IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Magyarország külgazdasági képviseletet nyitott Jeruzsálemben

2019. március 20. 10:53 - Israeli Embassy

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök jelenlétében nyílt meg a magyar külgazdasági képviseletet Jeruzsálemben 2019. március 19-én. A képviselet az Izraelben lévő Magyar Nagykövetség részeként fog működni.

netanjahu_szijjarto.jpg

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Fotó: GPO/Amos Ben-Gershom

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen elmondta, hogy rendkívül nagy és gyors változások mennek végbe a világpolitikában és a világgazdaságban. Ezek a változások nagy hatással vannak a kis, nyitott gazdaságú országokra, mint amilyen Magyarország. A magyar gazdaság új dimenzióba lép, amelyben az innovációra kerül a hangsúly. Az izraeli cégek pedig a legmodernebb technológiákat fejlesztik és használják. Így a magyar gazdaság, valamint vállalatok érdeke, hogy az izraeli cégekkel minél szorosabban együttműködjenek. Ezért döntött Magyarország úgy, hogy külgazdasági képviseletet nyit Jeruzsálemben, és személyes jelenléttel is segíti a kapcsolatépítést. A miniszter kiemelte: többről van szó, mint két ország pragmatikus gazdasági együttműködéséről, Magyarország és Izrael között valódi barátság van.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a megnyitón elmondta, hogy a magyar kereskedelmi képviselet évtizedek óta az első európai diplomáciai képviselet, amelyet Jeruzsálemben nyitottak meg. A képviselet kereskedelmi és diplomáciai szempontból egyaránt fontos, és egy lépés afelé, hogy Európa látásmódja megváltozzon Jeruzsálemről.

Izrael és Magyarország kapcsolata és barátsága soha nem volt olyan erős, mint most, ahogyan a kereskedelmi kapcsolatok sem voltak olyan szorosak, mint jelenleg. A két ország a gazdaság mellett több területen is hatékonyan együttműködik. Az izraeli kormányfő megköszönte, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, valamint határozottan fellép az antiszemitizmus ellen.

 

 

Szólj hozzá!

Az izraeli cégek hozzájárulnak a magyar gazdasági dimenzióváltásához

2019. március 19. 11:50 - Israeli Embassy

Magyarország és Izrael gazdasági, kereskedelmi és befektetési kapcsolatai dinamikusan bővülnek, és az izraeli vállalatokkal folytatott együttműködés nagy segítséget jelent a magyar gazdaság dimenzióváltásához - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Izraelben.

A politikus a Teva gyógyszeripari vállalat, a korábban Nav'nGo-ként ismert NNG informatikai cég, a Tama mezőgazdasági vállalat és a Well Done vegyipari cég vezetőivel találkozott Izraelben.

david_wiernik_and_szijjarto_in_israel.jpg

David Wiernik, az NNG elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Izraelben

Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev

A miniszter kiemelte: az izraeli cégek a legmodernebb technológiai színvonalat és a legújabb megoldásokat képviselik és alkalmazzák. A miniszter rámutatott, hogy az izraeli cégek elégedettek a magyarországi gazdasági környezettel és a kormánnyal folytatott együttműködéssel, kiemelték a szakképzett munkaerő fontosságát és az alacsony adószint jelentette magyar versenyelőnyt.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy Magyarország és Izrael gazdasági, kereskedelmi és befektetési kapcsolatai dinamikusan bővülnek; 200 izraeli vállalat 5500 embert foglalkoztat Magyarországon, a két ország kereskedelmi forgalma tavaly meghaladta az 525 millió dollárt és az elmúlt 10 évben a magyar export soha nem süllyedt 300 millió dollár alá.

"Az Izraellel folytatott együttműködés a magyar gazdaság dimenzióváltásának időszakában egyre növekvő jelentőséget tölt be" - fogalmazott Szijjártó Péter. Magyarország továbbra is fontos szerepet játszik az izraeli vállalatok üzleti stratégiájában, magyarországi jelenlétüket fenntartják, sőt szinte kivétel nélkül bővíteni fogják - tudatta a miniszter.

