IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Egy teljes szívet nyomtattak ki Izraelben

2019. április 16. 15:05 - Israeli Embassy

A szív és érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálokok között vannak. Sokak számára a transzplantáció az egyetlen lehetőség a túlélésre, ám a lehetséges donorok száma kevés, a várólisták pedig hosszúak. Nekik jelent esélyt a legújabb izraeli innováció, a 3D nyomtatott szív.

„Ez az első alkalom, hogy bárki, bárhol sikeresen megtervezett és kinyomtatott egy teljes szívet tele sejtekkel, véredényekkel és kamrákkal” – mondta Tal Dvir, a Tel-Avivi Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

Mindeddig a tudósok csak egyszerű szöveteket tudtak sikeresen nyomtatni, véredények nélkül. A most kinyomtatott szívet egy páciens saját sejtjeivel és biológiai anyagával alkották meg, hogy kizárják a kilökődés veszélyét.

A nyomtatás mintegy három órát vett igénybe. Az elkészült szív nagyjából akkora lett, mint egy nyúl szíve, de a nagyobb, emberi szív is ugyanezt a technológiát igényli.

A kutatók a következő lépésben laboratóriumi körülmények között gondozzák a kinyomtatott szívet, és „megtanítják” arra, hogy úgy viselkedjen, mint egy valódi szív. Mint mondták, a most kinyomtatott nagyon egyszerű szív állapota a legjobban egy embrióéhoz hasonlítható.

A kinyomtatott sejtek kapcsolatba tudnak lépni egymással, de meg kell tanítani őket arra, hogy együttműködjenek. Amint ez sikerül, a tervek szerint kisállatokba – nyulakba vagy patkányokba – ültetik be a működő szíveket.

„Tíz éven belül a legjobb kórházakban már világszerte lehetnek szervnyomtatók, és ez az egész csak rutineljárás lesz” – jósolja Tal Dvir professzor.

 

Forrás: MTI

 

 

 

Szólj hozzá!

A SpaceIL számokban

2019. április 10. 16:07 - Israeli Embassy

UPDATE:

 A Hold közvetlen közelében megszakadt a kapcsolat a Beresheet-tel

Az űrszonda a Hold felszínének közelében még egy olyan fényképet küldött magáról, amelyen az izraeli zászló mellett angolul a „Kis nép, nagy álom”, és az „Izrael népe él” felirat látszott. Később az érkezés pillanatában megszakadt a kapcsolat a holdjáróval. A Beresheet valószínűleg összetört vagy felrobbant.

beresit_small_country.jpg

Pár nappal később a Beresit építését nagyrészt finanszírozó Morris Kahn dél-afrikai-izraeli üzletember bejelentette, hogy Beresheet 2 néven új űrszondát építenek a Holdra szálláshoz. „Eljutunk a Holdra, és kitűzzük rajta az izraeli zászlót.”

beresit_15_km_a_holdtol.jpg

A Beresheet utolsó selfije, 15 kilométerre a Holdtól

 

  • Izrael lehet a 4. ország, amely a Holdra lép.
  • A Beresheet űrszonda teljes építési költsége 100 millió dollár volt, ezzel ez a legkisebb ilyen típusú űrjármű.
  • A Beresheet 72 órát fog a Holdon tölteni, és közben a mágneses mezőt vizsgálja majd.
  • Április 4-én Izrael lett a 7. ország, amelyik elérte a hold körüli pályát.
  • A Beresheet utazási sebessége 36 ezer km óránként.
  • A Beresheet küldetése: 6,5 millió kilométer, 49 nap alatt.

2019. április 11., Izrael történelmet ír.

 

Szólj hozzá!

Hold körüli pályára állt a Beresheet

2019. április 08. 15:30 - Israeli Embassy

Az első izraeli űrszonda, a Mózes első könyvéről (Teremtés) elnevezett Beresheet ismét sikeresen teljesített egy kritikus manővert. Egy bonyolult fékezésnek köszönhetően Hold körüli pályára állt.

A február végén felbocsátott, főleg magánfinanszírozásból épült űreszköz eddig 5,5 millió kilométert tett meg, és várhatóan április 11-én a Hold egyik legnagyobb tengerénél, a Mare Serenitatisnél landol majd.

