IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Hogyan küzd Izrael az elsivatagosodás ellen?

2018. június 19. 10:23 - Israeli Embassy

Izrael a vízgazdálkodási technológiák területén vezető szerepet tölt be globális szinten. Az ország 60 százaléka sivatag, mégis ez az egyetlen ország, ahol a sivatagi területek nagysága egyre kevesebb. Ennek eredményeként az ENSZ az elsivatagosodás elleni küzdelem szakértőjének nevezte Izraelt.

Az ország know-how-t, jógyakorlatokat és technológiát oszt meg a világgal annak érdekében, hogy egy jobb, zöldebb és egészségesebb Földön élhessünk.

Az elmúlt évtizedekben Izrael számos technológiai újítást vezetett be a vízgazdálkodás területén. Már az 50-es években összegyűjtötte a rendelkezésre álló vízforrásokat és bevezette a csepegtetős öntözést. Később optimalizálta a vízfogyasztást és a szennyvízkezelést. A küzdelem történetét az alábbi ábra mutatja be röviden.

desertification_combat_history.jpg

Magyarország és Izrael között több területen is vannak vízgazdálkodási együttműködések annak ellenére, hogy a két ország vízkészlete között jelentős különbség van. Egyetemek és vállalatok közösen vesznek részt kutatás-fejlesztési és innovációs programokban, átadva Izrael és Magyarország kiemelkedő tudását, tapasztalatát egymásnak. Ennek jegyében, tapasztalatcsere céljából ezekben a napokban Magyarországra látogat az izraeli vízgazdálkodás nemzetközileg elismert szakértője, Alex Furman, a Technion professzora.

Videó arról, hogy Izrael hogyan küzd az elsivatagosodás ellen.

 

Szólj hozzá!

Izrael innovációs együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a visegrádi országokkal

2018. június 19. 09:41 - Israeli Embassy

Izrael és a visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) képviselői az innováció területén folytatott képzési együttműködésről szóló megállapodást írtak alá Jeruzsálemben.

Az izraeli külügyminisztérium képviselője elmondta, hogy „elégedettséggel tölt el minket, hogy a visegrádi és izraeli vezetők 2017 júliusi budapesti találkozóját követően - amelyen az innováció területén történő együttműködés támogatásáról született döntés - rövid időn belül sikerült az elképzelést gyakorlati cselekvési tervre váltani. Úgy véljük, hogy az innováció területe elengedhetetlen ahhoz, hogy a „növekedés motorjait” a jövőbe mutatóan biztosítsa az országok számára. A visegrádi országokkal aláírt együttműködés lehetővé fogja tenni a szinergiát, amely növekedést fog eredményezni, különösen olyan területeken, ahol Izrael relatív előnyökkel rendelkezik. Ilyen például az autóipar.” Izrael nagyra értékeli a visegrádi országok Izraelbe vetett bizalmát az ország relatív előnyeiről és jelentős eredményeinek elismeréséről.

israel_v4_innovation_mou.jpg

Innovációs együttműködési szándéknyilatkozat aláírási ünnepségén Magyarországot Magyar Levente képviselte. A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a magyar-izraeli kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzéséről is tárgyalt. Hangsúlyozta, hogy a politikai kapcsolatok fejlődése nyomán megérett a helyzet arra, hogy ne csak konfliktusmentes és rendezett legyen a két ország viszonya, hanem előremutató, konkrét számokban mérhető, szorosabb gazdasági és más területeket felölelő partneri kapcsolatot is fejlesszenek.

A hétfőn aláírt együttműködési szándéknyilatkozat alapján a kooperáció minden olyan területre kiterjeszthető lesz, amelyben kölcsönös érdeket látnak a felek. Ilyen például az agrárinnováció. Ezért a magyar delegáció ellátogatott a Vulkani kutatóintézetbe.

 

Szólj hozzá!

Meghívó

2018. június 13. 12:42 - Israeli Embassy

Izrael Állam Nagykövetsége és a VTK Fenntartható Fejlődés Tanulmányok Intézet a Climatters/Klímaügyeink éghajlatváltozási és fenntarthatósági programsorozatának keretében tisztelettel meghív minden érdeklődőt Prof. Alex Furman (Technion, Israel Institute of Technology) „Izrael vizeinek múltja, jelene, jövője: hogyan hasznosíthatja egy állam vízkészleteinek több mint 100%-át?”  című előadására és az azt követő beszélgetésre.