"Ezzel újabb munkahelyeket hoznak létre, és tovább növelik a magyar gazdaság technológiai színvonalát, és ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország a modern technológiára alapuló új világgazdasági korszak győztesei közé tartozzon" - húzta alá Szijjártó Péter.

(MTI)

Forrás: kormany.hu

 

Szólj hozzá!

Így védi Tel-Aviv az okostelefon-zombikat

2019. március 12. 20:00 - Israeli Embassy

Egyre többet használjuk az okostelefonunkat, és gyakran olyankor is azt nyomkodjuk, amikor inkább a saját biztonságunkra kellene figyelnünk. Olvasóink között is bizonyára vannak, akik botlottak már meg azért, mert gyaloglás közben a telefonjukat nézegették. (A cikk írója például a múlt héten törte össze így a telefonját.)

A “Smombies” jelenség, vagyis az okostelefon-zombik egyre több problémát, sőt balesetet okoznak a közlekedésben. A figyelmetlenség nemcsak a telefonosokat sodorja veszélybe, hanem másokat is, legyenek akár gyalogosok, akár autósok. Világszerte több nagyváros is próbálkozik a probléma megoldásával, különböző módokon. Hozzájuk csatlakozik egy izraeli metropolisz is.

led_lights_tel_aviv.jpg

„Smombies” biztos gyalogátkező Tel-Avivban

Fotó: Tel Aviv-Yafo Municipality

Tel-Aviv városvezetése a forgalmas Ibn Gabirol út és a David Bloch utca kereszteződésébe olyan LED lámpákat szereltetett fel, amelyek a járdaszintről figyelmeztetik azokat, akik nem a környezetükre, hanem az okostelefonjukra fókuszálnak. A LED csíkok a már meglévő közlekedési lámpákhoz kapcsolódnak, és azoknak megfelelően változtatják a színüket. A lámpák tehát egy „akadálypályát” jelentenek a telefon-zombiknak, ám a figyelmes gyalogosok útvonalát nem nehezítik meg.

Az Ibn Gabirol út és a David Bloch utca kereszteződésében lévő LED lámpák jelenleg tesztelés alatt vannak. Ha működésük megfelel a várakozásoknak, akkor több hasonlót is telepítenek majd Tel-Avivban

 

Szólj hozzá!

Mellanox - Nvidia: újabb rekordösszegű cégértékesítés Izraelben

2019. március 12. 11:53 - Israeli Embassy

A világ egyik vezető chipgyártója, az amerikai Nvidia 6,8 milliárd dollárért megvásárolta az izraeli Mellanox Technologies-t – írja a Reuters.

nvidia.jpg

Az Izraelben komoly üzleti jelenléttel rendelkező Intel is pályázott a New Yorki Értéktőzsdén jegyzett Mellanox Technologies-ra, ám végül a rivális Nvidia járt sikerrel. Az üzlet a Nvidia eddigi legnagyobb akvizíciója, és 125 dolláros részvényárfolyamon történt. Ez 14 százalékos prémiumot jelent a Mellanox legutolsó tőzsdezáráskor elért árfolyamához képest.

A Mellanox szerverekhez készít processzorokat. A Navidia bevonása lehetővé teszi, hogy mindkét vállalat megerősítse pozícióját az adatközpontok és a szuperszámítógépek piacán, a mesterséges intelligencia (AI) területén, a Navidia pedig csökkentse függőségét a videójáték gyártóktól.

mellanox_technologies_png.jpg

A Nvidia – Mellanox vállalatfelvásárlási tranzakció várhatóan 2019 végén kerül lezárásra. Addig számos jogi kérdést kell majd tisztázni, például a Mellanox piaci jelenlétét Kínában. A vállalat jelentős üzletfele ugyanis a két kínai tech óriás, az Alibaba és a Baidu.

Szólj hozzá!