A Beresheet rendszeresen készít selfiket és egyéb képeket az útjáról.

beresheet_maneuver_470_km.jpg

A Hold túloldala a Földdel a háttérben

beresheet_far_side_of_the_moon.jpg

A Hold túloldala egy manőver közben 470 km magasságban

Fotó: TeamSpaceIL

 

Szólj hozzá!

Izraeli tudásmegosztás egy egészségesebb világért

2019. április 08. 15:11 - Israeli Embassy

Izrael is megünnepelte az “Egészségügyi Világnapot” április 7-én. Idén az általános egészség (#UniversalHealth) volt a világnap témája. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük, hogy Izrael mit tesz a világ általános egészségéért: tudást és tapasztalatot oszt meg; egyedi technológiát alkalmaz; segít azokban az időkben, amikor szükséges; küzd a halálos járványok ellen és tréninget tart egészségügyi dolgozóknak a világ minden táján.

Izrael a világ egyik legegészségesebb országa a Bloomberg Healthiest Country Index alapján. Ennek nyilvánvalóan számos oka van, amelyek közül tényezőt is szívesen megoszt más országokkal és szakemberekkel.

Tudás és tapasztalat megosztása

Izrael már az alapítását követően pár évvel elkezdte megosztani közegészségügyi tudását és tapasztalatát a fejlődő országokkal. 1961 óta körülbelül 100 ország 1.000 egészségügyi szakembere vett részt államilag finanszírozott szakmai eseményeken.

Technológia

Afrikában működő izraeli diplomáciai missziók víztisztító berendezéseket és közegészségügyi szolgáltatásokat mutattak be például Kamerunban és Eritreában.

Tábori kórházak

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tábori kórházait az ENSZ a legjobbnak minősítette az egész világon. Ezek a különleges sürgősségi központok azonnali segítséget nyújtanak földrengés vagy más természeti katasztrófa esetén az áldozatoknak. A rendszer jelesre vizsgázott Nepálban 2015-ben, a Fülöp-szigeteken 2013-ban, Kenyában 1998-ban és 2006-ban, és Haitin 2010-ben.

Küzdelem az Ebola ellen

A 2014-ben kitört nyugat-afrikai Ebola járvány a vírus azonosítása óta a legsúlyosabb fertőzés volt a megbetegedések és az áldozatok számát egyaránt tekintve is. Izrael a legnagyobb segítő országok között volt a vírus terjedésének megakadályozásában. Sürgősségi kórházakat nyitott és képzéseket tartott helyi orvosok számára.

Tréningek

Izraeli szakemberek vezetésével évente átlagosan 12 országban kerülnek megrendezésre szakmai tréningek, amelyeken összesen 250-en vesznek részt. A tréningek célja az egészségügyi innovációk és tapasztalatok megosztása annak érdekében, hogy Izrael hozzájáruljon egy mindenki számára elérhető, egészségesebb jövőhöz.

 

 

Szólj hozzá!

Egyre közlelebb van a Holdhoz a Beresheet

2019. április 02. 11:30 - Israeli Embassy

Az első izraeli űrszonda, a Beresheet sikeresen hajtott végre egy szinkronizációs műveletet a Holddal való találkozás érdekében. A 72 másodperces manőver során még az űrszonda morotjait is beindította a SpaceIL és az IAI (Israel Aerospace Industries) mérnök csapata.

beresheet_arab_felsziget.jpg

Az Arab-félsziget és Délkelet-Afrika a Beresheet űrszonda fedélzetéről, 16.000 km távolságból

Fotó: SpaceIL

 A Beresheet várhatóan április 11-én landol majd a Holdon.

 

Szólj hozzá!

Budapest – Tel-Aviv járatot indít a Ryanair

2019. március 28. 10:49 - Israeli Embassy

Újabb hat járat indítását jelentette be a Ryanair a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a 2019-es téli menetrendi időszakban. Októbertől az egyik újdonság a Tel-Aviv – Budapest járat lesz, amely hetente négyszer repül majd a Ben Gurion repülőtér és Budapest között.

tel_aviv_by_air.jpg

Fotó: Pexels

A Ryanair jelenleg 17 útvonalon kínál járatot Tel-Avivból Európába, amely októbertől 23-ra bővül: Athén, Berlin Tegel, Bologna, Brüsszel Charleroi, Bucharest, Budapest, Burgas, Gdansk, Karlsruhe / Baden-Baden, Kaunas, Krakkó, Marseille, Memmingen, Milánó Bergamo, Paphos, Poznan, Róma Fiumicino, Szófia, Thessaloniki, Bécs, Vilnius, Varsó Modlin, Wroclaw.