A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött!
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdaw5yAOmQgfdN-3FDU8_TD0LPYKuKEY12zGbKVkQKsb0qyAg/viewform

alex_furman_lecture_at_the_national_public_service_university_180620-page-001.jpg

Szólj hozzá!

A járműiparban is élénkülhetnek a magyar-izraeli gazdasági kapcsolatok

2018. június 13. 09:53 - Israeli Embassy

Zalaegerszegen és Budapesten tartotta ötödik ülését a Magyar-Izraeli Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság 2018. június 11-12-én. „A két ország miniszterelnökeinek tavaly nyári találkozóját követően felgyorsult kétoldalú együttműködés kiemelt területévé vált az autonóm járművek fejlesztése” – összegzett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a Bizottság magyar tagozatának elnöke 2018. június 12-én, a testület fővárosi plenáris ülésén.

jec_flags_screen.jpg

„A sikeres kormányközi kooperációval legalább azonos fontosságú törekvés az üzleti élet szereplői közötti kapcsolatfelvétel támogatása, ösztönzése. Az együttműködésekben érdemi előrelépés rövid távon elsősorban az innováció, a távközlés, a közlekedés és a turizmus területén várható” – értékelt Ohad Cohen társelnök, az izraeli Gazdasági és Ipari Minisztérium kereskedelmi biztosa.

Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök 2017. júliusi, budapesti találkozójukon szándéknyilatkozatban rögzítették innovációs együttműködési törekvéseiket egyebek mellett az önvezető autók és az Ipar 4.0 területén. A Vegyes Bizottság ülésének így magától értetődően vált egyik kiemelt témájává az autonóm és összekapcsolt járművek, a kapcsolódó technológiák fejlesztése.

A találkozó első napján a delegációk a zalaegerszegi autóipari tesztpálya helyszínén egyeztettek a magyar-izraeli együttműködések lehetőségeiről. Közép-Európa legkorszerűbb ilyen létesítményének kivitelezése egy éve zajlik, a beruházás már az oválpálya építésénél tart. A konferencián a két ország kormányzati szakértői mellett 23 magyar és 11 izraeli vállalat képviselői kaptak lehetőséget tevékenységük bemutatására, közös projektek kezdeményezésére.

Palkovics László szorgalmazta, hogy a felek mielőbb töltsék fel közös projektekkel a két ország ipari kutatás-fejlesztési társfinanszírozási együttműködési alapjának 1+1 millió euró értékű keretét. A vállalati és egyetemi együttműködések eredményeként esetleg felmerülő újabb forrásigények rá eső részét Magyarország kész finanszírozni.

A plenáris ülés végén a felek jegyzőkönyvben erősítették meg a kétoldalú kapcsolatok élénkítése melletti elkötelezettségüket. A dokumentum közös intézkedéseket tartalmaz többek között a tudományos kutatás és innovációs együttműködések, az ICT és digitális technológia, az űrtechnológia, a közlekedés és az automatizált vezetés fejlesztése érdekében. A Vegyes Bizottság soron következő, hatodik ülését a tervek szerint 2019-ben, Jeruzsálemben rendezik majd meg.

jec_signing_2_2.jpg

A Magyar–Izraeli Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság tíz éve, 2008 májusában alakult meg a két ország közötti gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzésének céljából. A testület magyar társelnöki posztját tavaly szeptember óta tölti be Palkovics László.

Izrael a harmadik legjelentősebb befektető Magyarországon, a közvetlen tőkebefektetés 2014-es, 11,4 milliárd dolláros állománya az összes magyarországi külföldi tőkebefektetés közel 12 százalékát adta. A KSH adatai szerint a Magyarországon működő 172 izraeli irányítású leányvállalat több mint 4500 munkavállalónak biztosított kenyérkeresetet. A magyar kormány az NNG vállalattal és a TEVA cégcsoporttal stratégiai partnerségi megállapodást kötött.

(Innovációs és Technológiai Minisztérium)

Forrás: Kormany.hu

Szólj hozzá!