Nők Izraelben

2019. március 08. 10:25 - Israeli Embassy

Statisztikai adatok (2017)

Demográfia 

 • A nők száma 4,433,560 a teljes lakosság körében, amely 8,9 millió. (2017 vége). Ebből 27,3 százalék fiatalabb 14 évesnél; és 12,8 százalék idősebb mint 65 év.
 • Az elmúlt évtizedben nőtt az átlagéletkor azok esetében, akik első gyermeküket hozzák világra. 2006-ban 26,8 év volt, 2017-ben pedig 27,6 év.
 • A termékenységi ráta 3,11 gyermek. (Az OECD országokban 1,7.)
 • 5,3 százalék azoknak a gyermekeknek az aránya, akiket a születésükkor csak az édesanyjuk nevel.
 • A várható élettartam a nők esetében 84,6 év (férfiak esetében 80,7). Ez a szám a nők esetében 2,2 évvel nőtt az elmúlt 10 évben, míg a férfiak esetében 2 évvel.
 • Túlsúly: a 20 év fölötti nők 40,9 százaléka túlsúlyos, a férfiaknak pedig 55,4 százaléka.

intwomenday2015.jpg

Oktatás 

 • A 12. osztályosok között a lányok 70,9 százaléka érettségizett, míg a fiúknak 59,2 százaléka. Az arab lakosság körében a különbség nagyobb. A 12. osztályos lányok 56,6 százaléka, a fiúknak pedig 37,8 százaléka megy egyetemre.
 • A 2017/18 tanévben az egyetemi hallgatók 59 százaléka volt nő. Összehasonlításként: az 1969/70-es tanévben a diákoknak kevesebb, mint a fele volt nő.
 • Az arab egyetemista nők aránya 68,9 százalék.
 • A BA képzésen tanuló diákok 58,4 százaléka nő. MA diákok esetén a nők aránya 62,2 százalék. A női doktori hallgatók aránya 52,8 százalék. A szakképzésben részt vevők 74,3 százaléka nő.
 • A gyógyítással, segítéssel összefüggő szakmákban, valamint az oktatásban a nők aránya több mint 80 százalék. Természettudományok, mérnöki és számítástechnikai tudományok, valamint matematika esetében 30-35 százalék a nők aránya.

international_womens_day.jpg

Foglalkoztatottság (2018) 

 • A 15 éven felüli nők 59,8 százaléka munkavállaló. A férfiaknak pedig 68,2 százaléka. Több férfi dolgozik teljes munkaidőben, a munkanélküliségi ráta mindkét nem esetén 4 százalék.
 • A nők 56,3 százaléka diplomás munkakörben dolgozik, 33,8 százalékuk tölt be vezetői pozíciót. 34 százalékuk dolgozik high-tech területen.
 • A nők 90 százaléka elégedett a munkájával, 56 százalék a fizetésével is.
 • A nemek közötti fizetési különbség 2007 óta csökken a bérből és fizetésből élők körében, bár nőtt az egyéni vállalkozók esetében.
 • Azon házaspárok között, ahol csak az egyik fél dolgozik, a kenyérkeresők 67,2 százaléka férfi. Arab családok esetén ez a szám magasabb. Ultraortodox családok esetén viszont fordított a helyzet, ott a nők 76,8 százaléka a családfenntartó. 

Egyéb 

 • 34,200 embert helyeztek vád alá, akiknek 7.5 százaléka nő.
 • A zsidó nők 45 százalékának van jogosítványa, az arab nők esetén ez a szám 38 százalék (tíz évvel korábban 31 százalék volt.)
Szólj hozzá!

A leginspirálóbb nők Izraelben

2019. március 07. 15:21 - Israeli Embassy

A Nemzetközi Nőnap alkalmából az Israel21c.org híroldal összegyűjtötte Izrael leginspirálóbb nőit, akik az élet különböző területein úttörők. Ebből szemezgettünk.

Golda Meir

golda_meir.jpg

Izrael Állam egyik alapítóját és negyedik miniszterelnökét sokan Izrael Vaslady-jének is nevezik. Ben Gurion miniszterelnök így beszélt róla: „Golda az egyetlen igazi férfi a kormányomban.”

Dorit Beinisch

dorit_beinisch.jpg

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság első női elnöke. Sohasem félt harcolni az igazságért és az emberi jogokért.

