IZRAELI GAZDASÁG

Hírek, érdekességek az izraeli gazdaságról

Éleslátás szemüveg nélkül

2018. július 13. 12:32 - Israeli Embassy

Manapság szinte elképzelni sem tudjuk, hogy milyen lehetett, amikor szemüveg nélkül kellett leélni egy egész életet. No nem azért, mert mindenkinek jó volt a látása, hanem azért, mert a látásjavító eszközök viselésének lehetősége csak keveseknek adatott meg.

nanodrops.jpg

Ha visszamegyünk a történelemben, akkor meglepő lehet, hogy a látásjavító eszköz nem új találmány. Néró császár például a kedvenc gladiátor viadalait egy smaragdon keresztül nézte. Az első vizuális segédeszközöket azonban csak jóval később, a XIII. században fejlesztették ki olasz szerzetesek. Félhold alakú, csiszolt lencséket készítettek. A szemüveg mai formája pedig egy muranói üveggyárban született meg. A látásjavító eszközök sokáig státuszszimbólumnak számítottak, gondoljunk csak a monoklikra, amelyek a XVIII. század végén jelentek meg. Manapság a szemüveg a látásjavítás mellett már esztétikai célokat is szolgál, sokan csak a divat kedvéért hordják.

nanodrops_2.jpg

Az izraeli Shaare Zedek Medical Center és a Bar Ilan Egyetem kutatóinak munkájának eredményeként azonban egy új mérföldkőhöz érkezett a látásjavítás. Nanodrops néven egy olyan szemcseppet fejlesztettek ki, amely képes javítani a szaruhártyák rendellenességeit. A nanotechnológián alapuló szemcsepp rövid és távollátóknak is segítséget nyújthat. A Nanodrops jelenleg tesztelés alatt van, de a jövőben mindenki számára elérhető lehet ez az izraeli innováció is.

A Nanodrops promó videója megnézhető itt.

Szólj hozzá!

A gazdaság az innovációk sikeréből és bukásából is profitál

2018. július 04. 15:28 - Israeli Embassy

Danny Biran, az Izraeli Innovációs Hatóság nemzetközi ügyekért felelős alelnöke előadást tartott az izraeli innovációs ökoszisztémáról a Külgazdasági és Külügyminisztérium által szervezett Tudományos és Technológiai (TéT) konferencián Budapesten július 2-án.

Elmondta, hogy Izraelben a csúcstechnológiához kapcsolódó iparágak a gazdaság fontos és kiemelt szereplői. Az alkalmazottak 8,3 százaléka dolgozik ezen a területen, a GDP 12 százalékát a hightech adja, az export tevékenység pedig 43 százalékban kötődik hozzá. Izrael a kutatás-fejlesztés (R&D) területén globális vezető szerepet tölt be, GDP-jének 4,3 százalékát fordítja rá. (Az OECD országok átlaga 2,4 százalék a 2016-os adatok szerint.)

danny_biran.jpg

Danny Biran, az Izraeli Innovációs Hatóság alelnöke

2017-ben az izraeli vállalati exitek összértéke 24 milliárd dollár volt, amiből a Mobileye értékesítése 15 milliárd volt. Évente átlagosan 620 tranzakció történik. 5,2 milliárd dollár tőkeemelés történt. Megközelítőleg 700 új startup alakult.  A multinacionális vállalatoknak komoly szerepe van az izraeli innovációs ökoszisztémában. A high-tech termékek 50 százalékát ők fejlesztik ki a helyi innovációs központjaikban.