Izraeli biotechnológiai körkép

2018. június 07. 14:25 - Israeli Embassy

Izrael innovatív fejlesztőjeként évek óta vezető szerepet tölt be a csúcstechnológiában. Az élettudományok területén is egyre elismertebb az egészségügyi kihívásokra adott megoldásai révén. Több mint 1400 innovatív vállalat foglalkozik élettudományokkal. A legismertebb a TEVA, de jelentős még a Dexel, a Taro, a BTG, a Pluristem, a Compugen, a Neuroderm és a CellCure is. Évente átlagosan 123 új biotechnológiai céget alapítanak Izraelben. A szektorban működő vállalatok többsége már elérte a bevételtermelő fázist. A biotechnológiai cégek bevétele főleg a gyógyszeripari termékek értékesítéséből adódik, összesített értéke 6.9 milliárd dollár volt 2016-ban. (A teljes export 44 milliárd dollár volt.)

Június 4-7. között Bostonban rendezték meg a 25. BIO International Convention-t. Az eseményen kilenc jelentős izraeli biotechnológiai vállalat is részt vett az Israel Innovation Authority szervezésében. Az évente megrendezésre kerülő szakmai találkozón 16 ezer részvevő volt jelen 74 országból. A legígéretesebb cégek bemutatkozása mellett a legújabb orvostechnikai és élettudományokkal összefüggő fejlesztések kerültek ismertetésre.

biotechnology.jpg

Izrael a biotechnológiában is a világ legjobbjai között van

A rendezvényen megjelent izraeli cégek az izraeli innovációt képviselték az élettudományok területén. Az EIMindA nemzetközi elismerést szerzett az agykutatáshoz kapcsolódó szabadalmai révén. A BiomX mikroba alapú technológiái és gyógyszerei akut krónikus betegségeket, úgy mint rák és súlyos elhízás, kezelnek. A Taliaz a mesterséges intelligencia segítségével egy okos platformon keresztül segíti az orvosokat abban, hogy az antidepresszánsokat a páciensek genetikai és egészségügyi karakteréhez igazítsák.  A CellCureNeurosciences sejt terápiát kínál retina és idegi eltérésekre. A FutuRx gyógyszerfejlesztések katalizátoraként vált ismertté. A Mitoconix a mitokondriumok egészségét fejleszti. A Nucleix noninvazív molekuláris teszteket gyárt a rák diagnosztizálására. A Pluristem Therapeutics placenta sejtterápiával gyógyít. A NASDAQ-on jegyzett VBL Therapeutics gyógyszerfejlesztései a rák gyógyítását szolgálják.

Izrael gazdasági és ipari minisztere, Eli Cohen elmondta, hogy a BIO International Convention egy dinamikus szakmai fórum arra, hogy a szakemberek ötleteket cseréljenek, megvitassák tapasztalatikat és a legjobb gyakorlatokat a biotechnológiai innovációk terén, amelyek olyan globális kihívásokra is megoldásokat kínálnak, mint például a krónikus betegségek kezelése, a közegészségügy fejlesztése a digitális korban, a növekvő lakosság élelmezése és lépést tartani a globális energia igényekkel.

Szólj hozzá!

Újabb autós innovációs központ nyílt Tel-Avivban

2018. május 31. 15:27 - Israeli Embassy

A világ legnagyobb autógyártója, a német Volkswagen innovációs központot nyitott Tel-Avivban. A tervek szerint önvezető járműveket és közlekedéshez kapcsolódó szolgáltatásokat fejlesztenek majd. A Konnekt nevű központ a tervek szerint közvetlen összeköttetést biztosít majd az izraeli startupok és a Volkswagen csoport között az üzleti együttműködések területén, beleértve a különböző mentor programokat is. A központot Eli Cohen, Izrael gazdasági és ipari minisztere adta át.

volkswagen_tlv.png

A Volkswagen Group CCO igazgatója, Peter Harris nagyon hisz az izraeli piacon kifejlesztett technológiai innovációkban és meggyőződése, hogy azok hozzásegítik majd a vállalatot ahhoz, hogy a fenntartható közlekedés területén világszerte piacvezető legyen. A Konnect egy újabb lépés abba az irányba, hogy a VW kibővítse tevékenységét Izraelben és még inkább részese legyen az izraeli startup ökoszisztémának.

Johann Jungwirth, CDO igazgató elmondta, hogy a tel-avivi központban olyan innovatív kiegészítő megoldásokat kínálnak különböző területeken, mint például szenzorok, szimuláció, konnektivitás, okos navigáció, kiberbiztonság, e-mobilitás és big data.

konnekt_volkswagen_tel_aviv.jpg

A Konnekt igazgatója, Stephanie Reimann a központ misszióját úgy fogalmazta meg, hogy az izraeli startup ökoszisztémával együttműködve a legmodernebb technológiai újításokat biztosítsák a Volkswagen Group számára a jövő közlekedési megoldásait tekintve. Ezért nyitottak az őket megkereső vállalkozások számára, és remélik, hogy a partnerségek tovább erősítik majd a Volkswagen  brandjét.

