteni a következő úti célunkról. Az utazás részleteit az applikációjukon keresztül tervezhetjük meg.

A Howazit B2B szolgáltatást nyújt 24 országban 2.000 partnerének, köztük piacvezető légitársaságoknak és étteremláncoknak. Platformjuk abban segít, hogy a szolgáltatók azonnal kapcsolatba lépjenek az ügyfeleikkel, ha valamilyen probléma adódik, és közösen megoldják azt.

A Refundit számítása szerint a visszaigényelhető áfa 90 százaléka nem kerül vissza a turistákhoz a bonyolult ügyintézés miatt. Applikációjuk az áfa visszaigénylést könnyíti meg.

 

 

Szólj hozzá!

Digitális egészségügy Izraelben

2018. november 22. 11:52 - Israeli Embassy

Az önvezető autózás és a kiberbiztonság mellett Izrael a digitális egészségügyben is szeretne vezető szerepet betölteni a csúcstechnológia nemzetközi piacán.

A forradalmi vívmányok mindig különböző tudományos területek határain jelennek meg. A jövő egyik iparága a digitális egészségügy, amely adatbázisokra, mesterséges intelligenciára és konnektivitásra épít. Eszközparkja és technológiája a beteget helyezi középpontba betegségmegelőző készülékekkel és személyreszabott kezelésekkel. Javítja a beteg-orvos kommunikációt, és csökkenti a félreértések lehetőségét.

israel-digital-health-illustration.jpg

Izraelben az állam a digitális egészségügy területén is ösztönzi a kutatás-fejlesztést és az innovációt annak érdekében, hogy a találmányok és a jobb diagnózisok életet mentsenek, vagy jelentősen javítsák az életminőséget.

Márciusban Izrael elindított egy 1 milliárd sékeles (275 millió dollár) projektet, amely az egészségügy digitális rendszerének fejlesztését szolgálja. A kormányzat azt várja a programtól, hogy a külföldi vállalatok izraeli cégekkel alapítsanak partnerséget, és a jövőben közösen fejlesszenek majd.

Az izraeli orvosok évek óta használnak digitális platformokat a páciensek egészségügyi adatainak tárolására. Az új program az eddig titkosított információkat teszi hozzáférhetővé; természetesen a megfelelő nyilatkozatok elfogadása után. Az állam a német szoftveróriással, az SAP-val együttműködve önkénteseket von be a programba, akiknek az egészségügyi adatait továbbítja egyetemi kutatóknak és gyógyszergyártó vállalatoknak. Az adatokat a gyógyszerkutatás területén és a személyre szabott kezelések kiterjesztésében használják.

israel_digital_health_map.png

A legnagyobb technológiai vállalatok már most is jelentős szerepet vállalnak az iparágban. (Többnek Izraelben van kutatás-fejlesztésközpontja.) A Google platformokat fejleszt az adatok rendszerezésére. Az Apple a hordozható szenzorok területén piacvezető, gondoljunk csak az iWatch-ra. Az Amazon a J.P. Morgan-nel és a Berkshire Hathaway-el (Warren Buffet befektetési alapja) hozott létre egészségügyi fejlesztésekkel foglalkozó vállalkozást.

Izraelben több mint 450 egészségügyi vállalat működik a digitális egészségügyben. A startupok többsége ugyan még a kezdeti fázisban van a digitális egészségügy területén, de már több olyan cég is van, amelyik több tízmillió dollárt ér. Ezek közül a legnagyobbak vagy big data alapú megoldásokat kínálnak egészségügyi szolgáltatóknak, vagy pedig mesterséges intelligenciát használnak: CliniWorks, Datos,  MedAware, Medisafe, Medorion, Odoro,  Profility, TytoCare, VRHealth.

Szólj hozzá!