Izraelben a „Fő Tudós Hivatalát” (Chief Scientist Office) 1964-ben hozták létre. Később ebből alakult meg az Izraeli Innovációs Hatóság. Mindkét szervezet az emberi erőforrásokra, a pénzügyi források megteremtésére és biztosítására, valamint a kutatói infrastruktúra megerősítésre fókuszál. A piaci semlegességet és a szükséges kormányzati kockázatvállalást biztosítják.

israel_innovation_community.png

Danny Biran az előadásában feltette azt a kérdést, hogy a kormányzatnak miért érdemes támogatni a kutatás-fejlesztést? Válaszában kifejtette, hogy Izraelben a kutatás-fejlesztésbe invesztált pénzek nagy része a magánszektorból származik, de az alapkutatásokra a kormányzat is jelentős összegeket fordít. Az izraeli tapasztalat azt mutatja, hogy az R&D tevékenység velejárója a piaci bukás. Az állam a kockázatok mérséklése miatt nyújt segítséget, mert a gazdaság a sikerből és a bukásból is profitál.

Az Izraeli Innovációs Hatóság alelnöke két gyakorlati példát is említett. Az egyik az Innovation Labs. Ez egy platform, amelynek célja, hogy összehozza az iparágakat és a vállalkozókat. Ezeknek a laboratóriumoknak  ipari partnerek a tulajdonosai és ők is működtetik azokat. Olyan technológiai infrastruktúrát és szakértői hátteret biztosítanak startupok számára, amelyek nem érhetőek el kezdő vállalkozások számára Izraelben. Közösen definiálják az ipari igényeket és készítenek megvalósíthatósági tanulmányokat.  Egy-egy ilyen program időtartama 3 év. Az ipari vállalatok ösztönzői CAPEX és OPEX területen jelennek meg, a startupok pedig a koncepciójuk megvalósításához kapnak anyagi támogatást.

israels_mobile_startup_scene.jpg

A 2018-ban bevezetésre került Coding Bootcamps program lényege, hogy frissdiplomásokat versenyre ösztönözve továbbképezzen és helyezzen el technológiai pozíciókban. A bevezetés évében 250-en vettek részt a programban, és 7 győztest hirdettek.

Izrael a fentieken kívül számos más területen is ösztönzi a kutatás-fejlesztést. Összefoglalóan azonban elmondható, hogy a legfontosabb, hogy motiválttá tette a vállalatokat az innovációs tevékenységük erősítésében és folyamatos fejlesztésében.

 

 

 

Szólj hozzá!

Vilmos herceg is érdeklődik az izraeli innovációk iránt

2018. június 28. 13:51 - Israeli Embassy

A brit királyi család első tagjaként hivatalos látogatást tett Izraelben Vilmos herceg. Látogatásnak elsősorban szimbolikus jelentősége van. A cambridge-i herceg három napot töltött Izraelben. Lerótta tiszteletét a Yad Vasem holokauszt-emlékmúzeumban, találkozott Benjmin Netanjahu miniszterelnökkel és Reuven Rivlin államfővel is. Yaffo-n arab és zsidó gyerekekkel focizott. A nagy melegben pedig egy cseresznyés gazozzal koccintott az Eurovíziós Dalfesztivál győztesével, Netta Barzilaival. A Jerusalem Post tudósítása szerint Vilmos herceg a brit nagykövet Ramar Gan-i rezidenciáján találkozott az izraeli innovációs és high-tech ökoszisztéma képviselőivel is.

vilmos_herceg_orcam.jpg

Vilmos herceg a Mobileye vezetőinek másik fejlesztését, az OrCam-et teszteli

Vilmos herceg a startup világ négy termékén keresztül ismerkedett meg az izraeli csúcstechnológiával és azok hatásaival a társadalomra. Az OrCam mesterséges intelligencia segítségével, egy okos kamerán keresztül biztosít látást vakoknak és gyengén látóknak. A ReWalk egy lábakhoz erősített, komputervezérelt, villanymotoros járógép (exoskeleton). Az AlgoBrix-et gyerekek számára fejlesztették ki annak érdekében, hogy megtanulják és szórakoztatóvá tegyék számukra a programozást. A MyndLift termékkel pedig hiperaktív gyerekeket kezelnek terapeuták által vezérelt idegi válaszokkal.