 

Szólj hozzá!

Hamarosan telefonnal is készíthetnek ultrahangos képet a kismamák

2018. május 24. 15:01 - Israeli Embassy

A modern technológiának köszönhetően életünk legszebb pillanatai közé tartozik, amikor megpillantjuk leendő gyermekünk ultrahangos képét. Sokat várunk rá, az örömünk pedig határtalan, amikor a legapróbb információt is megtudjuk az orvosunktól. Egy izraeli startup vállalat egy olyan eszközt kíván piacra dobni, amely még teljesebbé teszi ezt az élményt.

A PulseNmore egy olyan eszközt fejlesztett ki, amely egy okostelefon segítségével képes ultrahangos képet készíteni a magzatról. Az eszköz bármilyen okostelefonhoz csatlakoztatható, a képet pedig elküldhetjük a családtagjainknak és a kezelő orvosunknak is további vizsgálatok céljából.

pulsenmore_ultrahang_telefonnal.png

A PulseNmore eszköze forradalmasíthatja az ultrahang vizsgálatokat, főleg a gyakoriság terén. Ha a kismama bármilyen problémát észlel, akkor elég csak a hasára tenni a készüléket, és hívni az orvost, aki azonnal látni, fogja, hogy minden rendben van-e, vagy netán azonnali segítségre van szükség. Egy eszközzel 25 képet lehet készíteni. Fontos, hogy az eszköz nem ultrahang, és nem is helyettesíti a vizsgálatokat, hanem csak kiegészítheti azokat.

Az eszköz akkor lesz kapható, ha megkapja a már kérelmezett forgalmazási engedélyeket. Várhatón 700 sékelbe (190 dollár) kerül majd.

Szólj hozzá!

Milyen biztonsági és etikai kérdések merülnek fel az önvezető autók esetén?

2018. május 17. 14:26 - Israeli Embassy

A jeruzsálemi székhelyű Mobileye és anyavállalata, az Intel januárban mutatta be az önvezető autóját. A 12 kamerával és szenzorral felszerelt jármű képes arra, hogy teljesen egyedül közlekedjen a forgalomban.

A Mobileye nemrégiben kezdte meg önvezető autóinak tesztelését az autópályán Jeruzsálem körül. A közúti próbaüzemet a jövő hónapban kiterjesztik Kaliforniára és Arizonára is – mondta a vállalat alapítója, professzor Amnon Shashua az Intel egyik rendezvényén. A jelenleg 35 autóból álló tesztflotta minden nap teljesen önállóan járja az utakat Jeruzsálem körül – tette hozzá. A gyalogosok biztonsága érdekében a Mobileye nem reklámozza az önvezető autók tesztelését, mert szeretnék elkerülni, hogy valaki pusztán kíváncsiságból az autók elé ugorjon.

mobileye_speed_limit_recognized.jpeg

Az önvezető autók technológiája évek óta „készen van”, de a biztonságos közlekedés érdekében még számos teendő van. Jogszabályokat kell hozni, harmonizálni kell a jelenlegi KRESZ szabályokat és az önvezető autók algoritmusát, a gyártóknak pedig meg kell határozniuk a biztonság paramétereit.

De vajon mit jelent a biztonság az önvezető autók és a benne ülő emberek esetén? Mivel az emberek és a gépek máshogy érzékelnek helyzeteket, a gépek a kiszámíthatóságuk és pontosságuk miatt olyan manővereket is képesek végrehajtani, amelyeket egy ember nem. Vagy azért, mert nem hiszi, hogy lehetséges, vagy azért, mert fél megtenni, vagy egyszerűen csak ő nem tudja végrehajtani technikailag. Van, aki be tud parkolni egy kis helyre, és van, aki nem. A gépnek viszont biztosan menni fog.