Naomi Shemer

naomi_shemer.jpg

Költő, dal-és zeneszerző, énekes. A leghíresebb izraeli zenei mesterművek, például a Jeruzsálem Aranya, fűződnek a nevéhez.

Ada Yonath

ada_yonath.jpg

Biokémikus professzor, az első izraeli nő, aki Nobel-díjat nyert 2009-ben. Szerinte elérni a csúcsot fantasztikus, de az odavezető út is kalandos.

Lucy Aharish

lucy_aharish.jpg

Izraeli-arab újságíró és tévés. Az együttélés és a tolerancia népszerűsítéséért dolgozik.

Gal Gadot

gal_gadot.jpg

Egy Wonder Woman Hollywoodból. Pontosabban egy Csodanő és izraeli szépségkirálynő Petah Tikvából.

Ruth Dayan

ruth_dayan.jpg

A Maskit divatház alapítója és közösségi aktivista. Úgy segített másokon, hogy munkát és megélhetést biztosított olyanoknak, akik a társadalom perifériájára szorultak.

Orna Berry

orna_berry.jpg

Az izraeli startup világ kiemelkedő szereplője. Sikeresen vezette saját startup vállalatát, majd Izrael első főtudósa lett. Tőle tanultuk, hogy „a kényelmetlenség a feltalálás anyja.” Küldetésének érezte, hogy minél több arab nő legyen az izraeli tudományos életben, és mág mindig szószólója a nők szerepének az ipari kutatásokban.

Adina Bar-Shalom

adina_bar-shalom.jpg

Az első ultra-orthodox főiskola alapítója. Sokat tett azért, hogy a ne legyen diszkrimináció a nők ellen az ultra-orthodox közösségében. Tevékenységéért Izrael Díjat kapott 2014-ben.

Raya Strauss Ben-Dror

raya_strauss_ben-dror.jpg

A szülei által alapított élelmiszeripari Strauss vállalatot őt tette igazán naggyá. Már akkor odafigyelt a társadalmi felelősségvállalásra, amikor más vállalatok még nem foglalkoztak vele. Nyugdíjba vonulását követően főállású közösségi aktivista lett, a művészet, a kultúra és az egészségmegőrzés támogatója.

Szólj hozzá!

Nők az izraeli társadalomban

2019. március 07. 14:59 - Israeli Embassy

Mint bárhol a világon, Izraelben is sokfélék a nők. Egy dologban azonban hasonlítanak egymásra. Nagyon erősek, dolgozzanak az élet bármely területén. Az üzleti életben, a diplomáciában és az államigazgatásban is egyre több a nő Izraelben. A bírók között különösen sok a nő, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is nő.

 

Izraelben jelentős szerepe van a nőknek az üzleti életben. (Erről itt írtunk korábban.) Az izraeli-arab Ola Baker Salameh például Izrael legnagyobb biogyógyszergyárát, a Sebana Medical-t vezeti. Munkájával nem a világot akarja megváltani, hanem a saját környezetét szeretné megváltoztatni.

Az izraeli egyetemi hallgatók több mint fele nő. A tudományos életben pedig számos felfedezés fűződik a nőkhöz.women_in_academia.jpg

Az izraeli munkavállalók 8 százaléka dolgozik a high-tech szektorban. 36 százalékuk nő. (Ez az arány Európában 2 – 32 százalék.) A nők a startup világban is hallatják a hangjukat. A startup ökoszisztéma kialakításában is fontos szerepe volt egy nőnek, Orna Berrynek.

A WMN egy olyan kezdeményezés, amely arra ösztönzi az izraeli nőket, hogy legyenek ők is startupperek. A 3D nyomtatásban például már világraszóló sikereket értek el az izraeli női startupperek. 

 

Szólj hozzá!