Annak érdekében, hogy még jobban megismerhesse az izraeli technológiai ökoszisztémát, Vilmos herceg a nagysikerű Startra Kész Nemzet című könyv szerzőjével, Saul Singerrel is találkozott.

Vilmos herceg az izraeli innovációt dicséri ebben a videóban.  

 

Szólj hozzá!

Hogyan küzd Izrael az elsivatagosodás ellen?

2018. június 19. 10:23 - Israeli Embassy

Izrael a vízgazdálkodási technológiák területén vezető szerepet tölt be globális szinten. Az ország 60 százaléka sivatag, mégis ez az egyetlen ország, ahol a sivatagi területek nagysága egyre kevesebb. Ennek eredményeként az ENSZ az elsivatagosodás elleni küzdelem szakértőjének nevezte Izraelt.

Az ország know-how-t, jógyakorlatokat és technológiát oszt meg a világgal annak érdekében, hogy egy jobb, zöldebb és egészségesebb Földön élhessünk.

Az elmúlt évtizedekben Izrael számos technológiai újítást vezetett be a vízgazdálkodás területén. Már az 50-es években összegyűjtötte a rendelkezésre álló vízforrásokat és bevezette a csepegtetős öntözést. Később optimalizálta a vízfogyasztást és a szennyvízkezelést. A küzdelem történetét az alábbi ábra mutatja be röviden.

desertification_combat_history.jpg

Magyarország és Izrael között több területen is vannak vízgazdálkodási együttműködések annak ellenére, hogy a két ország vízkészlete között jelentős különbség van. Egyetemek és vállalatok közösen vesznek részt kutatás-fejlesztési és innovációs programokban, átadva Izrael és Magyarország kiemelkedő tudását, tapasztalatát egymásnak. Ennek jegyében, tapasztalatcsere céljából ezekben a napokban Magyarországra látogat az izraeli vízgazdálkodás nemzetközileg elismert szakértője, Alex Furman, a Technion professzora.

Videó arról, hogy Izrael hogyan küzd az elsivatagosodás ellen.

 

Szólj hozzá!

Izrael innovációs együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a visegrádi országokkal

2018. június 19. 09:41 - Israeli Embassy

Izrael és a visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) képviselői az innováció területén folytatott képzési együttműködésről szóló megállapodást írtak alá Jeruzsálemben.

Az izraeli külügyminisztérium képviselője elmondta, hogy „elégedettséggel tölt el minket, hogy a visegrádi és izraeli vezetők 2017 júliusi budapesti találkozóját követően - amelyen az innováció területén történő együttműködés támogatásáról született döntés - rövid időn belül sikerült az elképzelést gyakorlati cselekvési tervre váltani. Úgy véljük, hogy az innováció területe elengedhetetlen ahhoz, hogy a „növekedés motorjait” a jövőbe mutatóan biztosítsa az országok számára. A visegrádi országokkal aláírt együttműködés lehetővé fogja tenni a szinergiát, amely növekedést fog eredményezni, különösen olyan területeken, ahol Izrael relatív előnyökkel rendelkezik. Ilyen például az autóipar.” Izrael nagyra értékeli a visegrádi országok Izraelbe vetett bizalmát az ország relatív előnyeiről és jelentős eredményeinek elismeréséről.

israel_v4_innovation_mou.jpg

Innovációs együttműködési szándéknyilatkozat aláírási ünnepségén Magyarországot Magyar Levente képviselte. A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a magyar-izraeli kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzéséről is tárgyalt. Hangsúlyozta, hogy a politikai kapcsolatok fejlődése nyomán megérett a helyzet arra, hogy ne csak konfliktusmentes és rendezett legyen a két ország viszonya, hanem előremutató, konkrét számokban mérhető, szorosabb gazdasági és más területeket felölelő partneri kapcsolatot is fejlesszenek.