mobileye_adas.jpg

A robotok, jelen esetben az önvezető autók viselkedését matematikai alapú algoritmusok határozzák meg. Azt teszik, amit beléjük programoznak. Az algoritmusoknak viszont nemcsak technikai leírásokat, hanem jogszabályokat is követniük kell. Sőt, időnként etikai kérdések is előjönnek. Ezeket a szabályokat a jogalkotóknak és az autógyártóknak közösen kell meghatározniuk. Jogszabályi szinten kell rendezni, hogy ha egy baleset történik az algoritmus rossz beállítása miatt, akkor ki lesz a hibás. Valószínűleg a szoftverfejlesztő. Ha viszont ugyanez a baleset nem egyértelmű jogszabályok miatt következik be, akkor a gyártók nem vonhatóak felelősségre. Vagy képzeljünk el egy olyan helyzetet, amikor egy gyalogos váratlanul megjelenik az úton. Mit csináljon az autó? Üsse el a gyalogost, adott esetben ezzel megmentve a benne ülő emberi életet? Vagy térjen le az útról, és tudatosan kockáztassa az utas életét, viszont biztosan elkerülje a gyalogost? Vajon az emberek hány ilyen balesetet tudnak tolerálni éves szinten? Egyáltalán, létezik-e ilyen szám?

mobileye_lane-departure-warning-systems.jpg

A Mobileye a „Responsibility – Sensitive Safety” tanulmányában foglalta össze ezeket a kérdéseket, és adta meg rá a vállalat válaszát. Amnon Shashua szerint az algoritmusokat a lehető legpraktikusabb módon kell meghatározni, távol tartva a végtelenül komplex filozófiai és etikai kérdéseket.

 

Szólj hozzá!

Kiberbiztonsági körkép

2018. május 09. 14:43 - Israeli Embassy

Izrael kiberbiztonsági nagyhatalom. Szakemberei a legádázabb hekkerekkel is sikeresen veszik fel a harcot. Nemrégiben az került a hírekbe, hogy a világszerte komoly károkat okozó Petya nevű zsarolóvírust blokkolták a Cybereason munkatársai. Más országokhoz képest Izrael sokkal hamarabb kialakította a kiberbiztonsági intézményrendszerét, mivel napi szinten néz szembe katonai és civil kihívásokkal. Bankokat, pénzügyi intézményeket, közszolgáltató vállalatokat gyakran érnek ellenséges támadások, ezért Izrael igyekszik ezeket nemcsak kivédeni, hanem technikailag is megelőzni piacot.  

cyber-israel-capital.jpg

A New York-i székhelyű CB Insights a legfrissebb tanulmányában összegyűjtötte azt a 29 kiberbiztonsági céget, amelyek az iparágat alakítják a jövőben. Ezek között hat izraeli is van: BioCatch, Cylus,  D-ID, Aqua Security, Ironscales, Minerva Labs. A tanulmány szerint Izraelben történt a második legtöbb üzletkötés a kiberbiztonság területén az elmúlt években. Csak az USA-ban volt több, Nagy Britanniát viszont megelőzi. 2013-2017. között a világ összes kiberbiztonsági üzletének 7 százaléka izraeli cégekkel köttetett meg. Más adatok szerint 2017-ben Izraelben 60 kiberbiztonsági startup alakult, ami ugyan kevesebb, mint egy évvel korábban, de az induló vállalatok több tőkében részesültek. Ezt az mutatja, hogy az iparág a fejlődésnek egy magasabb fázisába lépett, a kezdő cégek érett vállalkozásokká váltak. Tavaly a tőzsdei bevezetéseket leszámítva a cégértékesítések értéke közel 1,3 milliárd dollár volt. A tranzakciók átlagos értéke 130 millió dollár volt. A legismertebb tranzakciók:  a Fireglass-t és a Skycure a Symantec vásárolta meg. A Hexadite a Microsoft tulajdonába került. A LightCyber-t a Palo Alto Networks akvirálta. Az Argus Cyber Security új tulajdonosa pedig a Continental lett. A Forescout a NASDAQ-on került bevezetésre, ami 800 millió dollárt hozott.

cyber_nation_2017.jpg

A kiberbiztonsági trendek közül jelenleg a hálózati biztonság és a mobil biztonság a kiemelt területek. Az IoT (internet of things), azaz a dolgok internete is folyamatosan fejlődik. Ide tartoznak azok a területek, amelyek a mindennapjainkhoz kapcsolódnak: lakásaink „okos” védelme, az önvezető autók biztonsága, vagy pedig az orvosi eszközökhöz kapcsolódó IT megoldások.  