Hét izraeli találmány, amely megváltoztatja a világot

2018. november 20. 11:39 - Israeli Embassy

Koktélparadicsom, csepegtetős öntözés, pendrive, azonnali telefonos üzenetküldés, napelemes vízmelegítő, vírusirtó program, kapszulás endoszkóp, felhasználók által frissített navigáció. Pár olyan innováció, amely Izraelből indult pár évvel ezelőtt, manapság pedig már elképzelni sem tudjuk az életet nélkülük.

A fejlődés folytatódik, és ismét vannak olyan jövőbemutató izraeli termékek, amelyek megkönnyítik vagy némelyek számára egyenesen megváltoztatják az élet.

OrCam

Egy szemüveg, amely a vakoknak segít abban, hogy “lássanak”.

orcam.jpg

A kifejlesztett eszköz mesterséges látást biztosít, megkönnyítve ezzel a vakok és súlyosan gyengénlátók mindennapjait. A termékről itt olvashat bővebben.

 Watergen

Levegőből készít vizet.

watergem.jpg

Az ivóvíz előállítása az egyik legnagyobb globális kihívás. A Watergen technológiája a levegőből vonja ki a vizet, amelyet aztán megtisztít. Egy közepes teljesítményű eszköz napi 900 liter friss vizet állít elő.

PulseNmore

Telefonnal készített ultrahang.

pulsenmore.png

A PulseNmore technológiája forradalmasítja az ultrahang vizsgálatokat, főleg a gyakoriság terén. Az innovációról egy korábbi blog bejegyzésben már beszámoltunk.

Mobileye

Termékei a jövő autózásához kapcsolódnak. Egy olyan „kütyüvel” léptek piacra, amelyik megelőzheti a baleseteket azzal, hogy jelzi, ha egy tárgy közel van az autóhoz.  

mobileye_1.jpg

Az Intel 2017-ben vásárolta meg a vállalatot, amely kiemelkedő piaci szerepet tölt be az önvezető autózás technológiájának kifejlesztésében. 

Qlone

Mindent beszkennel.

qlone.jpg

Akár a mobiltelefonoddal is készíthetsz 3D képet bármiről, ami csak az utadba kerül. Töltsd le az applikációt az App Store-ból.  

Bonus BioGroup

Csontot növeszt a betegek saját sejtjeiből.

bonus_biogroup.png

A Tel Aviv-i Értéktőzsdén jegyzett biotechnológiai vállalat csontváz és ízületi rendellenességekre, megbetegedésekre kínál gyógyírt.

Flytrex

Egy drón, amely bárhová kiszállítja az árut.

flytrex.jpg

Ebéd vagy nagy csomag is szállítható vele háztól házig, gyorsan, megbízhatóan és költséghatékonyan.

 

Szólj hozzá!

Tüdő transzplantáció 3D nyomtatással

2018. november 08. 15:14 - Israeli Embassy

Pár évvel ezelőtt még az is futurisztikusnak tűnt, hogy a telefonunk tokját otthon fogjuk kinyomtatni. Manapság már az is csekély hírértékű, hogy emberi szöveteket nyomtatnak. Ennek mikéntje azonban továbbra is hihetetlenül hangzik, pedig igaz. Valószínűleg előbb-utóbb ezzel a módszerrel is megbarátkozunk majd.

Izrael úttörő szerepet töltött be a 3D nyomtatás technológiájának kifejlesztésében. Egy izraeli cég még ehhez képest is szintet lépett: 3D nyomtatott szöveteket és szerveket készül kereskedelmi forgalomba hozni – adta hírül az Israel21c.org.

collplant.png

A CollPlant az üvegházában dohánynövényeket termeszt annak érdekében, hogy “emberi” kollagént állítson elő, amelyből bio-tintát készít azért, hogy 3D nyomtatással emberi szöveteket és szerveket állítson elő

A tel-avivi értéktőzsdén jegyzett CollPlant egy olyan regeneratív gyógyszereket gyártó cég, amely 3D bionyomtatással készít szöveteket és szerveket. A napokban az amerikai United Therapeutics Corporation of Marylanddel (melynek részvényeivel a NASDAQ-on kereskednek) írt alá szerződést arról, hogy termékeit tüdő transzplantációhoz fogják használni. Megállapodtak abban, hogy a CollPlant által szabadalmaztatott, dohánynövényből származtatott rekombináns kollagénekből készülő (rhCollagen) BioInk-et az amerikai cég tüdővel foglalkozó biotechnológiai laborjában fogják használni. Kezdetben 3D bionyomtatott tüdőket készítenek majd transzplantáció céljából, de a későbbiek folyamán az együttműködést kiterjeszthetik más szervekre is.