Eilatból 14 európai városba üzemeltet járatokat a Ryanair. Az Ovdáról és az újonnan megnyíló Ramon repülőtérről egyaránt repül az alábbi városokba: Pozsony, Budapest, Kaunas, Berlin Schönefeld, Krakkó, Milánó Bergamo, Varsó Modlin, Prága, Brüsszel Charleroi, Frankfurt Hahn, Karlsruhe / Baden-Baden, Gdansk, Poznan.

 

Szólj hozzá!

Az izraeli Sheba Egészségügyi Központ a világ 10 legjobb kórháza között

2019. március 27. 11:52 - Israeli Embassy

Az amerikai Newsweek magazin rangsorolta a világ 10 legjobb kórházát, melyek között egy izraeli is helyet kapott.

sheba_medical_center.jpg

Fotó: Sheba Medical Center

A tizedik helyen végzett a Sheba Egészségügyi Központ, vagy ahogy sokan ismerik, a Tel HaShomer Hospital, a Tel-Avivtól nem messze lévő Ramat Ganban. A kórház azért kapta az elismerést, mert az orvostudományok terén és a biotechnológiai innovációkban is vezető szerepet tölt be nemcsak a Közel-Keleten, hanem világszerte is. A Sheba Egészségügyi Központ a legjelentősebb nemzetközi partnerekkel működik együtt az orvostudományi innovációkban, a különböző kórházakban alkalmazott rendszerek és a biotechnológia területén is. Az izraeli klinikai kutatások 25 százaléka történik az intézményben, mely a Tel-Avivi Egyetem egyik oktatókórházaként is működik.

sheba_logo_70_en_228x104.png

A Sheba Egészségügyi Központot 1948-ban alapították, és ez volt Izrael első katonai kórháza. 1953-ban lett civil kórház, melyet Dr. Chaim Sheba-ról, az intézmény első igazgatójáról neveztek el. Napjainkban 120 osztály működik a kórházban, több mint 1.700 betegággyal. Az intézményben 1.400 orvos, 2.600 nővér és 3.300 egészségügyi szakember dolgozik. Évente egymillió pácienst lát el, melyből 200 ezer sürgősségi beavatkozás.

Szólj hozzá!

Magyarország külgazdasági képviseletet nyitott Jeruzsálemben

2019. március 20. 10:53 - Israeli Embassy

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök jelenlétében nyílt meg a magyar külgazdasági képviseletet Jeruzsálemben 2019. március 19-én. A képviselet az Izraelben lévő Magyar Nagykövetség részeként fog működni.

netanjahu_szijjarto.jpg

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Fotó: GPO/Amos Ben-Gershom

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen elmondta, hogy rendkívül nagy és gyors változások mennek végbe a világpolitikában és a világgazdaságban. Ezek a változások nagy hatással vannak a kis, nyitott gazdaságú országokra, mint amilyen Magyarország. A magyar gazdaság új dimenzióba lép, amelyben az innovációra kerül a hangsúly. Az izraeli cégek pedig a legmodernebb technológiákat fejlesztik és használják. Így a magyar gazdaság, valamint vállalatok érdeke, hogy az izraeli cégekkel minél szorosabban együttműködjenek. Ezért döntött Magyarország úgy, hogy külgazdasági képviseletet nyit Jeruzsálemben, és személyes jelenléttel is segíti a kapcsolatépítést. A miniszter kiemelte: többről van szó, mint két ország pragmatikus gazdasági együttműködéséről, Magyarország és Izrael között valódi barátság van.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a megnyitón elmondta, hogy a magyar kereskedelmi képviselet évtizedek óta az első európai diplomáciai képviselet, amelyet Jeruzsálemben nyitottak meg. A képviselet kereskedelmi és diplomáciai szempontból egyaránt fontos, és egy lépés afelé, hogy Európa látásmódja megváltozzon Jeruzsálemről.

Izrael és Magyarország kapcsolata és barátsága soha nem volt olyan erős, mint most, ahogyan a kereskedelmi kapcsolatok sem voltak olyan szorosak, mint jelenleg. A két ország a gazdaság mellett több területen is hatékonyan együttműködik. Az izraeli kormányfő megköszönte, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, valamint határozottan fellép az antiszemitizmus ellen.