A hétfőn aláírt együttműködési szándéknyilatkozat alapján a kooperáció minden olyan területre kiterjeszthető lesz, amelyben kölcsönös érdeket látnak a felek. Ilyen például az agrárinnováció. Ezért a magyar delegáció ellátogatott a Vulkani kutatóintézetbe.

 

Szólj hozzá!

Meghívó

2018. június 13. 12:42 - Israeli Embassy

Izrael Állam Nagykövetsége és a VTK Fenntartható Fejlődés Tanulmányok Intézet a Climatters/Klímaügyeink éghajlatváltozási és fenntarthatósági programsorozatának keretében tisztelettel meghív minden érdeklődőt Prof. Alex Furman (Technion, Israel Institute of Technology) „Izrael vizeinek múltja, jelene, jövője: hogyan hasznosíthatja egy állam vízkészleteinek több mint 100%-át?”  című előadására és az azt követő beszélgetésre.

A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött!
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdaw5yAOmQgfdN-3FDU8_TD0LPYKuKEY12zGbKVkQKsb0qyAg/viewform

alex_furman_lecture_at_the_national_public_service_university_180620-page-001.jpg

Szólj hozzá!

A járműiparban is élénkülhetnek a magyar-izraeli gazdasági kapcsolatok

2018. június 13. 09:53 - Israeli Embassy

Zalaegerszegen és Budapesten tartotta ötödik ülését a Magyar-Izraeli Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság 2018. június 11-12-én. „A két ország miniszterelnökeinek tavaly nyári találkozóját követően felgyorsult kétoldalú együttműködés kiemelt területévé vált az autonóm járművek fejlesztése” – összegzett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a Bizottság magyar tagozatának elnöke 2018. június 12-én, a testület fővárosi plenáris ülésén.

jec_flags_screen.jpg

„A sikeres kormányközi kooperációval legalább azonos fontosságú törekvés az üzleti élet szereplői közötti kapcsolatfelvétel támogatása, ösztönzése. Az együttműködésekben érdemi előrelépés rövid távon elsősorban az innováció, a távközlés, a közlekedés és a turizmus területén várható” – értékelt Ohad Cohen társelnök, az izraeli Gazdasági és Ipari Minisztérium kereskedelmi biztosa.

Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök 2017. júliusi, budapesti találkozójukon szándéknyilatkozatban rögzítették innovációs együttműködési törekvéseiket egyebek mellett az önvezető autók és az Ipar 4.0 területén. A Vegyes Bizottság ülésének így magától értetődően vált egyik kiemelt témájává az autonóm és összekapcsolt járművek, a kapcsolódó technológiák fejlesztése.

A találkozó első napján a delegációk a zalaegerszegi autóipari tesztpálya helyszínén egyeztettek a magyar-izraeli együttműködések lehetőségeiről. Közép-Európa legkorszerűbb ilyen létesítményének kivitelezése egy éve zajlik, a beruházás már az oválpálya építésénél tart. A konferencián a két ország kormányzati szakértői mellett 23 magyar és 11 izraeli vállalat képviselői kaptak lehetőséget tevékenységük bemutatására, közös projektek kezdeményezésére.

Palkovics László szorgalmazta, hogy a felek mielőbb töltsék fel közös projektekkel a két ország ipari kutatás-fejlesztési társfinanszírozási együttműködési alapjának 1+1 millió euró értékű keretét. A vállalati és egyetemi együttműködések eredményeként esetleg felmerülő újabb forrásigények rá eső részét Magyarország kész finanszírozni.

A plenáris ülés végén a felek jegyzőkönyvben erősítették meg a kétoldalú kapcsolatok élénkítése melletti elkötelezettségüket. A dokumentum közös intézkedéseket tartalmaz többek között a tudományos kutatás és innovációs együttműködések, az ICT és digitális technológia, az űrtechnológia, a közlekedés és az automatizált vezetés fejlesztése érdekében. A Vegyes Bizottság soron következő, hatodik ülését a tervek szerint 2019-ben, Jeruzsálemben rendezik majd meg.

jec_signing_2_2.jpg

A Magyar–Izraeli Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság tíz éve, 2008 májusában alakult meg a két ország közötti gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzésének céljából. A testület magyar társelnöki posztját tavaly szeptember óta tölti be Palkovics László.