Magyar-izraeli ipari kutatásfejlesztési együttműködési pályázat

2019. március 04. 15:29 - Israeli Embassy

Hungary - Israel 7th Call for Proposals for Joint R&D Projects

Please scroll down for English

A felhívás célja a magyar-izraeli együttműködésben folyó ipari kutatás-fejlesztési projektek támogatása, az NKFI Hivatal és az ISERD (Israel-Europe R&D Directorate, The Israeli National Technological Innovation Authority) közös nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködési programja keretében olyan magyar-izraeli együttműködésben megvalósuló K+F+I projektek magyar résztvevőinek támogatása, amelyek eredményeként új, vagy továbbfejlesztett, piacorientált termékek, eljárások és szolgáltatások jönnek létre az alábbi fókusztémákon belül:

 • Fenntartható és tiszta technológiák (Sustainable and clean technologies)
 • Mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiák (Bio-Agro – agriculture and food technologies)
 • Infokommunikáció (ICT)
 • Kiberbiztonság (Cyber Security)
 • Mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence)
 • Biotechnológia és orvosi műszerek (Biotech and medical devices)
 • Önvezető jármű technológiák (Key technologies for innovative connected and automated driving)

 Elektronikus benyújtás határideje: 2019. április 15. 16:00

További információ:

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, pályázatok

Israel Innovation Authority, Call for Proposals

inspiringinnovation.jpg

 

Hungary - Israel 7th Call for Proposals for Joint R&D Projects

Scope Following the signing and ratification of the bilateral cooperation agreement in joint R&D between Hungary and the State of Israel, the two parties are pleased to launch the seventh Call for Proposals for joint R&D projects.

This call aims at developing innovative products and applications. Applicants are expected to develop ready to market solutions or projects which have strong market potential for both Hungary and Israel.

Although this call invites projects in all thematic areas, our special focus would be given to the following suggested domains:

• Sustainable and clean technologies

• ICT, in particular Artificial Intelligence (AI) based development and cyber security

• Biotech, health-related technologies and medical devices

• Intelligent transport systems including autonomous driving and related fields.

Deadline for Submission – April 15th, 2019

For more information: Israel Innovation Authority, Call for Proposals

 

Szólj hozzá!

Egy lépéssel közelebb a Holdhoz

2019. március 01. 11:51 - Israeli Embassy

A SpaceIL egy héttel ezelőtt lőtte fel sikeresen az első izraeli űrszondát, a Beresheet-et. Ha minden jól megy, akkor a holdjáró hat héten keresztül egyre szélesebb körben kering majd a Föld körül és 6,5 millió kilométert tesz meg. Landoláskor pedig készít egy szelfit a Holddal, várhatóan április 11-én.

A Beresheet a világ legkisebb űreszköze, amely a Holdon fog landolni. Élettartama 2-3 nap, ami alatt a bolygó mágnesességét fogja vizsgálni, és fényképeket is készít majd.

A SpaceIL közleménye szerint a Beresheet missziója azért is fontos, mert a tudományos missziók felé fordítja az izraeli űrstratégiát, ami eddig elsősorban a védelemre fókuszált.

Szólj hozzá!

Izrael a világ egyik legegészségesebb országa

2019. február 27. 13:17 - Israeli Embassy

A Bloomberg idén is közzétette összesítését a világ legegészségesebb országairól. A Bloomberg Healthiest Country Index alapján Izrael a világ egyik legegészségesebb országa, a rangsorban a 10. helyet foglalja el.

2019-ben a legegészségesebb ország Spanyolország lett. Tavaly a 6. töltötte be, Izrael pedig a 9. volt.

izraeli_etel.jpg

A mediterrán étrend sokban hozzájárul ahhoz, hogy Izrael a világ egyik legegészségesebb országa (Fotó: Flickr, Ministry of Tourism, Höllen Josef)

A Bloomberg 169 országot elemzett, és olyan faktorokat vizsgált meg, amelyek hozzájárulnak az általános egészséghez. Ilyen például a várható élettartam, az elhízottság, az ivóvízhez való hozzáférés és a közegészségügy. Eszerint a 10 legegészségesebb ország: Spanyolország, Olaszország, Izland, Japán, Svájc, Svédország, Ausztrália, Szingapúr, Norvégia és Izrael.

A kutatók szerint a mediterrán étrend a kulcsa Spanyolország és Olaszország előkelő helyezésének. Ez Izrael esetében is igaz, mert a növényi alapú, alacsony zsírtartalmú fogások az izraeli konyhában is fontos szerepet töltenek be.

Szólj hozzá!