 

 

Szólj hozzá!

Az izraeli cégek hozzájárulnak a magyar gazdasági dimenzióváltásához

2019. március 19. 11:50 - Israeli Embassy

Magyarország és Izrael gazdasági, kereskedelmi és befektetési kapcsolatai dinamikusan bővülnek, és az izraeli vállalatokkal folytatott együttműködés nagy segítséget jelent a magyar gazdaság dimenzióváltásához - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Izraelben.

A politikus a Teva gyógyszeripari vállalat, a korábban Nav'nGo-ként ismert NNG informatikai cég, a Tama mezőgazdasági vállalat és a Well Done vegyipari cég vezetőivel találkozott Izraelben.

david_wiernik_and_szijjarto_in_israel.jpg

David Wiernik, az NNG elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Izraelben

Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev

A miniszter kiemelte: az izraeli cégek a legmodernebb technológiai színvonalat és a legújabb megoldásokat képviselik és alkalmazzák. A miniszter rámutatott, hogy az izraeli cégek elégedettek a magyarországi gazdasági környezettel és a kormánnyal folytatott együttműködéssel, kiemelték a szakképzett munkaerő fontosságát és az alacsony adószint jelentette magyar versenyelőnyt.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy Magyarország és Izrael gazdasági, kereskedelmi és befektetési kapcsolatai dinamikusan bővülnek; 200 izraeli vállalat 5500 embert foglalkoztat Magyarországon, a két ország kereskedelmi forgalma tavaly meghaladta az 525 millió dollárt és az elmúlt 10 évben a magyar export soha nem süllyedt 300 millió dollár alá.

"Az Izraellel folytatott együttműködés a magyar gazdaság dimenzióváltásának időszakában egyre növekvő jelentőséget tölt be" - fogalmazott Szijjártó Péter. Magyarország továbbra is fontos szerepet játszik az izraeli vállalatok üzleti stratégiájában, magyarországi jelenlétüket fenntartják, sőt szinte kivétel nélkül bővíteni fogják - tudatta a miniszter.

"Ezzel újabb munkahelyeket hoznak létre, és tovább növelik a magyar gazdaság technológiai színvonalát, és ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország a modern technológiára alapuló új világgazdasági korszak győztesei közé tartozzon" - húzta alá Szijjártó Péter.

(MTI)

Forrás: kormany.hu

 

Szólj hozzá!

Így védi Tel-Aviv az okostelefon-zombikat

2019. március 12. 20:00 - Israeli Embassy

Egyre többet használjuk az okostelefonunkat, és gyakran olyankor is azt nyomkodjuk, amikor inkább a saját biztonságunkra kellene figyelnünk. Olvasóink között is bizonyára vannak, akik botlottak már meg azért, mert gyaloglás közben a telefonjukat nézegették. (A cikk írója például a múlt héten törte össze így a telefonját.)

A “Smombies” jelenség, vagyis az okostelefon-zombik egyre több problémát, sőt balesetet okoznak a közlekedésben. A figyelmetlenség nemcsak a telefonosokat sodorja veszélybe, hanem másokat is, legyenek akár gyalogosok, akár autósok. Világszerte több nagyváros is próbálkozik a probléma megoldásával, különböző módokon. Hozzájuk csatlakozik egy izraeli metropolisz is.

led_lights_tel_aviv.jpg

„Smombies” biztos gyalogátkező Tel-Avivban

Fotó: Tel Aviv-Yafo Municipality

Tel-Aviv városvezetése a forgalmas Ibn Gabirol út és a David Bloch utca kereszteződésébe olyan LED lámpákat szereltetett fel, amelyek a járdaszintről figyelmeztetik azokat, akik nem a környezetükre, hanem az okostelefonjukra fókuszálnak. A LED csíkok a már meglévő közlekedési lámpákhoz kapcsolódnak, és azoknak megfelelően változtatják a színüket. A lámpák tehát egy „akadálypályát” jelentenek a telefon-zombiknak, ám a figyelmes gyalogosok útvonalát nem nehezítik meg.

Az Ibn Gabirol út és a David Bloch utca kereszteződésében lévő LED lámpák jelenleg tesztelés alatt vannak. Ha működésük megfelel a várakozásoknak, akkor több hasonlót is telepítenek majd Tel-Avivban

 

Szólj hozzá!