Izrael a harmadik legjelentősebb befektető Magyarországon, a közvetlen tőkebefektetés 2014-es, 11,4 milliárd dolláros állománya az összes magyarországi külföldi tőkebefektetés közel 12 százalékát adta. A KSH adatai szerint a Magyarországon működő 172 izraeli irányítású leányvállalat több mint 4500 munkavállalónak biztosított kenyérkeresetet. A magyar kormány az NNG vállalattal és a TEVA cégcsoporttal stratégiai partnerségi megállapodást kötött.

(Innovációs és Technológiai Minisztérium)

Forrás: Kormany.hu

Szólj hozzá!

Izraeli biotechnológiai körkép

2018. június 07. 14:25 - Israeli Embassy

Izrael innovatív fejlesztőjeként évek óta vezető szerepet tölt be a csúcstechnológiában. Az élettudományok területén is egyre elismertebb az egészségügyi kihívásokra adott megoldásai révén. Több mint 1400 innovatív vállalat foglalkozik élettudományokkal. A legismertebb a TEVA, de jelentős még a Dexel, a Taro, a BTG, a Pluristem, a Compugen, a Neuroderm és a CellCure is. Évente átlagosan 123 új biotechnológiai céget alapítanak Izraelben. A szektorban működő vállalatok többsége már elérte a bevételtermelő fázist. A biotechnológiai cégek bevétele főleg a gyógyszeripari termékek értékesítéséből adódik, összesített értéke 6.9 milliárd dollár volt 2016-ban. (A teljes export 44 milliárd dollár volt.)

Június 4-7. között Bostonban rendezték meg a 25. BIO International Convention-t. Az eseményen kilenc jelentős izraeli biotechnológiai vállalat is részt vett az Israel Innovation Authority szervezésében. Az évente megrendezésre kerülő szakmai találkozón 16 ezer részvevő volt jelen 74 országból. A legígéretesebb cégek bemutatkozása mellett a legújabb orvostechnikai és élettudományokkal összefüggő fejlesztések kerültek ismertetésre.

biotechnology.jpg

Izrael a biotechnológiában is a világ legjobbjai között van

A rendezvényen megjelent izraeli cégek az izraeli innovációt képviselték az élettudományok területén. Az EIMindA nemzetközi elismerést szerzett az agykutatáshoz kapcsolódó szabadalmai révén. A BiomX mikroba alapú technológiái és gyógyszerei akut krónikus betegségeket, úgy mint rák és súlyos elhízás, kezelnek. A Taliaz a mesterséges intelligencia segítségével egy okos platformon keresztül segíti az orvosokat abban, hogy az antidepresszánsokat a páciensek genetikai és egészségügyi karakteréhez igazítsák.  A CellCureNeurosciences sejt terápiát kínál retina és idegi eltérésekre. A FutuRx gyógyszerfejlesztések katalizátoraként vált ismertté. A Mitoconix a mitokondriumok egészségét fejleszti. A Nucleix noninvazív molekuláris teszteket gyárt a rák diagnosztizálására. A Pluristem Therapeutics placenta sejtterápiával gyógyít. A NASDAQ-on jegyzett VBL Therapeutics gyógyszerfejlesztései a rák gyógyítását szolgálják.

Izrael gazdasági és ipari minisztere, Eli Cohen elmondta, hogy a BIO International Convention egy dinamikus szakmai fórum arra, hogy a szakemberek ötleteket cseréljenek, megvitassák tapasztalatikat és a legjobb gyakorlatokat a biotechnológiai innovációk terén, amelyek olyan globális kihívásokra is megoldásokat kínálnak, mint például a krónikus betegségek kezelése, a közegészségügy fejlesztése a digitális korban, a növekvő lakosság élelmezése és lépést tartani a globális energia igényekkel.