Szólj hozzá!

A 7 legnépszerűbb edzésforma Izraelben

2018. október 31. 11:30 - Israeli Embassy

Szinte nincs olyan nap, hogy ne hallanánk valamilyen új diétáról vagy mozgásformáról. Az egészséges életmód egyre fontosabb lett a világ minden táján. Izraelben sincs ez másképp. A WHO legfrissebb adatai szerint Izraelben a várható élettartam átlagosan 82,3 év. A férfiak esetében 80,3 év, a nők esetében pedig 84,2 év. Globálisan az a 14. legmagasabb.

Az izraeliek szeretnek sportolni. Tel-Avivban a tengerparton hosszú kilométereken át tanúi lehetünk annak, ahogy a szerencsések naphosszat matkotoznak vagy éppen szörföznek. A többség persze Izraelben is csak munka után tud sportolni, így a legnépszerűbb sporttevékenységek is ezt tükrözik. Nézzük, melyek ezek!

tlv_beach.jpg

#1 Kerékpározás

Egy bicikli nemcsak környezetkímélő jármű, hanem kellemes és egészséges sporteszköz is. Tel-Avivban turistaként is választhatjuk ezt a mozgásformát, ha bérelünk egy Tel-O-Fun kerékpárt.  

#2 Jóga

Az izraelieknek különleges kapcsolata van Indiával. Sokan látogatnak oda a katonaságot követően, hogy életreszóló élményeket szerezzenek. Akár egy spirituális útnak köszönhetően, akárcsak a sportolás kedvéért, de gyakran találkozhatunk izraeliekkel, akik jógagyakorlatok keretében köszöntik a napsütést.

#3 Kickbox

A harcművészeteknek ez az egyik legdinamikusabb formája. Nem csoda, hogy kedvelik az izraeliek, akik különösen jók az önvédelmi sportokban.

#4 Pilates

Ebben a tevékenységben megtalálhatóak a keleti és a nyugati mozgásformák egyaránt. Gyakorlásában nagy szerepet kapnak a gerincerősítő gyakorlatok, amelyek különösen fontosan az ülőmunkát végzők esetén. Bizonyára sok high-tech vállalat munkatársa választja kikapcsolódásként a pilatest Izraelben.

#5 Úszás

Vajon létezik kellemesebb felfrissülés a melegben és a napsütésben, mint az úszás? Sok izraeli szerint nincs ilyen.

#6 Fitness

Zumba, TRX, CrossFit. Az izraelieknek bármelyik jöhet. A lényeg, hogy jól formálja az alakot.

#7 Sétálás és jogging

Melyek azok a mozgásformák, amelyeket a nap 24 órájában végezhetünk, erősíti az állóképességünket és pénztárcabarát? Hát a sétálás és a jogging. Szinte érthetetlen, hogy miért végeztek csupán a 7. helyen Izraelben.

Szólj hozzá!

Külföldiként is jó Izraelben élni

2018. október 25. 12:37 - Israeli Embassy

Az Expat-Insider-2018 a világ legnagyobb és legátfogóbb kutatása arról, hogy milyen az élet külföldiként egy adott országban. Az idei, immár ötödik kutatásukban 18,135 külföldön élőt kérdeztek meg. Ők 178 országot képviselnek, akik 187 országban élnek. A kutatók az első 68 országot rangsorolták az összefoglalójukban.