Az izraeli alapítású és budapesti székhelyű, autóipari szoftverfejlesztő NNG 2016-ban szerzett többségi tulajdonrészt az autók kibervédelmére specializálódott Arilou Cyber Security cégben. Izgalmas munkájukról az HBO egy riportfilmben számolt be. Megtekinthető itt.

cyber_week_2018.jpg

Izrael a szakemberképzésben is élen jár. Az egyetemi kurzusok ezen a téren is világhírűek. A tapasztaltabb szakemberek pedig konferenciákon találkozhatnak és tanulhatnak. A két legnagyobb ilyen esemény a Cyber Week és a HLS & Cyber 2018. Az utóbbi novemberben nyitja meg kapuit. A Cyber Week június 17-21. között kerül megrendezésre. Az eseményen Benjamin Netanjahu miniszterelnök köszöntőjét követően a szakma legjobbjai tartanak előadást a 8.000 részvevőnek, akik 60 országból érkeznek majd Tel-Avivba.

save_the_date_israel_hlscyber_2018_3.jpg

Szólj hozzá!

Hírek, érdekességek Izraelből

2018. május 03. 14:50 - Israeli Embassy

Új algoritmus leplezi le a nem valódi felhasználókat a közösségi médiában

Becslések szerint többszáz millió hamis felhasználói profil van a közösségi médiában. A Facebookon például 270 millió, a Twitteren pedig 48 millió.

facebook-fake-profile-1-1.jpg

A negevi Ben-Gurion Egyetem (BGU) és a seattlei Washington Egyetem kutatói ezek ellen hirdettek harcot. Egy olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely hatékonyan ismeri fel a gyakran rosszindulatú, időről időre automatikus posztokat generáló ál-profilokat (social bot). Az algoritmus azon a feltételezésen alapul, hogy a hamis profilok főleg olyan linkeket osztanak meg, amelyek valószínűtlennek tűnő weboldalakhoz vagy felhasználókhoz vezetnek. A módszer azt is kiszűri, hogy kik a véleményvezérek a közösségi médiában.

Az Alibaba alapítója Izraelben

Sztároknak kijáró fogadtatásban részesült Jack Ma. A világ legnagyobb online viszonteladói oldalának, az Alibabának az alapítója 35 üzlettársával látogatott Izraelbe. Találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Eli Cohen gazdasági miniszterrel is, mielőtt a Tel Aviv Egyetem tiszteletbeli doktori címmel tűntette ki.

jack_ma_netanyahu.jpg

Jack Ma és Benjamin Netanjahu jó ismerősként köszöntötték egymást. Egy évvel korábban Kínában szelfiztek.

Az üzletember decemberben jelentette be, hogy 15 milliárd dolláros kutató-fejlesztő központot indít ‘DAMO Academy’ néven Tel-Avivban. Ehhez egy izraeli startupot is felvásárolt. A Visualead egy pont nélküli (dot-less) QR kódot fejlesztett ki, amelyet az Alibaba Kínában használ.

Dorian Barak, az Indigo Global izraeli kockázati tőkebefektető vállalat társalapítója a Nocamels hírportálnak elmondta, hogy Jack Ma a kínai high-tech iparág arca, ezért látogatása valószínűleg a legfontosabb elismerése az izraeli technológiai ökoszisztémának a kínai üzletemberek körében.

Jack Manak és az Alibabának több izraeli high-tech cégben is van részesedése.

Tel-Aviv a világ 16. legzöldebb városa

A TravelBird legfrisebb tanulmánya a világ legzöldebb városairól a 16. helyre rangsorolta Tel-Avivot. A GreenCities 2018 index  a természeti és az emberek által alkotott környezetet egyaránt vizsgálta.  

Tel-Aviv 23 százaléka zöld felület és 13,5 százaléka mezőgazdasági terület. Kilencvenhat négyzetméter zöld felület, valamint 55 négyzetméter virágoskert, szőlőskert és kisbirtok is jut egy főre. A városban több mint 260 ezer fa található, négyzetméterenként körülbelül 5 ezer.

huldai_johnson_on_bike.jpg

Boris Johnson brit külügyminiszter is biciklire pattant Ron Huldai polgármesterrel Tel-Avivban

Az elmúlt években a városvezetés több környezetbarát programot indított. A legismertebb a Tel-O-Fun kerékpárbérlés és az autó megosztó rendszer. A leglátványosabb pedig a járdák melletti virág- és bokorültetés.

 

Szólj hozzá!