Szólj hozzá!

Újabb autós innovációs központ nyílt Tel-Avivban

2018. május 31. 15:27 - Israeli Embassy

A világ legnagyobb autógyártója, a német Volkswagen innovációs központot nyitott Tel-Avivban. A tervek szerint önvezető járműveket és közlekedéshez kapcsolódó szolgáltatásokat fejlesztenek majd. A Konnekt nevű központ a tervek szerint közvetlen összeköttetést biztosít majd az izraeli startupok és a Volkswagen csoport között az üzleti együttműködések területén, beleértve a különböző mentor programokat is. A központot Eli Cohen, Izrael gazdasági és ipari minisztere adta át.

volkswagen_tlv.png

A Volkswagen Group CCO igazgatója, Peter Harris nagyon hisz az izraeli piacon kifejlesztett technológiai innovációkban és meggyőződése, hogy azok hozzásegítik majd a vállalatot ahhoz, hogy a fenntartható közlekedés területén világszerte piacvezető legyen. A Konnect egy újabb lépés abba az irányba, hogy a VW kibővítse tevékenységét Izraelben és még inkább részese legyen az izraeli startup ökoszisztémának.

Johann Jungwirth, CDO igazgató elmondta, hogy a tel-avivi központban olyan innovatív kiegészítő megoldásokat kínálnak különböző területeken, mint például szenzorok, szimuláció, konnektivitás, okos navigáció, kiberbiztonság, e-mobilitás és big data.

konnekt_volkswagen_tel_aviv.jpg

A Konnekt igazgatója, Stephanie Reimann a központ misszióját úgy fogalmazta meg, hogy az izraeli startup ökoszisztémával együttműködve a legmodernebb technológiai újításokat biztosítsák a Volkswagen Group számára a jövő közlekedési megoldásait tekintve. Ezért nyitottak az őket megkereső vállalkozások számára, és remélik, hogy a partnerségek tovább erősítik majd a Volkswagen  brandjét.

 

Szólj hozzá!

Hamarosan telefonnal is készíthetnek ultrahangos képet a kismamák

2018. május 24. 15:01 - Israeli Embassy

A modern technológiának köszönhetően életünk legszebb pillanatai közé tartozik, amikor megpillantjuk leendő gyermekünk ultrahangos képét. Sokat várunk rá, az örömünk pedig határtalan, amikor a legapróbb információt is megtudjuk az orvosunktól. Egy izraeli startup vállalat egy olyan eszközt kíván piacra dobni, amely még teljesebbé teszi ezt az élményt.

A PulseNmore egy olyan eszközt fejlesztett ki, amely egy okostelefon segítségével képes ultrahangos képet készíteni a magzatról. Az eszköz bármilyen okostelefonhoz csatlakoztatható, a képet pedig elküldhetjük a családtagjainknak és a kezelő orvosunknak is további vizsgálatok céljából.

pulsenmore_ultrahang_telefonnal.png

A PulseNmore eszköze forradalmasíthatja az ultrahang vizsgálatokat, főleg a gyakoriság terén. Ha a kismama bármilyen problémát észlel, akkor elég csak a hasára tenni a készüléket, és hívni az orvost, aki azonnal látni, fogja, hogy minden rendben van-e, vagy netán azonnali segítségre van szükség. Egy eszközzel 25 képet lehet készíteni. Fontos, hogy az eszköz nem ultrahang, és nem is helyettesíti a vizsgálatokat, hanem csak kiegészítheti azokat.

Az eszköz akkor lesz kapható, ha megkapja a már kérelmezett forgalmazási engedélyeket. Várhatón 700 sékelbe (190 dollár) kerül majd.

Szólj hozzá!