Izrael a korábbi évekhez képest a legjobb eredményét érte el. Összesítése a legnagyobb előrelépést mutatja a felmérésben. 

Hatvannyolc ország közül Izrael a 22. helyen végzett, ami egyéni rekord, tavaly még csak a 44. volt. A legnagyobb előrelépés az életminőség területén történt. Jelenleg Izrael a 10. ország, ahol a legmagasabb az életminőség, 2017-ben még csak a 31. volt.

haifa_downtown.jpg

Izraelben kiemelkedően magas az életminőség

Izrael különösen jól teljesít a mindennapi egészség és jólét (health & well-being) területén, ahol negyedik helyezést ért el. Az innováció és high-tech egyik globális központjaként nem meglepő, hogy a digitális hozzáférés (digital life) területén a 6. helyen áll. A válaszadók 94 százaléka mondta, hogy könnyű mobiltelefonhoz jutni, 91 százalék szerint elérhető a gyors internet, az online elérhető szolgáltatások, például a közösségi média hozzáférés pedig 95 százalékos lefedettségű. A kikapcsolódási lehetőségek (leisure options) területén szintén előkelő Izrael eredménye, az országok között a 9. legjobb.

A külföldi munkavállalást (Working Abroad Index) is vizsgálták a kutatók. A megkérdezettek 62 százaléka elégedett a munkaóráinak számával Izraelben. A karrier lehetőségek (career prospects & satisfaction) témakörben is hatalmas ugrás történt az előző évhez képest. Izrael a 43. helyről a 19. helyre javította eredményét egy év alatt. A külföldi munkavállalóknak csak 14 százaléka elégedetlen a munkájával. (Tavaly ez az érték 21 százalék volt.)

A letelepedést vizsgálva (Ease of Settling in Index) Izrael az egyik legnagyobb nyertes világszerte. A külföldiek 64 százaléka mondta, hogy akkor is könnyű Izraelben élni, ha nem beszélik a helyi nyelvet.

Szólj hozzá!

Az izraeli gazdaság erősebb, mint valaha

2018. október 12. 11:11 - Israeli Embassy

Az elmúlt hetekben több hitelminősítő is pozitívan értékelte az izraeli gazdaság kilátásait.

A Standard & Poor’s (S&P) AA- ra javította Izrael hitelminősítését, és stabilnak jellemzi az ország gazdaságát. A felminősítéssel Izrael lett az egyetlen fejlett ország, amelynek a hitelminősítése egyszer sem romlott az elmúlt 30 évben.

Egy másik hitelminősítő, a Moody's szerint Izrael azon néhány fejlett gazdaság közé tartozik, amelynek GDP-arányos államadósság-rátája jelenleg alacsonyabb a globális pénzügyi válság előtt mért szintnél. Azzal számolnak, hogy az izraeli államháztartási hiány a GDP-érték 3 százalékán vagy ez alatt lesz a következő időszakban is.

tlv_skyline.jpg

Tel Aviv. Fotó: Bloomberg

Izrael gazdasági sikere több pilléren nyugszik:

  • Az OECD országok közül Izrael gazdasága növekedett a második leggyorsabban az elmúlt egy évtizedben. GDP-je 4,5 százalékkal nőtt 2017-ben.
  • Izraelben több mint 350 kutatás-fejlesztés központ működik. A legnagyobb technológiai vállalatok, például a Google, az Apple, a Facebook, az Amazon, az IBM és az Intel is helyi szakemberekkel dolgozik.
  • 2017-ben 112 izraeli vállalatot értékesítettek 23 milliárd dollár értékben.
  • A munkanélküliség rekord alacsony szinten van. 2018 márciusában 3,6 százalékot mértek, ami a legalacsonyabbak között van az OECD országokban.
  • A második legtöbb NASDAQ-on jegyzett vállalat izraeli.

A számok magukért beszélnek… Az izraeli gazdaság erősebb, mint valaha. Video

 

Szólj hozzá!